superhero
powerunlimited
marvel
marvelcinematicuniverse
captainamerica
spider-man
guardiansofthegalaxy
ironman

De twintig beste momenten uit het MCU

Geplaatst: 18 juli 2019 om 14:30Aangepast: 18 juli 2019 om 23:46
Met het afsluiten van de Infinity Saga en Phase 4 in het vooruitzicht hebben Marvel-fans inmiddels een ware galerij aan Marvel Cinematic Universe-momenten om aan terug te denken, dus is Wimpie even in zijn geheugen gaan graven om twintig van zijn favoriete gebeurtenissen uit 11 jaar MCU op een rijtje te zetten.

LET OP! Deze feature bevat SPOILERS voor veel MCU-films, waaronder Avengers: Endgame en Spider-Man: Far From Home!

Jezus, wat is er de afgelopen jaren toch een hoop gebeurd in Marvels filmuniversum. Er zijn een stuk of vijfentwintig helden geïntroduceerd en uiteraard maakten nog veel meer personages die (deels) op hun evenbeelden uit de comics gebaseerd zijn, hun opwachting. Daarom ga ik, in afwachting van Marvels presentatie tijdens SDCC 2019, nog één keer terugkijken naar mijn favoriete momenten uit het Marvel Cinematic Universe.

20. Johann Schmidt is de Red Skull – Captain America: The First Avenger (2011)

Het blijft enorm zonde dat Hugo Weaving nooit terug is gekeerd naar het MCU, want zijn bad guy Johann Schmidt uit de eerste Captain America-film was nazi-achtig goed! In deze scene onthult de SS-officier zich als de leider van HYDRA, de Red Skull. In Avengers: Endgame blijkt dat de HYDRA-leider door de Teseract aan re raken is geteleporteerd naar Vormir, waar hij de Stonekeeper wordt van de Soul Stone.

19. Luis vertelt Scott over Hank Pyms kluis - Ant-Man (2015)

Voordat Peyton Reed de regie van Ant-Man overnam zou niemand minder dan Edgar Wright de film regisseren. Helaas verliet de Britse filmmaker voortijdig het project, maar deze scene bevat een sterk staaltje visuele comedy die kenmerkend is voor Wrights werk. Jammer dat hij de regieklus niet afgemaakt heeft!

18. Team Cap vs. Team Tony– Captain America: Civil War (2016)

Een leuk gevecht waarin elke held wel even zijn moment heeft om te shinen. We zien Spider-Man voor de eerste keer in zijn Sterk-suit, Ant-Man wordt Giant-Man en Black Panther is nog steeds hartstikke boos op Bucky. Ohja en Rhody raakt verlamd. Gelukkig geeft niemand iets om War Machine!

17. Cultuur snuiven met Killmonger – Black Panther (2018)

Wat was ‘ie toch een trap lord, die Killmonger. Michael B. Jordan gaf geweldig gedaante aan de neef van T’Challa en in deze scene zien we de schurk voor het eerst. In een Londens museum steelt hij vibranium, de grondstof die uit Wakanda komt. Andy Serkis steelt wat mij betreft echt de show in deze scene als de verrotte crimineel Ulysses Klaue. Serkis was eerder kort te zien als Klaue in Avengers: Age of Ultron.

16. Knokken in een lift – Captain America: The Winter Soldier (2011)

Niets is wat het lijkt in Captain America: The Winter Soldier, want HYDRA blijkt in het diepste geheim S.H.I.E.L.D. overgenomen te hebben. Alle vrienden van Cap keren zich dus tegen hem en in bovenstaande scene wordt de supersoldaat in een lift belaagd door het Strike-team waar hij altijd mee op missies ging. Uiteraard slaat Steve Rogers alle mannetjes tot moes.

15. Is Cap Worthy? – Avengers: Age of Ultron (2015)

Age of Ultron is mijn minst favoriete Avengers-film, maar deze scene waarin de Avengers proberen Mjolnir op te tillen. Alleen Steve Rogers lijkt waardig genoeg te zijn om de machtige hamer een klein beetje te kunnen bewegen en deze grappige scene krijgt jaren later nog een enorm episch staartje in Avengers: Endgame.

14. Quentin Beck is een gestoorde lul – Spider-Man: Far From Home (2019)

Vanuit een narratief standpunt is deze scene een beetje too much, maar het blijft toch heerlijk om Jake Gyllenhaal zo veel plezier te zien hebben in zijn rol als geflipte voormalig medewerker van Stark Industries. Dat de BARF-technologie en een totaal irrelevant personage uit Iron Man toch nog een heel klein beetje diepgang krijgen is uiteraard ook cool om te zien.

13. Thor vs. Hulk op Sakaar - Thor: Ragnarok (2017)

Bruce Banner was spoorloos na Avengers: Age of Ultron en pas in Thor: Ragnarok wordt duidelijk wat er precies met de groene gigant gebeurd is. Banner lijkt zijn Hulky-side volledig omarmd te hebben op de planeet Sakaar, waar hij als gladiator gebruikt wordt door The Grandmaster. Als Thor op de kleurrijke planeet terecht komt moet hij het opnemen tegen zijn oude maatje en dat zorgt voor een awesome en vet hilarisch gevecht.

12. … And shwarma after! – The Avengers (2012)

Tony Stark houdt van shoarma en hij stelt na zijn heldhaftige actie aan het einde van The Avengers dan ook voor om met zijn allen een lekker broodje warm vlees te gaan eten. Klein detail: Chris Evans was ten tijde van de opnames van deze post-credit scene ook bezig met een film waar hij een baard voor moest groeien. Daarom probeert Cap in het shot z’n gezicht een beetje te bedekken.

11. Tony Stark bouwt Iron Man Mk.II – Iron Man (2008)

Hij kreeg het al voor elkaar in een grot met wat stukken schroot, dus is het logisch dat wonderkind Tony Stark in zijn eigen werkplaats een veel doper harnas kan maken dan het Iron Monger-pak waarmee hij ontsnapte van de Ten Rings. Vooral Robert Downey’s geruzie met zijn robot zorgt naar mijn mening voor comedy gold in deze scene.

10. Captain America vs. Bucky - Captain America: The Winter Soldier (2011)

De Russo Brothers maakten hun regiedebuut in het MCU met Captain America: the Winter Soldier en het schrijversduo Christopher Markus en McFeely bracht spannende spionage-elementen aan in het script. Dat script bestond overigens ook uit de extravagante superhelden actie die je van Marvel gewend bent, en dat zie je ook terug in bovenstaande scene die uitblinkt door choreografie, sound design en die bruut geanimeerde metalen arm!

9. Vulture is de vader van Liz – Spider-Man: Homecoming (2017)

Deze scene is denk ik de grootste reden waarom ik Michael Keatons Spidey-schurk Vulture net iets beter vind dan Gyllenhaals Mysterio. Peter krijgt in deze ineens een persoonlijke connectie met zijn tegenstander en dat zorgde ervoor dat ik net iets meer gaf om de epische conclusie die zich boven New York afspeelt. En het is wel grappig om Keaton weer een vogelman te zien spelen!

8. Peter Quills dance off tegen Ronan – Guardians of the Galaxy (2014)

Guardians of the Galaxy was naar mijn mening dé verrassing van de Phase 2-films en in deze scene, die zich tijdens de climax van de film afspeelt, steelt Peter ‘Star-Lord’ Quill letterlijk de show door bad guy Ronan the Accuser uit te dagen voor een dance off. Uiteraard zijn Star-Lords dance moves een afleiding, zodat de Guardians de Power Stone kunnen stelen van Ronan en hem uiteindelijk kunnen verslaan.

7. The Ancient One laat Stephen Strange vet hard trippen – Doctor Strange (2016)

Er zijn maar weinig MCU-films waarin ik 3D écht een toegevoegde waarde vind en Doctor Strange is een van die films. In deze geweldige psychedelische scene laat The Ancient One aan Stephen Strange zien wat er allemaal schuilgaat achter onze realiteit en ik krijg nog steeds kippenvel als ik hem nu terugzie.

6. Iron Man vs. Cap en Bucky - Captain America: Civil War (2016)

Als liefhebber van de Civil War-comic was het geweldig om Cap en Tony eindelijk te zien knokken op het witte doek. Het verhaal is logischerwijs ietwat aangepast ten opzichte van de comic, maar het gevecht is uiterst meeslepend door de traumatische onthulling over de dood van Tony's ouders. Dat Bucky ook nog eens meevecht maakt de triple battle die je hierboven ziet nog meer awesome.

5. Yondu geeft Rocket een reality check (in de ruimte) – Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Rocket is een super stoere wasbeer met een heel klein hartje, blijkt uit bovenstaande clip waarin opperbaas Yondu hem even een reality check geeft. Michael Rooker blikt echt uit als Yondu in deze scene, want zijn brengt zijn speech met zo veel emotie, ondanks het feit dat hij moest doen alsof hij tegen een pratende wasbeer aan het schreeuwen is.

4. Achtervolging in trippy New York – Doctor Strange (2016)

Tovenaars zijn meesters in het beïnvloeden van de realiteit, blijkt in deze scene die zich afspeelt in een wel hele trippy versie van New York City. Strange en Mordo proberen te vluchten van Kaecilius en zijn Zealots, maar worden uiteindelijk gedwongen om terug te vechten in een mind-blowing scene die bulkt van CGI spektakel.

3. Spidey vs. Mysterio, round 1 – Spider-Man: Far From Home (2019)

Man, wat werd ik gelukkig van deze scene in Far From Home. Mysterio is mijn favoriete Spidey-schurk sinds ik zo’n vijftien jaar geleden Spider-Man op de PlayStation speelde en ik droomde er eigenlijk altijd van dat de webslinger ooit tegen de Master of Illusion zou vechten op het witte doek. Helaas kan ik de scene niet laten zien omdat de film pas net in de bioscoop draait, maar als je de film al gezien hebt weet je vast wel wat ik bedoel.

2. Cap is worthy! – Avengers: Endgame (2019)

Jawel mensen, Joss Whedon liet in Age of Ultron een sterk staaltje foreshadowing zien, want toen Steve Rogers in staat bleek om Mjolnir naar zich toe te roepen ervaarde ik toch echt een piepklein nerd-gasmpje in de bioscoop. Het publiek in het filmpje hierboven had dat duidelijk ook.

1. Thanos dropt een planeet op Tony Stark – Avengers: Infinity War (2018)

Waar Avengers: Endgame niet iets meer emotie in huis had, stond Infinity War veel meer garant voor extravagante superheldenactie en dat is ook de reden dat deze scene mijn onbetwiste nummer 1 is. Tijdens het gevecht tussen de helden en Thanos op Titan gebruikt de kwaadaardige superschurk de Power Stone om een planeet te versplinteren en die vervolgens in een werkelijk money shot richting Iron Man en co te slingeren. Episch, episch en nog eens episch! 

Zo, laat Phase 4 maar komen! Ik had wel honderd momenten op kunnen opnoemen, maar dan waren we overmorgen nog niet klaar geweest en daar zit niemand op te wachten. Wat zijn jouw favoriete momenten uit het MCU? Drop ze onder deze feature!

Dwayne VranckenVan origine een PlayStation-gamer, maar inmiddels ook verknocht aan Nintendo en Xbox. Zoekt zijn heil in meeslepende singleplayer-campagnes en zo nu en dan ook wel in wat online vuurwapengeweld. Het begon voor hem allemaal bij Metal Gear Solid op de PSX en is sinds enkele jaren van mening dat Christopher Nolan de Hollywood-equivalent is van Hideo Kojima.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..