Dreamhack Rotterdam: '48 uur non-stop doorgaan!'
Begin jaren ’90 werd er in de kelder van een Zweedse basisschool een kleine LAN-party georganiseerd door een aantal leerlingen en docenten. In 1997 verhuisde dit vanwege de grote interesse naar een kleine evenementenhal en sinds de verhuizing naar de grote Elmia-hallen van Jönköping in 2001 behoort Dreamhack tot de grootste gamefestivals ter wereld. Tegenwoordig heb je behalve de Zweedse edities ook Dreamhack-evenemten in onder andere de Verenigde Staten, Spanje, India, Canada, Australië en van 18 tot en met 20 oktober voor het eerst ook in Nederland.
Rotterdam wil de gamehoofdstad van Nederland worden. Die claim zetten ze flink kracht bij met de introductie van de Rotterdam Games Week van 14 tot en met 20 oktober. Gedurende deze week staat alles wat met videogames te maken heeft centraal. De culminatie van dit alles is Dreamhack Rotterdam; de grootste LAN-party die Nederland ooit heeft gekend in de hallen van Ahoy. Dat het speciaal is weet ook Erika Bronkhorst, Manager Events bij Ahoy, die helpt met organiseren van Dreamhack. “Het is al jaren één van de meest toonaangevende festivals op het gebied van gaming en e-sports. Over de hele wereld wordt het evenement gehouden en ik denk dat het heel bijzonder is dat we dit nu ook naar Nederland kunnen halen.”
Voor ieder wat wils
Wat begon als een grote LAN-party waar vooral pc-gamers zich op hun plek voelden, is het evenement uitgegroeid tot iets wat voor iedereen met een hart voor games geschikt is, zo vertelt Erika: “Het is van een LAN gegroeid naar een evenement met activiteiten in grote e-sport-toernooien, een expo, plekken om streamers te ontmoeten en heel veel andere activiteiten eromheen. Het sprak voorheen alleen pc-gamers aan, maar is tegenwoordig doorontwikkeld tot festival voor iedereen die van gamen houdt.”
“Het is de combinatie van dingen die Dreamhack tof maakt; voor sommigen zijn het meer de pro-gamers die ze willen zien. Bij anderen gaat het om de bekende gezichten die ze online hebben leren kennen of waar ze thuis juist tegen spelen. Andere gamers willen graag nieuwe games checken, merchandise scoren of deelnemen aan de bijzondere activiteiten. Waar het vooral om draait is de vibe op een Dreamhack-toernooi en die is tof als je van games houdt.”
Om zeker te weten dat gamers zich niet hoeven te vervelen, zijn er diverse bekende ontwikkelaars en andere bedrijven aanwezig die zorgen voor ontspanning, gaat Erika door: “Enkele partijen zijn: PlayStation, Ubisoft, 2K, Activision, Samsung, LG en Logitech. Maar ook Mercedes, Alternate, Trust Gaming, GameMania, Monster Energy en onze hoofdsponser OMEN zijn enkele namen die ik wil noemen zonder al die andere partijen te kort te doen. Zij hebben allen lef getoond om samen met ons deze eerste editie te organiseren. Het oorspronkelijke idee was drie hallen gebruiken, maar we zitten bij de eerste editie al op zes.”
Ook niet-gamers zijn zeker welkom, zo gaat Erika verder: “Iedereen is welkom, er is voor ieder wat wils. Als je geen fanatiek gamer bent, maar je wel houdt van het wereldje, dan is er nog steeds veel te doen en te beleven. Naast de grote e-sport-toernooien, de LAN en de expo hebben we bijvoorbeeld het NK Drone Racing en het EK SpeedQB Airsoft dat je vanaf een tribune van bovenaf kan aanschouwen. Daarnaast is de Doritos Mainstage, met daaromheen verschillende foodtrucks en het horecaplein, een uitstekende plek om te vertoeven.”
E-sport
Behalve de gigantische LAN-party op elke editie van Dreamhack, staat het toernooi ook bekend om de e-sport-toernooien die georganiseerd worden. In 2011 werd bijvoorbeeld het allereerste wereldkampioenschap League of Legends gehouden op Dreamhack, tegenwoordig duurt dat wereldkampioenschap ruim een maand en trekt het miljoenen kijkers. Ook Ahoy zelf heeft al ervaring met grote League of Legends-evenementen: tweemaal werd het Europees kampioenschap in de grootste hallen van Rotterdam gespeeld.
Deze maand kan je in Ahoy echter genieten van andere e-sports. Bij Counter-Strike: Global Offensive staat bijvoorbeeld 100.000 dollar op het spel. Wat misschien nog wel leuker is, is dat de Nederlandse Petra Stoker met haar team Besiktas Esports deelneemt aan dit toernooi. Voorheen vond er nooit een mix van geslachten plaats in dit soort toernooien. Verder is er ook genoeg te genieten bij het Dota 2-toernooi waar liefst 250.000 dollar op het spel staat. Verder kan je zelf kijken naar kleinere e-sport-toernooien. Bijvoorbeeld een Fifa-toernooi waar de beste spelers uit Rotterdam aan deelnemen en één van de grootste Brawlhalla-toernooien ter wereld met een prijzenpot van liefst 20.000 dollar.
Wil je zelf liever laten zien wat je kan, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Op zaterdag en zondag zijn bijvoorbeeld Super Smash Bros. Ultimate- en Tekken 7-toernooien waar iedereen zich voor kan inschrijven. Verder worden er bijvoorbeeld Super Smash Bros. Melee-toernooien gehouden met hoofdprijzen van €3500 (solo) en €1500 (duo’s). Daarnaast zijn er set-ups waar je kan strijden om prijzen die door sponsoren zijn geleverd of spelen tegen onder andere Amsah Augustzoon, één van de beste Super Smash Bros. Melee-spelers van Europa.
Waar het echt om draait
Maar behalve alle cosplay, e-sport, ontwikkelaars, merchandise, games testen en al die andere dingen staat Dreamhack toch bekend om vooral één ding: de LAN-party. Het begon bijna dertig jaar geleden met dat idee en dat is het eigenlijk nog steeds, maar nu met veel meer eromheen. Als je aanwezig bent op Dreamhack is het heel leuk om eens door die hal te lopen, om te zien waar gamen echt om draait; namelijk samen met vrienden bij elkaar lekker spelletjes spelen.
Volgens Erika hoef je ook niet bang te zijn dat je door een lege zaal loopt: “We hebben plek voor 800 dolenthousiaste gamers. Het overgrote deel is gevuld, maar er zijn nog stoelen over. Ook rondom de zaal is genoeg te doen, de LAN-party grenst aan een bruisende streamstudio en we hebben gezorgd voor ongekend goed internet. Dus ik zou zeggen kom met zijn allen langs, we starten vrijdag om 18:00 en gaan 48 uur non-stop door!”
Kaarten voor Dreamhack zijn nog steeds verkrijgbaar en kan je hier kopen.
Door Danny van Gend
Opmerkingen