grid
grid legends
codemasters

Grid Legends preview (PC) - Een herhaling van twee jaar geleden?

Geplaatst: 7 december 2021 om 12:00Aangepast: 7 december 2021 om 10:30
Florian was niet bepaald onder de indruk van Grid uit 2019, dat de reboot had moeten zijn van de franchise. Hij was dan ook huiverig toen Grid Legends werd aangekondigd en na het spelen van een vroege previewcode is hij dat eigenlijk nog steeds.
Wat is er aan de hand met Codemasters? De ontwikkelaar is totaal geen vreemdeling als het aankomt op het maken van vette racegames, zoals de Dirt-, Dirt: Rally- en F1-games, maar op haast onverklaarbare wijze werd de reboot van Grid twee jaar geleden toch behoorlijk verpest door technische problemen en vooral een verschrikkelijke besturing en physics-systeem. Ach, iedereen verdient een herkansing en dus begon ik vol goede moed aan mijn speelsessie met Grid Legends na een uitgebreide digitale presentatie.

Besturing is ruk

Ik ga keihard met de deur in huis vallen… de besturing is nog steeds ruk! Ik begrijp serieus niet hoe dit zo’n probleem kan zijn voor Codemasters, terwijl de besturing in de andere racegames van de studio juist altijd top-notch is. De eerste Grid was juist zo fantastisch door de combinatie van keiharde arcade-actie met een diepgaand physics-systeem, dat zelfs wat simulatietrekjes had, maar daar bleef in de opvolgers helaas maar weinig van over, met Grid uit 2019 als dieptepunt.

In Grid Legends is er zeker gesleuteld aan de besturing ten opzichte van het vorige deel en het is iets beter geworden, maar dat was ook niet zo heel moeilijk. Het is wat lastig om er precies m’n vinger op te leggen, maar ik kan de besturing het beste omschrijven als dat de auto’s als het ware niet sturen met de voorwielen, maar om hun as. Alsof de voorwielen vanuit het middelpunt van de auto worden aangestuurd.

Daar komt bij dat de auto’s een grip hebben die te vergelijken is met karts, waar je haast oneindig grip hebt in de bochten tot je net over dat randje heengaat en de controle compleet verliest. Na een tijdje kon ik er wel aan wennen, maar het voelt zo raar dat het wel een beetje m’n plezier in de game verpest. En dat is jammer, want Grid Legends heeft wat content betreft ontzettend veel te bieden!

Social Living World

In de previewcode kon ik helaas nog niet aan de slag met de volledige game, maar door de digitale presentatie is me wel duidelijk geworden dat Codemasters de game gaat volproppen met een uitgebreide carrièremodus (inclusief een verhaal en echte acteurs), een creatormodus waarin je zelf races en events kunt maken en uploaden, vele customisation opties, multiplayer, wekelijkse en maandelijkse challenges en wat Codemasters het Social Living World-systeem noemt. Hierin wordt precies bijgehouden wat je online vrienden allemaal uitspoken en kun je elkaar uitdagen, en is er een feature die ik in deze vorm nog niet echt eerder heb gezien in multiplayer. Er komt namelijk de mogelijkheid om op ieder moment mee te doen met een online race, zelfs als deze al is begonnen.

Codemasters liet weten nog te werken aan de details, maar het idee is dat je als speler altijd je vrienden moet kunnen joinen in een race, ongeacht of de race al plaatsvindt, of dat spelers nog in de pits op elkaar aan het wachten zijn. Ik gok dat het dan om ghosts gaat, die een soort van voor de lol meedoen, maar het is een stuk leuker dan naar een spectatorscherm te moeten kijken tot de race is afgelopen.

Flashy filmpjes

Ook wat het racen zelf betreft zijn er vele mogelijkheden en krijg je in de carrièremodus de complete vrijheid om alleen de events te doen die je leuk vindt. Er zijn circuitraces, drift events, elimination events, time trials, E-racing events, races met Stadium Trucks, en mijn persoonlijke favoriet: de Multi-Class races, waarin je het opneemt tegen verschillende car-classes. Zo stap je bijvoorbeeld in een bloedsnelle Formula 4 en moet je vrachtwagens zien in te halen die een ronde voorsprong hebben. Ook online zal dit ongetwijfeld voor spectaculaire chaos zorgen!

Ook de hele presentatie is nu al top met mooie menu’s, opzwepende muziek en geluidseffecten, en flashy filmpjes met uitleg over het type event dat je gaat rijden. Er zit in Grid Legends zoveel om als liefhebber van racegames van te houden, maar ik ben bang dat ik er net als in het vorige deel snel klaar mee ga zijn. Niet omdat de content niet goed of leuk is, maar omdat het simpelweg niet lekker wegspeelt.

Alternatief voor GT7?

Tot slot ben ik wat grafisch geweld betreft ook nog niet echt onder de indruk met de meeste settings op high, maar daar maak ik me nog niet zo’n zorgen om. Dat gebeurt wel vaker met dit soort vroege codes en vaak worden juist de laatste paar maanden gebruikt om de game te polijsten en grafisch strak te trekken. Codemasters heeft ook nog wel even, want de game staat gepland voor eind februari 2022.

Dat is zo’n beetje een week voordat Gran Turismo 7 uitkomt en Grid Legends zou daarmee een prima alternatief moeten zijn voor racegameliefhebbers die iets minder hardcore lekker een potje willen racen, maar ik ben nu zeker nog niet overtuigd of Grid Legends die plek kan opvullen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..