
Hardware Hitjes: GPU-prijzen blijven nog minstens een jaar stijgen
Vorige week bleek al dat zelfs budget-videokaarten flink aan de prijs raken, nu laat Nvidia tussen neus en lippen door weten dat deze prijzen nog zeker tot Q3 blijven stijgen en mogelijk pas ver daarna gaan dalen. Gelukkig is er ook goed nieuws, want Apacer heeft weer een prachtig product gelanceerd en Samsung is SSD’s aan het maken waar je hele Steam library tien keer op past.
GPU-prijzen blijven voorlopig nog lekker stijgen
Miners kunnen maar geen genoeg krijgen van massaal videokaarten inkopen, zo lijkt het. Nvidia heeft namelijk tegen group buy-website Massdrop gezegd dat de prijzen van grafische kaarten in ieder geval tot Q3 dit jaar blijven stijgen. Het kan zelfs nog tot 2019 duren voordat er enige daling gaat zitten in de prijs van videokaarten.
Het probleem met de aanhoudende vraag van miners is dat Nvidia en AMD niet zomaar een blik fabrieken open kunnen trekken om extra kaarten te produceren. De fabricage van GPU-chips wordt vaak maanden, zo niet jaren van tevoren ingepland, en kan dus niet zomaar vanwege een piek in vraag worden opgeschaald.
Het gebrek aan aanbod wordt alleen maar erger gemaakt door het feit dat moderne mobiele telefoons hetzelfde geheugen gebruiken als grafische kaarten. Zowel Apple als Samsung hebben véél diepere zakken dan Nvidia, AMD en alle board-partners zoals MSI en ASUS. Hierdoor krijgen zij voorrang als er weer eens videogeheugen beschikbaar is, wat geen goed nieuws is voor het productievermogen van alle videokaarten.
Vanwege de hoge GPU-prijzen en de alsmaar toenemende prijs van RAM en SSD’s is dit misschien wel het slechtste moment ooit om een nieuwe pc te willen bouwen.
Apacer wil dat je hele pc eruitziet als een wapenhandel
Na de Commando SSD die een half jaar geleden uitkwam heeft Apacer, een relatief kleine fabrikant van geheugenproducten, nu ook nieuwe geheugenreepjes aangekondigd. De zwarte hitteplaat op dit model heeft, met een beetje fantasie, het uiterlijk van een G36C.
Nu zijn deze stickjes niet helemaal nieuw, eind vorig jaar kwam Apacer al met RAM-reepjes met dezelfde hitteplaat. Deze hadden echter vrij bescheiden kloksnelheden, iets wat niet zo goed uitkwam voor de Ryzen-eigenaren, die juist profiteren van hoge kloksnelheden op hun geheugen. Daarom hebben de nieuwe kits, die beide een capaciteit hebben van 16GB, een kloksnelheid van 3466Mhz voor het ‘goedkope’ setje van 254 euro en een snelheid van 3600Mhz voor de kit van 379 euro.
ASUS maakt ook een Windows Mixed Reality-bril - met edgy uiterlijk
De Windows Mixed Reality-brillen zijn niet echt meer iets nieuws, onder andere Acer, Samsung en en HP hebben al een eigen adaptatie gemaakt van het standaardontwerp van Windows. Het nadeel van deze brillen, zoals die van Acer (check hem in de Hardwarehoek) is dat ze niet bepaald een schoonheidsprijs winnen. Bovendien moet je bij al deze fabrikanten de controllers nog los kopen, en daar zit niet iedereen op te wachten.
Daarom heeft ASUS nu hun eigen model aangekondigd, die er (in mijn mening) een stuk beter uitziet dan het speelgoedachtige model van Acer, maar met een iets agressiever uiterlijk dan de vrij saaie exemplaren van HP en Lenovo. Qua specs verschilt de ASUS-bril niet met alle andere Windows Mixed Reality-brillen: je krijgt nog steeds een kijkhoek van 105 graden, een refresh rate van 90Hz en 1440x1440 pixels per oog. Het voordeel ten opzichte van de andere modellen is dat je bij deze de controllers krijgt meegeleverd en dat het uiterlijk van de bril perfect past bij je Deus Ex-posters.
Deze SSD bevat 30TB in een 2,5”-behuizing
Samsung is volgens velen de koning van de SSD-markt, een oogpunt dat maar weer eens bevestigd wordt door hun nieuwe product: een zakelijke SSD met een oorverdovende capaciteit van 30,72TB. De SSD is vooral bedoeld voor servers die razendsnel data moeten kunnen lezen. Dat doet deze schijf namelijk met 2,1 GB/s sequentieel en met 400.000 IOPS voor willekeurige leestaken.
Nu gaat deze SSD waarschijnlijk een paar duizend euro kosten en heeft hij bovendien een SAS-verbinding, die bijna exclusief voorkomt in servers. Voorlopig zijn dit soort SSD’s dus alleen weggelegd voor de zakelijke markt, maar ga er maar vanuit dat we dit soort capaciteiten binnen een jaar of twee ook voor consumenten gaan zien.