Ayaneo Next 2-handheld komt met gpu van AMD of Intel

Geplaatst: 30 juni 2022 om 08:49Aangepast: 2 februari 2023 om 16:37
Ayaneo heeft wederom een nieuwe draagbare gamesysteem uit de doeken gedaan. De Next 2-handheld komt met cpu en discrete gpu van AMD of, voor het eerst, Intel.

De Next 2 vormt alweer het zevende nieuwe systeem in Ayaneo's line-up voor 2022, waarvan nog geen enkele officieel verkrijgbaar is. Sinds het bestaan van de Chinese start-up wordt vrijwel elke mobiele chip aangegrepen om een nieuwe Windows-handheld omheen te bouwen, vaak met minimaal één "eerste ter wereld"-claim voor elke nieuwe onthulling.

Per uitgebreide 

Watch on YouTube

onthulde de voorzitter van Ayaneo ditmaal 's werelds eerste Windows-handheld met zowel cpu als discrete gpu van Intel. Naast een variant met Ryzen 6000- en Radeon 6000-chips van AMD, Ayaneo's vaste chipleverancier, verschijnt de Ayaneo Next 2 ook in een Intel-smaak. 

Watch on YouTube

De precieze chipmodellen werden niet genoemd — ook niet aan de AMD-zijde — maar Ayaneo verzekert wel een cpu van de huidige Alder Lake-generatie en een 'DG2'-gpu van Intel. 'Dedicated Graphics 2' verwijst hier naar de Alchemist-generatie van Intel Arc, waarvan de eerste mobiele chips reeds in omloop zijn.

Onduidelijk is nog welke Intel Arc-chip geïmplementeerd zou moeten worden, maar voor de hand ligt in ieder geval de ACM-G11-gpu — Intels 'low-powered' processor, die maximaal 8 stuks aan Xe-kernen biedt. Op vol vermogen is de gpu in staat om veel 1080p-games op 60 frames per seconde te kunnen spelen, al houdt Ayaneo het TGP (en de resolutie) mogelijk significant lager.

Met de nieuwe hardware groeit ook de omvang van Ayaneo's handhelds. De Next 2 lijkt aanzienlijk groter dan voorgaande handhelds, met tevens wat geleende elementen van de populair gebleken Steam Deck. Zo wordt het chassis verrijkt met twee touchpanelen en doen ook vier rugtoetsen hun intrede tot Ayaneo's ontwerp, net zoals Valve's draagbare systeem. Wel oogt de ratio scherm-tot-chassis bij Ayaneo groter dan Valve.

-39259867

Over verdere features en specificaties liet Ayaneo weinig los, afgezien van de vaste inclusie van verwisselbare M.2-ssd's. Onbekend blijft vooralsnog wat voor geheugen gepaard wordt met de handhelds, laat staan wat voor scherm er precies in het chassis gefreest wordt. Als nieuwkomer in Ayaneo's premium-aanbod spreekt minimaal 16 GB aan LPDDR5 voor zich. Waarschijnlijk betreft het scherm minimaal 1200 bij 800 pixels op 60 frames per seconde — met een kleine kans op oled-techniek.

Onduidelijk is nog wanneer de Ayaneo Next 2 officieel verschijnt, net zoals dat onduidelijk blijft bij veel van Ayaneo's recente onthulde handhelds. Over prijzen werd evenals niet gesproken, al ligt een tarief van boven de 1.000 dollar voor de hand. Een ietwat lichter afgestelde handheld, met een Ryzen 6000-cpu en RDNA 2-gpu, kost bij Ayaneo immers al 650 tot 1.000 dollar. Als goedkoper alternatief heeft Ayaneo nog altijd de Ayaneo Air Plus op de planning, van ongeveer 289 dollar.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.