ssd
ps5
playstation 5
pcie gen4 x4 m.2 nvme

De beste SSD’s voor de PlayStation 5

Geplaatst: 14 september 2021 om 16:38Aangepast: 9 augustus 2021 om 12:59
We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf 15 september is het dan eindelijk mogelijk om het interne geheugen van de PlayStation 5 uit te breiden met een extra SSD, naast de interne opslag van 825 GB. Welke moet je hebben en waarom? Florian heeft de antwoorden!

Waarom uitbreiden?

Ben je de trotse bezitter van een PlayStation 5? Dan is het je vast wel opgevallen hoe snel de interne SSD vol zit. Er zit een 825GB-SSD in de PS5, maar door het besturingssysteem blijft daar maar 667 GB van over voor het opslaan van je games, savedata, apps, screenshots en video’s. De games van tegenwoordig zijn behoorlijk groot als het gaat om data, wat ervoor zorgt dat je al snel ruimte tekort komt. Gelukkig komt er een oplossing voor, maar er zitten wat haken en ogen aan.

Ten eerste heeft de PS5 een firmware-update nodig (FW 2.0) die op het moment van schrijven alleen nog maar beschikbaar is voor bètatesters. De firmware is vanaf 15 september beschikbaar voor iedereen. Laat ik er dan ook meteen bijzeggen dat de info in deze feature is geschreven op basis van de bèta en niemand weet of het allemaal exact zo gaat werken in de publieke firmware. Daar ga ik wel vanuit, maar nogmaals, het is niet 100 procent zeker, want zoals Sony zelf al zegt: “Because this is a beta, features and specifications may change prior to the official system software release.”

PS5 SSD

De minimale specs

Dat de mogelijkheid er komt om de interne SSD uit te breiden met een extra SSD is echter wel zo klaar als een klontje, maar welke moet je hebben? Er zijn honderden SSD’s beschikbaar op de markt, maar er zijn behoorlijk wat voorwaarden waar de opslag aan moet voldoen om te kunnen gebruiken in de PS5, waardoor het aanbod een stuk kleiner wordt. Laten we die vereisten eens bekijken:

 •  Het moet een PCIe Gen4 x4 M.2 NVMe SSD zijn.
 •  De SSD moet tussen de 250 GB en 4 TB aan opslag hebben.
 •  De SSD moet een minimale leessnelheid hebben van 5500 MB/s.
 •  De SSD moet een heatsink hebben.
 •  De SSD mag niet breder zijn dan 25 millimeter, inclusief heatsink.
 •  De SSD mag niet hoger zijn dan 11.25 millimeter, inclusief heatsink.
 •  De SSD moet een lengte hebben van 30, 42, 60, 80 of 110 millimeter, inclusief heatsink.

Er zijn op dit moment flink wat tests gaande, waarbij er SSD’s worden gebruikt die niet helemaal aan deze eisen voldoen, maar toch blijken te werken. Zo detecteert de PS5 bijvoorbeeld niet of de SSD een heatsink heeft, en het werkt prima zonder. Dat zou ik echter niet aanraden, want dit soort SSD’s genereren behoorlijk wat hitte. Als een SSD oververhit raakt sloop je hem niet meteen, want er zit een beveiliging in die de SSD’s laat ‘throttlen’. Dit betekent dat de snelheid flink omlaag gaat om de SSD weer wat koeler te krijgen. Misschien overbodig om te zeggen, maar dit wil je uiteraard niet. Je wil altijd gebruik kunnen maken van de hoogste snelheid.

PS5 SSD

Daarnaast is duidelijk geworden dat de PS5 (met de bètafirmware) ook SSD’s accepteert met een lagere leessnelheid dan 5500 MB/s. Die zijn een stuk goedkoper, maar ook dat zou ik zeker niet aanraden, aangezien de verwachting is dat steeds meer (exclusieve) PS5-games gebruik gaan maken van de snelle opslag. Het is op dit moment niet zo’n probleem, op iets langere laadtijden na, maar het zou kunnen dat er in de toekomst games uitkomen die simpelweg niet werken, omdat de leessnelheid van de SSD te laag is. De schrijfsnelheid van de SSD’s is overigens minder boeiend, dat merk je eigenlijk alleen als je games van de interne SSD kopieert naar de extra M.2 SSD.

Daar komt bij dat Mark Cerny, de lead architect van de PS5, altijd heeft gezegd dat je een overhead nodig hebt. Dit komt door de speciale SSD-controller die de PS5 heeft, die de SSD’s van andere fabrikanten niet hebben. Kort gezegd: hoe sneller hoe beter. En nog even voor de duidelijkheid, PCIe 4.0 SSD’s hebben een maximale snelheid van 8000 MB/s, dat is de cap. Nog snellere PCIe 5.0 SSD’s komen naar verwachting ergens volgend jaar op de markt, maar die gaan waarschijnlijk niet werken in de PS5.

De beste opties

Genoeg technisch gelul nu, tijd voor de beste opties! Het is dus duidelijk dat niet zomaar iedere SSD geschikt is voor de PS5, maar geen nood, want in deze feature heb ik zes opties voor je die allemaal volledig compatible zijn met de PS5. Dit zijn zeker niet alle bruikbare SSD’s, maar deze passen 100 procent zeker en zijn allemaal geschikt, bevestigd door de fabrikanten zelf. Daarnaast zijn dit de meest mainstream merken, met de beste garantie, beschikbaarheid en levensduur. Met deze SSD’s zit je dus sowieso goed! Welke SSD’s raad ik aan?

PS5 SSD

De Seagate Firecuda is beschikbaar in 500 GB, 1 TB, 2 TB en 4 TB. Dit is een van de nieuwste en snelste SSD’s die geschikt is voor de PS5.

 • De 500GB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 3000 MB/s.
 • De 1TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7300 MB/s en schrijfsnelheid van 6000 MB/s.
 • De 2TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7300 MB/s en schrijfsnelheid van 6900 MB/s.
 • De 4TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7300 MB/s en schrijfsnelheid van 6900 MB/s.
PS5 SSD

De Western Digital Black SN850 is beschikbaar in 500 GB, 1 TB en 2 TB. Mark Cerny himself heeft laten weten voor deze SSD te gaan in zijn eigen PS5.

 • De 500GB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 4100 MB/s.
 • De 1TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5100 MB/s.
 • De 2TB-heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5300 MB/s.
PS5 SSD

De Samsung 980 Pro is beschikbaar in 500 GB, 1 TB en 2 TB en is het langst op de markt. Deze SSD komt niet standaard met een heatsink, die moet je er los bij kopen.

 • De 500GB-versie heeft een maximale leessnelheid van 6900 MB/s en schrijfsnelheid van 5000 MB/s.
 • De 1TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5000 MB/s.
 • De 2TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5100 MB/s.
PS5 SSD

De Sabrent Rocket 4 Plus is beschikbaar in 1 TB, 2 TB en 4 TB.

 • De 1TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5500 MB/s.
 • De 2TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7100 MB/s en schrijfsnelheid van 6800 MB/s.
 • De 4TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7100 MB/s en schrijfsnelheid van 6800 MB/s.
PS5 SSD

De MSI Spatium M480 is beschikbaar in 500 GB, 1 TB en 2 TB.

 • De 500GB-versie heeft een maximale leessnelheid van 6500 MB/s en schrijfsnelheid van 2800 MB/s.
 • De 1TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5500 MB/s.
 • De 2TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 6800 MB/s.
PS5 SSD

De Gigabyte Aorus Gen4 7000s is beschikbaar in 1 TB en 2 TB.

 • De 1TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 5500 MB/s.
 • De 2TB-versie heeft een maximale leessnelheid van 7000 MB/s en schrijfsnelheid van 6800 MB/s.

De prijzen

Het zal je niet verbazen dat dit soort high-end SSD’s erg veel pijn doen in je portemonnee. De Samsung 980 Pro is over het algemeen het minst duur, maar heeft een firmware update nodig en komt tevens zonder heatsink, dus die moet je er los bijkopen. De prijzen variëren nogal per winkel en per land, waag daar dus zeker een Googletje aan, maar over het algemeen moet je denken aan de volgende prijzen:

 • 500 GB: Tussen de 120 en 160 euro
 • 1 TB: Tussen de 190 en 260 euro
 • 2 TB: Tussen de 400 en 550 euro
 • 4 TB: Rond de 1000 euro

De 500 GB SSD’s zijn nog redelijk betaalbaar, maar dat is in mijn optiek te weinig extra opslag. Daarnaast zijn de 500 GB en 1 TB SSD’s zoals je hierboven kunt zien vaak wat langzamer, al zit het grootste verschil vooral in schrijfsnelheid. Wat mij betreft is 2 TB extra opslag de sweetspot, maar ja, die kosten zo ongeveer hetzelfde als de PS5 zelf! Gekkenwerk natuurlijk, maar je kunt uiteraard ook nog even wachten met het uitbreiden van de opslag. Niet alleen zijn de prijzen op het moment zo hoog door het hele Corona gezeik, maar het zijn ook de snelste SSD’s op de markt en daar betaal je sowieso de hoofdprijs voor! Zodra de PCIe 5.0-SSD’s op de markt komen volgend jaar zullen deze prijzen flink gaan zakken. Even wachten is dus absoluut een goede optie.

Daarnaast zou het kunnen dat er de komende maanden nog betere opties op de markt komen, maar heel veel rek zit er niet meer in PCIe 4.0, dus ik denk dat je met deze zes opties behoorlijk veilig zit. Persoonlijk wil ik niet meer wachten en ga voor de 2 TB Seagate Firecuda 530, die ik eventueel over een paar jaar vervang voor een 4 TB SSD. De Seagate SSD verplaats ik dan naar mijn PC.

Het installeren van een SSD in de PS5 is overigens een fluitje van een cent en dit zal ik heel binnenkort laten zien in een video, die je uiteraard hier op PU.nl en op YouTube kunt checken. Voor nu is het hopelijk in ieder geval een stuk duidelijker voor welke SSD je moet gaan in de PS5. Heb je toch nog vragen? Drop ze in de comments!

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..