
Surviving Mars - Review
Als Elon Musk een beetje z'n best doet, is de mensheid binnen tien jaar multiplanetair en stichten we in die tijd een kolonie op Mars. Surviving Mars neemt alvast een voorschot op dat idee en maakt je de baas over de eerste marsexpeditie. Tjeerd is eigenlijk meer een Snickers-man, maar voor deze keer wil hij wel aan de slag met Mars.
Surviving Mars is een Survival City Builder; je moet er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk misgaat. Want als er iets misgaat op Mars, krijg je niet te maken met iets lulligs als een file, maar kost het al gauw mensenlevens. Je hebt daardoor net effe wat meer urgentie om ervoor te zorgen dat je kolonie een beetje puik in elkaar steekt, want voordat je het weet is de helft van je bevolking bevoren, gestikt of doorgedraaid. Surviving Mars daagt je constant uit om het maximale uit je kolonie te halen, voordat je bij een gebrek aan geld of materialen bakzeil moet halen en de boel moet evacueren omdat je hebt gefaald.
Elke kolonie is een andere
Er is geen campagne in Surviving Mars, elke keer is het doel hetzelfde: zorg ervoor dat je een zelf bedruipende kolonie op Mars sticht waarin de mensheid blij, gezond en welvarend is. Dat wil niet zeggen dat elke poging hetzelfde is; je hebt de keuze uit verschillende sponsoren, landingsplekken voor je kolonie en zogenaamde mysteries. Zo kun je kiezen voor de Internationale Mars Missie als sponsor, die je de beschikking geeft over veel geld en resources, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor China, waar je minder geld hebt, maar er meer passagiers in een raket passen en je minder moeite zult hebben om 'vrijwilligers' te regelen die naar Mars willen komen. Zo heeft iedere sponsor z'n eigen voor- en nadelen en hangt de moeilijkheidsgraad daar ook mede vanaf. De plek waar je landt is natuurlijk ook van belang, je kunt namelijk overal op Mars landen. De ene plek kan beter beschut zijn tegen meteorieten en stofstormen, maar heb je minder resources om mee uit de voeten te kunnen, terwijl dat bij een andere plek weer andersom kan zijn. Daarnaast heb je ook nog 'mysteries' die een extra verrassing met zich meebrengen, of dat nou een maanmissie is die constant je hulp nodig hebt met resources, geheimzinnige manifestaties op Mars die je moet onderzoeken, of je moet kampen een grote epidemie.
Op jezelf aangewezen
Er is in ieder geval, zeker in het begin, voldoende uitdaging in Surviving Mars, want er wordt weinig tot niets voorgekauwd. Er zit geen tutorial in en je zult het moeten doen met een handjevol (matige) tips en een encyclopedie waar je praktisch ook weinig mee opschiet. Het is dus vooral zelf een beetje uitvogelen hoe je je kolonie het handigst moet aanpakken. Dat begint aanvankelijk met robots en drones die gebouwtjes moeten bouwen om voldoende elektriciteit te genereren en dat materialen zoals beton en water worden verzameld en gemijnd. Als je dat goed onder controle hebt, wordt het tijd om een leefomgeving voor je kolonisten te bouwen. Die gasten kunnen niet ademen in de atmosfeer van Mars, dus maak je enorme leefbubbels waar de mensen op Mars voorzien worden van zuurstof, water, onderdak, voedsel en natuurlijk ook werk, want er moet absoluut gewerkt worden! Het wordt namelijk al snel duidelijk dat al die gebouwen en mensen bepaalde materialen nodig hebben die je van de Aarde kunt laten opsturen, maar ook op Mars kunt fabriceren, en aangezien opsturen enorm veel geld kost, ben je rap op je zelf aangewezen.
Vraag en aanbod
Het belangrijkste om te fiksen zijn zeldzame spulletjes, zoals printplaatjes (electronics) of machineonderdelen (machine parts). Dat klinkt makkelijk dan het is, want het is een werkelijk enorme uitdaging om ervoor te zorgen dat je geproduceerde spullen het aanbod bij kan houden. Je bent daarvoor namelijk afhankelijk van zeldzame metalen die je alleen op Mars kunt mijnen en je fabrieken die ze weer transformeren in bijvoorbeeld een printplaatje. Je hebt voor een middelgrote kolonie al snel 10 printplaatjes per dag nodig, en je hebt daarvoor per dag zo'n 15 geologen nodig die werken in de mijnen, en 30 engineers die dagelijks in een printplaatjesfabriek werken om daar alleen al aan te voldoen. Het is eigenlijk een beetje té lastig om aan de vraag te voldoen, zodat je op een gegeven moment bijna alleen maar bezig bent om manieren te vinden waarop je die productie nóg verder kunt opschroeven. Er zijn immers ook andere zaken waar je je tijd aan moet besteden.
Frustrerende bugs
Daarbij komt dat de game een aantal frustrerende bugs heeft of soms juist heel mysterieus blijft zodat je vaak in het duister tast over het oplossen van bepaalde problemen die opduiken. Zo kun je dakloze kolonisten selecteren, maar het is soms onmogelijk om ze een huis toe te wijzen. Alles wijst daarbij op een bug, maar het kan ook zomaar zijn dat ie daar om een of andere reden niet kan wonen, een reden die de game mij niet vertelt bijvoorbeeld. Door dit soort zaken zijn meerdere kolonisten van mijn kolonie overleden, omdat ze stikken in een bubbel met voldoende zuurstof(?), dakloos buiten rond blijven springen en uiteindelijk overlijden, ook al is een meter verderop een veilige bubbel met genoeg woonruimte, werk en voedsel. Ik kreeg na een aantal van dit soort vage slachtoffers een waarschuwing van de Aarde dat ik op moest passen, omdat ik zo minder aanmeldingen voor de missie krijg omdat het gevaarlijk zou zijn. Een ander voorbeeld is dat de studenten in mijn universiteit automatisch worden toegewezen voor een bepaald specialisme, tenzij je iets anders selecteert⦠maar als ik iets anders selecteer, werkt het niet en ik heb wederom geen idee wat ik fout doe.
Lekker scifi-sausje
Deze problemen werpen een schaduw over een verder hoogst vermakelijke game, waarin ik heb genoten van de macro- en micromanagement en het scifi-sausje dat voor een groot gedeelte gebaseerd is op technologie dat we tegenwoordig al kennen of mee bezig zijn. De techtree, die random wordt gegenereerd, is daarom ook erg leuk gedaan, en wordt je echt uitgedaagd om veel energie en geld te steken in onderzoek, want het kan zomaar de redding van je kolonie zijn als je een nieuwe manier weet te vinden om energie op te wekken, water te sparen of juist een meteorieten verdedigingssysteem op te zetten.
Een Paradox game of niet?
Surviving Mars wordt uitgebracht door Paradox Interactive, die we ook wel kennen van Cities Skylines en Stellaris, die beide ook wat opstartproblemen kenden, maar daarna bijzonder puike titels waren. De ontwikkelaar van Surviving Mars is echter Haemimont Games, die Tropico 3, 4 en 5 hebben gemaakt, dus de vraag is of deze problemen ook zo daadkrachtig zullen worden aangepakt als bij de games die door Paradox gemaakt zijn. Surviving Mars kent wel, net als Stellaris en Cities Skylines, uitgebreide mod support, en dat heeft die andere titels ook naar een nieuw niveau weten te tillen. Ik hoop dus dat de plooien snel glad worden gestreken, maar dit soort issues zorgen ervoor dat deze game zijn potentie (nog) niet na weet te leven.