paxeast
blizzard
warcraft

Blizzard de hartenbreker: Hearthstone

Geplaatst: 24 maart 2013 om 15:32Aangepast: 24 maart 2013 om 16:30
Blizzard kwam tijdens de Pax East met een aankondiging. Nee, ze bewaarden het niet tot de Blizzcon, vandaar dat alle ogen op hun presentatie gericht waren! Het draaide om Hearthstone, en wat we daar nou weer mee moeten..

Het weekend kan niet beter beginnen dan met een belletje van Ward: ‘Zeg euhh, Skip. Blizzard gaat dit weekend blijkbaar iets groots aankondigen op PAX East en ik wil de ins en outs op PU.nl zien! Fijn weekend baklap!’ – en uiteraard gehoorzaam ik. Wel verschijnen er meteen wat zenuwen, want waar zou de uitgever mee komen? Ik zou mijn geld op Blizzard All-Stars zetten, maar denk ook eventjes aan project Titan, al verwachten we die pas tijdens de Blizzcon.. Samen met minstens 40.000 andere mensen zet ik de PAX East live-stream aan en schuif naar het puntje van mijn stoel. Nog even geduld!

Blizzard flirt met PAX East

Waarom is dit nou zo’n grote deal? Nou, Blizzard kondigt normaal gesproken al hun projecten aan op Blizzcon, het evenement van de uitgever. Dat we op de PAX East iets horen is voor een game van Blizzard op zijn minst apart te noemen. Daarom verwacht iedereen ook iets groots, want waarom zou je anders zo van je normale routine afwijken? Ons is al verteld dat de presentatie niet om een bestaande franchise gaat, Blizzard schotelt ons een nieuwe game voor. Blizzard All-Stars of een nieuwe MMO zijn dus nog steeds in de running! De presentatie gaat van start, we houden onze adem in..

De kijkcijfers stijgen met de seconde en voor we het weten kijken er 45.000 mensen live naar de presentatie van Blizzard. De studio blaast nog even op de eigen toeter, het feit dat ze zoiets nog nooit gedaan hebben is blijkbaar belangrijk om snel nog even aan te halen, maar dan komt de nieuwe EPISCHE game van de studio in beeld: Hearthstone – Heroes of Warcraft, een trading card game. Wait. What!? Probeert Blizzard ons hier nou een of ander kaartspel aan te smeren!? Wat is dit voor smerige shit!? Ik was niet de enige die een wenkbrauw omhoog trok bij de aankondiging, tussen de tienduizenden andere mensen had een aantal ook nog wel het één en ander te zeggen:

Blizzard flirt met Free-to-play 

De teleurstelling bij het lekprikken van je opblaaspop is er helemaal niets bij. Je hoopt op een core-game van Blizzard en zij komen met een of ander kutkaartspel, terwijl er allang een World of Warcraft Trading Card Game bestaat! Hier een positieve blik opwerpen is voor mij op het moment van de presentatie nog onmogelijk, maar terwijl ’s avonds het eerste kopje koffie klaar staat, begint alles langzaam in te zinken. De teleurstelling wil helemaal niet zeggen dat Hearthstone automatisch een slechte game wordt. We hebben het nog steeds over Blizzard en als je objectief naar hun plannen kijkt, is er nog wel een interessant patroon te vinden.

Zo zal Hearthstone de eerste free-to-play-game van Blizzard zijn. Natuurlijk kent Blizzard al de microtransacties voor mounts in World of Warcraft en dergelijke, maar nu moet het geld van digitale kaarten komen en dat is toch andere koek! Als dit verdienmodel zich bewijst, kun je er rustig van uitgaan dat Blizzard in de toekomst veel meer kleinere gratis games zal ontwikkelen.

Het betekent dat ze met Hearthstone hun voetjes in het water dippen en nog in de experimentele fase zitten. Nu zal Hearthstone min of meer een soort Magic: The Gathering worden, maar het merk Blizzard staat garant voor kwaliteit. Je kunt er dus vergif op innemen dat het superkleine team (slechts 15 man!) alles op alles gaat zetten om van Hearthstone de beste digitale Trading Card Game-ervaring te maken! De grote vraag is alleen wie er op zit te wachten.. Ward lijkt bijvoorbeeld heel enthousiast, maar mij kan het absoluut gestolen worden!

Blizzard flirt met iPad

Blizzard maakt met Hearthstone nog meer ongebruikelijke uitstapjes, zo kunnen we de game later ook op de iPad spelen!Dit platform is voor Blizzard nog onbekend terrein, maar de iPad is wel hét apparaat waar een game als Hearthstone tot zijn recht komt. Niet dat het daardoor heel groot zal worden, maar dat is de bedoeling ook helemaal niet! Dit is eerder een verkenning voor Blizzard, ze proberen wat dingetjes uit om te kijken wat werkt. Zonder daarbij grote financiele risico’s te nemen!

Het team dat Hearthstone maakt is namelijk nogal minimalistisch te noemen. Slechts vijftien mensen werken aan deze game, die natuurlijk zelf ook klein van formaat is. Verwacht geen World of Warcraft of StarCraft II, maar zie het als een indie-titel met een grotere zak geld. Omdat de trading card game niet erg groot is, kan Blizzard bovendien beloven dat deze game dit jaar al helemaal af zal zijn, terwijl we normaal altijd op een ontwikkeltijd van een miljoen jaar kunnen rekenen! ‘When it’s done’ zal zich dus ditmaal niet naar vijftien maanden ontwikkeltijd vertalen en dat is vooral voor de trouwe Blizzard-fans een grappig feitje.

Blizzard breekt harten van gamers

We kunnen er dus niet omheen dat Blizzard met Hearthstone gewoon probeert om een ander soort toffe game te maken. Dat ze misschien niet alle 43.000 man erg blij maakten met deze aankondiging is erg jammer, maar het is waarschijnlijk ook nooit de bedoeling van Blizzard geweest. Toch zullen erg veel gamers altijd met een zure blik aan deze presentatie terug denken. Zij voelen zich momenteel nogal genaaid, maar moeten zich eigenlijk helemaal geen zorgen maken. Blizzard komt heus nog met die toffe shit als Titan en Blizzard All-Stars, maar dat kondigen ze lekker tijdens hun eigen veilige evenementje BlizzCon aan!

Nu zijn er ook geluiden op Twitter en Facebook, die claimen dat MMO’s ook stoffig waren voor Blizzard met World of Warcraft op de proppen kwam. Dit is zeker waar, maar de doelgroep voor een trading card game zal nog veel lager liggen. Het wordt namelijk niet gezien als een echte game. Nu is Hearthstonefree-to-play, dus het kan heel goed dan een grote groep World of Warcraft-spelers toch even een kijkje gaat nemen. Wie weet slaat het nog aan ook en dan kijken wij straks weer met open mond toe, onszelf afvragend hoe Blizzard dat geld altijd maar weet binnen te slepen..

Kijk de volgende keer uit Blizzard. Ditmaal vergeef ik je, maar mijn hart is ook niet van steen! Gaat Hearthstone slagen? De tijd zal het ons leren! Hebben jullie ook naar de presentatie gekeken? Wat vonden jullie ervan en gaan jullie Hearthstone straks proberen? 

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..