Het gratis spelen van games. Briljant concept, want wie houdt er nou liever niet z'n knip gesloten? Maar het blijft lastig om door de bomen het bos te zien, aangezien veel F2P games het downloaden eigenlijk niet waard zijn. We zetten onze speurneus erop: Alie zocht 10 gratis games die simpelweg ontzettend leuk zijn.

Dure maand? Aan het sparen voor ene toffe nieuwe game? Of is er momenteel gewoon effe geen game die je zuurverdiende contanten waard is? Ik heb de oplossing: check gewoon eens een free-to-play game. Deze kun je namelijk spelen zonder er ook maar een cent voor neer te leggen! En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je er ook daadwerkelijk heel wat gelukzalige uurtjes mee zoet zijn. Al eerder schreef ik een Feature waarin ik een overzicht gaf van 10 van de beste F2P-titels naast League of Legends en DotA 2, te weten: Team Fortress 2, Tribes: Ascend, Planetside 2, SWTOR, Rift, Path of Exile, Smite, War Thunder, Hearthstone en Minecraft Classic. Gelukkig is het lang niet zo karig gesteld met het aantal echt leuke gratis games als velen van jullie (ongetwijfeld) denken, zodat ik gemakkelijk een deel 2 kan vullen! 

 

Spelunky Classic

Platform: PC (andere versies te spelen op PS3, Xbox 360 en PS Vita)

Een betaalde versie van Spelunky is te checken op een flink aantal verschillende platformen. De gratis versie werd echter al in 2009 uitgebracht voor de PC en is gelukkig nog altijd te spelen. Als je door de minder mooie graphics heenkijkt, kun je ook zonder poen neer te leggen, genieten van een unieke platformer, die je dankzij de gerandomiseerde levels elke keer een nieuwe uitdaging biedt. Spelunky was een van de eerste indie games die gebruik maakte van de grondbeginselen van een roguelike (zoals random levels, hoge moeilijkheidsgraad en een permadeath) en deze eens flink afstofte om het genre toegankelijker te maken. Dat betekent overigens niet dat de game vergevingsgezinder is dan zijn inspiratiebronnen, maar dat deze elementen gecombineerd worden met de controls en de look van een schattige 2D platformer. En als je me niet gelooft, kun je ook altijd de Review erop naslaan.

 

TERA

Platform: PC

Voor iedereen die wel iets kan met een vrij Aziatische game heb ik TERA in deze lijst opgenomen. Denk: niet verhullende outfits en hoge stemmetjes. Maar zelf als K-pop niet je ding is, kan deze MMO alsnog een aanrader zijn. Dit is vooral te danken aan de actievolle combat, die TERA als een van de eersten introduceerde. Je hoeft niet te targetten en probeert skills aan elkaar te rijgen, iets dat zorgt voor een zeer belonende ervaring. Enige minpunt vormen de enigszins repetitieve quests, maar dat zijn veel MMO-liefhebbers sowieso wel gewend natuurlijk… Nog niet overtuigd? Check dan vooral onze Review.

 

Vindictus

Platform: PC

Vindictus is misschien slechts bij een aantal van jullie bekend, maar toch is het een van de interessantste (F2P) MMO’s van de afgelopen jaren. Zo heb je slechts de keuze uit een paar klassen, is de omgeving interactief en gebruik je in combat veelal slechts je twee muisknoppen. Deze zaken laten de game ook wel enigszins aanvoelen als een action rpg. Ben je niet allergisch voor een beetje grinden en ben je benieuwd hoe Diablo zich laat mixen met Monster Hunter en een MMORPG, dan kun je Vindictus hier voor noppes downloaden.

 

Black Mesa 

Platform: PC

Black Mesa is een remake van Half-Life, waarin je de memorabele reis door de Black Mesa Research Facility maakt. Het verantwoordelijke team heeft 8 jaar gewerkt aan de mod die gebruik maakt van de engine van Half-Life 2, en te spelen is wanneer je een game hebt die op de Source Engine draait, zoals bijvoorbeeld het ook F2P Team Fortress 2. Maar laat het woord mod je niet afschrikken, want dat doet Black Mesa eigenlijk geen eer aan! We hebben te maken met een must-play voor iedereen die Half-Life gemist heeft, of het geheel nogmaals mee wil maken, maar dan na een flinke oppoetsbeurt. Want laten we wel wezen, die originele game is eigenlijk te erg verouderd om nog fatsoenlijk te checken. Dus wil je alsnog genieten van een van de beste shooters ooit, maar dan met een betere speelervaring, dan kun je met een gerust hart Black Mesa downloaden.

 

The Lord of the Rings Online

Platform: PC

Onder mijn vorige Features over de beste F2P-titels en de beste MMO’s in 2014 zag ik een game veelvuldig terugkomen, namelijk The Lord of the Rings Online. Nu heb ik LOTRO ooit in een ver verleden een keer gecheckt, maar dankzij jullie comments werd ik toch weer nieuwsgierig… En ik moet zeggen dat ik positief verrast was! De hoeveelheid content is enorm en alles is uiteraard gebaseerd op de lore van Tolkien, waardoor ik de ietwat verouderde graphics simpelweg voor lief nam. Dus als je fan bent van de boeken en/of films, gewoon van goede MMORPG’s houdt, of eens lekker een paar uurtjes wil roleplayen als Hobbit dan is LOTRO een van de betere keuzes op F2P gebied. O, en de community is voor de verandering ook nog eens oprecht vriendelijk. 

 

Realm of the Mad God

Platform: PC

Realm of the Mad God is een fantasy MMO shooter, maar dan anders… Heel anders. Zo kent de game een permadeath en moet je dus helemaal opnieuw beginnen als je doodgaat. Gelukkig is dit helemaal niet erg, want ten eerste duurt het niet vreselijk lang om de cap te bereiken, en ten tweede is het simpelweg erg leuk om te levelen. De actie is loeisnel en heeft meer weg van een action rpg dan een traditionele MMO. Verder zijn er bijvoorbeeld constant boss fights aan de gang, waaraan de gehele playerbase kan meedoen. En lest best: door de simplistische graphics kan werkelijk iedereen deze game runnen, zowel via Steam als in je browser.

 

StarCraft Arcade

Platform: PC

Oké, het is niet de gehele game… Maar zelfs met de Arcade versie kun je zo verschrikkelijk veel uren zoet zijn, dat ik een plekje in deze lijst toch zeer zeker verdiend vind. Met StarCraft Arcade kun je namelijk elke custom map in StarCraft II spelen. Het enige dat je hoeft te doen is de boel downloaden. En toegegeven, je kunt dan wel geen ranked matches spelen, maar als je zin hebt in wat creatieve en innovatieve maps ben je aan het juiste adres. En wie weet, ben jij een van de eersten die een map vindt die net zo populair wordt als DotA… Geen idee wat StarCraft II überhaupt is? Check dan vooral de Review.

 

World of Tanks

Platform: PC en Xbox 360

World of Tanks is een team-based MMO action game, die draait om het oorlog voeren vanuit een tank. Je hebt de keuze uit meer dan 150 pantservoertuigen, afkomstig uit landen als Amerika, Duitsland, en Rusland, waarbij historische accuratesse hoog in het vaandel staat. Ook kun je, zoals dat een MMO betaamt, je tank upgraden en ontwikkelen. Elk type heeft hierbij zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het winnen van de potjes toch voornamelijk neerkomt op teamwork. De game heeft honderd miljoenen gebruikers, dus waarom zou jij het niet eens checken? Wij raden het in deze Review in ieder geval van harte aan. 

 

Blacklight: Retribution

Platform: PC en PS4

Blacklight: Retribution is een vervolg op Blacklight: Tango Down, dat interessant genoeg niet gratis was… Waarom de makers bij deze game wel voor een F2P-model hebben gekozen, zal me echter eerlijk gezegd een worst wezen. De snelle fps, die een aantal interessante gameplay mechanics met zich meebrengt en je een futuristische urban warzone laat betreden, is namelijk leuk genoeg om een plekje in deze Feature te verdienen. Vooral de fps-enthousiastelingen onder jullie zullen blij zijn met het flinke arsenaal aan wapens en de mogelijkheid alles lekker te customizen. 

 

Quake Live

Platform: PC

Ooit kon je Quake Live in je browser spelen, maar tegenwoordig moet je de boel toch echt effe downloaden. Maar goed, dat is een kleine moeite voor een game die eigenlijk gewoon Quake III Arena is, maar dan meer gepolijst. Dus heb je weer eens zin in een super snelle, old-school shooter, waarbij jumpen het devies is en je gebruik kunt maken van idiote wapens, dan is dit de F2P FPS voor jou. En wellicht ben je helemaal niet eens bekend met Quake! Dat zou zomaar kunnen, aangezien het laatste deel ook alweer bijna 10 jaar geleden uitkwam. In dat geval: waar kun je beter beginnen dan bij deze gratis game?

 

En dat maakt in combinatie met mijn vorige Feature al meer dan 20 F2P games. Als jullie je nu nog vervelen, weet ik het ook niet meer... Maar goed, mocht je nog een paar fijne gratis titels weten dan kun je die altijd in de comments kwijt!

Alie Sierkstra SierkstraTwitter @aaltsje_s

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..