blackops
blackopsii

Het verhaal van Call of Duty: Black Ops - Shooterstories

Geplaatst: 5 november 2018 om 12:15Aangepast: 5 november 2018 om 11:54
Waar er in de Call of Duty-serie over het algemeen steeds nieuwe verhalen worden verteld, is Black Ops toch een universum apart. En Black Ops 4 mag dan geen singleplayer hebben, er zit wel degelijk verhaal in. LauraJenny praat je bij in Shooterstories: Call of Duty: Black Ops.

Black Ops is de langste sub-serie in Call of Duty. De games zijn allemaal ontwikkeld door Treyarch en geen enkele game speelt zich af in dezelfde tijdsperiode. De een meent dat Call of Duty: World at War in de serie thuishoort, terwijl de naamgeving anders doet vermoeden. We gaan de verhalen van de Black Ops-games even af.

Call of Duty: Black Ops (2010)

Het zijn de jaren zestig en de Koude Oorlog is in volle gang. Je bent speciaal CIA-agent Alex Mason die zich de locatie probeert te herinneren van een station dat uitzendt naar agenten die chemische wapens gebruiken in Amerika genaamd Nova-6. Hij moet wel, want hij zit vastgebonden aan een stoel en hij moet er alles aan doen om het verhoor goed te doorstaan.

Daarom duik je met hem zijn herinneringen in, beginnend bij Operation 40 waarin Fidel Castro moest worden omgelegd in Cuba. Mason denkt dat hij het goed doet, maar het bleek een dubbelganger van Castro te zijn. Hij wordt opgepakt en komt in de gevangenis te zitten met Viktor Reznov, die ooit in het Rode Leger zat. De twee raken bevriend en delen verhalen met elkaar, waardoor Mason meer leert over Nova-6. Na een jaar in de cel weet Mason weg te komen en ontmoet hij President John F. Kennedy om toestemming te vragen voor de volgende missie: Dragovich ombrengen, de grote man achter dat Nova-6.

Er hebben black ops-operaties plaatsgevonden op diverse locaties, waaronder Zuid-Vietnam en Siberië. Je bent niet alleen Mason: je speelt ook met CIA-operative Jason Hudson en Viktor Reznov van het Rode Leger. In deze game ontmoet je dus ook nog even John F. Kennedy en Fidel Castro, dus er zit genoeg historie in om de heftige verhalen wat realisme mee te geven.


Call of Duty: Black Ops 2

We schuiven nu op naar de nabije toekomst, want we volgen nu de zoon van Alex: David Mason. Het is nu 2025, maar er wordt ook teruggegrepen naar de jaren tachtig, om zo meer te vertellen over het verhaal van Alex. Frank Woods, een CIA-agent die ook al een grote rol speelde in de eerste Black Ops, komt veelvuldig voor in deze game, zij het aanzienlijk verouderd. David komt hem tegen als hij op een Special Forces-operatie is en meer te weten wil komen over waar Raul Menendez zich bevindt.

Woods vertelt David over zijn vader: hoe hij in 1986 met pensioen is gegaan, om met David in Alaska te gaan wonen. Enerzijds speelt de game zich dan ook af in die jaren na dat vage pensioen van Alex Mason waarin hij toch nog een missie oppakt, maar de game speelt zich vooral af in 2025 tijdens een tweede Koude Oorlog. Die oorlog is namelijk precies wat de schurk van het stuk, Menendez, voor ogen heeft. Dat werd al duidelijk in de jaren tachtig, maar heeft nu doorgang gevonden. De meedogenloze man voelt zich niet bepaald prettig behandeld door de Verenigde Staten en zint op wraak in de vorm van een nieuwe Koude Oorlog. Ditmaal geen sovjets, maar China. En een heleboel robots, cyberstrijd en andere technische snufjes.

Het is een interessant verhaal, wat ondanks de enorm actiefilm-achtige manier van vertellen, toch heel realistisch is. Een man voelt zich gekrenkt, verzamelt mensen om zich heen die voor hem willen vechten en dat loopt gaandeweg meer en meer uit de hand. Het werk van P.W. Singer “Wired for War: The Robots Revolution and Conflict in the 21st Century” is gebruikt als inspiratiebron voor deze game, dus dat zet je wel weer even goed aan het denken over hoe oorlogsvoering is als we kijken naar technologische ontwikkelingen. Dat is niet bepaald zoals we dat “gewend zijn” uit historische oorlogsshooters.


Call of Duty: Black Ops 3

Mocht je nog niet genoeg futuristische oorlogsvoering hebben genoten, dan is er Black Ops 3. Niet geheel verrassend ging Black Ops 3 nog futuristischer, want dit spel speelt zich af in 2065. Er staat de wereld nu een derde Koude Oorlog tussen Winslow Accord (Amerika) en Common Defense (Europa) te wachten, waarin niet alleen technologie een grote rol speelt, maar ook de klimaatverandering. Robots worden nu volop ingezet in de strijd en dat doet de iRobot-achtige vraag rijzen of er niet een dag komt dat robots de boel overnemen.

Het is allemaal erg vergezocht en dat trekt niet iedereen, maar het is qua verhaal wel interessant om te zien dat de drone-aanvallen van Menendez in 2025 nog steeds invloed hebben op de wereld: landen hebben speciale luchtverdedigingssystemen gebouwd waardoor de strijd net even anders wordt gestreden. In deze Black Ops zijn we wel afgestapt van de familie Mason. Je bestuurt nu een soldaat (dat ben je dus zelf) en je wordt in het begin van de game al verwond door een robot tijdens een reddingsoperatie in Ethiopië. Gelukkig redt commandant John Taylor je.

Militaire informatie lekt constant en het is aan jouw black ops-team om dat te stoppen, want constant is de tegenpartij je voor en daarbij vallen vele doden. Door meerdere missies te volbrengen kom je steeds dichterbij dat einddoel. Hoewel je daarvoor geestelijk wel een boel moet doorstaan: er zitten aardig wat heftige twists in Black Ops 3. Het verhaal is enorm over de top en omdat het zich ook nog eens in een over de top-wereld afspeelt, is Black Ops 3 niet bepaald favoriet bij het publiek.


Call of Duty: Black Ops 4

Waar we steeds sprongen in de tijd hebben gemaakt, blijven we in Black Ops 4 hangen in dezelfde futuristische tijden. We zijn beland in het jaar 2043, waarbij Jessica Mason-Green (yes, de familie is weer terug!) wordt omgebracht tijdens een geheime missie. Haar extreem rijke zus, Savannah Mason, vormt een klein leger voor zichzelf die ze traint door een kunstmatige versie van Frank Woods. Ze moeten het opnemen tegen een nog onbekende en zeer mysterieuze dreiging.

In Black Ops 4 wordt niet zozeer een nieuw verhaal verteld, want dat is ook best ingewikkeld zonder een singleplayer-campaign. Wel wordt er meer verdieping opgezocht in de personages, want je leert aanzienlijk meer over de gezusters Mason in dit verhaal. En de kunstmatige intelligentie die Frank Woods moet voorstellen, doet de game ook iets meer voelen als vanouds. In de Specialists missies zie je bovendien hoe Black Ops 4 de tweede en derde Black Ops nog meer aan elkaar rijgt.


In deze serial krijg je nog de shooterstory van Metro en Rage voorgeschoteld. Veel plezier met Call of Duty Black Ops. En speciaal voor de mensen die geen geduld hadden dit allemaal te lezen, hier een recap van de eerste Blops:

In dit artikel

Laura JennyRoots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..