Oude MMO's die je nu gratis kunt spelen

Geplaatst: 15 april 2015 om 13:50Aangepast: 15 april 2015 om 16:39
Op zoek naar een game, maar geen zin om je bankrekening te plunderen? Gelukkig zijn er genoeg klassiekers die je geheel gratis kunt checken! En aangezien het in deze Feature heel specifiek de tofste oude F2P MMORPG's betreft, weten jullie wel wie de verantwoordelijke is... Juist, Alie!

Ik houd van MMO’s, ik houd van gratis… Dus waarom deze twee liefdes niet eens combineren in een Feature! Aangezien de meest recente F2P MMORPG’s jullie ongetwijfeld welbekend zijn (denk bijvoorbeeld aan SWTOR en Rift) wil ik het nu eens hebben over wat oudere games die je inmiddels (of nog steeds) voor helemaal niks kunt spelen. Of het nu uit nostalgisch oogpunt is of uit nieuwsgierigheid naar wat de oudere garde vroeger speelde, het is hoe dan ook mooi dat je na al die jaren een gratis kijkje kunt nemen op de servers van onderstaande games. 

Mocht je trouwens niet per se op zoek zijn naar een MMORPG, maar wel naar gratis te spelen gamesdan heb ik ook twee andere features met de betere F2P spelletjes voor je in de aanbieding. Check ze hier en hier!

Asheron’s Call

Asheron’s Call (1999) is samen met Ultima Online en EverQuest een van de grote grondleggers van de MMORPG. Ondanks het feit dat de game inmiddels al meer dan 15 jaar oud is, zijn alle oorspronkelijke servers nog online en weten zo’n 10000 man zich nog altijd uitstekend te vermaken. En geef ze eens ongelijk, want met meer dan 1200 km2 om te verkennen, zonder daarbij ook maar een laadscherm of onzichtbare barrière tegen te komen, krijg je sowieso waar voor je 0 centen. In tegenstelling tot veel andere MMORPG’s zijn veel van de rassen in Asheron’s Call uniek voor de game, zo zijn er de insectachtige Olthoi en de katachtige Drudges. Ook anders dan gebruikelijk is het feit dat de wereld niet verdeeld is in levelzones, waar je bijvoorbeeld netjes monsters van level 5 en 6 tegenkomt. Inmiddels krijgt de MMORPG geen nieuwe content meer, maar men voert men nog wel regelmatig maintenance en bug fixes uit.

Dark Ages

Dark Ages (1999) kent veel invloeden uit de Keltische mythologie en is (lichtelijk) geïnspireerd op de werken van schrijver H. P. Lovecraft. De MMORPG mag dan iets minder quests tellen dan nieuwerwetse genregenoten, maar gelukkig is er alsnog genoeg te doen! Wat de game namelijk uniek maakt, is de invloed die spelers hebben op de progressie van de verhaallijn. Zo kan je je innerlijke politicus of rechter de vrije loop laten en andere spelers na het begaan van een overtreding bijvoorbeeld 24 uur lang verbannen uit een stad. Daarnaast speelt ook economie een grote rol in Dark Ages. Aangezien gold namelijk vrij lastig te verdienen is, wordt er veel ruilhandel bedreven in de MMORPG.

Dungeons & Dragons Online

Zoals de naam al doet vermoeden, is Dungeons & Dragons Online (2006) een online adaptatie van Dungeons & Dragons. De MMORPG is (voor de kenners) gebaseerd op de 3.5 rule set. Logisch verschil tussen een tabletop game en een videogame schuilt uiteraard in de dynamiek, zo kent de MMORPG in real-time uitgevoerde combat. In tegenstelling tot veel genregenoten krijg je in Dungeons & Dragons Online geen xp voor het verslaan van vijanden, maar alleen voor het inleveren van quests. Andere bijzondere features betreffen het feit dat er geen automatische health regen plaatsvindt en je drie klassen kunt levelen, die je ook nog eens helemaal naar wens kunt aanpassen door bijvoorbeeld verschillende Feats en Enhancements te kiezen.

EverQuest

Huidige baas van Daybreak Game Company (voorheen Sony Online Entertainment), John Smedley, was groot fan van zogenaamde MUD’s. Hij wilde dit type game graag vertalen naar een 3D-wereld… En zo geschiedde met de geboorte van EverQuest in 1999! Waar een bescheiden succesje werd verwacht, was de game (tezamen met Asheron’s Call en Ultima Online) verantwoordelijk voor de grote doorbraak van de MMORPG in het Westen. Wees echter niet bang, we zijn inmiddels al 21 uitbreidingen en meer dan 500 te verkennen gebieden verder, dus gesteld mag worden dat de game aardig met zijn tijd is meegegaan. Geinig weetje: EverQuest was in 2002 het 77ste rijkste ‘land’ ter wereld met een bruto binnenlands product dat hoger was dan bijvoorbeeld dat van China en India.

Lineage II

Lineage II (2003) is van de hand van een van de bekendste MMORPG-ontwikkelaars ter wereld, NCSOFT. De game is wereldwijd al door zo’n vijftien miljoen mensen gecheckt, maar is momenteel vooral in Azië nog altijd ongekend populair. En dat is niet geheel onlogisch als je de leuke features in ogenschouw neemt, zoals bijvoorbeeld het Karma systeem dat vieze gankers bestraft. Mocht je trouwens denken een super geskillde MMORPG-speler te zijn dan kun je in Lineage II proberen de allerbeste in je klasse te worden, zodat je de gehele server mag toespreken. Ten slotte zijn de pets in de game ook nog wel een vermelding waard, aangezien deze nu eens meer zijn dan een bundeltje schattige pixels dat doelloos achter je aan huppelt. 

Maplestory

Maplestory (2003) is (ogenschijnlijk) anders dan de standaard MMORPG… Het betreft namelijk voor de verandering een 2D sidescroller. Verder is een heleboel in de game echter wel lekker herkenbaar, zo draait het allemaal om het verslaan van monsters en het ontwikkelen van je skills en abilities. Daarnaast kun je er ook in Maplestory gezellig met een groep op uittrekken. Meer dan zeven jaar na de release werden aan het begin van dit decennium met de Big Bang en Chaos update twee lang verwachtte features (professions en PvP) toegevoegd. Je zult echter in weinig andere MMORPG’s de mogelijkheid krijgen om als (hetero) stelletje te trouwen en gezellig saampjes wat minigames te spelen.

Meridian 59

De allereerste (3D) MMORPG was Meridian 59 (1996). En nog altijd houden de originele makers de game online. Meridian 59 mist een aantal moderne features, zoals de mogelijkheid te kunnen springen en ook de beperkingen van de engine zijn duidelijk zichtbaar. Desondanks kunnen fans van bijvoorbeeld PvP-combat hun lol nog altijd op. Bijzonder is dat deze niet gebaseerd is op level of klasse, aangezien elke skill en attribute, waaronder health, zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelen. Zo krijg je bijvoorbeeld meer health door (lastige) monsters te doden en meer mana door te exploreren. Daarnaast maakt ook de kleine, gezellige community een download zeker de moeite waard. En sowieso, hoe leuk is het om de grondlegger van ons favoriete genre eens te checken?

Ragnarök Online

Ondanks dat Ragnarök Online (2002) gebaseerd is op de Noorse mythologie ziet het geheel er toch verdacht Oosters uit… Dat deze mix echter een stuk lekkerder is dan dat hij klinkt blijkt wel uit het feit dat de franchise naast deze MMORPG (en een deel 2) eveneens comics en een animatieserie bevat. Geinige zaken aan de game betreffen bijvoorbeeld het klassensysteem dat zogenaamde Jobs kent, waarbij je vanuit een eerste klasse een tweede mag kiezen en uiteindelijk kunt gaan voor een overkoepelende Reborn variant. Daarnaast kun je bij afwezigheid van je PC altijd nog terecht op je smartphone. Zo kun je met de Ragnarök Online mobiele games ook vooruitgang boeken in de MMORPG.

Runescape

In eerste instantie wilde de gebroeders Gower een tekstuele MUD maken, maar kwamen dankzij de toevoeging van graphics toch uit op iets anders… Runescape (2001)! De eerste versie van deze (browser) game kende een mix tussen 2D en 3D en werd gedraaid vanuit het ouderlijk huis van de broers in Nottingham. Ondertussen is Runescape verworden tot de MMORPG met de meeste accounts (meer dan 200 miljoen). De game staat bekend vanwege de grote vrijheid die het spelers biedt om te spelen zoals zij dat willen. Dat deze formule een succes is, blijkt wel uit het feit dat we ondertussen al zijn aanbeland bij de derde versie van de game. Speciale aandacht voor de combat die kortgezegd verloopt via 3 stijlen, waarbij de ene sterker is dan de tweede, maar weer zwakker dan de derde. Voorbeeldje: melee verslaat ranged, maar wordt weer verslagen door magic etc. Aangezien je in Runescape geen klasse hoeft te kiezen, kun je vrij tussen abilities switchen door van gear te wisselen.

Silkroad Online

Silkroad Online (2005) speelt zich langs de zijderoute tussen China en Europa af ten tijde van de zevende eeuw. Niet alleen de setting is vrij uniek, dat geldt ook voor de gameplay. De game staat in het teken van het zogenaamde Triangular Conflict Systeem, waarbij je een van drie professions kiest (Merchant, Hunter of Thief) om mee te PvP’en. Voorbeeldje: een Thief valt een Merchant aan, die beschermt wordt door een Hunter. Daarnaast kan een Thief door een Merchant gedropte spullen stelen, waarmee hij in zijn schuilplaats vervolgens gold en xp kan verzamelen.

Aan welke MMORPG bewaren jullie de warmste herinneringen? Ben ik nog een fijne klassieker vergeten? Gaan jullie een van bovenstaande golden oldies eens een kans geven? Laat dit alles en meer weten in de comments!

Alie Sierkstra SierkstraTwitter @aaltsje_s

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..