De beste micro-sd-kaarten voor Switch 2 - Wat is Micro-sd Express?
PU.nl
Achtergrond

De beste micro-sd-kaarten voor Switch 2 - Wat is Micro-sd Express?

Opslagruimte is uitgebreid, maar wat als je meer wil?

Wil je het geheugen van je (toekomstige) Nintendo Switch 2 uitbreiden? De Switch 2 ondersteunt alleen micro-sd Express-kaarten, dus vandaar dat we even uitleggen wat dat betekent en wat de beste kaarten zijn die je kunt kopen.

Gamer.nl wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om deze website te kunnen verbeteren.

Een van de grootste pijnpunten van de Nintendo Switch wordt met diens opvolger, de Nintendo Switch 2, verholpen. De 32 gigabyte aan opslagruimte van de originele console is uitgebreid naar 256 GB, waardoor je nu veel meer games op het apparaat kwijt kunt. De opslagruimte kan ook op de Switch 2 worden uitgebreid, maar alleen micro-sd Express-kaarten werken op het apparaat, een verschil met de originele Switch.

De beste micro-sd Express-kaarten voor Nintendo Switch

Goed, om de opslag van je Switch 2 uit te breiden heb je dus een micro-sd Express-kaart nodig. Om zeker te weten dat je de juiste soort kaart in huis haalt hebben we hier een aantal opties verzameld en op een rijtje gezet. 

256 GB

Bol:

SanDisk Micro SD EXP,  Nintendo Switch 2, 256GB - 59,99 euro

Samsung Micro SD EXP, Nintendo Switch 2, 256GB - 59,99 euro

Mediamarkt:

NINTENDO Switch 2 SANDISK microSDXC Express 256 GB - 54,99 euro

NINTENDO Switch 2 SAMSUNG microSDXC Express 256 GB - 54,99 euro

Nedgame: 

Sandisk Micro SD Express 256 GB Memory Card - 59,99 euro

Samsung Micro SD Express 256 GB Memory Card - 59,99 euro

Amazon:

SanDisk Micro SD Express 128GB - 49,95 euro

SanDisk Micro SD Express 256GB - 59,48 euro (tien euro korting met de code AD10)

Lexar PLAY PRO MicroSDXC Express Card 256GB - 99,99 euro

Elders:

SanDisk microSD Express-kaart 128GB - 49,99 euro

SanDisk microSD Express-kaart 256 GB - 60,99 euro

Lexar 256GB Micro SD PLAY Pro - 99,95 euro

Lexar 512GB Micro SD PLAY Pro - 199,95 euro

Lexar 1TB Micro SD PLAY Pro - 395,95 euro

Het verschil met Switch 1

Zelfs Nintendo-games lijken te groeien in hun bestandsgroottes, dus wat extra opslagruimte is geen overbodige luxe. Na een tijdje is de harde schijf daarentegen vol, dus om al het gepuzzel met games verwijderen weg te nemen is het mogelijk om een micro-sd Express-kaartje in je Switch 2 te steken. En ja, dat moet ook echt een Express-kaartje zijn.

Op de Nintendo Switch, Switch Oled en Switch Lite kun je het geheugen uitbreiden met een micro-sd-kaart. Het gebruik van een Express-kaart is daarop mogelijk, maar niet vereist. De opslag van de Nintendo Switch leest en schrijft namelijk een stuk trager dan die van de Switch 2, wat een normale micro-sd-kaart prima bij kan benen. De Switch 2 is daarentegen een stuk geavanceerder, en moet bijvoorbeeld de verschillende zones van Mario Kart World in een mum van tijd kunnen inladen. 

Wat is micro-sd Express?

Om die snelheid te waarborgen kun je dus alleen games downloaden op een micro-sd Express-kaart. Die zijn namelijk ontworpen voor hogere snelheden dan traditionele micro-sd-kaarten - tot 985 mbps .

Het voordeel van micro-sd Express-kaarten dat ze zich ‘verbinden’ met de opslag-interface (PCI Express of NVMe) van de console, en daarom in theorie toegang hebben tot dezelfde bandbreedte als de interne opslag. Dat betekent dat het versturen van data uit zowel de console als de sd-kaart met dezelfde snelheid gaat, wat performance-problemen voorkomt. Het is geen gegeven dat het precies zo snel is, maar met een Express-kaart kom je er wel flink bij in de buurt. 

Het is dan ook niet mogelijk om een geïnstalleerde game op de micro-sd-kaart te laden op de Switch 2. Savedata wordt er ook niet opgeslagen. De ‘gewone’ sd-kaarten kunnen overigens wel gebruikt worden om bijvoorbeeld screenshots en dergelijke captures op te zetten en te bekijken. 

Nintendo biedt op launch zelf ook micro-sd Express-kaarten aan, met een Mario-thema. Het bedrijf heeft daarover nog geen specificaties vrijgegeven, maar op basis van bijvoorbeeld de Express-kaarten van Sandisk weten we dat een schrijfsnelheid van ongeveer 650 mbps en een leessnelheid van zo’n 880 mbps te verwachten is. Ter vergelijking: de door Nintendo gelicenseerde sd-kaarten voor de originele Nintendo Switch hebben een maximale leessnelheid van 100 mbps, en schrijven data in 90 mbps.

Werken reguliere sd-kaarten ook?

Zowel op de eigen website als in de Switch 2-direct heeft Nintendo het nadrukkelijk over micro-sd Express-kaarten. Normale microsd-kaartjes zijn op de Switch 2 nergens anders goed voor dan het bekijken van oude foto's en clipjes, maar werken krachtigere sd-kaarten dan wel op de Switch 2? Daar is veel over onduidelijk. 

We vroegen aan onze techexpert en Gamer.nl-redacteur Tom Kauwenberg of het mogelijk is om snellere sd-kaarten in de Switch 2 te steken zonder problemen, waarop hij ons het volgende vertelde:

“Snellere kaarten zouden in vrijwel alle gevallen ook gewoon prima moeten werken; er is weinig reden om de 'overbodige' bandbreedte niet omlaag te schalen. Over het algemeen doen alle kaarten en interfaces dat gewoon automatisch, afhankelijk van de wensen of limieten van het systeem.

Een nieuwere M.2-ssd past bijvoorbeeld ook in een oudere generatie M.2-interface, maar presteert dan gewoon op de limieten van die oudere interface. Ligt misschien anders als Nintendo daar echt een soort harde lock op gooit, maar er is voor hen ook weinig reden om dat te doen. Dat resulteert alleen maar in meer onnodige incompatibiliteit."

"Ook een interessante vraag lijkt me of er nog iets van prestatiewinst zit bóven de microSD Express-spec, vervolgt Tom. "En dat hangt weer een beetje af van wat de bottleneck in de Switch 2 precies is. Vind het ook wel jammer dat Nintendo daar nergens echt harde cijfers voor noemt. Ze houden nu vooral vast aan microSD Express als alomvattende term, maar zelf ben ik wel benieuwd wat ze precies wel/niet ondersteunen aan maximale bandbreedtes. En of dat dan komt door de gekozen micro-sd-poort of dat de APU (of het moederbord) ergens tegen een bepaald limiet loopt.”

De kans is dus aanwezig dat betere sd-kaarten gewoon werken in de Nintendo Switch 2, maar we kunnen daar geen definitief antwoord op geven. Het is aan Nintendo zelf om meer informatie naar buiten te brengen over de techniek. 

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Systeemeisen van pc-versie MindsEye bekend
PU.nl
Nieuws

Systeemeisen van pc-versie MindsEye bekend

Game komt op 10 juni uit, ook op PS5 en Xbox Series-consoles

De systeemeisen van de pc-versie van MindsEye zijn uit doeken gedaan. Het gaat om de debuutgame van Build a Rocket Boy.

Dat gebeurde op de Steam-pagina van de game. Hieronder volgen ze.

Minimale systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows 10/11 64 Bit met laatste updates

  • Processor: Intel Core i5-12400F / AMD Ryzen 5 5600X

  • Geheugen: 16 GB RAM

  • Grafische kaart: 6GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 2060 / AMD Radeon RX 5600 XT

  • DirectX: Versie 12

  • Opslagruimte: 70 GB beschikbare ruimte

  • Aanvullende opmerkingen: SSD vereist

Aanbevolen systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows 10/11 64 Bit met laatste updates

  • Processor: Intel Core i7-13700K / AMD Ryzen 7 7800X3D

  • Geheugen: 16 GB RAM

  • Grafische kaart: 8GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 4070 / AMD Radeon RX 6800 XT

  • DirectX: Versie 12

  • Opslagruimte: 70 GB beschikbare ruimte

  • Aanvullende opmerkingen: SSD vereist

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Elden Ring Nightreign krijgt na release mogelijk optie voor twee spelers
PU.nl
Nieuws

Elden Ring Nightreign krijgt na release mogelijk optie voor twee spelers

Op release kan de game alleen of met z'n drieën worden doorlopen

In het aankomende Elden Ring Nightreign wordt het ergens na de release wellicht mogelijk om de game met z'n tweeën te spelen.

Op release kan de game alleen of met z'n drieën worden doorlopen. Een optie voor twee spelers is er op dat moment niet. Aan IGN vertelt regisseur Junya Ishizaki dat dit een bewuste keuze is: de game is geoptimaliseerd voor drie spelers, al kan het ook alleen worden doorlopen. "Daar hebben we al onze energie in gestoken, maar (een optie voor twee spelers) is iets waar we naar kijken en wat we overwegen voor na de release."

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen.

Elden Ring Nightreign is vanaf 30 mei verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!