Nintendo liet tijdens de Direct niet alleen games zien; het bedrijf onthulde ook een mobiele app waarmee fans op de hoogte kunnen blijven over alles rondom Nintendo en de Switch 2. Nog opvallender was een nieuwe feature voor de Switch: Virtual Game Cards. Er heerst wat verwarring over hoe deze virtuele cartridges in de praktijk werken, dus wij zetten wat wat we tot nu toe weten op een rij.
Virtual Game Cards - ook wel Virtuele gamecards genoemd in Nederland - worden laat in april aan de Nintendo Switch toegevoegd middels een software-update. Onderaan het hoofdmenu komt dan een extra tabblad te staan die gebruikers naar een nieuwe digitale bibliotheek brengt.
Mogelijkheden
Iedere game die je digitaal koopt in de Nintendo eShop - al zijn demo’s en exclusieve Nintendo Switch Online-games uitgesloten - wordt aan deze bibliotheek toegevoegd, en kan vanuit daar ‘geladen’ worden. Wanneer het spel is gedownload, is het als vanouds spelen geblazen. In dat opzicht zijn de Virtual Game Cards simpelweg een nieuwe manier om games te installeren, maar er komen nog een paar mogelijkheden bij.
Nintendo zet in op het ‘delen’ van je Switch-games. Allereerst kan dat tussen twee apparaten die je zelf bezit. Het is mogelijk om maximaal twee Switch-systemen te linken aan je Nintendo Account, waarna games tussen de systemen kunnen worden overgezet. Dat linken moet alleen de eerste keer in dezelfde ruimte en via hetzelfde netwerk gebeuren.
Daarvoor haal je de Virtuele Game Card ‘uit’ de ene Switch, en ‘laad’ je ‘m vervolgens weer op de tweede Switch. Hierna heb je de game als het ware niet meer op het eerste systeem, net zoals dat gaat bij normale cartridges. Op de Switch waarop het spel geladen is, kan iedere gebruiker het wel offline opstarten.
Uit informatie op de website van Nintendo is duidelijk geworden dat Virtual Game Cards ook overgezet kunnen worden van de Nintendo Switch naar de Switch 2. Het is dus aan te raden om je oude console te bewaren tot nadat je het nieuwe apparaat in huis hebt.
Vooralsnog lijken Virtual Game Cards een feature die het downloaden van je games op meerdere systemen makkelijker moet maken. In ieder geval spreekt het wat meer voor zich, aangezien de huidige methode ietwat omslachtig is.
Alternatieve methode
Vooralsnog is de beste manier om jouw digitale bibliotheek over te hevelen het ‘game sharing’-concept, dat bij de PlayStation en Xbox op een vergelijkbare manier werkt. De methode houdt kort gezegd in dat je met jouw account inlogt op een andere Switch, het oorspronkelijke systeem deactiveert als primair systeem en de tweede console primair maakt. Op die manier kan een andere Switch van jouw gekochte software gebruikmaken, al zitten daar wel haken en ogen aan.
Via deze methode kunnen twee accounts tegelijkertijd dezelfde game spelen op twee verschillende Switch-apparaten, op voorwaarde dat de niet-primaire console verbonden moet blijven met het internet om de licentie te kunnen verifiëren. Offline digitale games spelen is met de huidige methode niet mogelijk.
Games kunnen ook na de introductie van de Virtual Game Cards nog gewoon op deze oude manier gedownload en gedeeld worden. Dit doe je door op de Nintendo Switch naar ‘User Settings’ te gaan en de optie ‘Online License’ op ‘on’ te zetten. Zo zou de bovenstaande methode gewoon nog moeten werken.
Leentjebuur
Waarom dan moeilijk (of hopelijk juist makkelijker) doen met die Virtual Game Cards? Met de introductie van deze feature wordt ook een andere handigheid van fysieke cartridges meegenomen: het uitlenen van games. De functie blijft wel beperkt tot leden van jouw Nintendo-familie. En allebei de consoles moeten tijdens het uitleenproces zowel lokaal als via het internet verbonden zijn met elkaar, wat betekent dat je van hetzelfde netwerk gebruik moet maken. En dus bij elkaar in de buurt moet zijn.
Vervolgens kan de ontvanger twee weken met het uitgeleende spel aan de slag. Dat kan, in tegenstelling tot hoe de huidige feature werkt, wel gewoon offline. Uiteindelijk wordt de game automatisch teruggestuurd naar de oorspronkelijke eigenaar. Dit kan ook eerder, als de speler besluit het spel voor die tijd terug te sturen. Of de uitlener de game ook zelf terug kan vorderen is niet benoemd, dus daar komen we waarschijnlijk in april pas achter. Wel bekend is dat er maar één game per keer uitgeleend kan worden. Ook heeft Nintendo laten weten dat savedata opgeslagen wordt, zodat spelers door kunnen gaan waar ze waren gebleven als ze de game nog een keer lenen, of het spel zelf kopen.
Is het ook echt handiger?
Het nieuwe systeem wordt niet per se heel positief ontvangen. Het is ook niet per definitie beter. De oude ‘game sharing’-methode biedt in principe de optie om dezelfde game tegelijkertijd op twee verschillende consoles te spelen. Met de Virtual Game Cards is dit niet het geval. Zodra je een game overzet naar een andere Switch, of uitleent aan een lid van je Nintendo-familie, kun je die (tijdelijk) niet meer op het andere apparaat gebruiken.
Wel gaat het delen van games soepeler dan met het vorige systeem. In plaats van in te moeten loggen en (waarschijnlijk continu) te wisselen welke console de primaire Switch is, kun je nu spellen uitlenen zoals je dat met een fysieke cartridge doet. Daar zit dan wel weer een andere beperking aan, namelijk dat het uitwisselen van games per se via een lokale verbinding moet.
Een verklaring hiervoor is dat het delen van een account zoals dat nu werkt niet per se gunstig is voor Nintendo. Het is ook geen officiële feature, dus wellicht is de introductie van de Virtual Game Cards een manier voor het bedrijf om accounts delen te ontmoedigen. De nieuwe feature lijkt voor nu vooral nuttig voor families of mensen die samenwonen en ieder een eigen Nintendo Switch bezitten. En waarschijnlijk zul je de Virtual Game Cards ook nodig gaan hebben om je digitale Switch-games over te zetten naar de Switch 2.