Het gratis spelen van games. Briljant concept natuurlijk, mits er geen stiekeme voordelen worden geboden aan mensen die wel wat euro's over hebben. We zetten onze speurneus erop: Alie zocht 10 F2P games uit die niet alleen ontzettend leuk zijn, maar waarbij je de portemonnee ook echt gesloten kan houden.

Dure maand? Aan het sparen voor die vakantie? Of is er momenteel gewoon effe geen game die je zuurverdiende contanten waard is? Ik heb de oplossing: check gewoon eens een free-to-play game. Deze kun je namelijk spelen zonder er ook maar een cent voor neer te leggen! En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je er ook daadwerkelijk heel wat gelukzalige uurtjes mee zoet zijn.

Ontwikkelaars en uitgevers kunnen niet van de lucht leven, waardoor er vaak microtransacties in deze free-to-play (F2P) games verwerkt zitten. En tja, na een pittige discussie met Wouter waren we er toch beiden wel over eens dat we daar eigenlijk niet heel erg moeilijk over kunnen doen… MITS ze natuurlijk niet het tergende pay-to-win principe met zich meebrengen. Oftewel: je moet in deze games ook een kans maken tegen de mensen die wel bereid zijn er wat poen tegenaan te smijten. En dat was dan ook meteen mijn insteek voor deze feature: zoek F2P games die heel erg leuk zijn, je dagen/weken/maanden kunnen boeien en dit alles terwijl jij lekker je portefeuille gesloten kunt houden.

 

League of Legends en DotA 2

Bij F2P games denken veel mensen waarschijnlijk als eerste aan DotA 2 en League of Legends, twee van de bekendste MOBA’s van het moment. Neem LoL, dat maandelijks door meer dan 67 miljoen mensen gespeeld wordt, dagelijks zijn dit er 27 miljoen, met meer dan 7,5 miljoen die gelijktijdig online zijn tijdens de piekuren. En het is niet voor niks dat deze games zo immens populair zijn, ze bieden precies hetgeen waar ik naar op zoek ben in deze feature: veel fun zonder poen.

Maar goed, niet zo’n fan van beide games; been here, done that; of lijkt het je gewoon niks? Check dan deze 10 potentiële kandidaten. Shooters, MMO’s en een action RPG, MOBA, simulator, Card Battle game en een browser game, aan iedereen is gedacht!

 

Team Fortress 2

Platform: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Team Fortress 2 is een team-based FPS, die oorspronkelijk uit 2007 stamt, maar in 2011 via Steam F2P werd. Het draait in de game om twee teams, Reliable Excavation & Demolition (RED) en Builders League United (BLU), die tegen elkaar strijden. Je kunt uit negen klassen kiezen die allemaal hun eigen plus- en minpunten hebben, en een eigen arsenaal met zich meezeulen. Ondertussen kent de game al tientallen maps, waarop je met 32 mensen King of the Hill of Capture the Flag kunt spelen. Daarnaast kun je ook lekker aan de slag met Steam Workshop.

TF2 kreeg destijds lovende reviews, en nog steeds wordt alle nieuwe content goed ontvangen. Vooral de grafische stijl, gebalanceerde gameplay, humor en het gebruik van chars met echte ‘persoonlijkheden’ worden alom geprezen. De variatie en de look van TF2 zorgen ervoor dat de game eigenlijk nooit verveelt… O, en hats!

 

Tribes: Ascend

Platform: PC

Tribes: Ascend is onderdeel van de Tribes-franchise en daarmee dus logischerwijs een FPS. De game kwam in 2012 uit en kreeg in 2013 een Game of the Year editie, waarmee alle klassen, wapens, equipment en perks in een klap unlockt worden. De game wordt momenteel niet meer verder ontwikkeld, omdat het team bezig is met nieuwe titels… zoals SMITE, die we later ook nog tegenkomen.

Maar niet gevreesd! Tribes: Ascend is nog altijd een prima game. Er wordt gebruik gemaakt van een klasse-specifieke loadout, wat betekent dat je load-out bepalend is voor je type armor en wapens. Je kunt kiezen uit drie klassen en kunt verschillende voertuigen scoren. De shooter kent verschillende gamemodi, zoals Capture the Flag en Team Deathmatch. Sommige maps hebben de klassieke Tribes feel behouden, maar er zijn ook maps met een meer urban feel. Gaap? Maar de game wordt toch door zowel spelers als critici geroemd... En dat is vooral dankzij het bewegingssysteem dat elke map tot een playground vormt. De snelle movement is toch wel de USP van Tribes: Ascend, waarbij je razendsnel (letterlijk) over de map zult springen, rennen en scheren. Very rewarding!

 

PlanetSide 2 

Platform: PC (en later dit jaar ook PS4)

PlanetSide 2 is een MMOFPS, die in 2012 uitkwam als remake van de originele PlanetSide (2003). Net zoals in deze originele game vertelt PlanetSide 2 het verhaal van drie facties die vechten voor territoriale controle over de planeet Auraxis. Dit gevecht speelt zich af in een open-world waarin tot 2000 spelers per continent zich te voet of met behulp van voertuigen voortbewegen. Vandaar dus de term MMO: duizenden mensen voeren continue een grootschalig conflict. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de game een dag en nacht cyclus kent en dat er geen queues en geen lobbies zijn.

Controle van de continenten, die weer onderverdeeld zijn in territories, is waar het om draait in PlanetSide 2. Door middel van certification points unlock je nieuwe abilities en specialiseer je je in een bepaalde rol. Bekende FPS-elementen, zoals regenerating shields zijn verwerkt in de game. Want jep, we zouden bijna vergeten dat we het hier over een FPS hebben. De twist is alleen dat je niet op geïsoleerde maps speelt, maar dat de battleground organisch ontstaan wanneer grenzen van de territories zich verplaatsen.

 

Star Wars: The Old Republic

Platform: PC

Star Wars: The Old Republic is een MMORPG gebaseerd op het Star Wars universum. De game kwam eind 2011 uit en er werd destijds gezegd dat het de duurste game ooit gemaakt was met geschatte kosten tussen de $150 en $200 miljoen dollar. Daarnaast had de game binnen drie dagen meer dan een miljoen subscribers, waarmee het de snelst groeiende MMO ooit is. In de maanden daarop raakte de game echter een flink aantal subs kwijt, waardoor men overging tot een F2P model.

Je speelt als lid van een van de facties, de Galactic Republic en de Sith Empire, maar dat betekent niet dat je automatisch de goodie of baddie bent, dat heb je namelijk zelf in de hand, het zijn je keuzes die je moraliteit bepalen. Daarnaast kent SW:TOR verschillende companions, waarvan je er eentje mee op missie kunt nemen en waarbij je je relaties ook kunt beïnvloeden door gemaakte keuzes. Ten slotte krijg je een eigen starship, waarmee je space combat kunt leveren, zowel solo als in PvP. We beloonden SW:TOR in 2011 met een 89 en schreven dat het zowel voor verstokte én voor kritische Star Wars fans een absolute aanrader is. We vonden de game weliswaar niet revolutionair, maar wel een waardig alternatief voor World of Warcraft. Agreed!

 

Rift

Platform: PC

We beloonden Rift ooit met een 86 en schreven daarbij dat als je fris in de game stapt en niet elk element een op een vergelijkt met de marktleider je een mooie ervaring te wachten staat. En dat klopt, Rift biedt ons sinds 2011 al een mooie ervaring, die in 2013 volledig F2P is geworden.

Naast de standaard MMORPG zaken (dungeons, battlegrounds etc.) draait het in Rift ook om zogenaamde rifts, die de indringing van zogenaamde elemental planes in de wereld voorstellen en van waaruit monsters spawnen. De locatie en de moeilijkheidsgraad van rifts is geheel dynamisch, maar aan jou in ieder geval de taak de monsters te verslaan en de rifts te sluiten. Wat Rift verder bijzonder maakt, is de mogelijkheid verschillende talenttrees (souls) met elkaar te combineren. Dit Soulsystem zorgt ervoor dat je in grote mate je char kunt customizen. Je kunt 20 van deze roles opslaan en hier tussen switchen. Een rogue kan in Rift bijvoorbeeld ranged of melee dps zijn, support bieden of tanken.

 

Path of Exile

Platform: PC

Path of Exile is een action RPG in een duistere fantasy wereld. Je exploreert gebieden, voert quests uit en verslaat enemies, waarmee je weer xp en equipment kunt verdienen... Denk de Diablo-serie. De gebieden worden random gegenereerd en zijn instanced, zodat je dus gewoon lekker in je uppie kunt spelen.

Je kunt in PoE kiezen uit zes (en later zeven) verschillende klassen, maar je bent hier in principe niet helemaal aan gebonden, je kunt ook skills kiezen die niet overeenkomen met je core attributes. Ook sharen alle klassen dezelfde 1000 passive skills, van waaruit je bij elke level up kunt kiezen. Elk char start op een bepaalde positie in de skill tree, waarvan de nodes een zeer complex netwerk vormen die je met elkaar verbindt. Een soort connect de dots, waarmee het dus ook mogelijk is hybride klassen te fiksen, omdat alles met elkaar in verbinding staat. Daarnaast kun je je ook flink uitleven met verschillende gems en stats en what not. En dat is waar de kracht van PoE ligt. Het is een waar theorycrafters paradise.

 

SMITE

Platform: PC

SMITE is een MOBA, waarin je als mythische godheid deelneemt aan arena combat tegen andere spelers en AI minions. Teams bestaan uit twee, drie of vijf spelers, en beginnen aan weerszijden van de map. De lanes worden verdedigd door een Phoenix en defensive towers, en vormen de weg die de minions afleggen. Er zijn meer dan 50 godheden om uit te kiezen, afkomstig uit verschillende mythologieën (Chinees, Noors, Hindu etc.). Elke God heeft een basic attack en daarnaast vier spells met verschillende effecten.

Geinig aan SMITE is de Match of the Day, waarbij de regels van de matches steeds veranderen. Neem bijvoorbeeld het selecteren van een God, bij ‘Battle of the Beards' mag je alleen een God kiezen met een baard. SMITE vierde een paar dagen geleden trouwens z’n jubileum… de game bestond toen precies een maand. Het is nog een hartstikke nieuwe game dus, maar dan wel eentje die ontzettend bejubeld wordt. Want wat deze game nou zo uniek maakt, is het feit dat het een third person perspective heeft in plaats van een top-down view. En dat doet veel MOBA-hartjes sneller kloppen.

 

War Thunder 

Platform: PC en PS4

War Thunder is een (simulatie) combat game, die zich (vooral) richt op luchtgevechten tussen vliegtuigen afkomstig uit het tijdperk rond de Tweede Wereld Oorlog. De meeste maps zijn (in)direct gebaseerd op real-life gevechten uit deze periode, en hebben een afmeting die op kan lopen tot 200x200 km.

War Thunder biedt een gedetailleerde en customizable beleving door je onder andere uit honderden vliegtuigen te laten kiezen en de besturing zowel geschikt te maken voor nieuwkomers als experts. Dit zorgt ervoor dat je de game eigenlijk zowel als arcade als sim kan spelen. Het draait in War Thunder om PvP-matches in combat missies, maar de game bevat ook PvE-content, zodat de fan van singleplayer tevens aan z’n trekken komt. De PS4-versie is in dit opzicht nog iets minder uitgebreid… Wij gaven deze versie dan ook een 72, maar stelden dat het eigenlijk een no-brainer is: wie zegt er nou nee tegen een leuke gratis PS4-game?

 

Hearthstone

Platform: PC, iOS (en later Android)

Hearthstone is een zogenaamde collectible card game, oftewel een spelletje waarbij je kaarten gebruikt om je tegenstander in turn-based strategy 1v1 battles te verslaan. Beide spelers (players of AI) spelen om en om kaarten uit hun hand, waarmee ze een spell casten, een wapen equippen of minions summonen die voor hen vechten op het spelbord. Elke speler wordt gerepresenteerd door de gekozen ‘hero’ uit de Warcraft lore. Elke hero start met 30 health, wanneer deze teruggebracht is tot 0 heeft de ander gewonnen.

We beloonden Hearthstone met een 90, een cijfer dat ik dik verdiend vind. We stelden dat Blizzard met deze game de juiste snaar weet te raken. Op het eerste gezicht denk je misschien ‘saai en zaaddodend’ – maar geef dit kaartspelletje de kans en je blijft potje na potje spelen. En dat voor de topprijs van nul euro. Amen.

 

Minecraft Classic

Platform: PC

Nu kan ik hier natuurlijk heel suf iets typen over wat Minecraft eigenlijk is… Maar jullie kennen de sandbox indie, waarbij je met kubusjes de wildste zaken kan bouwen, heus allemaal wel. Ik beperk me dan ook maar tot het echt belangrijke nieuws. Je kunt de Classic versie van Minecraft namelijk gewoon nog lekker in je browser checken. Als jullie je nou nog niet kunnen vermaken...

 

Ten slotte nog een aantal eervolle vermeldingen: Black Mesa, World of Tanks, Spelunky, TERA, en Blacklight: Retribution. Zo, dan geef ik nu het woord aan jullie. Doe je medemens een plezier en comment wat jouw favoriete F2P game is!

Alie Sierkstra SierkstraTwitter @aaltsje_s

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..