linktothepast
thelegendofzeldaskywardsword
thelegendofzeldaalinktothepast
zeldaalinktothepast
thelegendofzeldaocarinaoftime3d
ocarina
ocarinaoftime
breathofthewild
thelegendofzeldamajorasmask
thelegendofzeldabreathofthewild
thelegendofzelda
majorasmask
link
zelda
thelegendofzeldaalinkbetweenworlds
thelegendofzeldathewindwaker

De Zelda-timeline/chronologie uitgelegd - Triforcology

Geplaatst: 7 maart 2018 om 11:55Aangepast: 7 maart 2018 om 12:02
Alie pakte haar The Legend of Zelda: Hyrule Historia erbij en dook in de timeline of chronologie van de Zelda-games. Ze ontdekte dat er eigenlijk drie tijdlijnen te bewandelen zijn. Het blijft echter een beetje een lastig – en vooral lang - verhaal, dus ga er maar eens lekker voor zitten.

Als je meer dan één Zelda-game gespeeld hebt, dan weet je waarschijnlijk wel dat de serie een tijdlijn kent. Er wordt bijvoorbeeld wel eens gerefereerd naar een eerdere held met dezelfde naam. Maar hoe de Zelda-chronologie precies in elkaar steekt, is voor velen niet geheel duidelijk.

Is Ocarina of Time de eerste game? Of komt deze pas na Twilight Princess? En hoe zit het met de nieuwe The Legend of Zelda-game: Breath of the Wild? Al deze vragen beantwoord ik in deze feature.


De creatie van de wereld

De chronologie begint met het ontstaan van hemel en aarde. Drie godinnen Din, Nayru en Farore schiepen respectievelijk land, orde en de inwoners van dat land. Bij het verlaten van de aarde lieten zij de Triforce achter bij de godin Hylia.

Het oude gevecht

Vele demonen waren geïnteresseerd in het stelen van de Triforce. Hun leider was Demon King Demise. Na een gevecht met de demonische legers verzamelde Hylia de overlevende mensen op een stuk land, dat zij vervolgens de lucht in stuurde. Hylia bleef achter. Samen met overgebleven niet-menselijke stammen wist ze Demise uiteindelijk op te sluiten. De zegel op zijn gevangenis was echter zwak. In een poging om Demise te verslaan, wilde Hylia de kracht van de Triforce inzetten. Hiervoor moest ze echter herboren worden als mens. 

Skyward Sword

Eeuwen verstreken totdat Hylia terugkeerde in de vorm van Zelda. Doordat zijn zegel verzwakt was, lukte het Demise om zijn volger Ghirahim naar de oppervlakte te sturen. Ghirahim weet Zelda met een tornade te doen neerstorten. Link wordt vervolgens door Fi naar het standbeeld van Hylia geleid. Fi is de geest van de Goddess Sword. Link trekt het zwaard en wordt naar de oppervlate geleid om Zelda te volgen. Als hij hen eindelijk vindt, staan Zelda en Impa op het punt af te reizen naar het verleden. Aldaar kan Zelda de zegel op de gevangenis van Demise versterken. Zij geeft haar kracht aan de Goddess Sword dat evolueert naar de Master Sword. Link vindt de Triforce, waarmee hij als sterveling Demise kan vernietigen. Ghirahim laat het er niet bij zitten en wil Zelda inzetten als offer om Demise opnieuw te doen herrijzen. Link weet ook hem te verslaan, maar kan het offer niet tegenhouden. Link moet Demise zodoende opnieuw verslaan. Ditmaal sluit hij de demoon op in het Master Sword. Demise weet de afstammelingen van Zelda en Link echter te vervloeken om voor altijd achtervolgd te worden door zijn gereïncarneerde woede. Om de zegel te voltooien, plaatst Link het Master Sword in zijn voetstuk in de Sealed Temple. Fi belandt daardoor in een eeuwige slaap. Impa blijft achter om het zwaard te bewaken. Zelda en Link blijven achter aan de oppervlakte om het koninkrijk Hyrule te stichten.


De Sacred Realm

Vele jaren later wordt Hyrule bevolkt door de Hylians, afstammelingen van de reïncarnatie van Hylia, oftewel Zelda. Haar directe afstammelingen vormen de koninklijke familie, waarbij meisjes vaak de naam Zelda dragen. Om de Triforce te beschermen, wordt Hyrule Castle vlakbij de Temple of Time gebouwd. Deze Temple of Time bevat de enige ingang naar de Sacred Realm, waar Sage Rauru de Triforce verbergt in de Temple of Light.

The Minish Cap

De legende van de Triforce blijft een duistere aantrekkingskracht hebben op demonen en ander gespuis. Uiteindelijk raakt de wereld zodoende toch weer gehuld in duisternis. Een kleine Minish (ook wel Picori genoemd) daalt af uit de hemel. Hij draagt een gouden licht (Light Force) en een zwaard (Picori Blade) met zich mee, dat hij aanbiedt aan een in het groen geklede jongen. Deze weet het kwaad op te sluiten in de Bound Chest. De koninklijke familie besluit het bestaan van de Minish geheim te houden en de Picori Blade te beschermen. Eens per jaar wordt het Picori Festival gehouden met een zwaardvechttoernooi als vast onderdeel. Vaati weet de 100ste editie van dit festival te winnen. Hij is uit op de Light Force en denkt dat deze in de Bound Chest verborgen zit. Om de kist te openen, vernietigt hij de Picori Blade. Hiermee verspreidt het opgesloten kwaad zich over het land, waardoor Zelda versteend raakt. Vaati profiteert van de chaos en zet zijn zoektoch naar de Light Force voort. Omdat alleen kinderen de Minish kunnen zien, wordt Link uitgekozen om Zelda te redden. Link wordt bijgestaan door Ezlo, die hem kan doen krimpen. Ezlo en Vaati blijken beide Minish te zijn. Vaati stal een magische hoed die Ezlo had gemaakt. Vaati wenste om een machtige tovenaar te zijn en veranderde Ezlo in een hoed. Link en Ezlo weten de resten van de Picori Blade om te zetten naar de Four Sword, waarmee ze Vaati verslaan en de in Zelda verborgen Light Force redden.


Four Swords

Vaati werd dood gewaand, maar blijkt springlevend. Hij bezet de Palace of Winds en kidnapt iedere jonge vrouw in Hyrule. Een onbekende held verschijnt met het legendarische Four Sword. Door de kracht van het zwaard te gebruiken, splitst hij zichzelf in vieren. Tezamen verslaan zij Vaati, die ze opsluiten in de Four Sword in de Elemental Sanctuary. Generaties lang beschermen Zelda en haar afstammelingen de Four Sword,maar op een dag weet Vaati toch weer te ontsnappen. Hij neemt Zelda mee naar de Palace of Winds. Link leert van een fee het bestaan van de Four Sword en splitst zichzelf in vieren. De feeën brengen hem naar de Palace of the Winds. Hij weet Vaati te verslaan en wederom op te sluiten in de Four Sword.

Ocarina of Time

De oorlog in Hyrule duurt voort. Een vrouw vlucht en geeft haar kind aan de Deku Tree. De boom voedt het kind op als Kokiri. De King of Hyrule verenigt het land en zorgt voor vrede. Ook Ganondorf, de leider van de Gerudo, zweert trouw aan de koning, Hij doet dit echter met het doel om de Triforce, die nog steeds verborgen ligt in de Temple of Light, in handen te krijgen. Zelda leert van zijn plannen, maar haar vader gelooft haar niet. Ze geeft Link de opdracht om de Spiritual Stones te vinden, waarmee de Sacred Realm geopend kan worden. Ganondorf valt Hyrule Castle aan Zelda vlucht weg met Impa. Zelda weet Link de Ocarina of Time toe te gooien. Daarmee weet Link de Temple of Time te openen en de Master Sword te bemachtigen. Ganondorf volgt hem en probeert de Triforce te pakken te krijgen. Deze splijt echter, waardoor Ganondorf alleen het stuk van kracht in zijn bezit krijgt. Hiermee wordt hij de Demon King. Link is nog te jong om de Hero of Time te zijn, zodat het Master Sword hem opsluit in de Sacred Realm. Rauru waakt zeven jaar lang over hem. Zelda moet afwachten en verbergt zich tussen de Sheikah. Als Link wakker wordt, trekt hij erop uit om de Sages te wekken. Zij kunnen tezamen Ganondorf opsluiten, nadat Link hem verslagen heeft.


De drie tijdlijnen

Het tijdreizen van Link zorgt voor een splitsing in de chronologie. In principe ontstaan er drie tijdlijnen. De eerste tijdlijn vertelt dat Link Ganondorf in Ocarina of Time niet wist te verslaan. In de tweede tijdlijn is Ganondorf verslagen en reist Link terug in de tijd om Zelda opnieuw op te zoeken en de gebeurtenissen uit Ocarine of Time te voorkomen. En in de derde tijdlijn doet hij dat niet. Samenvattend:

  • Tijdlijn 1 – Link verslaat Ganondorf niet
  • Tijdlijn 2 – Link voorkomt dat Ganondorf de Triforce te pakken krijgt
  • Tijdlijn 3 – Link verslaat Ganondorf

Hieronder werk ik de drie tijdlijnen uit.

Eerste tijdlijn - Link verslaat Ganondorf niet

A Link to the Past

Ganondorf heeft de drie Triforce-stukken in handen. Hij wordt opgesloten door de Sages, waardoor hij de Sacred Realm transformeert in de Dark World. Agahnim wil de zegel verbreken en kidnapt zeven maidens, afstammelingen van de zeven Sages, om hen naar de Dark World te sturen. Vanuit haar gevangenis probeert Zelda om hulp te roepen. Link hoort haar. Hij redt Zelda en trekt erop uit om de Master Sword te zoeken enAgahnim te verslaan. Link kan de Dark World betreden, zonder te transformeren naar een demon. Als de doorgang naar de Dark World groter wordt, kan ook Ganon ontsnappen. Samen met Zelda weet Link zowel Agahnim als Ganon te verslaan. Link doet een wens met de Triforce: vrede voor Hyrule, waarmee ook de Dark World langzaam vervaagd.

Oracle of Ages/ Oracle of Seasons

De heksentweeling Twinrova willen de Demon King doen herrijzen. Hiervoor sturen ze Onox (de General of Darkness) naar het land Holodrum, en Veran (de Sorceress of Shadows) naar het land Labrynna. In Oracle of Ages reist Link af naar Holodrum en in Oracle of Seasons bezoekt hij Labrynna. Het lukt Twinrova uiteindelijk alsnog om Ganon op te roepen. Aangezien zij hun ritueel echter niet af kunnen maken, is de opgeroepen Ganon een demonisch beest. Link weet hem te verslaan en stapt op een boot op weg naar zijn volgende avontuur.

Link's Awakening

Link leidt schipbreuk en spoelt aan op het eiland Koholint. Link probeert weg te komen, maar de eilandbewoners beweren dat er buiten hun eiland niets is. Om weg te komen, gaat Link op zoek naar de Wind Fish. Als hij deze echter wekt, zal het eiland verdwijnen. Toch besluit Link door te zetten.


De slapende Zelda

Generaties lang werd de Triforce doorgegeven door de koningen: van vader op zoon. Totdat een van hen zijn dochter Zelda geschikter achtte dan zijn zoon. Daarnaast besloot deze koning een spreuk over het land uit te spreken: een teken zou verschijnen op de persoon die de Triforce zou kunnen berheersen. Toen de koning overleed en de zoon leerde dat niet hij de Triforce had gekregen, vroeg hij een tovenaar om raad. Samen ondervroegen zij Zelda, maar zij wilde niets zeggen. Ze werd betoverd en zou voor eeuwig slapen. Haar broer kreeg spijt en regeerde Hyrule zo goed als hij kon. Langzaam ging het echter bergafwaarts met het land. En nog steeds was de held om de Triforce te beheersen niet opgestaan.

The Legend of Zelda

Een leger van demonen onder leiding van Demon King Ganon weet op een dag toch de Triforce in handen te krijgen. Zelda splitst haar Triforce van wijsheid op in acht stukken en stuurt Impa erop uit om de held te vinden. Impa wordt ingehaald door de demonen, maar Link redt haar. Hij besluit de acht Triforce-stukken te zoeken en Ganon te verslaan.

The Adventure of Link

Nadat hij Ganon verslagen heeft, blijft Link om Hyrule te herbouwen. Dat blijkt echter voor niets, aangezien de volgelingen van Ganon hem nog altijd willen doen herrijzen. Een teken op de hand van Link begint te schijnen. Impa neemt hem mee naar de North Castle, waar de slapende Zelda nog altijd wacht. Om haar te wekken, zoekt Link de Triforce van moed. Hij slaagt in zijn missie, waardoor hij voorkomt dat Ganon kan herrijzen.


Tweede tijdlijn - Link voorkomt dat Ganondorf de Triforce te pakken krijgt

Majora’s Mask

Na de gebeurtenissen in Ocarina of Time keert Link terug naar Zelda. Hij waarschuwt haar voor hetgeen gaat gebeuren. Zij vertrouwt hem de Ocarina toe en Link gaat op zoek naar Navi. Daarbij verdwaalt hij in een bos en belandt hij in de parallele wereld Termina. Skull Kid had Majora’s Mask gestolen van een reizende verkoper. Het masker bezit verschrikkelijke krachten, zodat in drie dagen tijd de maan zal neerstorten. Met behulp van zijn Ocarina kan Link de tijd steeds drie dagen terugdraaien. Hij wekt vier reuzen, die tezamen de maan kunnen tegenhouden. Daarna verslaat hij Skull Kid en verlaat hij Termina.

Twilight Princess

Jaren later is het eindelijk tijd om Ganondorf te executeren. De Sages maken zich klaar in de Arbiter’s Grounds. Ganondorf overleeft echter en doodt een van de Sages. In paniek verbannen de overige Sages Ganondorf met behulp van de Mirror of Twilight naar de Twilight Realm. Aldaar geeft Ganondorf Zant magische krachten om de Light World in Twilight Realm samen te brengen in de Dark World. De Twilight Princess Midna probeert hem te stoppen, maar wordt vervloekt en vlucht naar de Light World. Zant leidt zijn Shadow Beasts de Light World binnen. Om bloedvergieten te voorkomen, besluit Zelda zich over te geven. De Light World transformeert langzaam tot Twilight. Midna zoekt naar een manier om Zant te stoppen. Ze vindt Link, die net getransformeerd is in een wolf. Midna herkent in hem de held uit de profetie. Samen gaan ze op pad om de Master Sword en de Mirror of Twilight te zoeken. Ze verslaan Zant en gaan achter Ganondorf aan. Als ze hem te pakken krijgen, verdwijnt het teken van de Triforce van zijn hand. Midna keert terug naar haar Twilight Realm en breekt de Mirror of Twilight.

Four Swords Adventures

Het duurde honderden jaren voordat de relatie tussen de Gerudo en de rest van Hyrule herstelt was. Tijdens de vredige periode wordt een nieuwe Ganondorf geboren. Hij weet de Trident en Dark Mirror uit de Temple of Darkness te stelen. Ganondorf wil meer kracht en besluit die van anderen te stelen. Te beginnen met Vaati. Hiervoor roept Ganondorf Shadow Link in het leven. Zelda en de Maidens willen de zegel op de gevangenis van Vaati controleren. Door duistere magie raken zij verspreid over Hyrule. Link trekt het Four Sword uit zijn voetstuk en splitst in vieren. Samen redden zij de Maidens, terwijl Ganondorf Vaati doet herrijzen. Ook vervloekt hij de Knights of Hyrule en hun Royal Jewels, zodat deze dienen als portalen naar de Dark World. De vier Links verslaan eerst Vaati en nemen het aansluitend samen met Zelda op tegen Ganon. Ze sluiten hem op in het Four Sword.


Derde tijdlijn - Link verslaat Ganondorf

The Wind Waker

Ganondorf blijkt niet voor eeuwig verslagen. Uiteindelijk weet hij toch weer genoeg kracht te verzamelen om te herrijzen. Het is echter een tijdperk zonder Hero, zodat koning Daphnes Nohansen Hyrule een besluit moet nemen: hij legt het lot van zijn koninkrijk in handen van de goden. Zij kiezen welke onderdanen mogen vluchten naar de hoogste bergen, voordat ze heel Hyrule – en daarmee Ganondorf – onder water zetten. Ook de koning blijft achter. Zijn dochter vertrekt echter samen met twee stukken van de Triforce naar de oppervlakte. Een oceaan blijkt niet voldoende om Ganondorf op te sluiten. Hij laat zijn volgelingen twee Sages vermoorden, wiens gebeden het Master Sword kracht gaven. Daarna begint hij zijn zoektocht naar Zelda, waarbij hij meisjes laat kidnappen. De Koning geeft de goden opdracht om Ganondorf te stoppen en zijn ziel neemt plaats in een boot: de King of Red Lions. Op zijn beurt gaat hij op zoek naar de Hero en de afstammeling van Zelda, de leider van de piraten: Tetra. De King vindt Link, terwijl deze zijn ontvoerde zusje probeert te redden. Link zijn moed wordt erkend door de goden en hij ontvangt het Master Sword. Aangezien het zwaard niet in staat is om het kwaad te verslaan, moeten ze eerst de Triforce compleet maken. Link vindt zijn Triforce van moed. Wanneer Link, Tetra en Ganondorf samenkomen, is de Triforce compleet. De Koning verschijnt en gebruikt de Triforce om Hyrule opnieuw weg te spoelen. Tetra en Link weten samen Ganondorf te verslaan. De Koning helpt hen weg te komen, waarna hij zelf ten onder gaat met zijn koninkrijk.

Phantom Hourglass

Tetra en Link gaan samen op zoek naar onontdekte landen. Ze belanden in een gebied waar het Ghost Ship zou moeten verschijnen en dat onder leiding van de Ocean King valt. Er blijken meerdere schepen verdwenen te zijn, zodat Tetra op onderzoek uitgaat. Ze wordt gekidnapt en terwijl Link haar probeert te redden, wordt hij meegesleurd door de oceaan. Hij wordt wakker op Mercay Island. Link ontmoet Oshus, die hem adviseert het Ghost Ship te lokaliseren. Samen met Captain Linebeck zeilt Link weg. Met behulp van de Phantom Hourglass redt Link drie Spirits, die hen naar het Ghost Ship brengen. Tetra blijkt versteend door Bellum. Oshus verschijnt en onthult dat hij de Ocean King is. Hij vraagt Link Bellum te verslaan met behulp van de Phantom Sword. Zodra hem dat lukt, verandert Oshus terug naar de Ocean King. Vrede is hersteld en Link en Tetra reizen verder.

Spirit Tracks

Link en Tetra vinden een nieuw continent. In het midden daarvan staat de Tower of Spirits, met daaromheen de Spirit Tracks. Tetra sticht er een nieuw Hyrule. Honderd jaar later beginnen stukken van de rails te verdwijnen. Prinses Zelda geeft engineer Link de opracht om op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt dat kanselier Cole van plan is om Malladus, de Demon King, te doen herrijzen. Deze zit opgesloten in de Tower of Spirits en Cole wil zijn ziel in het lichaam van Zelda plaatsen. Zelda wordt gekidnapt en haar lichaam en ziel gespleten. De ziel van Zelda kan Phantoms – de beschermers van de Tower of Spirits – overnemen. Om de Demon King te verslaan, moeten ze eerste de barrières van de tempels herstellen. Link doet dit met de Spirit Flute. Uiteindelijk weten Zelda en Link samen Cole en Malladus te verslaan. Wat volgde was een vreedzame tijd, vol vooruitgang.


En Breath of the Wild dan?

Helaas is er geen defintief antwoord van Nintendo zelf, maar met wat gepuzzel kunnen we Breath of the Wild wellicht toch plaatsen. Het meest aannemelijke is dat de meest recente Zelda-game zich afspeelt in de tweede tijdlijn. In ieder geval na Twilight Princess, maar waarschijnlijk ook na Four Swords Adventures. Dit komt omdat Zelda in Breath of the Wild zelf refereert aan gebeurtenissen uit Twilight Princess. Daarnaast lijken Hyrule Castle en Castle Town Square uit Breath of the Wild ook erg op dat uit Twilight Princess.

Waar denken jullie dat Breath of the Wild geplaatst mag worden? Of denken jullie dat de hele timeline wellicht uit de grote duim van Nintendo gezogen is? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

De Triforcology Serial:

Woensdag 7 februari:

10 dingen die je nog niet wist over The Legend of Zelda

Woensdag 4 april:

De coolste Zelda-merchandise

In dit artikel

Alie SierkstraTwitter @aaltsje_s

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..