dune
film
bioscoop
imax
denis villeneuve

Dune wordt Wouters nieuwe favoriete film

Geplaatst: 25 juli om 14:53Aangepast: 25 juli om 14:53
Alsof Wouter niet al hyped genoeg was voor Dune - de aankomende film van Denis Villeneuve -aanschouwde hij afgelopen week in de iMAX-zaal van Pathé Arena nog duizend extra redenen waarom dit dé scifi-sensatie van 2021 gaat worden.

Ik weet niet meer precies of ik nou eerst het boek van Frank Herbert las, of Dune II: The Building of a Dynasty speelde. Hoe dan ook zorgden deze twee uitingen er voor dat ik op m’n tiende al extreem gefascineerd was door de Spice-planeet Arrakis. Het werd een van de pijlers van mijn liefde voor scifi, maar ook fantasy en alle andere vormen van word building, zo enorm werd ik er door meegesleept. Want er zitten meer sterke ideeën in Dune, het in 1965 uitgekomen boek van Frank Herbert, dan in Lord of the Rings en Harry Potter bij elkáár. Terwijl ik daar in de ’jaren 90 kwijlend met Spice Harvesters speelde en me met open mond verbaasde over de evilness van de Harkonnen, liet ook ene Denis Villeneuve zich verbazen door dezelfde wereld…

Fuck me, Villeneuve

Villeneuve had wat ambitieuzere plannen met zijn liefde voor Dune dan louter een blog erover schrijven. Want na David Lynch’s Dune, een gestrande poging van Alejandro Jodorowsky en wat miniseries, heeft ook de regisseur van Arrival, Blade Runner 2049 en Sicario een verfilming van Dune gemaakt. Ik was daar al ontzettend hyped over, want Villeneuve is geniaal en de cast die hij bij elkaar verzameld heeft is belachelijk indrukwekkend.

Maar na het zien van de eerste tien minuten van de film, een latere scène, een gesprek tussen Villeneuve en Hans Zimmer, een featurette en de nieuwe trailer, heb ik het vermoeden dat Dune (Part One) wel eens mijn nieuwe favoriete film kan worden. Niet van het jaar of alleen op het gebied van scifi, maar eentje die gebroederlijk naast Aliens, Terminator 2, Scott Pilgrim vs The World en Avengers: Infinity War mag staan als een klassieker die ik simpelweg altijd kan kijken. Ja, dat is een behoorlijke aanname en zeker een deel wishful thinking, maar ik heb zo mijn redenen…

Zimmer + Villeneuve = liefde

Villeneuve slaat wat mij betreft een toon aan met zijn films die perfect aansluit op de scifi-esthetiek van Dune. Iets dat ik al gemerkt heb in de trailers, maar wat nu bevestigd is met de scènes die ik zag in combinatie met Zimmer zijn experimentele, simpelweg buitenáárdse score. Dit alles zag ik dus in iMAX, met dat sublieme, knetterharde geluid dat die zaal in Amsterdam heeft, waardoor ik nu al geëmotioneerd was!

Nou moet ik toegeven dat ik op m’n (semi-)ouwe dag wel vaker tot tranen toe aangedaan wordt door films of series die inspelen op mijn liefde voor bijvoorbeeld superhelden, fantasy of scifi, en een nostalgische snaar weten te raken. Maar goed, Dune wist dat dus al te doen met een tweetal scènes! En wat voor scènes… In die paar minuten heb ik al zóveel fantastische kostuums, tot de verbeelding sprekende ruimteschepen, ongelooflijk mooie shots, vette interieurs en fantastische sets gezien, dat Villeneuve in die korte tijd Blade Runner 2049 qua eye candy al bijna overtroffen heeft.

Als Warhammer versmelt met Star Wars

Frank Herbert heeft met Dune niet alleen een fantastisch verhaal verteld met een filosofische inslag en een mystieke onderlaag, het is vooral de world building dat zijn werk zo sterk maakt. Het universum doet een beetje denken aan Warhammer 40K dat samensmelt met Star Wars, waarin de fantasy ongeveer even zwaar weegt als de science fiction. Bungie omschreef Destiny ooit als ‘mythic science fiction’, een omschrijving dat wat mij betreft ook prima opgaat voor Dune. Het is in ieder geval een ingewikkelde wereld vol met religieuze ideeën, facties en politieke intrige, dus dat vereist een hoop expositie.

Kortgezegd gaat Dune over Paul Atreides, de erfgenaam van House Atreides, een familielijn die je een beetje kunt vergelijken met de Starks in Game of Thrones: goede lui in een wereld vol gewetenloze manipulators. De grote heerser van het Dune-universum, Padishah Emperor Shaddam IV (vandaar de vergelijking met Warhammer 40K), beveelt de familie Atreides om naar de planeet Arrakis te vertrekken om daar de boel over te nemen van de Harkonnen. Dit kwaadaardige Geslacht is daar totaal niet okay mee, want op Arrakis wordt ‘Spice’ geoogst, een goedje waarmee het ruimtevaartgilde kan reizen en daarmee dus essentieel is voor interplanetaire heerschappij. De shit is dus op meerdere fronten aan en - geloof me - dit is een enórm beknopte beschrijving van Dune. De intriges, snode plannen, funky facties en zieke personages vliegen je om de oren.

Meer Dune, meer beter

Dune kent een ingewikkeld verhaal, dus de eerste scène van Dune wordt volgestopt met informatie, een stroom die waarschijnlijk nog wel even doorgaat in het eerste uur van de film die we vanaf 16 september kunnen zien. Daar zou Villeneuve zich in kunnen verslikken, maar het lijkt erop dat hij met sterke personages en zelfs een heel klein vleugje humor weet te zorgen dat je niet verdrinkt in de materie. Het zal nog steeds een pittige zit worden, niet zo’n laagdrempelige popcornwegkijker als een Tomorrow War, maar zie het meer als een film zo mooi als Mad Max: Fury Road met de sfeer van Interstellar en de ideeën van meerdere Star Trek-episodes. Een droom van een combinatie, toch?

Dune

Ik ben dus hyped, dat moge duidelijk zijn, zelfs in zo’n mate dat ik overweeg Dune 2 weer te gaan spelen en ik het audioboek samen met m’n vriendin ga luisteren. Dat betekent overigens niet dat de film niet alsnog een tegenvaller kan worden, maar die kans is echt heel klein, zo zegt mijn ingelichte inschatting. Het zou ook fijn zijn als we er met z’n allen een succes van maken, want Villeneuve wil heel graag een trilogie maken en het titelscherm liet dan ook niet voor niets ‘Dune: Part One’ zien. Het eerste boek bestaat, niet geheel toevallig, ook uit drie delen, die ik allemaal graag op zo’n epische wijze op het iMAX-scherm zie verbeeld worden. En hey, daarna zijn er nóg zeven boeken waar Warner Bros. ons mee kan verblijden. Laat maar komen!

Wouter BruggeWouter is de hoofdredacteur van Power Unlimited magazine. Dat klinkt serieus, maar zijn liefde voor sci-fi-, fantasy-, horror- en superhelden- films en series, houdt hem jong en dom.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..