call of duty
mario kart
fortnite
rocket league
pubg
mobile games
pu.nl

De 5 beste mobiele versies van AAA-games

Geplaatst: 12 mei om 12:00Aangepast: 11 mei om 14:18
Of we het nou willen of niet, we moeten er aan geloven: mobiele games worden steeds populairder. iOS- en Android-apparaten huisvesten al lang niet meer alleen Candy Crush en Angry Birds. Menig AAA-game heeft al de conversie naar een mobiele versie gemaakt. Jari zet de vijf beste mobiele versies op een rijtje.

Steeds meer AAA-games vinden hun weg naar mobiele telefoons. Deze trend is al een tijdje gaande en met onder andere mobiele versies van Call of Duty: Warzone, Battlefield, GTA Trilogy, Valorant en Apex Legends in het verschiet is het einde nog lang niet in zicht. Hieronder vind je in ieder geval vijf mobiele games gebaseerd op succesvolle console- en pc-games die de moeite van het spelen waard zijn.

5. Fortnite 

Fortnite is misschien wel de uniekste mobiele versie van alle games in dit lijstje. Het is namelijk gewoon de volledige game, compleet met de mogelijkheid om via cross-play samen te spelen met vrienden op console of pc. Helaas is deze versie niet meer beschikbaar in de App Store op iPhones en iPads, aangezien Apple en Epic Games niet bepaald vriendjes zijn en tegen elkaar strijden in de rechtszaal. Op Android-apparaten kan de game nog gedownload worden via de Epic Games-app. De game is sinds kort ook te spelen via Xbox Cloud Gaming. Dat werkt wel op iOS-apparaten.

Qua grafische pracht en praal en besturing heb je natuurlijk wel een kleine achterstand op console en pc-spelers, maar mobiele apparaten bieden een prima alternatief als je geen ander apparaat hebt. Als je een beetje een krachtige telefoon hebt, kun je zelfs in 90 frames per seconde spelen. Met een controller speelt het een stuk lekkerder weg dan de Nintendo Switch-versie, die slechts 30 fps haalt. Best indrukwekkend! 

4. PUBG Mobile

De grondlegger van het battle royale-genre is toch wel PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Hoewel de game misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt, staat de mobiele versie nog steeds als een huis. PUBG Mobile kwam vier jaar geleden uit en dropt spelers in korte potjes die zeer vergelijkbaar zijn met de pc-versie.

Mocht je op zoek zijn naar een wat meer realistische shooter, dan ben je bij deze game aan het juiste adres. De actie is wat trager en niet zo over de top. Verstoppen, sluipen en richten zijn de ingrediënten voor een goede pot. Houd daarbij altijd je omgeving de gaten, want een paar kogels kunnen het potje snel beëindigen. Met Erangel, Miramar, Sanhok en Vikendi heeft PUBG Mobile nu vier maps. De variatie in omgevingen en grootte bieden genoeg verfrissing om je aandacht heel wat uren vast te houden.

3. Call of Duty: Mobile

Call of Duty: Mobile biedt een behoorlijk complete Call of Duty-ervaring. Het bevat de klassieke modi die we kennen van diens grote broer op pc en console: multiplayer, zombies en zelfs een battle royale-modus. Niet alleen qua modi en gameplay komt deze versie in de buurt van zijn grotere broer, maar ook het maandelijkse aantal actieve spelers is vergelijkbaar met de console- en pc-versie. De game is maar liefst 650 miljoen keer gedownload.

Dat is niet voor niets, want de game speelt best lekker weg. Shooters zijn op een touchscreen altijd een beetje lastig, maar Call of Duty: Mobile weet de besturing bijna te perfectioneren. Mocht je de kriebels krijgen van aanrakingsgevoelige besturing, dan kun je nog altijd een Xbox One- of DualShock 4-controller aansluiten. Elke maand wordt het spel voorzien van een rats nieuwe content waar menig Vanguard-speler jaloers van zou worden. 

2. Mario Kart Tour

Nintendo kon natuurlijk niet achterblijven in de wereld van mobiele games en na het wat minder succesvolle Super Mario Run bracht het in 2019 Mario Kart Tour op de markt. Tour neemt spelers in speciale evenementen mee over de hele wereld. Bij elke nieuwe tour staat er een ander land in de spotlights. De game deed pas geleden ons kikkerlandje aan met de baan Amsterdam Drift. Eerder stonden steden als Tokio, Parijs en New York City centraal.

Zoals we gewend zijn van de franchise, race je over fantasievolle parcoursen – in Tour met z’n achten – en vliegen de items je om de oren. Mario Kart is de perfecte game voor kleine potjes tussendoor en mede daardoor is Mario Kart Tour een groot succes. De nogal aanwezige microtransacties zijn een doorn in het oog, maar de gameplay is vermakelijk en onderscheidt zich daadwerkelijk van de consoleversie van Mario Kart. 

1. Rocket League Sideswipe 

Rocket League Sideswipe kiest ervoor om de formule om te gooien voor de mobiele versie. In tegenstelling tot de pc- en consoleversies speel je hier in 2D, en dat pakt enorm goed uit. Dit schreef ik destijds in mijn review: “Rocket League Sideswipe is een fantastische vertaling van een console- en pc-game naar een mobiele game. De besturing is zo intuïtief dat iedereen de game kan oppakken, maar toch uitdagend om er echt in uit te blinken. Het ziet er clean uit, biedt een volledige en toegankelijke ervaring en is een mooie uitbreiding van het Rocket League-merk. De hoeveelheid content is helaas nog wel aan de karige kant en het ontbreken van statistieken is een groot gemis.”

Rocket League geeft het perfecte voorbeeld voor wat een mobiele game moet zijn: simpel te besturen, korte potjes en een verslavingsfactor waar je u tegen zegt. Het is ook voor Rocket League-spelers echt de moeite waard om de mobiele versie te spelen, aangezien je extra XP voor de console- en pc-game vrijspeelt voor elke overwinning in Sideswipe, en andersom. Tel uit je winst! 

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..