dyinglight2

Dying Light 101: Alles wat je moet weten voor Dying Light 2 verschijnt

Geplaatst: 30 juni 2020 om 12:00Aangepast: 30 juni 2020 om 13:56
We zouden hem eigenlijk al moeten spelen nu, maar begin dit jaar werd bekend dat Techland toch iets meer tijd nodig heeft voor het maken van de opvolger van Dying Light. Wanneer we hem dan wel kunnen verwachten is nog een groot vraagteken. Maar, je kunt maar beter voorbereid zijn, dus LauraJenny geeft je een spoedcursus.

De verwachtingen voor de eerste Dying Light waren hooggespannen. In de eerste plaats omdat de game van dezelfde studio die Dead Island heeft gemaakt komt. Het leven van een zombie, dat kennen de mensen van Techland dus op hun duimpje. De meer geestige toon van Dead Island maakte echter plaats voor het volwassenere Dying Light met zijn serieuze ondertonen. Om daarbij te helpen werd Chris Avellone aangetrokken, die eerder aan Prey en Fallout werkte. Echter is die samenwerking sinds kort opgezegd, nadat er aantijgingen zijn over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Avellone. 

Dying Light 2

Na de zombiehype

Dying Light 2 verschijnt nu de zombiehype al ver achter ons ligt, maar er wordt alsnog flink naar uitgekeken. Dat komt omdat de eerste game zo fantastisch is en het tweede deel er veel van leent: het is niet ‘gewoon’ een survivalgame. Het gooit namelijk ook parkour in de mix, een sport waarbij je zo soepel mogelijk over obstakels moet springen – ook wel freerunnen genoemd. Dat betekent: op randjes lopen, van dak naar dak springen en zip-linen als een sprong net iets te ambitieus is.

Dat klinkt makkelijk, maar er zijn dus die zombies die je in je enkels, hoofd en buik willen vastbijten. Er woedt namelijk nog steeds een nogal hevige zombie-apocalypse. Overdag is het nog wel te doen buiten, maar ‘s avonds verandert de wereld in een plek waar je je leven niet veilig bent. Zombies worden wild en jij moet koste wat het kost uit hun klauwen zien te blijven. Dat hoef je niet alleen te doen door te rennen, want zoals een echte zombiegame betaamt kun je ook wapens gebruiken. Er zitten er meer dan honderd in de eerste game, maar je kunt ook je eigen wapens maken voor nog meer variatie.

Dying Light 2

Dark Areas

Het spel wordt extra moeilijk in de zogeheten Dark Areas. Dit zijn pikdonkere gebieden waar de extra gevaarlijke zombies, de Volatiles, 24/7 aanwezig zijn. Hier maakt licht of donker niet uit. Hier is het altijd zwaar. Maar ja, er zijn wel quests te vinden, dus je moet er toch doorheen. De eerste Dying Light maakte safe houses heel belangrijk en dat is in het tweede deel niet anders. Het is dé plek om te spawnen, een veilige haven ver van huis. Verwacht echter niet gewoon toevallig zo’n safe house binnen te kunnen lopen. Je moet er vaak een aantal zombies voor bevechten, maar het is enorm waardevol om in dit spel veel plekken te hebben om even op te laden. Niet alleen omdat het een grote game is waarin je anders veel te veel heen en weer moet lopen, maar ook omdat het spel zo verandert als de avond valt.

Hoewel Dying Light 2 veel overeenkomsten heeft met zijn voorganger, zijn er ook grote veranderingen. Protagonist Kyle Cane is verleden tijd, want je speelt als Aiden Caldwell, die vijftien jaar later net als zijn voorganger door parkour en geweld moet zorgen dat hij steeds weer ontsnapt uit de orgaaneters. Aan de andere kant is de wereld wel vijftien jaar verder, dus hij daar zal ongetwijfeld op andere, innovatieve manieren mee om moeten gaan. Sowieso zijn er meer keuzes, bijvoorbeeld dat je zelf bepaalt of je sluipt of de deur lekker lomp platloopt. Heb je daar allebei geen zin in, dan sla je het gewoon over. Denk er wel goed over na, want je kunt niet terug. Gekozen is gekozen, en er worden aardig wat nare dilemma’s je kant op geslingerd.

Dying Light 2

E3-demo

Dat was in de E3-demo uit 2018 goed te zien. Daarin wordt Aiden door de ‘peacekeepers’ opgedragen om in gesprek te gaan met een paar mensen die de macht hebben genomen over het drinkwater. Het is echter aan jou om te bedenken hoe vredelievend de onderhandelingen eraan toegaan…


En ja, als je een groep mensen boosmaakt door een aantal van hun naasten de hersens in te slaan, dan krijg je de gevolgen voor je kiezen. Hoe mensen zich gedragen in de stad, en of er bijvoorbeeld drinkwater is of niet, is geheel afhankelijk van wat jij doet. Dat is een enorm ingrijpende, nieuwe optie in Dying Light 2, waardoor waarschijnlijk het verhaal ditmaal veel meer op de voorgrond komt vergeleken met de eerste game.

De stad waar de overigens geïnfecteerde meneer Caldwell verblijft, The City, is daarnaast vier keer groter dan de vorige stad. Er zijn zeven districten die allemaal hun eigen uitdagingen kennen in de vorm van andere vijanden en andere obstakels. Gelukkig kun je een paraglider gebruiken, waardoor je wat sneller tussen locaties kunt reizen (en, nog beter: redelijk geruisloos). Maar dan nog ben je heel wat uren zoet. De multiplayer is ook terug, en wordt ongeveer zoals in het eerste spel, dus ook daar kun je veel tijd in steken. Het schijnt je zelfs honderd uur te kosten om echt alles te ervaren uit het spel, maar dat lukt je niet in één playthrough.

Dying Light 2

Craften

Hoewel de keuzes in het verhaal verschil maken in de gamewereld, is er nog iets wat Dying Light zo veelzijdig en verrassend maakt: craften, dat na een zeer positieve ontvangst in het eerste deel flink wordt uitgebreid in het tweede deel. Zo kun je onder andere alcohol, batterijen, touw, plastic en spijkers gebruiken om een wapen samen te stellen, maar bijvoorbeeld ook een consumable waardoor je 100 healthpunten terugkrijgt. Je kunt niet zomaar zelf verzinnen hoe je zoiets maakt, want daar heb je recepten voor nodig.

Die krijg je door een bepaalde vaardigheid te leren of missies uit te voeren. Voor wapens kun je blauwdrukken gebruiken, die je op bepaalde locaties kunt vinden. Allemaal erg welkom, want met een boost om extra hard te rennen en een mes op zak dat mede dankzij aerosolen en metaal extra schade berokkent heb je meer kans op overleven. Dying Light maakt het je overigens niet makkelijk. En niet alle wapens zijn altijd even handig: soms kan het gebruik van guns het je alleen maar moeilijker maken. De ondoden zijn nogal gevoelig voor geluid.

Veel keuzes, veel mogelijkheden en veel zombies: Dying Light 2 mag wat ons betreft komen. We kunnen niet wachten om de game meerdere malen te spelen en het verhaal zo op iets andere wijze te ervaren. Als je net zo’n nieuwsgierig aagje bent als ik, dan zal je alleen al de bovenstaande trailer meerdere malen kijken. Heb je al bedacht welke keuzes jij gaat maken?

Dying Light 2

Dying Light komt uit op PC, PlayStation 4 en Xbox One, Xbox Series X en PlayStation 5.

Laura JennyRoots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..