Reload: Star Wars: The Force Unleashed
Gamer.nl
Achtergrond

Reload: Star Wars: The Force Unleashed

Het zal Star Wars-fans niet zijn ontgaan dat Jedi: Fallen Order deze maand verschijnt. In de game speel je als Kal Kestis, een jonge Jedi die The Force leert te beheersen, maar zich ook schuilhoudt vanwege Order 66. Fallen Order doet in veel opzichten denken aan The Force Unleased, een polariserende en ontzettend duistere Star Wars-game.

Er bevindt zich negentien jaar tussen de eerste en tweede Star Wars-filmtrilogie, waar Disney met Star Wars Rebels, Rogue One en Solo inmiddels gretig gebruik van heeft gemaakt. George Lucas’ eerste stap in het lang verboden tijdperk was echter geen film, maar een game. Na Episode 3 begon LucasArts namelijk aan Star War: The Force Unleashed, een verhaal over Darth Vaders geheime leerling.

Akelige sfeer

The Force Unleashed is gewaagd, zo blijkt alleen al uit de introductie waarin spelers als Darth Vader zelf op de planeet Kashyyyk Wookies neermaaien alsof het niets is. Wanneer hij de daar ondergedoken Jedi vermoordt, valt zijn oog op de zoon van Jedi Kento Marek, die bijzonder sterk is met The Force. In plaats van hem uit te roeien, leidt hij de jongen in het geheim op tot een zeer krachtige Sith, met als doel The Emperor omver te werpen. Uiteraard moet hij zich eerst bewijzen, door verschillende zich schuilhoudende Jedi aan zijn lightsaber te rijgen.

©GMRimport

En zo vertrekken spelers, vergezeld door de hologramrobot Proxy en pilote Juno, op reis door het heelal om op Jedi te jagen. The Force Unleashed is bijzonder goed in spelers het gevoel te geven de ultieme slechterik te zijn. Het grauwe kleurenpalet, de dramatische muziek en de kille Galen ‘Starkiller’ Marek – gespeeld door Sam Witner, bekend van onder andere Days Gone - zijn hierin zeer toonaangevend. Met name het feit dat je semibekende Jedi vermoordt is vrij onconventioneel voor een Star Wars-verhaal. Bijdragen aan de gruwelijke uitroeiing die Order 66 is zorgt voor een akelige sfeer.

Niet dat het The Force Unleashed totaal ontbreekt aan lichtpuntjes, want de game leent ontzettend van het kameraadschap uit de films. Langzamerhand raken spelers gehecht aan Proxy en Starkillers’ sympathie voor Juno blijft ook niet onopgemerkt. Bovendien is er de optie om na Starkillers klassieke tweestrijd te kiezen voor de goede kant van The Force. Helaas is de manier waarop dat gebeurt, namelijk een enkele keuze aan het einde, nogal geforceerd.

©GMRimport

Indrukwekkende physics

Duidelijk geïnspireerd door Devil May Cry en God of War, bevat The Force Unleashed een vermakelijk vechtsysteem. Starkiller vecht onorthodox, waarbij hij alles in stukken hakt wat beweegt en daarbij de meest spectaculaire combinaties maakt. Het is echter de manier waarop The Force wordt toegepast wat de gameplay zo interessant maakt. Dankzij maar liefst drie verschillende physics engines, waaronder de inmiddels welbekende Havok-physics engine en de Euphoria engine uit GTA, krijgen spelers de optie om alle objecten en wezens in de omgeving op te pakken en op een realistische wijze kapot te smijten.

Dat creëert een hoop speelruimte, waarbij spelers hele groepen vijanden verpletteren met grote objecten, monsters met meedogenloze bliksemschichten verbranden en stormtroopers op een hilarische wijze in de lucht laten bungelen alvorens ze worden gewurgd. Krachten worden daarnaast gedurende de game constant geüpgraded totdat Starkiller ogenschijnlijk de krachtigste Jedi/Sith van het hele universum is. Dat schoot sommige Star Wars-fanaten overigens in het verkeerde keelgat, want Starkillers krachten braken zo een beetje de regels van de franchise. Een Star Destroyer eigenhandig uit de lucht trekken is wat overdreven, maar wel héél gaaf.

©GMRimport

Helaas zit het richtsysteem om interactie te hebben met objecten vaak behoorlijk in de weg. The Force Unleashed gokt zelf welk object spelers willen selecteren in plaats van met de camera, waardoor het in het heetst van de strijd vaak misgaat. Zo kent de game nog wel meer ruwe randjes, zoals een overdaad aan quick-time events en onnodig pittige eindbaasgevechten.

Hierbij neemt de camera namelijk een vast, filmisch perspectief aan, ten koste van het overzicht. Dat zorgt inderdaad voor zeer spectaculaire gevechten – het was immers de eerste keer dat special effects-filmstudio Industrial Light and Magic zich met een game bemoeide – maar het maakt de eindbaasgevechten tegelijk onoverzichtelijk en daarom frustrerend. Dit soort aspecten resulteerden in een niet onverdeeld positieve reactie op The Force Unleashed.

In een vacuüm

Het vervolg werd helaas nog slechter ontvangen. The Force Unleashed 2 deed nog een schepje bovenop de actie, maar kon qua verhaal en levelontwerp niet tippen aan het eerste deel. Dat is jammer, want The Force Unleashed brengt een van Vaders vele geheime projecten fantastisch in beeld.

©GMRimport

Met George Lucas aan boord sloot de game verhaaltechnisch perfect aan op de films, maar sinds de overname van Star Wars door Disney is het hele concept uit de canon gegooid en wordt het verhaal van Starkiller officieel niet erkend. Ook het derde deel ging met het sluiten van LucasArts de prullenbak in, waardoor The Force Unleashed nu bestaat in een soort vacuüm van Star Wars-ruimte. Hopelijk pikt ontwikkelaar Respawn Entertainment wat elementen mee van de duistere, maar bevredigende Star Wars-game die The Force Unleashed is.

In Reload houdt Gamer.nl regelmatig games van toen tegen het licht van nu.
Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!