RTX 40-gpu's ondersteunen nu AV1-codering in OBS Studio

Geplaatst: 1 november 2022 om 11:18Aangepast: 8 februari 2023 om 00:12
Met ingang van OBS Studio 28.1 kunnen RTX 40-gpu's ook opnames maken in de nieuwe AV1-coderingstandaard.

Dat maakte het ontwikkelteam bekend via de officiële patch notes van OBS Studio. Vooralsnog wordt de optie enkel ondersteund bij het maken van opnames; zowel Twitch als YouTube accepteren vooralsnog geen (native) AV1-livestreams.  YouTube publiceert zelf al wel selecte video's op de AV1-codec.

Vanuit OBS Studio zijn AV1-video's te maken in zowel de NV12-standaard als P010, respectievelijk 8-bit (4:2:0) en 10-bit (4:2:0) kleurenspectrums. Hierdoor wordt het ook mogelijk om hdr-gameplay en -beelden te verwerken in AV1. Bredere kleurengamma's evenals zijn haalbaar op AV1 (tot 12-bit en 4:4:4), maar worden vooralsnog niet ondersteund in OBS Studio.

AV1 belooft tot 30 procent efficiënter te coderen dan H.264 en H.265, terwijl de beeldkwaliteit minder opzichtig gecomprimeerd zou moeten worden. AV1-codering is daarnaast geheel vrij van een betaalde licenties (in tegenstelling tot HEVC), maar vergt wel nieuwere coderingmodules op compatibele hardware.

Met de introductie van de RTX 40-generatie stapt ook Nvidia voor het eerst over op AV1-codering voor hun NVENC-encoder, inmiddels alweer de achtste generatie van de module. Het recent verschenen RTX 4090-vlaggenschip komt met dubbele AV1-encoders en belooft daarbij ook tweemaal zo snel H.265 te kunnen coderen ten opzichte van voorgaande NVENC-generaties.

Opvallend genoeg krijgt Nvidia's zwaarste kaart wel voorrang op Intels eerdere en vele malen goedkopere aanbod. De iets eerder verschenen Intel Arc-gpu's stapten nog voor Nvidia over op AV1-encoders, maar in OBS Studio blijft de RTX 4090 momenteel een vereiste voor AV1-uitvoer. Onduidelijk is nog wanneer meer gpu's de nieuwe codec kunne uitspuwen met de populaire opname- en streamingsoftware.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.