Een bezoekje aan het gamemuseum in Zwolle

Geplaatst: 27 november 2017 om 11:53Aangepast: 27 november 2017 om 11:54
Graddus heeft al jaren een droom. Ooit, op een goeie dag, wil hij alle games ooit hebben en die tentoonstellen in een museum. Wat blijkt echter? Iemand in Zwolle heeft zijn idee gejat! Nou ja, dan daar maar eens een kijkje nemen...

Wat is jouw favoriete console? De Super Nintendo? De Dreamcast? Of ben je echt een ouwe lul, en klopt je hart het snelst bij de Atari 2600 of de Magnavox Odyssey? Ach, eigenlijk maakt het niet uit: in het gamemuseum in Zwolle staan ze allemaal. En kun je op de meeste nog spelen ook! Een bezoekje stond al tijden hoog op mijn verlanglijst en omdat ik de beroerdste niet ben, neem ik jullie graag mee.

Hippe hipsters en nerdy nerds

Het museum zit op de tweede verdieping van een oud fabrieksgebouw. Een perfecte plek. Het heeft dat rauwe, industriële sfeertje waar zowel hippe hipsters als nerdy nerds hard op gaan en belangrijker: aan ruimte is geen gebrek. Wanneer ik het pand betreed begint het me zelfs een beetje te duizelen. Wat de fuck, waar moet ik heen?!? Gelukkig is er een overzichtelijke route waarop de spelcomputers chronologisch zijn uitgestald. Van de Philips Videopac tot aan de Game Boy en van de PlayStation tot de Xbox One X, ze staan er allemaal.

 

Nu dacht ik dat ik best wel een retrokenner was, maar ik kom gewoon shit tegen waar ik nog nooit van heb gehoord. Wat dacht je bijvoorbeeld van de DEC PDP-8 uit 1965 (een enorme kast met bandrecorder en oscilloscoop)? Pong daarentegen kent iedereen. Ik speel een potje tegen mijn vader en versla de oude baas met 15-3. 'De gewrichten werken niet meer als vroeger, hé', luidt zijn slappe excuus. Tja, dan zijn die oude consoles toch makkelijker; daar hoef je alleen even in te blazen en ze zijn weer als nieuw.

Grootste collectie ter wereld

Ik val met m'n neus in de boter, want er is een expositie gaande over boxed PC games. Het is de verzameling van Anne Bras (the PC-King) die de grootste collectie ter wereld heeft. En er zitten absoluut pareltjes tussen. Lemmings, Heroes of Might & Magic, Leisure Suit Larry, de LucasArts adventures, Commander Keen... Zelfs van mijn favoriet King's Quest heeft Anne alle boxed spellen. Respect.

 

Daarnaast is het in november en december Zelda-maand, waarbij alle spellen uit de serie speelbaar zijn. Sowieso heeft het museum van tijd tot tijd wisselende exposities. Het loont dus de moeite om regelmatig terug te komen.

Goedkoop, plastic ding

Inmiddels ben ik in het recentere gedeelte beland en eerlijk gezegd vind ik dat toch het interessantst. Kijk, theoretische geschiedenis is leuk, maar geschiedenis waar je zelf onderdeel van bent geweest is nog veel leuker! Zo hoor ik plots de bekende noten van het Wolfenstein-thema. Het blijkt de versie voor de Atari Jaguar. Wolfie oogt strak, maar hé: het was inmiddels 1994. De PlayStation lag bijna in de winkels en op de SNES verscheen Donkey Kong Country. En dan die controller. Wat een goedkoop, plastic ding en wat een onintuïtieve interface, zo met die telefoontoetsen aan de onderkant. Nee, ik snap wel dat Atari het niet redde met de Jaguar. Wel leuk dat ik nu zelf even met die machine aan de slag kon.

 

Even later speel ik Panzer Dragoon op de Sega Saturn; ook zo'n spelcomputer die het niet kon bolwerken. Ook heb ik voor het eerst een Nintendo Virtual Boy op m'n hoofd en da's de vraagprijs van het museum alleen al waard. Het grappige is dat bijvoorbeeld de PlayStation 2 (a.k.a. de minst zeldzame console ooit) hier gewoon naast al die obscure juweeltjes staat. Alsof het Rijksmuseum een pak Campinamelk tentoonstelt. Maar hé, je bent compleet of je bent het niet!

Retroshit verzamelen

De nostalgische zwijmelmomenten stapelen zich op. Zoals bij de Lynx, Atari's antwoord op de Gameboy met véél mooiere graphics maar ook een véél hoger prijskaartje en honger naar zes(!) AA-batterijen voor een speelduurtje van 3 uur. Dat ding is zwaaaaar. Een basisschoolvriendje had 'em in huis en ik was stikjaloers. Ik denk omdat ik dat soort shit nooit van mijn ouders kreeg, vandaag de dag zo geïnteresseerd ben in retrogames. Nu kan ik het zélf betalen en alles wat ik als kind tof vond verzamelen.

 

De tocht door het museum is een feest van herkenning. Niet alleen wat betreft games en computers, maar ook qua merchandise die vaak nog in de originele blisterverpakking zit en daardoor een veelvoud van de originele winkelprijs waard is. De immense collectie Game & Watches is eveneens jaloersmakend. Pfff, hopelijk hebben ze een goede inbraakverzekering...

M'n eigen gamemuseum...

Mijn bezoekje is alweer bijna ten einde, maar niet voordat ik de arcadehal-sectie aan de tand heb gevoelt. Oké, de absolute topkasten ontbreken (ik mis Sega Rally en Time Crisis) maar het aanbod is zeker niet slecht, met onder andere Mortal Kombat, Outrun en een stel flipperkasten. Bovendien hebben ze de beste lightgun titel ever: Area 51! Ik kom dus sowieso een keer terug want in de tijd dat hij nog gewoon op de camping stond is uitspelen me nooit gelukt. Je hoeft niet eens een zak guldens mee te nemen, aangezien alle arcadekasten voor bezoekers gratis zijn!

 

In de rijkgevulde museumwinkel tik ik nog even een Gameboy met Tetris op de kop. Want tja, hoe leuk zo'n bezoek ook is, blijft mijn ultieme droom toch mijn éigen gamemuseum...

  • Het gamemuseum in Zwolle is dinsdag t/m zondag open van 10-17 uur. Informatie over entreeprijzen en bereikbaarheid vind je op de website.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..