serie
streaming
netflix
marvel

De beste Netflix Original-series

Geplaatst: 4 januari 2018 om 15:50Aangepast: 4 januari 2018 om 16:15
Netflix staat ramvol met series en niemand heeft genoeg tijd in z’n leven om ze allemáál te zien. Om je even op weg te helpen in het dichte bos van Netflix Originals hebben de redacteurs van PU.nl hun favoriete series op een rijtje gezet.

In deze feature hebben we het over Netflix Original-series, maar wat is een Netflix Original eigenlijk? Nou, een vrij ruim begrip, in ieder geval. Het komt erop neer dat iets een Netflix Original genoemd wordt als er in het betreffende land geen andere manier is de film of serie te bekijken. Dat betekent dat er in de States veel minder dingen Netflix Originals zijn (Star Trek Discovery bijvoorbeeld wordt daar ook op de zender CBS uitgezonden) en hier in Nederland een heleboel. Zo wordt Fargo in de States op FX uitgezonden, maar in de Lage Landen kan je het alleen via Netflix checken, en is het dus een Netflix Original.

Uit die vele Netflix Original-series heeft de redactie van Power Unlimited hun favorieten gekozen en dit is het resultaat:

PeterKoelewijn:

3. Better Call Saul

Breaking Bad is een van de beste misdaaddrama’s ooit gemaakt en had je gisteren al moeten kijken. Zelfs als groot fan had ik echter nooit verwacht dat Saul Goodman / Jimmy McGill interessant genoeg zou zijn voor zijn eigen serie. Better Call Saul bewijst echter dat je een prequelserie kan maken die net zo goed is als de originele serie. Verplichte kost als je Breaking Bad-fan bent!

2. House of Cards

Kevin Spacey en Robin Wright plaatsten met House of Cards Netflix op de kaart als producent van topseries. Ik ben nooit een fan geweest van Amerikaanse politieke drama’s maar House of Cards heeft daarvoor gezorgd. Het politieke gekonkel, de prachtige presentatie en de Shakespeareaanse monologen naar de camera verankeren me ieder jaar een paar dagen voor de tv.

1. Fargo

Je kon het al raden door mijn eerste 2 keuzes (plus de meeste artikelen die ik voor PU schrijf), maar ik ben een fan van zwartgallige humor. En veel zwartgalliger dan Fargo gaat het niet worden. De film van de Coen Brothers is een klassieker dus ik had nul behoefte aan een spin-off. Maar Fargo de serie weet al 3 seizoenen de ijzige wereld van het Noord-Amerikaanse platteland te verrijken op de meest verrassende manieren. Mis dit niet!

Laura

3. Orange is the New Black

Hoewel ik ook graag House of Cards, Dear White People, Fargo, Master of None, Easy en 13 Reasons Why een podium had gegeven, moet ik het toch bij deze top drie houden. Orange is the New Black is helemaal mijn ding om drie redenen: mijn gevangenisobsessie, mijn liefde voor vrouwenliefde én de kleine crush die ik heb op mijn naamgenote. De laatste seizoenen waren wat minder, maar het blijft knap hoe ze een combinatie weten te maken van drama en comedy.

2. Stranger Things

Ik zal zeker niet de enige zijn die Stranger Things in haar lijstje zet: het ET-vibes gevende pareltje van Netflix is spannend, grappig, lief, ontluikend, soms verdrietig en meestal extreem vermakelijk. Vooral het feit dat de serie je weer even een kind doet voelen is heel tof. De blik van de jochies op de wereld en de bizarre omstandigheden waarin ze terechtkomen, het is bijzonder om daar als kijker getuige van te mogen zijn. En Eleven, die is sowieso een van de beste heldinnen die ik in tijden in een serie zag.

1. The Get Down

Van deze serie weet ik vrij zeker dat niemand hem in zijn lijstje zal stoppen: The Get Down. Is het de beste Netflix Original aller tijden? Nee, maar hij is speciaal voor me. Deze hiphop/disco/soul-serie die zich afspeelt in de Bronx in de jaren '70 is gemaakt door Baz Luhrmann en die heeft nu eenmaal een nogal kunstige stijl van films en series maken. Toevallig lijkt zijn visie precies te zijn afgestemd op mijn gevoelige snaar, die niet vaak wordt geraakt door andere producties. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar dat zoetsappige liefdesverhaal tussen de nerdy en toch stoere Ezekiel en zijn gedreven Mylene is fijn, de soundtrack is heerlijk en de art direction is supergroovy.

Marvin

3. Mindhunter

Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat hoe ziek de menselijke geest kan zijn mij mateloos interesseert. Vaak mondt dat uit in het kijken van horrorfilms en –series, maar Mindhunter is dat zeker niet. Het is een fascinerend kijkje in het hoofd van enkele beruchte seriemoordenaars in een tijd waarin men anders naar ze leert te kijken (of überhaupt naar ze leert te kijken als mens) – met daarbovenop sterke dialogen en prima regie.

2. Trailer Park Boys

Toevallig heb ik twee weken geleden seizoen 11 weer eens afgekeken, en het feit dat ik überhaupt de volledige serie opnieuw kijk zegt al genoeg. Het is pas een Netflix-serie sinds seizoen 8, maar dat maakt het chaotische wereldje van deze Canadese mafkezen er niet minder hilarisch om. Er zijn weinig series die zo lang zo goed blijven: Ricky, Bubbles en Julian zijn fantastisch, Randy en Mr. Lahey zijn het beste tv-koppel sinds het begin der tijden, en deze serie blijf ik tot in de eeuwigheid kijken. Al dan niet met een little drinky poo in m’n hand. R.I.P. John Dunsworth.

1. Daredevil

Om heel eerlijk te zijn ben ik een beetje teleurgesteld dat Daredevil op 1 staat. Niet dat ik het geen toffe serie vind – wat mij betreft de beste Marvel/Netflix-samenwerking – maar wat betreft original series doet Netflix me gewoon niet zo heel veel. Daredevil is top, maar schotel mij een vet Marvel-personage voor dat ontzettend veel kont schopt terwijl ik m’n vingers kan aflikken bij de gevechtschoreografie, en ik ben al blij. The Punisher had hier dus ook kunnen staan, inderdaad, maar ik wilde het bij één Marvel-serie houden.

Wouter

3. G.L.O.W.

Jazeker, G.L.O.W. is de zoveelste serie die inspringt op de 80’s-nostalgie-hype die al een paar jaar woedt, net zoals Stranger Things en Wet Hot American Summer (ook geweldig) dat doen. Maar G.L.O.W. doet het met zoveel humor en hart, dat je dit opportunisme makkelijk vergeeft. Een groep fantastische vrouwelijke personages, gespeeld door topactrices zoals Alison Brie (Mad Men) en Ellen Wong (Scott Pilgrim vs The World), worden opgeleid tot show-worstelaars door de dubieuze producer Sam Sylvia. Hilariteit volgt, maar er wordt vooral op aangename wijze met je feelz gespeeld.

2. Mindhunter

In deze serie duik je dieper in de psychologie van psychopaten dan je lief is, maar dat maakt deze serie wel bizar fascinerend. Mindhunter is gebaseerd op de waargebeurde ervaringen van John Douglas, de pionier van psychologisch profileren, een techniek die hij vanaf de begin jaren ’70 begon te ontwikkelen. Sommige interviews die hij had met seriemoordenaars zijn letterlijk 1 op 1 overgenomen uit het echt, maar voor de rest is dit een verdomd goed geschreven serie. Niet voor niets is David Fincher deels verantwoordelijk voor het uiterst boeiende Mindhunter, waarmee hij eigenlijk een serie heeft gemaakt van zijn ijzersterke film Zodiac.

1. Marvel’s Jessica Jones

Alias, de comic-serie over Jessica Jones, weet als geen ander het Marvel-universum op een geloofwaardige manier neer te zetten, iets wat de daarop gebaseerde serie Jessica Jones ‘m ook gewoon lapt. Daarnaast is de door Krysten Ritter gespeelde Jessica wat mij betreft het beste personage uit de Marvel/Netflix-stal; gelaagd, getergd en krachtig. En daar tegenover is ook nog eens de beste bad guy gezet, want David Tennant als de Purple Man is de perfecte personificatie van macht in de verkeerde handen.

Alie

3. 13 Reasons Why

Met 13 Reasons Why is er eindelijk een eerlijke serie over tieners. De Netflix Original is echter absoluut niet alleen maar geschikt voor minderjarigen. Zo wordt het verhaal over wanhoop, schaamte en verwarring op een heel bijzonder wijze verteld, waarbij er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. En dat ook nog eens begeleid door een geweldige soundtrack.

2. Sense8

Sense8 is super spannend, maar knap genoeg tegelijkertijd ook geniaal grappig. Als ik heel eerlijk ben, komt het niet vaak voor dat series me doen schaterlachen. Meestal blijft het toch wel bij een glimlach of wat gegniffel. Maar Sense8 heeft me echt oprecht hardop laten lachen... En een paar minuten later weer driftig op mijn nagels doen bijten.

1. The OA

Ik heb ademloos naar The OA gekeken. En hoewel dat meestal slechts een uitdrukking is, hield ik tijdens het kijken van deze serie echt mijn adem in. Maar niet alleen tijdens het kijken wist The OA me helemaal mee te slepen, want zelfs nu het een jaar geleden is dat ik aan buis gekluisterd zat, denk ik er nog regelmatig aan terug. Deze Netflix Original doet zijn naam alle eer aan: een bijzonder originele serie.

Michel

3. Stranger Things

Na het eerste seizoen had deze serie op nummer één gestaan, maar het tweede seizoen vond ik iets minder sterk. Toch is deze heerlijk nostalgische mix van een Steven Spielberg-film en Stephen King-verhaal smullen geblazen. Maar dat kan ook komen omdat ik een kind van de jaren '80 ben.

2. House of Cards

Het is misschien inmiddels een misdaad om toe te geven door de aantijgingen jegens Kevin Spacey, maar dat neemt niet weg dat ik jarenlang heb genoten van de perikelen in het Witte Huis. Zo goed geacteerd en sfeervol gefilmd. Het is jammer (maar terecht) dat ik nu nooit meer hetzelfde naar Frank Underwood kan kijken.

1. Mindhunter

Er is nog maar één seizoen van, maar David Fincher is natuurlijk niet voor niets mijn favoriete regisseur. De manier waarop seriemoordenaars en ook de FBI-agenten die de hoofdrol spelen in deze serie worden weggezet is fenomenaal. Het is een echte slow burn, met wat mij betreft een einde die de zit meer dan rechtvaardigt. Gelukkig is het tweede seizoen al bevestigd!

Bonus: Het begon natuurlijk als BBC-serie, maar als je Black Mirror tegenwoordig als Netflix Original mag beschouwen, dan steekt deze serie wat mij betreft met kop en schouders boven de concurrentie uit. Haast elke aflevering is weer raak en blaast mij omver!

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..