playstation
xbox
nintendo
pc
remakes
top 5
pu.nl

De vijf beste remakes aller tijden

Geplaatst: 22 juni om 12:00Aangepast: 22 juni om 10:47
We worden tegenwoordig zowat doodgegooid met remakes en remasters. Ook volgend jaar krijgen we opnieuw Resident Evil 4 en The Last Of Us op ons bordje. Hoewel we er soms misschien een beetje klaar mee zijn, kan een remake toch kneitergoed zijn. Jari somt de beste remakes aller tijden op.

Dit artikel draait enkel om remakes van games en niet om remasters. Bij een remaster wordt de oorspronkelijke game voorzien van een nieuw likje verf in de vorm van bijvoorbeeld een hogere resolutie, betere texturen en een hogere framerate. Bij een remake spreken we over een game die volledig opnieuw is gebouwd. 

5. Shadow of the Colossus 

Bij ontwikkelaar Bluepoint denk je misschien eerst aan de remake van Demon’s Souls op de PlayStation 5, maar de studio gooide in 2018 al hoge ogen met de remake van de klassieker Shadow of the Colossus voor de PlayStation 4. Shadow of the Colossus kwam in 2005 uit op de PlayStation 2 en wordt door velen beschouwd als een game die liet zien dat ook games een kunstvorm zijn. Dat komt met name door de prachtige setting en de gigantische beesten die je tegenkomt.

De kolossale gebouwen en gebergtes hebben in de remake ineens veel texturen en de grassprieten op de uitgestrekte velden zijn bijna één voor één te tellen. De remake bevat betere audio, prachtige graphics en licht verbeterde controls, waardoor alle elementen die Shadow of the Colossus zo goed maken nog beter tot hun recht komen. Op de PS4 Pro en de PS5 is er ook een modus met 60 fps, waardoor Shadow of the Colossus bijna op een current gen-game lijkt. 

4. Resident Evil 2

Ook Capcom snapt hoe je een klassieker tot leven brengt. Dat deden ze al zeer succesvol met de remake van de eerste Resident Evil, maar met Resident Evil 2 laten ze pas echt zien hoe het moet. De oorspronkelijke game met Leon Kennedy en Claire Redfield in de hoofdrol kwam in 1998 uit, maar na twintig jaar was die game toch wel flink verouderd. Reden genoeg voor Capcom om de game in 2018 in een nieuw jasje te steken en dat is geweldig gelukt. Resident Evil 2 is in alles een moderne game, maar volgt nog wel het oorspronkelijke verhaal en speelt zich af op dezelfde locaties.

In de remake kijk je mee over de schouder van het personage, in tegenstelling tot de oorspronkelijke game waarin gebruik werd gemaakt van vaste camerastandpunten. De game is daardoor een stuk lekkerder speelbaar, maar behoudt wel de creepy sfeer en de doodenge zombies. Het absolute hoogtepunt van het spel is toch wel Mr. X, die ook in de remake in volle glorie terugkeert. Die probeert je in het politiebureau de stuipen op het lijf te jagen. Wanneer je zijn voetstappen in de verte hoort, raak je al in paniek en dat levert de beste ervaringen op. De game heeft pas een update gekregen voor current gen-consoles en bevat nu een modus met ray-tracing en een modus met een hogere framerate. 

3. The Legend of Zelda: Link’s Awakening

In 1993 was The Legend of Zelda: Link’s Awakening een van de meest toonaangevende games op de Game Boy. Die versie van het spel is tegenwoordig iets van zijn glans verloren. Met de zeer beperkte zwartwitbeelden en de bliepjes als muziek is deze klassiekerflink verouderd. Daarom besloot Nintendo in 2019 om een remake uit te brengen voor de Nintendo Switch. En wauw, wat ziet die er fantastisch uit!

Jurjen beschreef het perfect in zijn review: “Dat mannetje en de andere personages zijn zo fraai rond en glimmend dat ze van vinyl gemaakt lijken, terwijl de tegeltjes in de kerkers waar hij doorheen loopt met hun slijtplekken en barstjes écht van steen lijken. En dan de buitenwereld. Het lijkt er eeuwig lente. Vlindertjes fladderen over het felgroene gras dat subtiel wuift in de wind, terwijl het helblauwe water zo mooi rimpelt en glinstert in het zonlicht dat je het op zou durven drinken. Tel daarbij speciale effecten als het wazig worden langs de randen van je zichtveld en warmte-rimpelingen in de lucht, en het voelt echt als rijk en feestelijk om steeds weer in die prachtige, kijkdoosachtige sprookjeswereld te mogen duiken.”

De gameplay is verder net zo sterk als het origineel en daarmee is Link’s Awakening ook tegenwoordig nog een ijzersterke game. Eentje die het best tot zijn recht komt op de Nintendo Switch Oled. 

2. Final Fantasy 7 

Final Fantasy 7 Remake is niet zomaar een mooiere versie van de oorspronkelijke game. Het gooit een hoop dingen op de schop. Eigenlijk kun je het beter een soort heruitvinding noemen. Grafisch is de remake zo indrukwekkend dat je het origineel er nauwelijks uit herkent, maar ook op het gebied van gameplay zijn er enorme stappen gemaakt. Zo zijn de turn based gevechten uit de oorspronkelijke game vervangen door realtime actie. Ook komen we in de remake veel meer te weten over de personages. Het verhaal van Cloud, Tifa, Barret en Aerith, maar ook van andere bekende koppen als Jessie, Wedge en Biggs, gaat veel dieper dan we ooit hadden gedacht. In het origineel nam het verhaal slechts een uurtje of vijf in beslag. FF7 Remake vertelt allee al het eerste gedeelte van dat verhaal een stuk uitgebreider, waardoor je tientallen uren speelplezier hebt.

En voorlopig zijn we nog wel even zoet met Final Fantasy 7, want Square Enix heeft aangekondigd dat het een trilogie wordt. Het eerstvolgende deel, Final Fantasy 7: Rebirth, moet in de winter van 2023 uitkomen op de PlayStation 5. Ook het derde en laatste deel is al in ontwikkeling, dus als je het nog niet hebt gedaan, is nu het uitgelezen moment om in Final Fantasy 7 te stappen. 

1. Metroid: Zero Mission

De eerste Metroid kwam uit in 1986 en was voor die tijd absoluut revolutionair. De game is inmiddels echter zo gedateerd dat het maar moeilijk is om er terug in te duiken. Dat zag Nintendo al in 2004 en daarom besloot het de game compleet opnieuw te maken voor de Game Boy Advance. De game werd niet alleen grafisch flink verbeterd, maar ook de gameplay ging op de schop.

De remake maakt nog wel gebruik van hetzelfde leveldesign, maar qua gameplay ligt hij meer in de lijn met de modernere Metroid-games, zoals Super Metroid en Fusion. Dat werpt zijn vruchten af, want de remake is tot op de dag van vandaag nog prima speelbaar. De geweldige wereld vol geheimen en de power-ups waardoor je steeds sterker wordt naarmate je verder in de game komt, zijn nog steeds ingrediënten voor heel wat uren plezier. Dit is het perfecte voorbeeld van hoe je een remake moet aanpakken. Helaas is de game alleen te spelen op de Virtual Console voor de Wii U en op de Game Boy Advance. Die laatste optie is helaas erg duur en wie heeft er in godsnaam een Wii U? 

Wat vind jij van de bovenstaande remakes en welke remake zou jij zelf nog aan het lijstje willen toevoegen? Laat het ons weten in de reacties! 

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..