serie
mcu
marvel-cinematic-universe
marvel
disneyplus

WandaVision: Een vreemd experiment op het verkeerde moment?

Geplaatst: 22 januari om 16:00Aangepast: 22 januari om 15:28
Het MCU is eindelijk terug! Maar niet als film, maar in een nogal verwarrende vorm genaamd WandaVision. Net zoals waarschijnlijk iedereen die de serie volgt, denkt Wouter het zijne ervan.

De eerste, officiële serie binnen het Marvel Cinematic Universe, gemaakt door Kevin Feige en de mensen van Marvel Studios, is eindelijk begonnen. Er staan inmiddels drie afleveringen van WandaVision op Disney+ en iedereen die het gezien heeft, zal vast en zeker wel wat vragen hebben. Want dat is vooralsnog vooral wat deze serie met Paul Bettany en Elizabeth Olsen in de hoofdrollen oproept: en heleboel vraagtekens. En geloof het of geloof het niet, dat is PRECIES de bedoeling!

Want was is WandaVision nou eigenlijk? Is het niet een beetje vreemd dat de eerste shot Marvel die we na een jaar van MCU-stilte krijgen een soort van oddball comedy is? Een experiment dat weinig lijkt te doen om in de superheldenbehoefte te voorzien? Nou, op zich niet zo heel erg. Want ja, dit is zeker een experiment en misschien inderdaad een beetje een slecht getimede. Maar de pandemie heeft een moersleutel in de raderen van Marvel-filmbaas Kevin Feige z’n zorgvuldig uitgekiende superplan gegooid, en dus zijn zowel Black Widow als The Eternals niet verschenen voordat WandaVision op Disney+ werd gepleurd. In de oorspronkelijke planning hadden we die twee films al gezien moeten hebben. Iets zegt me dat die films ons portie superheldengenot van 2020 moesten zijn, en ons brein daarom iets meer open had moeten staan voor een gewaagdere creatie als WandaVision.

WandaVision couple

Maar Black Widow en The Eternals komen, HOPELIJK, pas in 2021 en dus is de eerste Disney+-serie binnen het MCU hoe we geherintroduceerd worden in het succesvolle comic-filmuniversum. En tja, een sitcom met in de hoofdrollen Vision en Wanda Maximoff, dat is vermoedelijk niet hetgeen waar je op hoopte. Maar er is nog steeds een plan, het MCU werkt zoals altijd ergens naartoe, en dus kan je twee dingen even doen om WandaVision meer te kunnen waarderen.

Ten eerste, om even terug te glijden in het Marvel Cinematic Universe en weer opnieuw kennis te maken met de hoofdrolspelers van WandaVision, hoef je niet perse alle 21 films opnieuw te kijken. Disney+ heeft daarvoor een soort recap per personage in het leven geroepen, genaamd Marvel Legends. Kijk dus heel even die van Vision en Wanda Maximoff/Scarlet Witch, van zo’n tien minuten per stuk, om de emotionele context van dit koppel even goed op een rijtje te hebben. Want deze twee zijn inderdaad pas in Avengers: Age of Ultron tot het MCU toegetreden, en ze hebben sindsdien al flink wat meegemaakt.

WandaVision baby

Sure, Vision is een Synthezoid en Wanda een Sokovian ‘heks’, maar wat zijn ze samen een droomkoppeltje, niet waar!? Nu je Marvel Legends hebt gekeken, heb je misschien nog wel meer vragen tijdens het kijken van WandaVision. Dus komen we bij punt 2: onthoud dat WandaVision misschien in de eerste plaats een comedy lijkt, maar het voornamelijk een mysterie is, eentje dat (deels) opgelost zal zijn aan het einde van de negen afleveringen. Heb je comics gelezen zoals House of M of Vision, dan heb je vermoedelijk al een idee waar het verhaal naartoe werkt, maar het einde van aflevering 3 schept op zichzelf ook al een hoop duidelijkheid. Ik zie WandaVision een beetje als een Star Trek-aflevering: het eerste gedeelte is zo gemaakt dat je weinig anders kan denken dan WTF!? Daarna wordt alles langzamerhand helderder en duidelijker, net zolang totdat je denkt: AAAAAAAHHHH, wat geniaal!

WandaVision banner

Ik heb een theorie en daarmee verklap ik misschien het een en ander in het geval deze gedachte nog niet in je opgekomen is. Dus beschouw het volgende als HELE LICHTE SPOILERS: ik vermoed dat WandaVision een keerpunt gaat hebben waarna het in iets compleet anders verandert, namelijk de Marvel-injectie waar we naar hunkeren. Het kan nooit negen afleveringen lang verschillende soorten sitcoms zijn. Zoveel decennia zijn er simpelweg niet meer over en dat blijft niet lang genoeg leuk. En totdat de serie die onvermijdelijke verandering in toon (iets wat de twee verschillende soorten aftiteling al verraden) zal ondergaan, vermaak ik me voorlopig prima met de komische timing, de ladingen charisma en de ‘odd ones out’-dynamiek van de prachtige Paul Bettany en Elizabeth Olsen. Ik geniet nog even van de verwarring, want ik weet dat dit ons langzamerhand gaat leiden naar Phase 4, baby! Denk je dat je er klaar voor bent?

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..