Ben je boos? Dan is de PlayStation 5 Pro niet voor jou!

Geplaatst: 4 dagen geleden om 06:00Aangepast: 4 dagen geleden om 07:20
We hebben allemaal de presentatie van de PlayStation 5 Pro gezien, die na maanden van geruchten dan eindelijk officieel werd aangekondigd. Florian begrijpt waarom er zo’n backlash is vanuit de gaming community, en dan vooral wat betreft de prijs. Maar vanuit een technerdperspectief ziet hij het toch anders.

Ik moet beginnen met de gigantische olifant in de kamer, oftewel het prijskaartje van 799,99 euro die aan deze nieuwe PS5 vastzit. En dat zonder diskdrive en standaard waarmee je de console rechtop kan zetten. Deze zijn optioneel, maar als je niet zonder kan en dit bij elkaar optelt kom je in Nederland uit op een reusachtige 950 euro. Ik denk dat een kleine ‘zijn ze nou helemaal betoeterd’ hier wel op zijn plaats is.

Oneerlijk

Het gaat om ontzettend veel knaken en is voelt nog eens extra oneerlijk door de Amerikaanse prijzen. Daar gaat de console namelijk 699 dollar kosten en is de diskdrive ook nog eens 40 dollar goedkoper. Natuurlijk, in Amerika komt daar nog btw overheen terwijl dat er hier al bij opgeteld zit, maar als je dit omrekent zijn we in Europa alsnog ruim 100 euro meer kwijt, voor exact dezelfde hardware. Het slaat nergens op, het is oneerlijk, en dat is het altijd al geweest.

Daarnaast, en deze begrijp ik echt niet: waarom heeft Sony er voor gekozen om standaard 2TB in de PS5 Pro te proppen? Had het lekker bij 1TB gelaten - dat had ook 100 euro gescheeld in prijs. Iedereen die 1TB te weinig vond op de ‘normale’ PS5 heeft allang een extra SSD aangeschaft. We betalen nu voor iets dat optioneel had moeten zijn, terwijl die diskdrive geen reet kost wanneer Sony ze inkoopt en er wél standaard op had moeten zitten.

PlayStation 5 Pro

Niche product

De PlayStation 5 Pro had in Europa gemakkelijk in de winkels kunnen liggen voor 699 euro door de prijzen enigszins recht te trekken met de VS, of door de SSD 1TB te laten. Psychologisch is 800 euro zoveel meer dan 700 euro. Hier maakt Sony wat mij betreft fouten, maar goed, de PS5 Pro is dan ook een super niche product en daar maakt Sony gretig misbruik van.

Dus nogmaals: ik begrijp de backlash volkomen en het is helemaal logisch dat de gemiddelde gamer nooit 799,99 euro voor een PlayStation-console zal neerleggen. Maar weet je wat het ding is? De PS5 Pro is helemaal niet gemaakt voor de gemiddelde gamer, die op het moment het hardst aan het schreeuwen is over de prijs. Sony geeft zero fucks. Deze console is voor de technerds gemaakt, voor mensen zoals ik, voor de Digital Foundry-gasten van deze wereld die het beste van het beste willen. En die kleine groep gamers is bereid om de hoofdprijs te betalen.

PS5 Pro

Blote reet

Om je een beter beeld te geven van hoe ik er in sta, hoef je alleen maar naar mijn grootste wens in gaming te kijken – die overigens toch nooit gaat uitkomen. Ik zou graag zien dat Nintendo ophoudt met het maken van eigen consoles en al zijn games uitbrengt op de krachtigste hardware die er is. Ik houd namelijk zielsveel van de games van Nintendo, maar de hardware is sinds de GameCube oude bende. Ik wil die games spelen in de best mogelijke kwaliteit!

Ik realiseer me dat dit niet voor de massa geldt, die gewoon een leuke console wil voor een paarhonderd euro, en dat is helemaal prima. Maar stel nou dat Nintendo een soort ‘Switch Pro’ zou maken met gruwelijke hardware, waardoor alle games in 4K/60fps gespeeld kunnen worden, maar je er wel drie keer zoveel voor moet aftikken. Zou de massa dat kopen? Fock no! Zou ik in m’n blote reet naar de winkels rennen? Hell yeah!

Zelda Tears Of The Kingdom

Ben je boos?

Maar om terug te komen op de PlayStation 5 Pro: waarom is iedereen eigenlijk zo boos? Dit is geen next-gen PlayStation-console. Het is niet alsof gamers met een PS5 Pro meer games kunnen spelen. Je kunt op je normale PS5 exact hetzelfde spelen, maar wij technerds willen nog net even wat meer pixels op het scherm en een iets stabielere framerate. En voor die extra performance hebben we honderden euro’s extra over, dus wat is het probleem nou eigenlijk? Dit gebeurt al jaren op de pc. Als dit je boos maakt, is de PS5 Pro niet voor jou. Er is niets mis met je huidige PS5!

De wereld is sowieso knetterduur geworden. Laptops en pc’s worden duurder, telefoons worden duurder, alle high-end hardware is zoveel prijziger geworden de afgelopen jaren dat zelfs de oude PS5, die inmiddels vier jaar lang wordt geproduceerd, nog steeds vaak voor de volle mep wordt verkocht. Dit is de tijd waarin we leven en het heeft ergens ook nog steeds te maken met dat verdraaide Covid, waardoor fabrieken in Azië wekenlang stil hebben gelegen en er wereldwijd een chiptekort ontstond. Wen er maar aan, want dit blijft voorlopig zo.

Playstation 5

Slechte presentatie

Ben ik dan blij met de prijs van 799,99 euro voor de PlayStation 5 Pro? Nee, natuurlijk niet, zeker niet als je het vergelijkt met wat de Amerikanen betalen. Is de PS5 Pro verder exact wat ik zou willen? Ja, want het geeft me de mogelijkheid om alle PlayStation-games in de best mogelijke kwaliteit te spelen. En vergis je niet, die PS5 Pro is een powerhouse met de combinatie van de snellere GPU en de fatsoenlijke PSSR-upscaling!

Wel moet ik toegeven dat de PS5 Pro-presentatie slecht was. Hij was niet alleen veel te kort, maar het daadwerkelijke verschil tussen de reguliere PS5 en de PS5 Pro werd niet goed aangetoond. Dat kan ook haast niet door de compressie van YouTube. We hebben het hier over details in grafische performance en framerates, en dat is lastig te tonen op een stream van shitty kwaliteit.

PS5 Pro

Technisch gelul

Eigenlijk werkt het net zo met de consolegames die we spelen. Dat doen we dan wel op een 4K-televisie, maar intern (in-engine) draaien games vaak op een veel lagere resolutie, soms zo laag als 720p of zelfs 640p. Dit moet dan worden ge-upscaled naar 4K, waar ontwikkelaars vaak FSR voor gebruiken van AMD. Dit zorgt voor een onstabiel korrelig beeld en alsof iemand een laag vaseline over je scherm heeft gesmeerd. De PS5 Pro moet hier een einde aan maken, of in ieder geval verbeteren door de extra kracht en PSSR-upscaling.

Dit is allemaal technisch gelul en als je geen idee hebt waar ik het over heb, of het niet ziet, is dat ook helemaal prima. Nogmaals, er is niets mis met je huidige PS5. Er is gewoon een kleine groep gamers die het wél ziet. Ik denk dat de uitleg van Mark Cerny uiteindelijk misschien het meest duidelijk is.

Astro Bot

Best of both worlds

We kunnen ons namelijk allemaal voorstellen hoe een combinatie van de Fidelity-modus en Performance-modus in games eruit zal zien. Het is the best of both worlds. En dat is exact wat ik wil als technerd die geniet van grafische hoogstandjes. Die 800 euro doet pijn, maar probeer maar eens een gaming-pc voor hetzelfde geld met dezelfde performance te bouwen.

Conclusie? We worden in Europa nog steeds genaaid wat betreft de prijs. Is 799,99 euro een hoop centen? Absoluut. Is de PlayStation 5 Pro dan ook duur? Nee. Er zit een groot verschil tussen iets dat een hoop geld kost en duur is, en daar is deze PS5 Pro een goed voorbeeld van. Ik wil een superkrachtige PlayStation 5 en die mogelijkheid krijg ik op 7 november. Grote blij!

PlayStation 5
Florian HoutkampFlorian begon in 2007 met zijn stage bij Power Unlimited en hoort sindsdien zo'n beetje bij het vaste meubilair. Hij speelt zo ongeveer alles, maar heeft een grote liefde voor racegames, JRPG's en games die de lijn met films doen vervagen. Daarnaast vindt hij de apparaten waarop hij zijn games speelt minstens zo interessant, wat hem een echte tech-nerd maakt!

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.