Battlfield
2042
reveal

Battlefield 2042 Preview - Back to the (nabije) Future

Geplaatst: 9 juni om 17:15Aangepast: 9 juni om 14:06
De volgende Battlefield wordt een topgame. Daar had Raf op het exclusieve preview-event maar een paar frames van de reveal-trailer voor nodig. Die toonden immers precies waar de fans sinds Battlefield 4 om vragen: een volgende, als het even kan next-gen Battlefield 4. Dat die om een of andere reden niet Battlefield 4.5 maar Battlefield 2042 heet, doet er geen ene ruk toe.  

Open kaart: ik ben een Battlefield-fan van het eerste uur. Ik vind zoals de meesten 2140 de minste in de hele reeks, ik beleefde meer plezier aan Hardline dan volgens de Metacritic-score mogelijk was … en ik hoop nog altijd op een volgende Bad Company. Tegelijk weiger ik om de betere Call of Duty-delen te dissen. Zelfs als één partij kiezen me misschien uit de multiplayer-middelmaat tilt waartoe ik in beide franchises behoor.

Eerst en vooral: elk beeldfragment, elke zandkorrel info en elk van de schaarse échte antwoorden tijdens het vragenuurtje achteraf, cementeren Battlefield 2042 als dé game waar de fans sinds Battlefield 4 om smeken. Het maakt daarbij niet uit hoe sterk ze Battlefield 1 ook vonden, of hoeveel uren ze intussen al op de Warzone-teller hebben staan. 

No-Pats 

De kalender in Battlefield 2042 wijst, duh, 2042 aan en volgens de game zitten we dan nekdiep in klimaatrampen, vluchtelingenstromen en grondstofschaarste. Een moderne setting dus, en dat vertaalt zich in moderne tot licht-maar-geloofwaardig-futuristische wapens, voertuigen en gadgets. Daarin draag jij het uniform van een Non-Patriated, kortweg No-Pat. Dat zijn vaderlandsloze, goed getrainde en goed uitgeruste beroepssoldaten, die in hotspots over de hele wereld gewapende conflicten uitvechten. Meestal in opdracht van de VS of Rusland, maar uiteindelijk om een toekomst voor zichzelf uit te kerven. Zo’n setting doet een singleplayer vermoeden, maar die krijg je niet. Battlefield 2042 is een puur multiplayergebeuren. Alles wat je over de setting en wereld moet weten wordt ‘verteld’ via de missiebriefings. 

Doe mij maar een dubbele

Tot op heden zijn enkel de vertrouwde Conquest en Breakthrough game-modi bevestigd. Die situeren zich op de grootste maps ooit in een Battlefield game… en wie vertrouwd is met deze reeks, weet dat dit flink is. Dat betekent ook plaats genoeg voor dubbel zoveel spelers. Yep: Battlefield 2042 gaat voor 64 vs. 64, oftewel 128 spelers op één map! Tenminste, toch voor wie op een pc, PS5 of Xbox Series X of S speelt. De game verschijnt ondanks verontrustende geruchten vooraf gelukkig ook voor Xbox One en PS4, met precies dezelfde gameplaymechanismen, zij het op iets gereduceerde 32 vs. 32-maps.

Die maps zijn verdeeld in sectoren met daarin telkens zogenaamde clusters. Bijvoorbeeld een sportstadion, boorplatform en andere locaties. Binnen zo’n cluster vind je vaak ook meerdere doelstellingen, en die beloven meestal een diverse shootermix, van chaotisch hectisch tot meer tactisch of ranged. Je kan dus meer dan in vorige delen je eigen speelstijl volgen en toch iets bijdragen aan de team-inspanning. Ook weer van de partij is de voor Battlefield typische vernieling die je aan de omgeving kan aanrichten én de sinds Battlefield 4 gemiste map-verstorende Levolution-events. Hier zagen we onder andere een gigantisch stuk scheepswrak kantelen, een verblindende zandstorm, een tornado die elke match weer een andere, willekeurige route volgt en een raketlancering die spectaculair fout kan gaan. 

All Out War 

Conquest, Breakthrough en hopelijk nog enkele andere later aangekondigde spelmodi, vallen onder het zogenaamde ‘All Out War’-luik van Battlefield 2042. De klassieke Battlefield-beleving zeg maar. Daarnaast is er nog ‘Hazard Zone’, waar EA heel opgewonden over doet, maar nog niets over wil zeggen. Behalve dan dat het een heel nieuwe, totaal verschillende manier van spelen belooft dan de ‘All Out War’-gameplay. Er werd ook categoriek ontkend dat het om een battle royale zou gaan. Wel wordt Hazard Zone het deel van de game dat nog voor release te spelen zal zijn. Waarschijnlijk om te verhinderen dat de meeste spelers die onderdeel bij release niet gewoon voorbijrennen richting die vertrouwde All Out War-gameplay.

Een derde luik, dat ze pas op 22 juli tijdens EA Play gaan aankondigen, zou evenmin een battle royale zijn, maar veeleer een ‘liefdesbrief aan de fans en Battlefield-spelers van het eerste uur’. Klinkt geweldig en ik voel me zowel aangesproken als getriggerd, maar op dit moment kunnen we daar niets mee.

Shotgun recon? 

De trailer en de veel te korte gameplaybeelden die we (intussen allemaal) te zien kregen, vinken sowieso de belangrijkste aspecten van de Battlefield-checklist af. Variatie in de uitgestrekte locaties? Check! Soms tactische, dan weer chaotisch hyperkinetische mix van grond-, water- en luchtvoertuigen? Check! Battlefield-momenten? Check! Vernietigbaar decor en map-verstorende Levolution-events? Check en check! Klassen? Che- … eh, wacht. Battlefield 2042 werkt nog wel met klassen, maar dan enkel als de categorie waarin elk van de Specialists vallen. Bij release laat de game je uit tien Specialists kiezen, achteraf volgen er meer. Vooralsnog kennen we er ‘al’ vier. Die hebben allemaal een unieke ‘speciality’ en een ‘trait’ die daarmee samengaat. In het geval van de vier voorgestelde Specialists gaat dat bijvoorbeeld om een grapple hook, een drone, een turret en een pistool om teamgenoten van op afstand mee te reviven.

Maria Falck, de specialiste met dat revive-pistool, behoort tot de support klasse, maar zal daar waarschijnlijk niet de enige zijn. Die Casper met z’n drone valt onder recon. Hij sleept op de beelden een snipergeweer van anderhalve meter mee…Maar een van de voor mij belangrijkste nieuwigheden in deze Battlefield 2042 is dat wapens niet langer aan een klasse en zelfs niet aan zo’n specialist gebonden zijn. Voel jij je als drone-recon guy eigenlijk comfortabeler met een shotgun? You do you baby! En ook nog: veel gadgets zoals die drone of die turret laten zich ook op automatisch zetten, zodat je van hun voordelen kan blijven genieten zonder de vinger van de trekker te halen. 

Tweak as you go 

Net zo interessant is het nieuwe Plus System dat toelaat om je wapenconfiguratie on the fly te tweaken. Ga je van een open terrein naar een meer close combat-omgeving, dan duik je even in dekking, haal je dat vizier van je geweer, kies je misschien voor een kortere loop, een grotere mobiliteit, … .Het klinkt heel cool. Battlefield gaf je als speler altijd al veel vrijheid in hoe je jouw individuele kick uit de gameplaymix brouwde, maar 2042 lijkt met die vrije loadout-keuze en dat Plus Systeem twee belangrijke beperkingen weg te nemen.

Maak daar drie van, want omdat de maps zoveel groter zijn, kan elke voetsoldaat op haast elk moment een landvoertuig nagenoeg overal op de map laten droppen. Zo kan je met je hele squad snel (en met een opgestoken middelvinger naar snipers) van doel naar doel karren. Of ga voor twee vliegen in één klap en drop dat gepantserde troepentransport gelijk op de kop van zo’n sniper. 

En ook nog … 

Tussen de wraakroepend frequente ‘daar vertellen we later meer over-antwoorden’, graaiden we toch nog een paar kruimels informatie weg. Zo komt er een modus waarin je (elke?) All-Out War-mode in je eentje of met je squad kan spelen terwijl de rest van vriend en vijand wordt aangevuld met AI-spelers. Perfect om maps, gunplay, voertuigen en Specialists in de vingers te krijgen. Ook terug op algemeen verzoek: dedicated servers! Nog niet bevestigd, maar als we afgaan op de onhandige ontkenningen eigenlijk wel: crossplay en een free to play mode. En dat was het zowat. Voor meer nieuws wordt het wachten tot EA Play 22 juli, maar heel wat fans weten nu eigenlijk al genoeg.

Battlefield 2042 verschijnt op 22 oktober voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..