AMD deed Mendocino uit de doeken op Computex 2022, waarbij het claimde dat de 6nm apu gebaseerd zou zijn op Van Gogh, de chip die AMD in samenwerking met Valve ontwikkelde voor de Steam Deck. De twee chips genieten grofweg dezelfde features, hoofdzakelijk RDNA 2-graphics op lagere wattages, maar zouden volgens AMD wel degelijk op zichzelf moeten staan. Mendocino zou zich meer richten op lichtgewicht laptops.
Daarbij verzweeg AMD aanvankelijk hoe de chips zich in prestaties tot elkaar zouden verhouden. Een enkele ingewijde claimde al dat Mendocino slechts twee werkgroepen aan RDNA 2 zou bevatten; een gegeven wat nu onderstreept wordt met het uitlekken van de slide.
Het beeld in kwestie dook op via de Chinese fora van Chiphell, maar zou oorspronkelijk uit een (mogelijk afgeschermd) WeChat-gesprek komen. In de technische slide worden de basisinstructies van Mendocino uiteengezet, waaronder ook de totale hoeveelheid processorkernen. Daaruit blijkt wederom: een quad-core Zen 2-processor, in combinatie met slechts twee werkgroepen aan RDNA 2-graphics (128 rekenkernen).
Officieel is de data nog geenszins, maar alles lijkt aan te duiden dat Mendocino grafisch een flinke tik zwakker is dan het vergelijkbare Van Gogh. De Steam Deck-apu biedt evenals een quad-core Zen 2-processor, maar komt met acht werkgroepen aan RDNA 2-graphics (512 rekenkernen).
Met op papier een vierendeling van de grafische prestaties van een Steam Deck blijft niet bepaald veel rekenkracht over. Wel zou Mendocino uitgerust zijn met AV1- en VP9-coderingsmogelijkheden en kan het LPDDR5-werkgeheugen tot 32 GB aansturen. In alles lijkt de chip meer geschikt voor efficiënte ultrabooks, dan voor Steam Deck-achtige concurrenten, zoals Ayaneo toevallig kort na AMD's aankondiging al onthulde.
Opmerkingen