playerunknown
pokemongo

De toekomst van gaming: mobile gaming

Geplaatst: 4 maart 2019 om 11:45Aangepast: 4 maart 2019 om 11:45
Bezoek je deze website op je PC of op je telefoon? Grote kans dat dat je mobiel is. Iedereen heeft zo’n ding en het is dan ook geen wonder dat de gamesindustrie zich ook richt op dat platform. LauraJenny duikt vandaag in de toekomst van gaming: mobile gaming.

Het is logisch dat steeds meer bedrijven in de ontwikkeling van mobiele games stappen. Je kunt er namelijk in één keer een heleboel mensen mee bereiken. Zeker als je je spel ook nog free-to-play maakt, waardoor gamers het gratis kunnen spelen en vooral door er heel veel tijd in te steken sterker kunnen worden. Willen ze dat niet, dan kunnen ze hun portemonnee trekken. Het is onder gamers niet zo geliefd, maar het kan wel voor een grote massa aan andere spelers zorgen en dat is natuurlijk de bedoeling om geld te verdienen.

Het is moeilijk om er echt goede statistieken op los te laten, want het is een grote wereld, maar de omzet van mobiel gaming wereldwijd was zes miljard euro in 2017. Volgens schattingen zal dat meer dan 10 miljard euro zijn in 2021. Momenteel zijn 25 procent van de apps in de Apple app store games.We kunnen dus wel stellen dat het logisch is om in ‘de toekomst van gaming’ te praten over mobiel gamen. 


Augmented Reality

Waar nog veel van wordt verwacht op het gebied van gaming, dat zijn Augmented en Virtual Reality. Dat Augmented Reality zeer populair is, dat werd al duidelijk met Pokémon Go, waarmee Niantic in 2016 een wereldwijde hit te pakken had. Niantic had er daarvoor al succes mee dankzij Ingress, maar door de toevoeging van Pokémon en het aanpassen van een paar gameplay-elementen werd Niantics talent pas echt gezien door de grote massa. En dat is wel waar het om draait in de wereld van mobiele games: je moet de massa weten aan te spreken. 

Daarom zijn het meestal games met vrij simpele gameplay-elementen die aan populariteit winnen, zoals Candy Crush. Dat de gameplay simpel in elkaar zit, of eigenlijk makkelijk te begrijpen is, dat betekent niet dat het spel ook makkelijk is. Flappy Bird was bijvoorbeeld enorm populair, terwijl die game zo moeilijk was dat het grensde aan onspeelbaarheid. Wat het daarom ook zo populair maakt om spellen op mobiel te ontwikkelen, dat is dat je juist door die simpelheid zelfs als eenmanszaakje een mobiele game kunt uitbrengen.


Van Snake naar PUBG

Nokia had met zijn simpele Snake-game eigenlijk al een trend gezet voor de toekomst van mobiel gamen. Het ziet er simpel uit, het werkt laagdrempelig en iedereen kan het spelen, maar het zit toch boordevol uitdaging. Nu spelen we geen Snake meer: PUBG, Pocket Legends en Arcane Legends hebben het vorig jaar bijvoorbeeld heel goed gedaan. PUBG is daarin een bijzondere: dat is namelijk een van de weinige console-games die de overstap heeft gemaakt naar mobile. 

Wat je namelijk veel ziet in mobiel gamen, dat is dat het vrij nieuwe ontwikkelaars zijn met expertise in ontwikkelen op mobiele platformen, in plaats van de groten der aarde zoals Nintendo, Rockstar en Bethesda. Die ontwikkelaars maken wel games voor mobiel, maar meestal zijn dit versimpelde versies van een consolespel, of zijn het zelfs heel andere games met bekende mascottes, zoals Super Mario Run. Immers zijn consolegames spellen waar je echt even voor moet gaan zitten en dat doe je op een smartphone eigenlijk niet. Dat is echt bedoeld voor snel on-the-go een potje spelen.

Overigens denken telefoonmakers daar tegenwoordig wel anders over: die proberen steeds betere telefoons te maken voor gaming, zodat ze meer gamers kunnen weghalen bij consoles en kunnen laten genieten van games op dat apparaat dat ze toch al altijd bij zich dragen. Huawei vergeleek zijn laatste telefoon zelfs in de aankondigingspresentatie met Nintendo’s Switch. Maar stel dat je een ROG Phone zou hebben, zou je dan eenmaal thuis alsnog op die telefoon doorspelen, als je ook een console met groot televisiescherm tot je beschikking hebt?


Gamen op een touchscreen

Het antwoord op die vraag zal voor iedereen anders zijn, en zal ook met de tijd veranderen. Als meer game-ontwikkelaars grotere game-ervaringen bieden op die game smartphones, dan zal je misschien ook vaker thuis op je smartphone spelen, dan met het aanbod dat er nu is. Maar neem Fortnite als voorbeeld: dat ga je toch op je console spelen in plaats van je smartphone. En denk aan games waarin bijvoorbeeld veel dialoog zit en er grote werelden te ontdekken zijn: dat leest en kijkt nu eenmaal lekkerder op een groter scherm. De besturing is ook prettiger: met een touchscreen en zonder knoppen gamet toch heel anders.

Wat overigens ook een grote rol zou kunnen spelen bij het groeien van de mobiele markt, dat is esports. Mensen kijken al graag esports op hun telefoon, maar je kunt je bedenken dat er bijvoorbeeld ook steeds meer mobiele games meedoen in de esports toernooien. Er zijn er al een aantal, bijvoorbeeld Clash Royale en Vainglory. Juist omdat esports ook aan het groeien is, zijn dat waarschijnlijk werelden die elkaar in de toekomst nog veel meer zullen versterken. 

Het is natuurlijk glazenbolstaren, maar het lijkt er vooralsnog op dat de traditionele gamesindustrie die voornamelijk AAA-games uitbrengt op de console, niet zo snel een grote overstap zal maken naar mobiel. Toch zie ik het wel gebeuren dat, juist nu die smartphones meer geschikt worden gemaakt voor gaming, er door zelfs die groten der aarde wordt gekeken of er niet toch bepaalde grote franchise naar de smartphone kunnen komen. Zou jij dat wel zien zitten, of vind je dat deze schoenmakers bij hun leest moeten blijven?


De toekomst van gaming-Serial:

Laura JennyRoots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..