playstation game trials
playstation
sony
demo
game pass
blog

PlayStation Game Trials kan niet snel genoeg naar Nederland komen

Geplaatst: 17 oktober om 12:00Aangepast: 16 oktober om 22:21
Ken je dat gevoel? Je ziet een trailer van een game die je helemaal geweldig lijkt, je schaft ‘m vervolgens aan, maar na een uurtje of twee blijkt het toch totaal niet bij je te passen. Rodney kan er over meepraten en volgens hem kan PlayStation Game Trials daarom niet snel genoeg in Nederland verschijnen!

Vaak genoeg word ik tijdens een presentatie verleid door een game verpakt in een oogstrelende trailer. Voor een mooi voorbeeld gaan we acht jaar terug in de tijd, naar de E3 van 2013. Ubisoft deed dat jaar in Los Angeles The Division uit de doeken. Op dat moment was deze nieuwe looter shooter de beste multiplayergame die ik ooit ging spelen. Waar ik, net zoals in Destiny, honderden uren in ging stoppen om de beste gear te verzamelen en de tofste raids te spelen. Ik wist niet hoe snel ik op die pre-order-knop moest rammen bij m’n favoriete webwinkel, waarna het aftellen naar de release begon…

Drie jaar later kwam The Division uit en hoewel ik mijn personage naar het maximale level had geknald, was de gameplay totaal niet wat ik er van had verwacht. De repetitieve missies, dertien-in-een-dozijn vijanden en weinig variërende loot gaven mij een stuk minder voldoening dat de raids, gunplay en competitieve elementen van Destiny. Na mijn pre-order kon ik deelnemen aan de bèta van The Division, maar helaas kreeg ik van de drie beschikbare missies geen goed totaalbeeld van de game. Als het toen mogelijk was om een game een aantal uren uit te proberen, had ik mijzelf waarschijnlijk een flinke duit bespaard.

The Division

Verlangen naar vroeger

Soms mis ik die goede, oude demo’s van vroeger. Weet je nog, die schijfjes vol demonstraties van aankomende of al verschenen games? Ook deze waren natuurlijk niet perfect, maar er was van bijna iedere game wel een demo beschikbaar. Dan kon je bijvoorbeeld een bepaald level spelen tot je erbij neerviel. Ik weet nog dat ik van Tekken alleen de demo speelde en mij daar uren mee vermaakte, hoewel er maar een handjevol vechters in zat. Een kinderhand is natuurlijk snel gevuld, maar die demo’s waren ook gewoon erg handig om te checken of je de gameplay van een bepaalde game tof vond. Een demo gaf je een inkijkje in hoe een game écht speelt en vertelde veel meer dan een opgefleurde trailer.

Natuurlijk snap ik dat ontwikkelaars zoveel mogelijk schijfjes (of digitale kopieën) willen verkopen en dat de ontwikkelingskosten anno 2021 verhonderdvoudigd zijn. Ontwikkelaars maken je lekker met knallende trailers en een perfect stukje gameplay, waardoor je interesse gewekt wordt. Daardoor ben je geneigd om, net als ik met The Division, zo snel mogelijk een pre-order te plaatsen en dan word je misschien teleurgesteld omdat de game niet aan je verwachtingen voldoet. Maakt die ontwikkelaar niet zoveel uit, want die hebben hun centjes binnen. Maar games worden steeds duurder en daarom willen we onze zuurverdiende centen zo efficiënt mogelijk uitgeven aan onze favoriete hobby, toch?

Tekken 5 gameplay

Leren door te proberen

Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal opties om niet voor iedere game zeventig euro af te tikken, om er vervolgens pas achter te komen dat je het niets vindt. Vooral Microsoft doet goede zaken met Game Pass. Voor slechts een tientje per maand kun je kiezen uit een bibliotheek van honderden games en ik garandeer je dat er altijd wel een game tussen zit waarmee je aan je trekken komt. Oké, de allernieuwste releases van andere uitgevers staan natuurlijk niet altijd meteen op Game Pass, maar de laatste jaren verschijnen er steeds meer games vanaf dag één op de dienst van Microsoft. Een geweldige ontwikkeling als je het mij vraagt, want je betaalt een vaste abonnementsprijs en kunt uitproberen wat je wil. Ook als je een fanatieke verzamelaar bent profiteer je hiervan, want je speelt een game eerst een tijdje via Game Pass en als je overstag bent, schaf je die dubbeldikke Special Edition aan voor in je vitrinekast. Win-win. 

Tot voor kort hobbelde Sony een beetje achter de trend aan, want behalve PlayStation Now (waarmee je oude PlayStation-games kunt spelen op je nieuwste console), heeft Sony geen vergelijkbaar abonnementsmodel. Jim Ryan, opperhoofd van PlayStation, stelde eerder dit jaar dat het voor Sony simpelweg niet haalbaar is om een soortgelijke dienst op te zetten, omdat PlayStation-exclusives zo duur zijn om te maken, dat een abonnement die kosten niet kan dekken. Vorige maand leek Sony echter tóch overstag te gaan, want het riep PlayStation Game Trials in het leven. De naam zegt het al: binnenkort kunnen we hoogstwaarschijnlijk de dikste PlayStation-games uitproberen voordat we ze aanschaffen. Heerlijk!

Xbox Game Pass

In de kinderschoenen

PlayStation Game Trials werd voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk uitgerold en was beschikbaar voor slechts twee games: Sackboy: A Big Adventure en Death Stranding. Met deze functie kunnen gebruikers de desbetreffende games voor maar liefst vijf uur uitproberen, voordat de trial verloopt. Ik vind dit een prachtige ontwikkeling, want voor mij is dit precies het aantal uurtjes dat ik nodig heb om te bepalen of ik een game vet vind of niet. Er zitten echter nog wel wat haken en ogen aan de dienst, maar als Sony die eruit sloopt, mag de dienst van mij vandaag nog in Nederland lanceren.

Het klinkt als een uitstekend antwoord op de dienst van Microsoft, maar bij de lancering van Game Trials in het Verenigd Koninkrijk zaten er nog een aantal addertjes onder het gras. Zo begon de tijd al te tikken wanneer je op de downloadknop drukte, waardoor je grofweg de helft van je vijf kostbare uren overhield om de game te spelen. Na twee uurtjes en wat overgebleven minuten krijg je natuurlijk nog niet echt een goed beeld van een complexe game als Death Stranding, dus daardoor werd de functie nogal overbodig.

Daarnaast was Game Trials voor slechts twee games beschikbaar en hoewel dat niet de minste games zijn, is dat aanbod nog karig. Inmiddels laten meer ontwikkelaars weten dat je binnenkort hun games gratis uit kan proberen op je PlayStation-console, zoals bijvoorbeeld Biomutant. Ik hoop vurig dat er meer studio’s dit voorbeeld volgen en dat Game Trials niet als een nachtkaars uit gaat, dus laten we hopen dat Sony dit project serieus aan gaat pakken.

PlayStation Game Trials

Dat gaan we de aankomende maanden zien, want inmiddels is Game Trials ook beschikbaar in Canada, maar daar houdt het voor nu een beetje op. Ik zet m’n vraagtekens bij het feit dat de functie nog niet in de Verenigde Staten of Sony’s thuisland Japan beschikbaar is, maar misschien wil het bedrijf de dienst eerst op relatief kleinere markten testen voordat het grote publiek ook mee mag doen aan het feestje. Ik heb in ieder geval goede hoop dat Game Trials een succes gaat worden en dat we zo snel mogelijk in Nederland gebruik kunnen maken van deze dienst, want als er een volkje is dat houdt van gratis, dan zijn wij het wel!

Wat denken jullie, wordt Game Trials een succes of gaat het in Nederland nooit het licht zien? Drop je gedachten in de comments!

Rodney FeterisAl een PlayStation in huis sinds de dagen dat ik nog in luiers liep. Altijd te porren voor een prachtige singleplayer-game, maar er gaat bijna niets boven een potje League of Legends op z'n tijd.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..