Hanengevechten in Far Cry 6 (2021)
Het meest recente voorbeeld is natuurlijk Far Cry 6. De nieuwe Ubisoft-game kwam flink onder vuur te liggen vanwege een minigame waarin hanen tegen elkaar vechten. In zo’n hanengevecht staan twee gevederde vrienden tegenover elkaar en vechten ze tot een van de twee het loodje legt. Ubisoft wil graag dat gamers de minigame met een korreltje zout nemen heeft de gevechten geïmplementeerd met een flinke knipoog naar vechtspel Tekken. Zo is er bovenin een health bar en vecht je in meerdere rondes tot er iemand heeft gewonnen.
Klinkt leuk, zou je zeggen. Bovendien zijn hanengevechten een onderdeel van de Cubaanse cultuur en zou je kunnen zeggen dat het een logische toevoeging is aan het fictieve Cuba van de game. Maar dierenrechtenorganisatie PETA was toch niet blij. Ze roepen Ubisoft op om de hanengevechten meteen te verwijderen en ook sommige spelers dreigen de game links te laten liggen. De hanengevechten zouden dierenmishandeling verheerlijken en horen daardoor niet thuis in een game. Dat een speler ook ontelbare mensen afslacht, daar kraait dan weer geen haan naar.
Steve’s ‘vlees’ Super Smash Bros. Ultimate (2018)
Ook Nintendo gaat weleens de mist in. Onze Japanse vrienden maken voornamelijk games die uitermate geschikt zijn voor kinderen, maar ook zij zijn af en toe te betrappen op een lullig foutje. In oktober van vorig jaar kwam Steve uit Minecraft naar Super Smash Bros. Ultimate voor de Nintendo Switch. De aankondiging zorgde voor veel hype onder fans, maar dat enthousiasme sloeg na de lancering van het poppetje al snel om in hilariteit. Toen spelers met de Minecraft-held aan de slag gingen, bleek zijn overwinningspose namelijk nogal dubieus.
Gamers braken het internet af omdat het stukje vlees dat Steve vasthoudt verdacht veel lijkt op een mannelijk geslachtsapparaat. Ongemakkelijk… Maar het houdt nog niet op. Spelers gebruikten de blokken in-game ook om een Minecraft-penis te bouwen. Heel volwassen natuurlijk. Nintendo hield in eerste instantie haar poot stijf (no pun intended) en ontkende dat het stukje vlees er merkwaardig uitzag. Het duurde even, maar uiteindelijk moest hij er toch aan geloven: Steve werd gecastreerd.
Naakt in Cyberpunk 2077 (2020)
We blijven nog even op hetzelfde niveau, want ook in Cyberpunk 2077 liepen spelers onbedoeld in vol ornaat rond. In de game kies je voor het mannelijke of het vrouwelijke geslachtsdeel. In tegenstelling tot de echte wereld, bepaalt de speler ook nog even hoe groot het gevalletje moet zijn. Sommigen maakten het zo groot dat de virtuele broeken het niet meer konden houden. Een vroege bug zorgde er zelfs voor dat het vogeltje van sommige spelers regelmatig ontsnapte. Vooral bij het openen van de inventaris kwam het gevalletje soms naar buiten. Spelers gingen helemaal los op Reddit en Twitter. Buiten dat waren er natuurlijk nog wel meer redenen waarom spelers de pik op deze game hadden, maar die laten we vandaag achterwege.
Alles in Grand Theft Auto (1997, 2001, 2013)
Bij ophef denk je waarschijnlijk meteen aan één gameserie: Grand Theft Auto. De keren dat GTA onder vuur kwam te liggen zijn namelijk al niet meer op twee handen te tellen. Al bij de eerste GTA in 1997 ontstond er ophef. In de mainstream media werd de game weggezet als een moordsimulator die geweld in de hand zou werken. Mensen doodrijden, overvallen plegen en andere misdaden plegen, voor die tijd was het allemaal heel erg heftig. Het was ook de bedoeling van Rockstar om de wereld te choqueren en dat lukte aardig. Al meer dan twintig jaar zit Rockstar vast aan het imago dat ze kregen door de eerste game. De strategie werkte wel, want het eerste deel werd, misschien wel dankzij de negatieve aandacht, als uitstekend beoordeeld. Mensen renden massaal naar de winkel om zelf te ervaren wat er precies aan de hand was.
Een aantal jaar later, toen GTA 3 uitkwam, kwam de serie opnieuw in opspraak. Het was de stap naar 3D die het stelen van auto’s, vermoorden van mensen en de prostitutie allemaal wel heel realistisch maakte. En dus begon het hele riedeltje weer opnieuw. Dat de game een maand na de vreselijke aanslagen op 9/11 uitkwam, hielp ook niet mee. De game werd, ondanks aanpassingen naar aanleiding van de aanslag, wederom afgebrand in de mainstream media. Maar opnieuw ging de game als zoete broodjes over de toonbank. GTA 3 werd zo’n 5,4 miljoen keer verkocht.
Iets recenter kwam GTA 5 in opspraak vanwege de manier waarop het vrouwen neerzet. Vrouwen zijn in die game een soort seksobject en vaak het slachtoffer van keiharde grappen. De Australische afdeling van Target haalde de game uit de schappen van haar driehonderd winkels. Dat gebeurde na een petitie op Change.org waarin stond dat de game spelers aanmoedigt om seksuele misdrijven te plegen en vrouwen te vermoorden. Dan Houser van Rockstar gaf zelf in The New York Times toe dat ze misschien wel een beetje te ver waren gegaan.
Verder was er ook nog een martelscène waar veel spelers niet blij mee waren. In die missie martelt de speler een man op gruwelijke wijze met onder andere startkabels en tangen. Kortom, genoeg voer voor discussie. Wij zijn benieuwd hoe Rockstar in de toekomst met dit soort issues omgaat. Want een politiek correct GTA, is dat nog wel GTA?
Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)
Ook Call of Duty kan niet ontbreken in dit lijstje. De missie No Russian in Modern Warfare 2 is misschien wel de bekendste en meest besproken shootermissie aller tijden. Tijdens de missie ga je undercover op een vliegveld in Rusland. Je helpt terroristen bij het plegen van een bloederige aanslag en maait hierbij een hoop onschuldige mensen omver. Tenminste, dat is wat de meeste spelers doen. Eigenlijk is het helemaal niet nodig om een kogel af te vuren. Als je de trekker niet overhaalt, verandert er niks aan de uitkomst van de missie. In de game is deze missie het kookpunt van een conflict tussen Amerika en Rusland en dus cruciaal voor het verhaal. Wel is er een optie om de missie helemaal over te slaan.
Ondanks die optie leverde de missie een stortvloed aan negatieve reacties op. Het zou mensen op verkeerde ideeën brengen en het afschieten van onschuldige mensen zou echt niet door de beugel kunnen, ook al was het maar een spel. Ook na de remaster in 2019 ontstond er ophef. De missie zou te veel parallellen met de werkelijkheid hebben. Doordat de westerse wereld was opgeschrikt door een aantal vreselijke aanslagen in bijvoorbeeld Parijs, lag het onderwerp heel gevoelig. Daardoor is de missie in veel landen aangepast. In Japan is de tekst veranderd, in Duitsland kan je geen onschuldige mensen neerknallen en in Rusland is de missie zelfs helemaal verwijderd. No Russian die hem nog kan spelen dus…
Call of Duty: Modern Warfare (2019)
We maken even een sprongetje in de tijd, want tien jaar later wist Call of Duty opnieuw de wereld te choqueren. In de missie Clean House in de reboot van Modern Warfare is het namelijk weer mogelijk om onschuldige mensen dood te schieten. En dit keer gaat het nog een stapje verder. In een van de kamers ligt een krijsende baby. Ook daarop kun je je wapen richten, maar doodschieten, dat ging zelfs de makers een beetje te ver. Als een speler dat probeert, krijgt hij de boodschap ‘Children are non-combatants’. Psychopaten die vaker proberen de baby neer te knallen, krijgen de vraag waar ze nou in godsnaam mee bezig zijn. En dan schijnt dit nog een milde versie van de missie te zijn, want in een vroegere versie was alles een stuk onsmakelijker volgens degenen die de game voor de release mochten checken.
De missie Highway of Death leidde ook tot flinke controverse. The Highway of Death is een echte plek in Koeweit. Het Amerikaanse leger zou op die plek vreselijke oorlogsmisdaden hebben gepleegd. De makers van de game hebben ervoor gekozen om het iets anders aan te pakken. In het narratief van de game zijn de Russen juist verantwoordelijk voor The Highway of Death, wat dus compleet tegen de geschiedenis ingaat. Het benoemen van deze plek zorgde sowieso al voor vraagtekens omdat de game puur fictioneel zou zijn. Op Metacritic klaagden spelers van buiten het Westen dat de game veel te pro-Westen was. Westerse spelers klaagden juist over het verdraaien van de geschiedenis die neigt naar propaganda.
Ook de multiplayer kwam onder vuur te liggen vanwege een killstreak. Als spelers genoeg vijanden op rij afknalden, werden ze beloond met witte fosfor-munitie. Dat is een dodelijk gas wat eigenlijk in elk land een no go is. De multiplayer zou hiermee oorlogsmisdaden verheerlijken.
The Witcher 3 (2015)
Veel erger kan het niet worden toch? Nou, hou je vast, want in 2015 besloot een zekere reviewer The Witcher 3 een 88 te geven! Om veiligheidsredenen houden we de naam van de recensent liever geheim en het schijnt zelfs dat deze persoon zijn hele uiterlijk heeft aangepast om te voorkomen dat mensen hem linken aan deze misdaad. Het cijfer zorgde voor een explosie aan reacties. Zo zie je maar dat gamers gauw boos worden, want gemiddeld op Metacritic scoort de game maar vier puntjes hoger dan die 88.
Games kwamen de afgelopen jaren dus vaak onder vuur te liggen. Terecht of onterecht? Laat het ons vooral weten in de comments! Vergeet ook niet deel 2 te checken van de meest controversiële games door de jaren heen.
Opmerkingen