saints row
pc
playstation
xbox
gamescom

Saints Row preview – Reboot met nieuwe setting en vertrouwde gameplay

Geplaatst: 25 augustus 2021 om 22:05Aangepast: 23 augustus 2021 om 16:20
Het heeft even mogen duren, maar eindelijk is er een nieuwe Saints Row aangekondigd! En nog een reboot ook. Michel woonde een tijdje terug al een supergeheime, virtuele presentatie bij om meer te weten te komen over de openwereldgame.

Ik heb een zwak voor Saints Row. Van de soms ietwat flauwe humor ben ik niet uitzonderlijk gediend, maar qua gameplay vermaak ik mij stiekem net zo veel met de Saints Row-games als met Grand Theft Auto. Sterker nog: op momenten zelfs meer. Ik waardeer dat Rockstar met de moderne GTA-games een verhaal met uitgesproken personages wil vertellen, maar ik vind het erg tof dat ik in de open wereld van Saints Row veel zelf kan bepalen, waaronder het uiterlijk van mijn personages en de manier waarop ik mijn criminele rijk opbouw. Het is daardoor, ondanks de vergelijkbare, actievolle openwereldgameplay toch een andere ervaring dan Grand Theft Auto.

Tijd voor een reboot

Remasters daargelaten, is het echter al een tijd geleden dat ik een nieuwe Saints Row voorgeschoteld kreeg. Dat gaat eindelijk goedgemaakt worden door ontwikkelaar Volition, want op 25 februari 2022 brengen ze Saints Row uit. Je leest het goed: gewoon ‘Saints Row’, zonder een subtitel dus. Dat komt omdat de game een reboot is, een compleet nieuw begin voor de franchise zonder een connectie met voorgaande spellen. Je kunt het verhaal en de personages uit de voorgaande delen dus vergeten, als je die überhaupt al hebt ervaren.

Ik vind dat eigenlijk helemaal prima: ik had niet zoveel op met de cast uit eerdere delen. Daarbij waren de laatste paar Saints Row-games zó over de top, dat het van mij wel wat meer ‘down to earth’ mocht worden. Een reboot lost dit in potentie op: het bevat nieuwe personages om je mogelijk aan te hechten en gameplay die – ondanks de terugkeer van extreme explosies en achterlijk gevaarlijke achtervolgingen – een stuk realistischer is. In de afgelopen Saints Row-games bezocht je onder andere de hel en bezochten aliens de aarde, dus die idioterie kan nu mooi wat teruggeschroefd worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Saints Row

Crimineel imperium

Met de nieuwe Saints Row wil Volition terug naar het basisconcept waar de reeks om draait: je eigen crimineel imperium opbouwen in een moderne wereld. In de game volgen we een groep van vier vrienden die allen afkomstig zijn uit afzonderlijke bendes en het tijd vinden om samen een eigen gang op te richten. Eli is de planner, een entrepreneur die pas beseft dat hij een crimineel imperium opbouwt wanneer hij er midden inzit. Neenah is een coureur met een voorliefde voor snelle wagens die met haar expertise een belangrijk onderdeel van de criminele organisatie is. Kevin is een dj die graag in hachelijke situaties verkeert en daarmee overduidelijk de meest enthousiaste en gekke van het stel is.

En dan is er nog de baas: dat ben jij als speler. Hoewel de eerstgenoemde personages allemaal een vastgelegd karakter en uiterlijk hebben, bepaal je zoals gewoonlijk helemaal zelf hoe je er uitziet, van lichaamsvorm en huidskleur tot de kleding die je draagt, het kapsel dat je hebt en zelfs hoe je stem klinkt. Precies zoals ik het graag heb in dit soort games.

Saints Row

Je neemt het op tegen drie bendes en bouwt zo langzaam je zaakjes uit – een echte power fantasy dus. Uniek daarbij is dat je constant nieuwe, leegstaande locaties vrijspeelt na het verslaan van een groep vijanden. Je bepaalt zelf hoe je die locaties invult: een wapenzaak hier, een garage van waaruit je gestolen auto’s verkoopt daar. Het soort vestigingen dat je neerzet moeten niet alleen bepalen hoe een regio zich ontwikkelt, elk type vestiging ontgrendelt ook een hele rits aan unieke activiteiten, waardoor je in feite zelf je virtuele bezigheden langzaam maar zeker invult.

Welkom in Santo Ileso

Het meest enthousiast werd ik echter van de nieuwe spelwereld, de fictieve regio Santo Ileso. Deze spelwereld is overduidelijk geïnspireerd door het Amerikaanse zuidwesten, met een grote verscheidenheid aan locaties en herkenningspunten, van barre woestijnen en iconische, bruingekleurde bergen die zo uit een western lijken te komen tot complete steden. In totaal zijn er negen regio’s om te bezoeken (en toe te eigenen) die behoorlijk uiteenlopen. El Dorado lijkt een beetje op Las Vegas, terwijl Monte Vista bulkt van de zwembaden en rijkeluisfeestjes. In het financiële district staan de wolkenkrabbers, terwijl een ander gebied juist weer doet denken aan een random dorpje in de middle of nowhere in de VS. Het levert een op het eerste gezicht erg gevarieerde mengelmoes van locaties op.

Saints Row

Zoals gezegd neem je het op tegen andere gangs, de bendes waar je partners in crime oorspronkelijk vandaan komen. Volition houdt het bij drie concurrerende gangs, wat hun betreft het perfecte aantal en ook hoe de Saints Row-reeks ooit begon – al gaat het natuurlijk wel om compleet nieuwe bendes. Je hebt de Los Panteros, een stel opgepompte slechteriken die extreem agressief overkomen en een oude motorfabriek tot hoofdkwartier hebben omgetoverd; Mashall Defense Industries, die onder leiding van rijke cowboy Marshall het financiële district toegeëigend hebben en high-tech wapens gebruiken om je het leven zuur te maken; en de Idols, een groep luide anarchisten die zichzelf als moderne beroemdheden zien en vooral visueel overweldigend zijn. Elke gang heeft zijn eigen gebied in de spelwereld en het kan bijna niet anders dat er een aantal gedenkwaardige personages tussen zitten.

Co-op en nieuwe engine

Andere details die tijdens de presentatie aan het licht kwamen maken het plaatje compleet. De gehele campagne kan in co-op door twee spelers worden gespeeld: een belangrijk onderdeel van de Saints Row-ervaring. De game komt óók op de nieuwe generatie consoles uit en draait op een geheel nieuwe engine. En ja, het is wederom mogelijk om verzekeringsfraude te plegen – zonder die mogelijkheid is het natuurlijk geen Saints Row-game. 

Saints Row

Verder is er nog niet gigantisch veel bekend – maar wat moet je eigenlijk nog meer weten? Dit oogt als op en top Saints Row, maar wel met een verfrissende, nieuwe setting en nieuw stel personages. Ik wíl verder ook niet te veel van de spelwereld zien. Laat mij begin volgend jaar maar verrast worden door de vergezichten, knotsgekke missies en vooral de vele opties om mijn personage, mijn wagens en de spelwereld geheel naar eigen smaak aan te passen, dan is het huidige gapende gat in mijn ‘criminele openwereldgames vergelijkbaar met GTA’-hart weer gevuld.

Saints Row verschijnt op 22 februari voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..