geschiedenis
capcom
shinjimikami
residentevil6
residentevil5
residentevilrevelations
survivalhorror
residentevilretribution
residenteviloperationraccooncity
residentevil
horror
historie
residentevil4

Alles over Resident Evil

Geplaatst: 26 januari 2015 om 15:08Aangepast: 26 januari 2015 om 15:07
We hebben Alie weer eens aan haar favoriete hobby gezet en haar een samenvatting laten pennen van een gruwelijk ingewikkeld verhaal. Ditmaal gaat het om de Resident Evil serie, waarbij ze ook nog wat leuke partyfeitjes mocht verzamelen. Alles om jullie wat wijzer te maken over de grondlegger van de survival horror.

Een paar dagen geleden konden jullie lezen wat onze Samuel vindt van de remake van Resident Evil. Een game waarvan het origineel al bijna 20 jaar geleden het levenslicht zag. In die periode zijn er al meer dan 20 games in de serie verschenen, die in totaal meer dan 62 miljoen keer over de toonbank gingen. Daarnaast zijn er ondertussen verschillende novelles, comics en films uitgebracht. Een doorslaand succes dus, waarvan waarschijnlijk niemand in 1996 nog van had durven dromen. Maar goed, we hebben het hier uiteraard wel over de gameserie die vrijwel eigenhandig gezorgd heeft voor het ontstaan van het survival horror genre. Oftewel: genoeg redenen voor een Feature met daarin alles over Resident Evil. 

 

Survival horror op zijn best

Toen de PlayStation zo’n 20 jaar geleden op de markt kwam, wilde men ook graag een volwassen publiek aantrekken. Een van de games die hiervoor moest zorgen was Resident Evil. Deze in 1996 (voor het eerst) uitgebrachte game is ontsproten aan het brein van geestelijk vader Shinji Mikami en uitgever Capcom. Deze baseerden zich grotendeels op Sweet Home, een andere Japanse horrorgame, terwijl het idee voor zombies regelrecht overgenomen is van George A. Romero (filmregisseur van o.a. Night of the Living Dead).

Dat deze combinatie goed uit heeft gepakt, blijkt wel uit het feit dat Resident Evil door vrijwel de gehele wereld wordt beschouw als grondlegger van het survivalhorrorgenre. Dit is vooral te danken aan twee typerende kenmerken, namelijk de vele enge wezens en de beperkte ammunitie voor de speler om met deze creeps af te rekenen. Vergeet daarnaast de vele schrikeffecten trouwens niet. Een klassieker hierbij is het moment waarop op een ogenschijnlijk rustig gedeelte er plots honden door een raam springen. Erg lastig wanneer je je probeert bezig te houden met de eveneens zeer belangrijke onderdelen van de games, namelijk: exploreren en puzzelen. Zaken die volgens velen (helaas) steeds meer van ondergeschikt belang worden in de serie. Zij zijn van mening dat sinds Resident Evil 4 de franchise meer de kant van de third-person shooter opgaat, met minder puzzels en meer guns.

Feit blijft dat de combinatie van horror, puzzels, en (veel) actie goed in de smaak valt, zo hebben de games in de main serie (Resident Evil 1 tot en met 6, en Code: Veronica en Zero) in ieder geval overwegend positieve reviews ontvangen. Dit geldt in het bijzonder voor Resident Evil, Resident Evil 2 en Resident Evil 4, die vereerd zijn met talloze GOTY nominaties en awards, en vaak terug te vinden zijn in de welbekende lijstjes met de beste games ooit gemaakt. 

 

Wat is het verhaal?

Alle games in de serie delen een gemeenschappelijke noemer. Het draait namelijk altijd om de uitbraak van een virus of parasiet die het gedrag en uiterlijk van mensen beïnvloedt. Dat zit zo: de overkoepelende plot volgt meerdere personages, waaronder publiekslievelingen als Leon S. Kennedy, en Chris en Claire Redfield, in hun poging zombie uitbraken te stoppen. Deze uitbraken zijn de danken aan de diverse virussen die Umbrella Corporation creëert als biologische wapens. Ogenschijnlijk werkt dit bedrijf slechts aan voedingsmiddelen en cosmetica, maar ondertussen zorgt men voor plagen van steeds gruwelijkere zombies en gemuteerde wezens (zogenaamde ‘bio-organic weapons’ of BOW).

Het begint nog redelijk klein met een zombieplaag in een geheime onderzoeksfaciliteit, die verscholen ligt onder een herenhuis aan de rand van Raccoon City. Maar aangezien het virus zich ook een weg door het riool weet te vinden, raken ook de inwoners van de stad besmet. Met behulp van vele green herbs en grof geschut lukt het uiteindelijk om de uitbraak te stoppen. Maar aangezien men bij Umbrella niet van ophouden weet, volgen er in de daaropvolgende games nog veel ergere virussen die steeds slimmere en gevaarlijker gespuis voortbrengen. Ondanks dat Umbrella al een paar flinke klappen te verduren heeft gehad, handelen anderen op de zwarte markt vrolijk verder in BOW.
Voor een uitgebreid overzicht van alle games verwijs ik je graag naar het einde van deze feature. Pas echter wel op, want deze samenvattingen staan bomvol dikke spoilers.

 

Party feitjes

 • Resident Evil heet eigenlijk BioHazard. Eigenlijk ook veel logischer, aangezien de game propvol zit met virussen en parasieten, oftewel biologische wapens. Vanwege copyright gedonder moest er in Amerika echter een andere naam komen, waarvoor men een interne wedstrijd uitschreef. Uiteindelijk won dus de bedenker van de naam Resident Evil.
 • Resident Evil zou in eerste instantie een first person shooter worden, totdat Mikami en Capcom besloten dat dit perspectief veel minder geschikt was voor een horrorgame. Ze kozen daarom voor een soortgelijke feel als in Alone in the Dark, waarbij de nadruk meer op adventure moest liggen dan op schieten. Zij vonden het echter wel van groot belang toch genoeg vijanden in de game te stoppen… En tada, het survival horror genre was geboren.
 • In eerste instantie zou Leon S. Kennedy helemaal geen rol spelen in Resident Evil 4. Die rol was weggelegd voor een personage met de naam Dante. Hij zou schitteren in een uptempo action shooter. Totdat Capcom en Mikami echter besloten dat hiermee veel te veel zou worden afgeweken van de roots van de serie. Wel waren ze dusdanig onder de indruk van hetgeen ze hadden gemaakt dat ze Dante zijn eigen game gaven, namelijk Devil May Cry.
 • Resident Evil is een van de eerste gameseries die verfilmd is. Ondertussen zijn er al vijf films verschenen en is een zesde in de maak. In allemaal wordt de hoofdrol vertolkt door Mila Jovovich die de rol van Alice op zich neemt. De films zijn (losjes) gebaseerd op de games, zo maken veel van de personages hun opwachting en is Umbrella Corporation aldaar eveneens de ultieme slechterik. De meningen over de films lopen flink uiteen, maar dat is niet te zien aan de torenhoge opbrengsten waarmee het de best verkopende verfilmde gameserie ooit is.

 

Een overzicht

De Resident Evil franchise omvat heel erg veel games. Benieuwd welke games wanneer uitkwamen en op welke platformen je ze kunt checken? Kijk dan effe naar onderstaande tabel.

 

Resident Evil - de samenvatting

Nog niet zo lang geleden deed ik het voor Silent Hill. Ook waagde ik me ooit aan Metal Gear Solid, maar onderschat ook Resident Evil niet. Een samenvatting geven van alle games in de serie is oprecht een hele klus. Ik heb me daarom moeten beperken tot de main games. Mocht je de originele games nooit gespeeld hebben en hopen op meer remakes dan moet ik je bij deze wijzen op GROTE SPOILERS.

 • In Resident Evil (1996) ga je als het Alfa-team van Special Tactics And Rescue Services (STARS) op zoek naar de leden van het verdwenen Bravo-team. Vier van de leden (Jill Valentine, Chris Redfield, Barry Burton en Albert Wesker) weten een herenhuis binnen te dringen, waaronder je als Chris of Jill een verborgen laboratorium van Umbrella vindt. Je collega Wesker blijkt onderdeel te zijn van deze organisatie. Wesker laat de boel exploderen, maar jij wordt net op tijd gered.
 • Resident Evil 2 (1998) speelt zich twee maanden na deze gebeurtenissen af in Raccoon City. Alle inwoners zijn inmiddels door het T-virus (het biologische wapen van Umbrella) veranderd in zombies. In hun poging te ontsnappen, ontmoeten de protagonisten (Leon S. Kennedy en Claire Redfield, de zus van Chris) de maker van het nog gevaarlijkere G-virus, William Birkin. Leon wordt bijgestaan door Ada Wong, die stiekem uit is op een sample van het virus. Claire helpt een klein meisje (Sherry Birkin, dochter van William), dat een sample van het virus bij zich draagt. Uiteindelijk weten Claire, Leon en Sherry ternauwernood te ontsnappen aan de nucleaire aanval op Raccoon City.
 • In Resident Evil 3: Nemesis (2000) krijgen we te zien wat er 24 uur voorafgaand aan de gebeurtenissen uit Resident Evil 2 heeft plaatsgevonden. Jill Valentine zit vast in Raccoon City, maar besluit niet langer te wachten op redding. Ze ontmoet drie soldaten (lid van het Umbrella Biohazard Countermeasure Service), die gestuurd zijn om het G-virus een halt toe te roepen. Tijdens een aanval raakt Jill geïnfecteerd, waarna een van de soldaten (Carlos) op zoek gaat naar een medicijn. Carlos vertelt Jill vervolgens ook over de geplande aanval op de stad. Uiteindelijk weten Jill en Barry te ontsnappen en wordt Raccoon City van de kaart geveegd.

 • Drie maanden na deze gebeurtenissen uit Resident Evil 2 en Resident Evil 3: Nemesis belanden we in Resident Evil Code: Veronica (2000). Claire reist naar Europa om haar vermiste broer (Chris) op te sporen. Ze belandt in Parijs waar ze bij haar poging om bij Umbrella in te breken, gevangen wordt gezet op een afgelegen eiland. Ze weet te ontkomen, ontmoet Steve, en ontdekt dat Wesker nog leeft en achter de verspreiding van het virus zit. Zij en Steve ontsnappen naar Antarctica, waar Chris via een omweg uiteindelijk ook belandt. Hij weet zijn zus te bereiken, maar deze wil de inmiddels geïnjecteerde Steve nog redden. Na een liefdesverklaring aan Claire bezwijkt hij aan dit T-Veronica virus. Uiteindelijk lukt het Chris en Claire samen te ontsnappen.
 • Resident Evil Zero (2003) is eigenlijk een prequel op de eerste Resident Evil, waarin we Rebecca Chambers volgen. Bravo Team van STARS wordt op onderzoek gestuurd om een aantal kannibalistische moorden te onderzoeken. Ze ontdekken de lichamen van twee agenten en gaan op onderzoek uit. Rebecca wordt gevangen genomen door handlangers van Wesker en Birkin, en leert meer over de co-founder van Umbrella, James Marcus, en zijn onderzoek naar het Progenitor virus (de voorloper van T-virus). Wesker besluit om voor een rivaliserend bedrijf te gaan werken, terwijl Birkin blijft werken aan zijn G-virus. Wesker besluit daarop om het Alfa team te infiltreren om de data van Birkin te bemachtigen, waarna Birkin besluit de basis te vernietigen. Rebecca suit op een oud herenhuis dat Umbrella gebruikt als onderzoeksfaciliteit, waarna ze op zoek gaat naar haar collega’s. En zo zijn we aanbeland bij de gebeurtenissen uit Resident Evil.
 • Het in 2005 uitgebrachte Resident Evil 4 draait om de belevenissen van Leon S. Kennedy in zijn zoektocht naar de dochter van de president (Ashley Graham) die gevangen is genomen door de cult Los Illuminados. We zijn inmiddels zes jaar na de gebeurtenissen uit Resident Evil 2 en verruilen Raccoon City voor Europa. Leon raakt daar geïnfecteerd met een parasiet, maar weet samen met Luis Sera, een ex-onderzoeker van de cult, te ontsnappen. Hij redt Ashley nadat Osmund Saddler zijn plan onthult om met de parasiet die hij Ashley bij zich draagt heel Amerika te besmetten. Luis werkt aan een tegenstof voor de infectie en geeft dit aan Leon. Leon ontmoet ook hier wederom Ada en ontdekt dat zijn oude kameraad (Jack Krauser) verantwoordelijk is voor Ashley haar ontvoering. Zowel Krauser als Ada blijken voor Wesker te werken die uit is op een sample van de parasiet. Leon weet Krauser te doden, samen met Ashley te ontsnappen, van de parasiet af te komen en samen met Ada Saddler te doden.

 • Opvolger Resident Evil 5 (2009) draait om Chris en Sheva Almoar, terwijl ze op onderzoek uitgaan in Afrika. Vijf jaar na Resident Evil 4 probeert Chris, inmiddels onderdeel van de Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA), Ricardo Irving te stoppen voor hij een BOW kan verkopen op de zwarte markt. Chris en Sheva worden gered door het Delta team, waaronder Sheva’s mentor Josh Stone. Deze toont Chris een foto van zijn oude partner, Jill, die na haar confrontatie met Albert Wesker voor dood wordt aangenomen. Met zijn laatste woorden leidt Irving hen naar een grot waar de bloem groeit waarmee het Progenitor virus ooit werd gemaakt, en nu gebruikt wordt voor het Uroboros virus. Tricell (het bedrijf dat BSAA sponsort) blijkt een Umbrella lab overgenomen te hebben om het onderzoek door te zetten. Hoofd van Tricell, Excella Gionne, blijkt met Wesker te werken om het Uroboros virus wereldwijd te verspreiden. Chris en Sheva weten een gehersenspoelde Jill te redden, terwijl Wesker Excella geïnfecteerd blijkt te hebben. Uiteindelijk weten ze ook Wesker te verslaan.
 • In Resident Evil 6 (2012) volgen we Jake Muller, zoon van Wesker. Hij slaat de handen ineen met de Division of Security Operations (DSO) en overlever van de aanval op Raccoon City, Sherry Birkin, die is gestuurd om zijn bloed te testen op antistoffen voor het C-virus. Tegelijkertijd worden Chris en zijn team aangevallen door Ada. Ondertussen besluit de president waarheid achter het Raccoon City incident te onthullen. Iets dat hij met de dood moet bekopen. Secret Service agente Helena Harper biecht Leon op dat ze onder druk van NSA adviseur Derek C. Simmons, die banden heeft met Umbrella, mee heeft geholpen aan deze aanslag. Chris gaat weer aan de slag voor BSAA en zodoende belanden alle personages op dezelfde locatie: China. Uiteindelijk vinden Chris en Leon elkaar, en weet Simmons Sherry en Jake gevangen te nemen. Chris redt deze laatste twee, terwijl Leon en Helena met behulp van Ada Simmons weten te doden. Het blijkt dat de Ada die Chris zag slechts een dubbelganger was, gecreëerd door Simmons.

Zo, nu is iedereen weer helemaal bij. Kom maar door met Resident Evil 7… In ieder geval nadat ik me dankzij de remake van de originele Resident Evil voor de zoveelste keer weer helemaal suf ben geschrokken van die irritante honden, natuurlijk. 

In dit artikel

Alie SierkstraTwitter @aaltsje_s

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..