De 25 beste games van 2024
PU.nl
Achtergrond

De 25 beste games van 2024

Finaal naar de fantasie

Bij Gamer.nl nemen we games serieus: we kijken kritisch naar de spellen zelf, maar ook naar ontwikkelingen binnen de industrie. Tegelijkertijd vieren we het medium waar mogelijk. Onze jaarlijkse ‘Top 25’ is hier het toonbeeld van: een zorgvuldig door onze redactie opgestelde lijst, waarin we games opnemen die wat te zeggen hadden, of waar we zelf niet uitgesproken over raakten. Blockbusters, kleinere spellen, kunstzinnige indiegames of gewoon plat vermaak: dit zijn wat ons betreft de 25 beste spellen van 2024.

De harde realiteit is helaas wel dat een spel in onze Top 25 (en nog in talloze andere GOTY-lijstjes) kan staan en alsnog niet genoeg verkoopt om financieel rendabel te zijn. Met nog veel meer ontslagen dan in 2023 werd ook dit jaar weer glashelder dat de game-industrie onder druk staat. Onafhankelijke ontwikkelaars krijgen amper nog financiering losgepeuterd en werken bij een van de grootste studio’s ter wereld levert evenmin bestaanszekerheid op.

De implosie van Concord en ontwikkelaar Firewalk Studios lijkt misschien een uitzondering, maar is juist exemplarisch voor hoe dun de lijn is tussen succes en “succes met het vinden van een nieuwe baan!”. Misschien dat we dit jaar daarom massaal ons heil zochten in de fantasiewerelden van grote rpg’s. Over Concord zijn inmiddels wel genoeg vernietigende oordelen geveld, dus laten we vooral net zo luid zijn over de games van 2024 die méér aandacht verdienen, of dat juist heel hard nodig hebben.

Wel nog een aantal huishoudelijke mededelingen vooraf. De beste games van het jaar bepalen is geen exacte wetenschap, dus je gaat geen opsomming vinden van de 25 hoogst scorende games op Gamer.nl. Er vindt eerst een stemronde plaats waaraan alle redactieleden van Gamer.nl mee kunnen doen. Hier komt een ruwe rangschikking uitgerold, die we daarna nog aanscherpen om tot een definitieve lijst te komen.

Early access-games en remasters ga je niet in deze lijst vinden. Ook hebben we een aantal spellen niet mee kunnen nemen, omdat de lijst toen al was opgesteld. Om die reden ontbreekt bijvoorbeeld het goed ontvangen Indiana Jones and the Great Circle. Vanaf heden hanteren we jaarlijks de vaste datum van 30 november als laatste dag waarop games kunnen verschijnen om nog in aanmerking te komen. Spellen die erna uitkomen, nemen we het jaar erop in overweging.

We zijn uiteraard ook benieuwd naar jullie favoriete spellen van dit jaar. Laat het vooral weten in de reacties, maar houd het netjes! Er zijn gelukkig nog steeds genoeg games voor iedereen.

25. Echo Point Nova

Ontwikkelaar: Greylock Studio | Platform: pc

Echo Point Nova is een openwereldgame waarvan de spelwereld uit honderden zwevende eilandjes bestaat. Die liggen soms kilometers uit elkaar, en op ieder eilandje lopen talloze vijanden rond die overhoop geschoten moeten worden. Toch is teleporteren naar zo’n eiland niet nodig. Het kan, maar in Echo Point Nova overbrug je een paar kilometer in een paar seconden. Een grappling hook, een hoverboard, een triple jump: alles in deze game staat in dienst van zo hard mogelijk gaan. En wat ga je hard!

Steeds als je denkt dat Echo Point Nova niet sneller, spectaculairder of intenser kan, speel je een nieuwe upgrade vrij die de game nog sneller, spectaculairder of intenser maakt. Na een paar uurtjes raak je in Echo Point Nova de grond niet meer aan. Je vliegt, vaak terwijl je het granaten en andere explosies laat regenen. En natuurlijk laat je af en toe ook nog een kogel verdwijnen in het voorhoofd van een tegenstander – al dan niet in slow motion, alleen of in co-op. Wat kan gamen toch goed voelen.

24. Crow Country

Ontwikkelaar: SFB Games | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S

We kunnen het altijd wel waarderen als een ontwikkelaar teruggrijpt naar een game van vroeger. De graphics en vibes van toen, zonder ingehaald of zelfs achterhaald spelontwerp. Want iedereen houdt van een goede pixelplatformer, maar niemand wil weer wachtwoorden moeten opschrijven om te beginnen bij het level waar je gebleven was. En zo’n Resident Evil-like is leuk, maar niet als iedere deur openen gepaard gaat met laadtijd.

Crow Country is wel heel specifiek gemaakt voor de liefhebbers van de eerste Resident Evil, al ziet het er dan weer uit als Final Fantasy 7 zoals het op de PlayStation verscheen. Ja, dat is inderdaad héél specifiek. Maar het werkt. Het heeft de puzzels, de beperkte ruimte in je inventaris en de wat logge manier van besturen. Het sfeertje is ook heerlijk onheilspellend. Van amusementswaarde is in het vervallen pretpark dat je verkent weinig sprake meer, maar je kunt je in Crow Country alsnog heel goed vermaken.

23. Romancing SaGa 2: Revenge of the Seven

Ontwikkelaar: Square Enix, xeen Inc. | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch

Romancing SaGa is een van Square Enix’s meest bijzondere rpg-reeksen, en dit jaar deed de uitgever een ambitieuze poging om ons daar ook van te overtuigen. Het resultaat is Romancing SaGa 2: Revenge of the Seven, een verrassend goede remake op basis van een toch al zeer vooruitstrevende game. Veel moderne titels zouden zich hier nooit aan durven wagen, maar het verhaal van deze rpg is non-lineair. Dat betekent dat je, als keizer van het land Avalon, koninkrijken op je eigen volgorde herenigt en tal van uiteenlopende zij-activiteiten tot je beschikking hebt.

De meest bijzondere spelmechaniek is echter het generatiesysteem, dat je in staat stelt om gedurende het duizend jaar lange verhaal steeds een troonopvolger uit je party te kiezen. Het geeft Revenge of the Seven een gevoel van schaal en vrijheid dat je niet snel in andere rollenspellen zult ervaren, waarbij je opgebouwde vaardigheden constant overgedragen worden naar een nieuwe generatie. Helaas heeft Romancing SaGa het nooit zo ver geschopt als die andere grote franchise van Square Enix. Daarom zijn we des te dankbaarder dat we het nu toch nog kunnen beleven, maar dan wel op een moderne manier.

22. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom

Ontwikkelaar: Nintendo | Platform: Switch

Het heeft bijna veertig jaar geduurd voordat prinses Zelda, toch het personage waar de spelreeks naar vernoemd is, een eigen avontuur kreeg. En het is echt heel eigen. Nintendo heeft niet zomaar de cartooneske Link uit Link’s Awakening vervangen en er een strik om gedaan. Nee, dit is Zelda’s avontuur. Van de subtiele geluidseffecten en muziek tot de customization en overkoepelende thema’s: alles is voor haar ontworpen.

Echoes of Wisdom bewijst ook dat Nintendo sinds Breath of the Wild en Tears of the Kingdom echt een nieuwe weg is ingeslagen met de franchise. Het heeft niet dezelfde schaal als die twee voorgaande delen, maar beschikt wel over de vindingrijkheid die een moderne Zelda zo fascinerend maakt. De stroom aan Echoes, wezens en objecten om te kopiëren en in de spelwereld te plaatsen, is werkelijk overdonderend. Voor elke uitdaging en puzzel is er een zee aan mogelijkheden, zolang jij ze maar kunt bedenken en toepassen. Van ons mag elke 2D-Zelda vanaf nu zo uniek zijn.

21. Unicorn Overlord

Ontwikkelaar: Vanillaware, Atlus | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S

Unicorn Overlord doet een meesterzet binnen het strategiegenre: in plaats van spelers langs allerlei verschillende (maar losse) slagvelden te sturen, vinden alle gevechten plaats op dezelfde gigantische kaart. Dat is soms overweldigend – zeker omdat zijmissies en willekeurige gebeurtenissen ook nog om je aandacht vragen – maar geeft je missies een stuk meer gewicht. Tijdens het micromanagen van je eenheden behoud je altijd die macrovisie. Dat is wel zo handig, want in de wereld van Frevith gebeurt continu van alles.

Toch zijn het vooral de diepgaande gevechten op kleinere schaal die de game draagvlak geven. Deze tweedimensionale confrontaties voltrekken zich automatisch. Dat voelt misschien als een wassen neus, maar het is juist heerlijk om vooraf uitgebreid een tactiek uit te stippelen en deze vervolgens vanzelf uitgevoerd te zien worden. Uiteraard in prachtig en overdreven detail dankzij de bekende stijl van ontwikkelaar Vanillaware. Dat het verhaal verder nauwelijks iets te vertellen heeft, maakt daardoor amper uit, want de gevechten spreken voor zich.

20. Kunitsu-Gami: Path of the Goddess

Ontwikkelaar: Capcom | Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One

Kunitsu-Gami bleef helaas bij velen onder de radar, terwijl het juist een van de meest unieke titels van 2024 betreft. Zo worden ze niet meer gemaakt, maar gelukkig worden ze zo af en toe nog wel gemaakt. Deze game van Capcom druipt van de Japanse folklore en combineert snelle samoeraiactie met een tower defense-systeem. En dat werkt nog verdomd goed ook. Overdag bevrijd je als strijder Soh dorpen van een mysterieuze plaag, s ’avonds gebruik je de daarbij gewonnen grondstoffen in de strijd tegen allerhande monsters.

Die cyclus is op z’n zachtst gezegd aanstekelijk. Plaats je nieuwe schilden of geef je de beperkte middelen aan dorpsbewoners, zodat zij je beter kunnen helpen tijdens de volgende aanval? Er is nog een derde optie – gewoon doorbeuken – maar dat brengt uiteraard weer andere risico’s met zich mee. De afwisseling tussen strategisch nadenken en lekker knokken heeft ons dit jaar weten te betoveren.

19. Crypt Custodian

Ontwikkelaar: Kyle Thompson | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One

Het heeft iets tragisch: we schreeuwen na iedere presentatie of Direct-achtige livestream weer moord en brand als Hollow Knight: Silksong niet getoond is, maar ondertussen vliegen de goede metroidvania’s je om de oren. In deze Top 25 alleen al staan er vier die je met een goed geweten onder deze noemer kunt scharen. Is Crypt Custodian dan de minste van dat groepje? Niet per se, want eigenlijk doet de game niets fout. Het is een uitstekende exercitie van de spelregels die dit genre zo tijdloos maken.

Strakke gevechten, leuke bazen, een spelwereld die zich steeds verder ontvouwt maar nooit te snel of te langzaam. Noem een kenmerk van een goede metroidvania en Crypt Custodian heeft het. En dan speel je ook nog eens met een schattig katje genaamd Pluto. Deze game gaat geen prijzen winnen, maar vrijwel alles eraan is prijzenswaardig. Hopelijk is de negentiende plek in onze lijst genoeg eer om te compenseren voor het (voorlopige) gebrek aan awards.

18. Berserk Boy

Ontwikkelaar: Berserk Boy Studios | Platforms: pc, Switch

Op het eerste gezicht lijkt Berserk Boy de zoveelste ‘retroplatformer’, maar het is veel meer dan dat. Tijdens de eerste levels voel je direct hoe vloeiend en belachelijk snel de titulaire held bestuurt, en dan moet de lading aan nieuwe pakjes en bijbehorende krachten nog komen. Voor je het weet vlieg je op hoge snelheid door de levels, gebruikmakend van onder andere vuur-, wind- en ijskrachten die je op moordend tempo afwisselt.

De levels zijn kort, maar alsnog rijkgevuld met verborgen paden en beloningen. Sowieso is het dankzij de geweldige, opzwepende soundtrack van Sonic Mania-componist Tee Lones prima om wat langer rond te blijven hangen. Geen andere game deed ons dit jaar zo denken aan de Mega Mans van weleer.

17. Persona 3 Reload

Ontwikkelaar: Atlus | Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One

Het beste Persona-verhaal kreeg dit jaar een volledige remake, wat al reden genoeg is om de game opnieuw te beleven. Of voor het eerst, nu de populariteit van de reeks zich dankzij het vijfde deel op een hoogtepunt bevindt. Bovendien viel er genoeg te verbeteren aan de grondlegger van de moderne Persona-franchise, van een dieper vechtsysteem en betere zij-activiteiten tot de optie om een relatie aan te gaan met mannelijke personages.

Reload is desondanks niet de grondigste remake ooit, en bij vlagen nog steeds wat grindy. Dat het alsnog blijft boeien is des te meer een compliment naar de personages, een bij elkaar geraapt stel persona’s (ha!) dat wordt gedwongen om samen te werken. Dit levert de nodige frictie op, alsmede een intrigerend commentaar op verlies. In een toch al geweldig Atlus-jaar was het met Persona 3 Reload ook weer raak.

16. Lorelei and the Laser Eyes

Ontwikkelaar: Simogo| Platforms: pc, PS5, PS4, Switch

Wist je dat Lorelei and the Laser Eyes van dezelfde ontwikkelaar is als het interactieve popalbum Sayonara Wild Hearts? Aan die informatie heb je weinig, want het zijn twee compleet verschillende spellen. Ze kunnen niet verder uit elkaar liggen. Hun nieuwste wapenfeit is een puzzelgame pur sang. En waar de vorige game barstte van de kleurrijke uitspattingen, is Lorelei and the Laser Eyes bijna volledig zwart-wit.

Je speelt als een vrouw die uitgenodigd wordt om naar een mysterieus landhuis te komen. Wat daar precies gaande is, moet je echt helemaal zelf uitvogelen. Dit is geen game die je ooit letterlijk zal vertellen wat je moet weten. Niet als het op de puzzels aankomt, en al helemaal niet wat betreft het overkoepelende mysterie. Gelukkig krijg je wel wat hulp bij het kraken van de talloze cijfercodes en andere raadsels. Het hoofdpersonage beschikt over een fotografisch geheugen en daar ben je haar eeuwig dankbaar voor, want zelf ben je al die informatie meteen weer vergeten. Toch laat Lorelei and the Laser Eyes je niet los. Hier ga je een notitieblokje van bij willen pakken.

15. Prince of Persia: The Lost Crown

Ontwikkelaar: Ubisoft Montpellier | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One

Ubisoft wedt altijd op alle paarden tegelijk, dat weten we inmiddels wel. Eén daarvan zal wel weer een keertje gaan winnen, maar dit jaar ging deze strategie vooral gepaard met veel verlies. De grootste tragedie was de ontmanteling van het team dat Prince of Persia: The Lost Crown heeft gemaakt, de tweede metroidvania in deze lijst. Waar Crypt Custodian vooral niets fout deed, perfectioneert The Lost Crown de formule, onder meer dankzij een ingebouwde screenshotfunctie. Met een druk op de knop weet je meteen weer waarom je ook alweer niet verder kon in dat ene hoekje op de kaart.

Dat scheelt je weer een hoop tijd en gedoe. Hoewel: het is absoluut geen straf om nog eens een extra rondje langs alle eerder bezochte plekken te maken, want de prins bestuurt sensationeel goed. Zenuwslopende platformstukken en bloedstollende baasgevechten steken elkaar continu naar de kroon. Sinds The Sands of Time hebben we ons niet meer zo acrobatisch gevoeld. En dat allemaal zonder double jump, want die krijg je pas na een uur of twintig. Een revolutie binnen het genre! Dankjewel aan alle mensen van Ubisoft Montpellier die de prins weer op zijn rechtmatige troon hebben gehesen. We zullen jullie niet vergeten.

14. Arco

Ontwikkelaars: Franek, Max Cahill, Bibiki, Fáyer | | Platforms: pc, Switch

In een jaar vol rollenspellen van soms wel honderd uur zijn tussendoortjes op z’n tijd heel prettig. In Arco is het allemaal wat kleinschaliger, zelfs tot aan de piepkleine, pixelige personages, al kaart het wel grotere thema’s als kolonialisme aan. In tien uur tijd speel je door drie verschillende aktes, met ieder weer een ander hoofdpersonage, al zijn ze allemaal inheemse Amerikanen. En ze zijn alle drie uit op wraak. Arco is zo een verfrissende en bovenal gedurfde twist op het westerngenre.

Dat is op zich al interessant genoeg, maar het speelt ook nog eens bijzonder. Het is turn-based, maar ook bullet hell. Kogels vullen het scherm, en je moet goed hun baan uitstippelen, zodat je de beurt ervoor nog net uit de weg kan duiken. Het vertalen van dat soort vingervlugge actie naar een beurtelingse choreografie werkt verrassend goed en gaat nog best diep. Eenvoudig is het niet, maar de oplettende speler wint. En lukt dat niet, dan kun je het gelukkig snel weer opnieuw proberen.

13. Thank Goodness You’re Here

Ontwikkelaar: Coal Supper | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch

In Thank Goodness You’re Here sla je een verkoper zo lang op z’n ronde billen dat hij besluit zijn kraam te sluiten. Vind je dat geen komisch beeld? Scroll dan maar snel verder. Alle overblijvers krijgen een hysterisch grappige game voorgeschoteld waarvan je lachspieren gaan verzuren. En dat is heel knap, want humor en games gaan maar moeilijk samen. En dan ook nog eens in een point-and-click-avontuur waar je zelf maar een beetje wat moet proberen.

De kracht van Thank Goodness You’re Here zit ‘m volledig in die willekeurigheid, want er is geen touw aan vast te knopen. Je wordt als middelbare (en middelmatige) verkoper naar het stadje Barnsworth gestuurd en rolt vervolgens van het ene na het andere absurde scenario. Logisch is het zelden, hilarisch gelukkig bijna altijd. En het is vooral heel erg Brits, van de bruine kroegen waar personages hun zorgen wegdrinken tot de onmiskenbare dan wel onverstaanbare accenten.

12. Nine Sols

Ontwikkelaar: Red Candle Games | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One

Games met elkaar vergelijken voelt soms een beetje flauw. Niet iedere moeilijke game is een soulslike, net zoals niet iedere mmo vroeger een World of Warcraft-killer hoefde te zijn. Er zijn meer dan genoeg games voor iedereen, en die passen niet allemaal netjes binnen een bepaalde categorie. Toch kunnen die hokjes soms heel nuttig zijn. De ontwikkelaar van Nine Sols, Red Candle Studios, omschrijft de game als een actieplatformer met een vechtsysteem dat geïnspireerd is door Sekiro.

Nou, dat is precies wat het is. En het is glorieus! Het kunnen pareren van aanvallen maakt vrijwel ieder vechtsysteem beter en als dat de enige graadmeter was, zou Nine Sols het beste spel ooit zijn. Je parry’t wat af in deze futuristische metroidvania (ja, dit is er ook één). De setting combineert sci-fi met taoïsme en dat levert een bijzondere mix van bloedvergieten en bezinning op. Geheel volgens verwachting zijn het de baasgevechten die de show stelen, maar de rest is dankzij het vloeiende vechten en het verkennen van de spelwereld ook van hoog niveau.

11. Neva

Ontwikkelaar: Nomada Studio | Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One

Neva is misschien wel de mooiste game van 2024. Dat is een hele prestatie van Spaanse ontwikkelaar Nomada Studio, maar toch is het niet per se een verrassing. De studio bestaat uit bovengemiddeld veel artiesten en is ook gevestigd in de wijk Gràcia in Barcelona, waar de kunstenaars je sowieso al om de oren vliegen. Het resultaat is een mate van symboliek die je niet snel in andere titels ziet, zoals het visuele contrast tussen leven en dood en kleurgebruik dat duidelijk de verschillende stadia van het leven representeert.

De reis van de jonge vrouw Alba en haar wolfhertpup Neva is daarbij één grote metafoor voor ouderschap. Waar ze aan het begin nog achter Alba schuilt voor gevaar, moet Neva Alba tegen het einde van de game juist keer op keer behoeden van een gruwelijke dood. Het is heel knap hoe het team achter Neva zijn twee hoofdrolspelers in slechts vier uur tijd toch zoveel groei door laten maken. Daardoor krijg je als speler goed mee wat ouderschap allemaal met zich meebrengt. Neva is regelmatig aangrijpend en pijnlijk, maar voor wie goed oplet gelukkig ook hoopvol.

10. Satisfactory

Ontwikkelaar: Coffee Stain Studios | Platform: pc

Het spreekt boekdelen dat het Zweedse Coffee Stain Studios na vijf jaar Early Access-tijd pas tevreden was over Satisfactory. De game geeft een interessante draai aan het openwereldsurvivalgenre door spelers volledige productiepijplijnen te laten creëren die ze vervolgens door kunnen blijven ontwikkelen. Als je eenmaal doorhebt hoe je de juiste grondstoffen wint, ze verwerkt tot een halfproduct, de juiste infrastructuur aanlegt om alles te transporteren en zo uiteindelijk tot een eindproduct komt, dan wordt het tijd om de productie op de voeren.

Satisfactory spelen is daarom een proces van schaalvergroting en efficiëntie – een constante realisatie dat het altijd beter en sneller kan. Elke generatie aan technologie biedt weer nieuwe voordelen, maar dwingt je ook na te denken over je huidige processen. Moet die snelweg niet op een andere plek? Kan ik die pijplijn niet in de lucht bouwen? (ja, dat kan!) Satisfactory biedt genoeg mogelijkheden en middelen om er honderden uren aan te blijven sleutelen. Ben je daarna verzadigd? Misschien. Maar helemaal tevreden ben je nooit.

9. UFO 50

Ontwikkelaar: Mossmouth | Platform: pc

Het idee van UFO 50 is al krankzinnig, laat staan de geweldige uitvoering. Het project omvat een fictieve console uit de jaren tachtig, waar Spelunky-maker Derek Yu en vijf andere ontwikkelaars maar liefst vijftig games voor maakten. Nee, UFO 50 is geen verzameling van demo’s of geinige minigames: het zijn vijftig volwaardige retro-achtige games, geïnspireerd door vroeger, maar met de kennis van nu.

Met zo’n ambitieus idee is de grootste valkuil natuurlijk dat er games ter opvulling worden toegevoegd, maar dat is bij UFO 50 niet het geval. Je vindt gegarandeerd een handjevol games die je extra aanspreken, maar de rest is ook gewoon goed. Daarbij voegt het meta-element van de fictieve retroconsole daadwerkelijk iets toe. Door de jaren heen zie je hoe games evolueren, tot complete vervolgen aan toe. Ook zit het project vol geheimen als collectibles en codes die, zo gaan de geruchten, misschien wel een nieuwe game vrijspelen.

8. Final Fantasy 7: Rebirth

Ontwikkelaar: Square Enix | Platform: PS5

Remake een legendarische rpg als Final Fantasy 7 maar eens naar huidige maatstaven, in drie uitgebreide delen, op verschillende generaties consoles. Als middenstuk waarin Cloud en consorten de wereld van Gaia verder verkennen, ontkomt Rebirth niet aan een open spelwereld. We mogen van geluk spreken dat die opzet uitstekend werkt, vooral doordat regisseur Naoki Hamaguchi eindelijk durft te leunen op de luchtige elementen van het origineel.

Begrijp ons niet verkeerd: met Red XIII (een pratende, rode hond) een race houden op Chocobo’s is volkomen absurd en haalt het tempo uit de wereldwijde ratrace, maar Rebirth komt daar verbazingwekkend genoeg mee weg. Het zijn namelijk juist dát soort momenten waarop de personages hun hart luchten en de diepere lagen van de game worden blootgelegd. Wie goed oplet vindt ook hints naar een groter plan waarmee Rebirth de term ‘remake’ overstijgt, waardoor zelfs degenen die Final Fantasy 7 uit hun hoofd kennen op het puntje van hun stoel blijven zitten.

7. Like a Dragon: Infinite Wealth

Ontwikkelaar: Ryu Ga Gotoku Studio | Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One

Hoewel de Like a Dragon-reeks – voorheen bekend als Yakuza - met het vorige deel al flink op de schop ging, voelt de intiemere opzet van Infinite Wealth als een nieuw begin. Protagonist Ichiban Kasuga komt namelijk om een veel persoonlijkere reden terecht op Hawaii, waar Ryu Ga Gotoku Studio een uitzonderlijk rijke en coherente open wereld heeft gebouwd. Er zijn prachtige stranden, zeeën aan toeristen, maar ook uitbuiting, zinloos geweld en discriminatie in allerlei soorten en maten. Nog nooit wist een game zó goed tragedie en komedie met elkaar te combineren.

Los van een verhaal vol plotwendingen en maatschappelijke kritiek is Infinite Wealth ook gewoon een steengoed rollenspel. De beurtelingse gevechten zijn even absurd als diepgaand, en buiten de strijd relaties met zijpersonages opbouwen levert handige voordelen én mooie momenten op. Bovendien zit Infinite Wealth vol met hilarische maar ook diepgaande nevenactiviteiten, zoals het Pokémon-achtige Sujimon of de Animal Crossing-kloon Dondoko-eiland. Dit maakt het een van de meest veelzijdige openwereldgames tot op heden.

6. Dragon’s Dogma 2

Ontwikkelaar: Capcom | Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S

Final Fantasy 7 is tegenwoordig een actiegame, en de Yakuza-serie maakte juist een tegenovergestelde beweging sinds de ‘naamswijziging’ naar Like a Dragon. Dragon’s Dogma 2 blijft ondertussen gewoon Dragon’s Dogma. Je zou het haast een remake kunnen noemen, ware het niet dat de ‘2’ op de valreep nog verschijnt. En hoe! Tot die tijd is het vervolg op Dragon’s Dogma gelukkig ook al een heerlijke rpg om tientallen uren in te meanderen.

Hoewel je lot als Arisen vaststaat – jij bent de uitverkoren en uitgelezen persoon om de grote, boze draak te verslaan – is er amper sprake van een sturende hand. Dit is een echte avonturengame, in de zin dat je zelf op avontuur moet. Pak je kampeerspullen, trek de wijde wereld in en vergaap je aan de enorme hoeveelheid spelsystemen die samen (of tegen) werken om van ieder gevecht een unieke anekdote te maken. Kun je die vervolgens mooi aan je nieuwe pawns vertellen wanneer je de oude in de zee hebt gesmeten omdat je bang bent dat ze besmet zijn met de Dragonsplague.

5. Animal Well

Ontwikkelaar: Billy Basso | Platforms: pc, PS5, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One

Het mag geen geheim meer heten dat we op de Gamer.nl-redactie houden van een spel met verborgen lagen. The Witness, Inscryption, Doki Doki Literature Club, Tunic… Animal Well is ook weer zo’n game met op het eerste gezicht weinig poespas. Vooruit, het ziet er bijzonder uit, maar ergens ook een beetje simpel. Hadden ze echt niets beters kunnen verzinnen dan een blobje om mee te spelen? O, het is door één persoon gemaakt? Nou, vooruit dan.

Je zou Animal Well trouwens ook een metroidvania kunnen noemen, maar dat is niet het hele eieren eten. Wil je de diepere lagen ontdekken, dan moet je down the rabbit hole. Maker Billy Basso heeft een geheimtaal ontwikkeld en om die te begrijpen moet je heel goed luisteren en kijken. Lezen dan weer niet gelukkig, want er zitten geen dialogen in Animal Well en ook amper tekst. En toch raak je er niet over uitgesproken.

4. Astro Bot

Ontwikkelaar: Team Asobi | Platform: PS5

PlayStation heeft zijn mascotte voor het moderne tijdperk gevonden: Astro Bot. Deze 3D-platformer is een viering van het merk en praktisch alle games die ooit furore hebben gemaakt op de spelcomputers van Sony. En wat is het allemaal goed uitgewerkt! Slim gevonden spelmechanieken wisselen elkaar in rap tempo af en getuigen van een creativiteit die voorheen alleen aan Nintendo leek voorbehouden.

Astro bestuurt bovendien weer voorbeeldig en de levels zitten vol met verwijzingen naar de inmiddels schatrijke geschiedenis van PlayStation. Dankzij de positieve feedback van de DualSense-controller beleef je al die nostalgie nog net een standje sterker. Het is wat we al zeiden: een feestje. Al bekruipt ons wel een beetje het gevoel dat we ook afscheid aan het nemen waren van PlayStations vorige mascottes.

3. Balatro

Ontwikkelaar: LocalThunk | Platforms: Android, iOS, pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One

Balatro… Balatro…. Balatro! We kunnen het nooit zeker weten, maar het zou ons niet verbazen als kinderen over tientallen jaren weten dat hiermee het kaartspel bedoeld wordt. “Dat is toch dat spelletje dat oma altijd speelt als we op bezoek gaan?” Een beetje zoals klaverjassen of bridgen dat voor onze generatie is. Veel meer lof kunnen we deze roguelike deckbuilder niet geven. Toch heeft het maar weinig met al die kaartspellen te maken. En met poker al helemaal niet, PEGI.

De Europese instantie die spellen van leeftijdscategorieën voorziet, gaf Balatro de classificatie ‘18+’ mee vanwege veronderstelde gokelementen. Vooruit, het spreekt de taal van poker, met blinds, flushes, een full house, ga zo maar door. Maar Balatro hiermee vergelijken is alsof je The Lord of the Rings “gewoon het alfabet” noemt, “maar dan uitgebreider”. Je bent ook helemaal niet bezig met gokken, al ben je wel steeds de maximale winst per hand aan het ophogen. Dat voelt steeds weer een beetje als valsspelen, ook al is het geheel volgens de rare regels van Balatro. Telkens denk je weer: mag dit zomaar? Maar het mag. En het moet, want hoe ga je anders je vorige highscore verbeteren?

2. 1000xRESIST

Ontwikkelaar: Sunset Visitor | Platforms: pc, Switch

Ga deze game spelen als je dat nog niet hebt gedaan. Ja, er wordt heel veel in gepraat en je doet niet per se veel zelf, behalve een beetje lopen, jezelf katapulteren en vooral nog meer praten. Maar dit is zoveel meer dan een visual novel. Dit is een nieuwe mijlpaal als het gaat om de manier waarop games met nog meer impact een verhaal kunnen vertellen. Dat verhaal beschrijft een verre toekomst waarin klonen van de zogenaamde Allmother praktisch de enige overgebleven mensen zijn.

En het gaat over een ver verleden waarin de middelbare scholier Iris worstelt met zowel haar afkomst als toekomst, te midden van een beginnende pandemie die ook al vrij snel het einde van de wereld inluidt. Het spel verweeft zo gigantische vraagstukken over de functie van mensen binnen een maatschappij met een intieme verkenning van familietrauma. De kleine momenten en grote lijnen lopen moeiteloos door elkaar heen en je raakt nooit de rode draad kwijt (maar wel de weg), ook al spant het verhaal meerdere generaties en eeuwen. Ga deze game spelen x 1000.

1. Metaphor: ReFantazio

Ontwikkelaar: Studio Zero | Platforms: pc, PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One

Hallo, je spreekt een van de schrijvers van het bovenstaande boekwerk. Ik zit opgesloten in een kamer met alleen een laptop, en ik heb jullie lezers nodig om uit te zoeken waarom ik niets meer kan verzinnen voor dit laatste stukje. Mijn fantasie is dood.

Gelukkig is het rollenspel springlevend. In ‘het jaar van de rpg’ staat Metaphor: ReFantazio alsnog op eenzame hoogte. Althans, het stemproces was juist heel gezellig toen we onze nummer 1 van 2024 moesten kiezen: iedereen was het ermee eens. Als de Top 25 een magische steen was, dan zou de kop van Metaphor veruit de grootste zijn. Lang leve de democratie!

Onder die oppervlakkige laag kritiek (die er wel extra dik bovenop is gelegd) graven de makers van Metaphor naar de ware menselijke aard. We hebben weliswaar zo onze eigen archetypes, maar die kunnen altijd veranderen als de situatie daar om vraagt. Iedereen speelt uiteindelijk een rol. Het is nooit zo simpel als goed versus kwaad.

Al is Metaphor simpel gezegd wel echt heel goed. De beste game van dit jaar zelfs. En ook nog eens ontzettend gelikt. Ontwikkelaar Studio Zero pakt zowel de stijl als substantie die zijn eerdere werk binnen de Perona-reeks typeert, maar kiest voor een totaal andere setting. Daarom voelt het wat oneerbiedig om dit dezelfde game te noemen alleen dan met een fantasiesetting. Metaphor: ReFantazio ademt eerst persoonlijkheid en dan pas Persona.

Dit is ook zo’n zeldzame game die genre-overstijgend is, zoals een Hades dat was voor de roguelike. Ja, het is een turn-based rpg, maar het speelt als een trein. En klopt, het speelt zich inderdaad af in een wereld met elfjes en draken. Maar het gaat ook over populisten die de hele tijd allerlei felle uitspraken doen, puur voor de bühne. Lang leve de democratie… En fijne feestdagen!

Dit artikel is geschreven door Marcel Vroegrijk en Jacco Peek, met een bijdrage van Ron Vorstermans. De toplijst is opgesteld door de redactie.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Battle for Brooklyn-uitbreiding voor The Division 2 nu verkrijgbaar
PU.nl
Nieuws

Battle for Brooklyn-uitbreiding voor The Division 2 nu verkrijgbaar

Inclusief nieuwe wapens en skills, en speelt zich gedurende het najaar af

De Battle for Brooklyn-dlc voor Tom Clancy's The Division 2 is vandaag uitgekomen.

Sinds vanochtend is de game offline voor onderhoud, en die zou elk moment - mogelijk zelfs wanneer je dit leest - voorbij kunnen zijn. De Battle for Brooklyn-uitbreiding speelt zich in het najaar af, waarbij spelers door plekken als Brooklyn Heights en Dumbo trekken om daar allerlei nieuwe uitdagingen voorgeschoteld te krijgen.

Spelers nemen het op tegen Rikers en Cleaners die vanuit Manhattan over de rivier zijn gestoken. Vijanden hebben nu 'Purple Flame', een nieuw type wapen. Ook nieuw is een aangepaste Smart Cover-skill met nieuwe offensieve en defensieve varianten, alsmede een Catalyst-masker die bonussen geeft wanneer schade wordt uitgedeeld. De uitbreiding kan zowel alleen als in co-op doorlopen worden.

De uitbreiding kost 15 euro. Meer informatie over de uitbreiding en de bijbehorende gratis Crossroads-upgrade is via de officiële website te vinden, en hieronder is de launchtrailer te zien. The Division 2 is verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One (en PS5 en Xbox Series-consoles via backward compatibility) en pc. Ubisoft werkt ondertussen aan The Division 3, al is daar nog niets over bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Check de launchtrailer van Elden Ring Nightreign
PU.nl
Nieuws

Check de launchtrailer van Elden Ring Nightreign

De game komt aanstaande vrijdag uit voor pc, PlayStation en Xbox

Fromsoftware en Bandai Namco hebben de launchtrailer van het later deze week te verschijnen Elden Ring Nightreign uitgebracht.

De actievolle trailer duurt bijna 2 minuten en kan hieronder worden bekeken. De PU-review van de game volgt overigens zeer spoedig.

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen.

Elden Ring Nightreign bevat in totaal acht verschillende Nightfarers - oftewel speelbare klassen - om uit te kiezen. In de netwerktest eerder dit jaar waren Wylder, Guardian, Recluse en Duchess speelbaar. Inmiddels zijn ook Ironeye, Revenant, Executor en Raider onthuld.

Elden Ring Nightreign is vanaf aanstaande vrijdag verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro. Onlangs werd gemeld dat FromSoftware ergens na release van de game mogelijk de optie om de game met z'n tweeën te doorlopen toevoegt.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!