Nederlandse game-opleidingen op een rijtje

Geplaatst: 1 maart 2015 om 13:00Aangepast: 2 maart 2015 om 15:27
Heb je al eens nagedacht hoe het zou zijn om zelf games te maken? Wil je graag, maar weet je niet hoe? Er zijn genoeg opleidingen in Nederland die het je leren. Roy zet er een haffel op een rijtje.

Iedereen die wel eens een spelletje speelt, heeft er ooit aan gedacht om zelf ook games te gaan maken. Misschien was je een klein jongetje, of misschien was het vorige week nog. Maar hoe begin je nu met zoiets? Games maken is namelijk best wel een technisch verhaal. Gelukkig is Nederland ondertussen een voedzame bodem voor beginnende game designers, want we hebben een aantal opleidingen die je klaarstomen om in te trekken bij Guerrilla of om lekker je eigen indie-studio te beginnen. ‘Misschien is een lijstje wel handig Roy.’ Okay, jullie je zin. Hieronder vind je een lijstje van game-opleidingen in Nederland.

 

International Game Architecture and Design

Niveau: HBO

Plaats: NHTV - Breda

Duur: vier jaar

International Game Architecture and Design is een Engelstalige opleiding van vier jaar. In die vier jaar leren ze je alles van het creëren tot een uniek concept voor je game, wat er komt kijken bij het ontwerpen van een 3D-wereld van bijvoorbeeld Skyrim en hoe je vijandelijke AI programmeert. Daarnaast maakt de opleiding deel uit van het PlayStation First Academic Partnership Programme, wat inhoudt dat de school beschikt over dev kits van alle PlayStation platformen.

Je begint de studie in een van de volgende vakgebieden:

  • Programmeur
  • Visual artist
  • Designer/Producer
  • Indie game developer

In het derde jaar kan je je specialisatie kiezen binnen jouw vakgebied. Meer informatie over deze opleiding vind je een kort interview met een vierdejaars student van International Game Architecture and Design aan het einde van dit artikel.

Games en Interactie

Niveau: HBO

Plaats: HKU – Hilversum

Duur: vier jaar

Het HKU in Hilversum biedt Games en Interactie aan, een overkoepelende term voor vier game-studies op HBO niveau waar je na die vier jaar dus een diploma op zak kan hebben in een van de volgende gebieden:

Game Art

Hierin leer je hoe je alles in games/apps/bordspellen enz. vormgeeft. Denk aan gameposters, knoppen, menu’s en characters. Deze is dus voor de creatievelingen onder ons!

Game Design

In deze opleiding leer je hoe je games van begin tot het eind maakt. Je werkt vanaf jaar een aan eigen games in teamverband maar ook in je eentje. Denk hierbij aan concepten en mechanics voor de spellen die je maakt.

Game Development

Je werkt aan allerlei soorten games, niet alleen de spellen die we spelen voor de lol, maar ook games met een educatieve waarde. Daarnaast leer je ook het een en anders van verschillende disciplines uit het vak zodat je het weet hoe alles reilt en zeilt in de industrie en daardoor makkelijker samen kan werken met anderen om van jouw idee een topgame te maken.

Interaction Design

Interaction design zet je aan het werk door slimme toepassingen te bedenken voor websites, games, smartphones en apps. Het is dus niet alleen gamen wat de klok slaat. Het is een studie die bijzonder op de toekomst gericht is aangezien mensen voor alles steeds meer ‘schermen’ gebruiken. Je krijgt zelfs een scheut cognitieve psychologie mee.

Voor alle vier deze studies geldt een toelatingsprocedure, dus je moet wel wat in huis hebben voordat je met je laptop plaats mag nemen in het gebouw van de HKU.

Gametechnologie

Niveau: HBO/Master

Plaats: Universiteit Utrecht

Duur: bachelor drie jaar en Master twee jaar

Gametechnologie is een bachelor opleiding die drie jaar duurt, maar daarna kan je ook nog een master volgen die twee jaar duurt. Na drie jaar zou je dus heer en meester moeten zijn in het programmeren van games, kunstmatige intelligentie en game design. Plak je er nog twee jaar master aan vast dan leer je alles over fysische modellering, beeldverwerking, patroonherkenning, multimedia retrieval, padplanning en meer termen waarvan je nu nog geen idee hebt wat het betekent (of ben ik de enige?).

Utrecht is ook erg trots op hun Game Club genaamd DGDARC. Deze club motiveert studenten om ook buiten hun studie bezig te zijn met games maken en ze houden je op de hoogte van game wedstrijden (denk aan Game Jam) en organiseren lezingen en excursies.

De Blob is een project van studenten van de opleiding Gametechnology.

 

ICT & Game Design en Technology

Niveau: HBO

Plaats: Fontys Eindhoven en Tilburg

Duur: vier jaar

De informatiepagina van ICT & Game Design en Technology is niet heel erg uitgebreid, maar waar het op neerkomt is het koppelen van ICT-kennis aan creatief denken om zo originele spellen/concepten te bedenken. Maar waarom zou je mij geloven als deze drie gasten aan de rand van een zwembad ergens in 2013 hun duit in het zakje doen wat betreft de opleiding:

 

Game Artist

Niveau: MBO 4, BOL

Plaats: Mediacollege Amsterdam

Duur: vier jaar

De naam van deze studie, Game Artist, zegt het eigenlijk al; je leert hier de kunst van games te maken. In de eerste helft van het eerste jaar is dat vooral op papier en leer je hoe je het moet uitwerken in 2D en met 3D-software. In de tweede helft van het eerste jaar leer je hoe het zit met de technische specificaties zodat jouw werk ook daadwerkelijk in een game verwerkt kan worden. In de jaren daarop werk je veel met projecten van echte opdrachtgevers. Daarnaast loop je twee keer een half jaar stage om extra kennis op te doen.

 

Interview met Mounim el Meziani, vierdejaars student International Game Architecture and Design

Pagina’s van scholen zelf zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar voor de echte, authentieke informatie heb ik Mounim el Meziani een paar vragen gesteld over zijn opleiding. Dat interview vind je hieronder:

Welke opleiding doe je en waarin specialiseer je je?

Ik doe International Game Architecture and Design op het NHTV in Breda, ik “specialiseer” mij in de richting “Indie Game Development” in plaats van te specialiseren in één van de drie skills (Programming, Design en Art) leer ik alle drie deze vaardigheden. Tijdens je minor en afstudeerproject kun je je wel gaan focussen op één van die drie richtingen, maar ik vind het fijn om een bredere skill-set te hebben. Hiervoor heb ik overigens op het Grafisch Lyceum Rotterdam gezeten en daar de opleiding Game Design gedaan, deze opleiding bestaat echter niet meer, ze geven daar nu de opleiding “Game Art”. 

Wat vind je het tofste dat je gedaan/gemaakt hebt in de afgelopen jaren?

Het tofste op mijn opleiding zijn toch wel de guest lectures van mensen uit de industrie waaronder Guerrilla Games en Ubisoft. School verder is nooit echt “tof", het blijft een instituut dat wil dat je een bepaald aantal punten haalt zodat je je papiertje krijgt, net als elke andere school focust deze studie zich op het behalen van cijfers, maar dat is meer een probleem in het Nederlands onderwijs systeem dan dat het een probleem van NHTV is. 

Vind je je opleiding goed?

School leert je de basis, school leert hoe alles werkt maar als je écht goed wilt worden dan moet je je vrije tijd gaan opgeven. De rijschool maakt je ook geen Formule 1 coureur, daar moet je zelf voor trainen. Het voordeel van school is dan wel dat je omringt bent door mensen die dezelfde passie hebben, als je aan een eigen project werkt dan kunnen de leraren die zelf uit de industrie komen je ondersteunen. 

Mijn school onderscheidt zich van andere opleidingen in het feit dat de leraren bij ons uit de industrie zelf komen, je krijgt niet elke dag les van mensen die aan Alien vs. Predator of Tomb Raider hebben gewerkt.

Wat kan beter/wat zou je liever anders zien?

Wat beter zou kunnen is simpel, toen ik net op school kwam poepte mijn school tien designers uit, nu zijn dat er makkelijk het zesvoudige. De markt wordt verzadigd en we zijn ondertussen naar een nieuw gebouw verhuisd omdat er elk jaar meer studenten worden aangenomen. Dat laat toch wel zien dat school een bedrijf is met winstoogmerk, meer studenten zorgen voor meer geld in het laatje maar helaas gaat dat ten koste van de industrie. Er is niet genoeg plek voor de studenten, dat is wat zeker is. Als je niet bereid bent om in het buitenland te werken ga je een lastige tijd tegemoet. 

Denk je dat je na je slagen snel een baan zult vinden in de game-industrie?

Als ik kijk naar vrienden van mij die vorig jaar en het jaar daarvoor zijn afgestudeerd denk ik dat het lastig gaat worden, helemaal nu er in mijn jaar en het jaar na mij een veel meer studenten worden uitgepoept. 

Maar als je een baan wilt vinden moet je je onderscheiden van de rest, en dat probeer ik door mijn vrije tijd op te offeren en zoals ik aangaf studeer ik “Indie Game Design” wat betekent dat ik eventueel op een dieet van Ramen en koffie in de zolderkamer van mijn ouders een Minecraftclone of Flappybird rip-off kan maken. Sarcasme aside, het gaat lastig worden om een baan te vinden, maar de optie om zelf met schoolmatties wat te doen, blijft over maar dat is een grote gok die je moet willen wagen. Persoonlijk ben ik wel in voor zo’n avontuur.

Een groot deel van de studenten komt naar school toe met het idee dat ze dé nieuwe The Elder Call of Battlefieldbird: League of Fantasycraft gaan maken en beperken zich met het tekenen van anime-poppetjes en begrenzen zichzelf door enkel naar games te kijken die zijzelf leuk vinden. Je merkt dat er een groot verschil zit tussen mensen die de industrie serieus nemen en mensen die blij zijn met de status-quo.

Dus dat. Ik hoop dat deze informatie een beetje helpt wanneer je enigszins interesse hebt om een game-opleiding te gaan volgen in Nederland. Let op, want bovenstaande opleidingen zijn ze niet allemaal! Deze opleidingen schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond en zoals Mounim al zei is het erg aannemelijk dat de markt hierdoor verzadigd raakt. Maar toch, als je echt een passie hebt om games te maken, zou dat je niet tegen moeten houden.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..