Zes interessante Apple Arcade-games die je nu kunt spelen
Monomals
Het in Nederland ontwikkelde Monomals combineert twee genres die je niet vaak hand in hand ziet gaan; het is een muziekgame en platformer in één. Met een klein boortje (of is het een elektronische connector?) zweef je in het platformgedeelte van deze game door een kleurrijke wereld, waarbij je kleine puzzels oplost en talloze geheime locaties en objecten kunt ontdekken. Door de uiterst intuïtieve touch-besturing heb je de game zo onder de knie, maar of ook het muzikale gedeelte je ligt hangt van je muziekervaring af.
De wereld is gevuld met zogenaamde Monomals, aandoenlijke diertjes met allemaal hun eigen muzikale kwaliteiten. In het platformgedeelte moet je er hier zoveel mogelijk van vangen (de belangrijkste Monomals zitten aan het einde van elk level), waarna je ze in het muziekgedeelte van de game kunt inzetten om je eigen nummers mee te maken. Elke Monimal heeft zijn eigen drum-, piano- en bas-geluid. Stel het tempo in, plaats de Monomals in de muziekeditor en voor je het weet maak je muziek. De vormgeving van de muziekeditor lijkt op de populairste muziekproductiesoftware, waardoor zelfs ervaren muzikanten er mee aan de slag kunnen. Monomals is een gewaagde genremix, maar wel eentje die zijn spelers kan inspireren om zelf muziek te maken, en dat is op zich al een knappe prestatie.
Monomals, de eerste in Nederland ontwikkelde Apple Arcade-game, is nu uit voor iPhone, iPad en Apple TV.
Lifelike
Lifelike is een game over duizenden kleurrijke fragmenten die in een ruimteachtige omgeving aan elkaar verbonden worden door een klein, geel stipje. Dat gele stipje ben jij, maar waarom je in Lifelike op zoek gaat naar clusters van dit soort fragmenten is onduidelijk. De game bevat geen intrigerend verhaal, laat staan een duidelijk begin en einde. Lifelike bevat zelfs geen puzzels; het is zaak om de ruimte te verkennen, fragmentenclusters te ontdekken en te activeren en te experimenteren met de manier waarop zij samenwerken.
Het resultaat is een meditatieve ervaring die niet voor iedereen is weggelegd. Het gele stipje is verre van snel en als je té snel door de ruimte beweegt verlies je zelfs fragmenten. Er wordt geen duidelijke richting aangegeven, waardoor je vaak doelloos door de ruimte zweeft in de hoop dat je toch tegen iets aan vliegt. Desalniettemin is Lifelike een uiterst unieke ervaring, die perfect is voor wanneer je een halfuurtje vrij hebt na een drukke werkdag. Even rondzweven, genieten van alle kleuren die over het beeld heen schieten en lekker tot rust komen.
Lifelike is nu te vinden in de Apple Arcade-bibliotheek voor iPhone, iPad en Apple TV.
Assemble With Care
De spullen die we vaak bij ons dragen en dagelijks gebruiken, zeggen veel over wie we zijn en hoe ons privéleven eruit ziet. Althans, dat lijkt de insteek te zijn van Assemble With Care, een korte game waarin je in de huid kruipt van een reparateur. Een reparateur van machines én relaties, want aan elk van de dertien apparaten en objecten die je al puzzelend moet herstellen zit een uniek verhaaltje verbonden. Of het nou het stilstaande horloge van een weduwnaar, of het kapot gevallen beeldje van iemands overleden vader is: elk object is van belang en verdient het gerepareerd te worden.
Elke puzzel is anders. Bij het standbeeldje is het een kwestie van scherven aan elkaar lijmen. Enkele levels later zit je te spelen met reflectoren in een diaprojector. In het laatste geval moet je kapotte onderdelen vervangen voor nieuwe onderdelen en daar komt ook wat kabelmanagement en soldeerwerk bij kijken. Toch lijken geen van de puzzels in Assemble With Care echt lastig. Alle objecten zijn versimpeld en ontwikkelaar Ustwo Games (bekend van de mobiele hit Monument Valley) zegt een zo breed mogelijk publiek aan te willen spreken. Dat Assemble With Care geen uitdaging lijkt te bieden voor puzzelveteranen, wil echter niet zeggen dat het in elkaar zetten van de dertien objecten geen voldoening geeft. Alleen al de aandoenlijke graphics dragen daar aan bij.
Assemble With Care is nu te vinden in de Apple Arcade-bibliotheek voor iPhone, iPad en Apple TV.
Pac-Man Party Royale
Battle royale is nog altijd een immens populair genre en Pac-Man is van alle tijden: combineer de twee en het resultaat moet wel goed zijn, toch? Waarschijnlijk wel, want door het gemak waarop je deze Pac-Man-game kunt oppakken in combinatie met de korte potjes, lijkt Pac-Man Party Royale een heerlijke partygame te worden die zijn naam meer dan waar maakt.
De regels zijn simpel: hoe meer bolletjes jouw Pac-Man opeet, hoe sneller je gaat. Weet je de speciale power-up te pakken, dan kan je iedereen opeten, en als je je vrienden te pakken krijgt worden zij een van de iconische geesten. De befaamde cirkel des doods die we kennen uit nagenoeg alle battle royale-games is terug, waardoor het speelveld steeds kleiner wordt en spelers gedwongen worden om de confrontatie aan te gaan. Je kunt verschillende iPhones of iPads met elkaar koppelen en zelfs controllers (waaronder een DualShock 4) gebruiken, dus het is niet moeilijk om snel mee te doen aan een spelletje Pac-Man Party Royale. Het perfecte recept voor een leuk en competitief gameavondje.
Pac-Man Party Royale is nu te vinden in de Apple Arcade-bibliotheek voor iPhone, iPad en Apple TV.
Hogwash
Van Party Royale gaan we door naar Boeren Royale. In Hogwash neemt één boer het op tegen drie vieze biggetjes, wiens taak het is om zijn boerderij te bedekken met zoveel mogelijk modder. De boer draagt een waterkanon bij zich waarmee hij zowel de vieze biggetjes als zijn eigendommen (zoals zijn boerderij en het schuurtje ernaast) schoon kan spuiten. Het is de taak van de biggetjes om modderpoelen rondom de boerderij te vinden, daarin te rollen en vervolgens de modder uit te schudden bij één van drie objecten.
De boer moet die objecten schoon zien te houden en ziet op zijn beeldscherm dat elk van die objecten een moddermeter heeft. Als deze meter vol zit, is er niets meer aan de modder te doen, en als alle objecten bedekt zijn winnen de biggetjes. De boer kan de winst binnenslepen door zijn boerderij tot het einde van de ronde schoon te houden, óf door de razendsnelle biggetjes te onderscheppen en vast te binden. De biggetjes kunnen elkaar losknopen, of verdergaan met modder strooien. Hogwash lijkt een geinig spelletje te worden die je alleen oppakt als je een paar vrienden over de vloer hebt. En zelfs dan is het nog de vraag hoe lang het leuk blijft om als boeren en biggetjes rond te rennen.
Hogwash is nu te downloaden vanuit de Apple Arcade-bibliotheek voor iPhone, iPad en Apple TV.
The Bradwell Conspiracy
In een alternatieve toekomst staat een groot museum bij Stonehenge in Engeland, maar wanneer er een fondsenwerving wordt georganiseerd vindt ineens een grote explosie plaats. Jij wordt wakker te midden van de brokstukken, en met behulp van een camera en een leidende stem op een radiootje dien je te ontdekken wat er mis is gegaan. Het ontdekken van de fictieve geschiedenis van The Bradwell Conspiracy en het vinden van een uitgang staat centraal, maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar rondloopt en foto’s maakt van alles wat los en vast zit. The Bradwell Conspiracy poogt gameplay uit Firewatch te combineren met de puzzelaspecten van Portal, al lijkt het de kwaliteit van die games niet te kunnen evenaren.
In onze previewsessie hebben we alleen het begin kunnen ervaren, waarin het vooral zaak is om de juiste foto’s te maken aan de hand van de aanwijzingen die je krijgt. Later belooft de game een extra laag te krijgen door een unieke 3D-printmechaniek. Puzzels worden opgelost met behulp van een 3D-printer die bestaande objecten kan kopiëren. We weten dus nog niet hoe uitdagend en uniek de puzzels daadwerkelijk zijn, maar de enorm gedetailleerde omgevingen en de goed uitgedachte historie van het Stonehenge-museum beloven veel goeds.
The Bradwell Conspiracy is verkrijgbaar via de Apple Arcade-bibliotheek voor iPhone, iPad en Apple TV.
Opmerkingen