xbox
nintendo
gaming
battle royale
gratis
free-to-play
pu.nl
fall guys

Fall Guys krijgt een kans op een tweede leven

Geplaatst: 21 juni om 12:00Aangepast: 21 juni om 12:11
Zo snel als Fall Guys groot werd, zo snel het ook weer een beetje in de vergetelheid raakte. Vandaag kan daar wel eens verandering in komen, want het spel wordt free-to-play en komt ook uit op de Xbox en Nintendo Switch. Jari verwacht dat deze kans op een tweede leven wel eens erg goed uit kan pakken.

Fall Guys: Ultimate Knockout kwam in augustus 2020 uit op PlayStation 4 en pc. Mede doordat het spel de eerste maand een PlayStation Plus-game was, werd het in één klap behoorlijk populair. De battle royale-achtige versie van gameshows als Takeshi's Castle of Wipeout had de gamewereld in zijn greep. Zo erg zelfs, dat de servers het meerdere keren begaven. 

Wat is Fall Guys?

Voor wie onder een steen heeft geleefd in 2020, leg ik nog even uit wat Fall Guys is. In het spel nemen zestig spelers het tegen elkaar op in een reeks minigames. Na elke ronde valt een gedeelte van de spelers af totdat er één winnaar overblijft. Die minigames variëren van parkoersen vol obstakels tot een simpel potje voetbal met meerdere enorme ballen. Het concept klinkt simpel en in feite is dat het ook, maar er zijn een hoop manieren om elkaar flink dwars te zitten. Al snel werden de gekste capriolen uitgehaald door de community en ook op de PU-redactie deden we daar vrolijk aan mee. Cody haalde bijvoorbeeld een overwinning met ovenwanten. Een indrukwekkende prestatie die voor altijd de geschiedenisboeken in is gegaan. 

 

Het simpele concept viel bij het grote publiek behoorlijk in de smaak. Je werd bijna doodgegooid met de boonvormige mannetjes. Alles leek te wijzen op een nieuwe hype van Fortnite-achtige proporties. Op Steam bereikte Fall Guys een piek van maar liefst 172.000 gelijktijdige spelers en ook op Twitch gingen de kijkcijfers door het dak. 

Weg hype

Maar op een gegeven moment hield de hype heel abrupt op. Opeens had niemand het nog over de gestoorde minigames, zakte de spelersaantallen in en gingen de kijkcijfers net zo snel naar beneden als die van Eva Jinek. Alleen de harde kern van spelers bleef over. Echt dood is het spel nooit geweest, want die harde kern is groot genoeg en zorgde op Steam dagelijks voor een piek van rond de 10.000 spelers. Helemaal niet gek dus.

De terugloop van spelers was vooral te wijten aan het gebrek aan content. Na een paar uurtjes had je alle minigames wel gezien en werd het allemaal net iets te repetitief. En na tien keer iemand de afgrond in gebeukt te hebben, is zelfs daar de lol wel vanaf. De community snakte naar vernieuwing, hetgeen voor een groot deel veel te laat kwam. Ook lieten de Xbox- en Nintendo Switch-versie wel héél lang op zich wachten. Die stonden beiden gepland voor de zomer van 2021. Echter verdwenen ze na de aankondiging uit het zicht. En weg was de hype. 

Fall Guys

Genoeg content

Ondanks de terugnemende populariteit hebben de ontwikkelaars niet stilgezeten. Fall Guys heeft inmiddels een hoop seizoenen vol nieuwe content gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld modi toegevoegd waarin je met z’n tweeën of met z’n vieren een team vormt, zijn er een hoop nieuwe minigames bijgekomen en is er cross-play toegevoegd. Helaas mochten al die toevoegingen tot nu toe nog niet echt baten. Ze kwamen simpelweg te laat.

Nu dient zich een gouden kans aan op een tweede leven. Het spel komt, na de PS4 en pc, ook uit op Xbox-consoles en Nintendo Switch. Om er zeker van te zijn dat het nieuwe publiek de game een kans geeft, wordt hij ook nog eens gratis. Een nieuw publiek op andere platformen en een shift naar een nieuw verdienmodel kan wel eens de impuls zijn die Fall Guys nodig heeft.

Met name de Nintendo Switch zou de game wel eens terug naar de top kunnen brengen. De Switch heeft zich namelijk bewezen als de absolute partygamemachine door klappers als Mario Party, Super Smash Bros. Ultimate, Mario Kart en Nintendo Switch Sports. Eigenlijk is het behoorlijk eigenaardig dat de Switch-versie er nu pas is - je kunt het gerust een grote blunder noemen. Maar goed, beter laat dan nooit. De snelle potjes lenen zich perfect voor de hybride console en met meer dan honderd miljoen Switch-eigenaren wordt de potentiële doelgroep in één klap een stuk groter.

Fall Guys

Met wat goede marketing en het consistenter toevoegen van content kan Fall Guys het momentum weer terugpakken. Tegen elkaar strijden in koddige minigames is een concept dat nooit veroudert. Vandaag kan ook het moment zijn voor afgehaakte spelers om terug te keren. De game is immers volledig veranderd en zit vol met nieuwe minigames. Cross-progressie tussen alle platformen is daarbij een welkome aanvulling. Wie weet haalt Cody - of iemand anders op de redactie - wel weer de ovenhandschoenen uit de la. 

Fall Guys: Ultimate Knockdown is vanaf vandaag gratis te downloaden op de PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..