supermariosunshine
supermariogalaxy
supermario64
nintendoswitch
nintendo
supermario3dall-stars

Super Mario 3D All-Stars: Ook leuk zonder nostalgie?

Geplaatst: 3 oktober 2020 om 12:00Aangepast: 2 oktober 2020 om 12:03
Roedie had alle drie de Mario-klassiekers uit Super Mario 3D All-Stars nog nooit gespeeld, en was daarom enthousiast toen bekend werd dat hij dit kon goedmaken op de Nintendo Switch. Maar zijn Super Mario 64, Sunshine en Galaxy in 2020 eigenlijk nog wel leuk, zonder de nostalgie?

Super Mario 64

Ik start Super Mario 64 als eerste op, want hoe ga ik mezelf er nog toe zetten om deze game uit de vorige eeuw te spelen als ik al uren in Sunshine en Galaxy heb gestopt? Ik heb me mentaal voorbereid op de verschrikkelijke grafische kwaliteit, maar waar ik me binnen vijf minuten wel aan erger, is de manier waarop de camera beweegt. Een klein tikje betekent zowat een kwartslag draaien, met constant een irritant fluitgeluidje als een kers op de taart. Ook beweegt de camera vaak vanzelf, waardoor Mario vanuit onhandige perspectieven zichtbaar is en je niet voor je kan kijken. Het feit dat Nintendo niet eens de beeldverhouding heeft aangepast om het scherm te vullen valt me ook een beetje tegen. Maar goed, dit is geen review van de collectie (dat heeft Jurjen al uitstekend gedaan), we kijken hier enkel naar de kwaliteit van de games.

Naarmate ik de game meer speel begin ik een beetje te wennen aan de controls, hoewel de camera een doorn in het oog blijft. Het leveldesign valt niet tegen, hoewel de werelden achter de portretten er een beetje leeg uitzien. Bovendien is het niet altijd even makkelijk om alle sterren te verzamelen. Het komt regelmatig voor dat je al een kwartier door een level banjert op zoek naar die laatste ster, maar geen idee hebt achter welke steen of verborgen minigame deze verstopt zit. Dat is niet bepaald handig, want mocht je het niet weten: het verzamelen van sterren is noodzakelijk om nieuwe deuren te openen die toegang geven tot het volgende level.

Super Mario 64

De moeilijkheidsgraad komt ook van bepaalde gameplayelementen die niet altijd goed werken. Zwemmen voelt bijvoorbeeld erg onnatuurlijk aan. Gelukkig hoef je niet zo vaak te zwemmen, waardoor ik me gelukkig goed vermaak in de meeste levels. Die uitdaging bevalt me echter wel, waardoor dit obstakel niet het einde van de wereld is. Na de eerste vijf minuten van de game stond Super Mario 64 al 2-0 achter, maar die achterstand is inmiddels aardig ingehaald.

Zoals verwacht is het dus even omschakelen wanneer je Super Mario 64 als ‘moderne gamer’ voor het eerst opstart, maar de uren die ik erin gestopt heb voelen niet als verloren aan. Er kan namelijk genoeg plezier beleefd worden tijdens het spelen van de game, zolang je bereid bent bepaalde tekortkomingen over het hoofd te zien.

Conclusie: 45 van de 64 Mario’s.

Super Mario 64

Super Mario Sunshine

Super Mario Sunshine kwam enkele jaren na Mario 64 uit, en dat is duidelijk zichtbaar; de 3D-modellen en cutscenes zien er een stuk beter uit. Ook het zonnige eiland waarop de game zich afspeelt is een vrolijke setting die uitnodigt om te verkennen. Ik word al helemaal vrolijk zodra ik de controls voel: dit komt me bekend voor! Mario beweegt een stuk soepeler dan in 64 en ook de camera voelt natuurlijker aan.

Bij aanvang van de game krijgt Mario een brandblusser in zijn handen geduwd, kennelijk de gimmick van deze game zoals Cappy dat in Odyssey is. Dit wapen speelt natuurlijk een belangrijke rol in de game, en daarom is het fijn dat ook hiervan de controls natuurlijk aanvoelen én dat het ding erg leuk is om te gebruiken. Ik spuit de modder die overal ligt weg, zelfs als dat niet nodig is - het is gewoon een schoonmakersinstinct waarvan ik nooit wist dat ik ‘m had. De jetpack-stand brengt je daarnaast helaas niet erg hoog, maar is af en toe wel nodig om verder te komen.

Super Mario Sunshine

Het leveldesign in Sunshine is zoals ik het gewend ben van 3D Mario-games. Niet meer de lege, hoekige werelden van Mario 64, maar een levendig geanimeerde map met grote levels om doorheen te hollen en in iedere uithoek verrassingen te ontdekken. Voor een game die in 2002 uitkwam, ben ik zeer onder de indruk. Dit is een technisch hoogstandje!

Ik heb Super Mario Sunshine nog lang niet uitgespeeld, maar in tegenstelling tot Mario 64 kan ik niet wachten om er zo snel mogelijk naar terug te keren. Maar eerst is het tijd voor het laatste avontuur uit deze collectie…

Conclusie: Mario Sunshine, al 18 jaar het zonnetje in huis!

Super Mario Sunshine

Super Mario Galaxy

Eindelijk zijn we aanbeland bij de game waar ik van deze collectie het meest naar uitkeek: Super Mario Galaxy. Hier hoor ik al jaren lovende verhalen over, en de beelden uit de trailer maakte me enorm enthousiast. Deze game lijkt qua graphics en gameplay het dichtst in de buurt van Super Mario Odyssey te komen, mijn favoriete Mario-game tot nu toe. Zou het tien jaar oudere Super Mario Galaxy wellicht beter kunnen zijn? We gaan het zien.

Gelukkig werken de controls weer hartstikke fijn. Het is heel even wennen aan het feit dat je de camera niet altijd kan bewegen als je bijvoorbeeld ondersteboven op een planeet wandelt, waardoor sommige sprongen moeilijk in te schatten zijn. Dat is geen kritiek op het idee achter de ronde werelden die je overal terugziet, want die vind ik werkelijk geweldig! Er zijn veel – vaak iets kleinere – planeten die je snel verkend hebt waardoor je meteen (letterlijk) doorvliegt naar de volgende. Daardoor is er van verveling geen sprake, want je belandt constant in een nieuw avontuur. De eindbazen – die variëren van plantachtige monsters tot heuse machines – zijn daarnaast vaak net niet over de top en erg creatief ontworpen.

Super Mario Galaxy

Mario 64 en Sunshine heb ik vooral in handheldmodus gespeeld, omdat dat mijn favoriete manier is om de Switch te gebruiken. Galaxy speel ik echter liever met de Joy-Cons los in mijn handen, omdat het dan veel makkelijker is om de Star Bits te verzamelen die overal en nergens te vinden zijn. Het is ook niet erg dat de motion controls voor andere aspecten van de game nodig zijn, de losse Joy-Cons zijn meestal toch niet de beste manier om Switch-games te spelen.

Eigenlijk geldt het voor iedere Mario-game, maar de muziek van Galaxy is uitzonderlijk goed. Veel liedjes komen bekend voor, waarschijnlijk omdat ze zo populair zijn dat ze in allerlei soorten gamesmedia gebruikt worden. Toen ik het Gusty Garden Galaxy voor het eerst speelde, was ik er zelfs even van overtuigd dat de muziek al eens in een andere game was gebruikt. Die track kwam me gewoon zó bekend voor dat zelfs ik er een beetje nostalgie voor voelde, als dat mogelijk is…

Ook Super Mario Galaxy heb ik op het moment van schrijven nog niet uitgespeeld, maar daar gaat zonder twijfel snel verandering in komen. Niet iedereen zal het met me eens zijn wanneer ik zeg dat Galaxy de kwaliteit van Odyssey nét niet weet te halen. Het heeft vast iets met Cappy te maken en het feit dat Nintendo weer tien jaar extra ontwikkelervaring had toen Odyssey verscheen. Maar een tweede plek is helemaal niet verkeerd!

Conclusie: beste Mario-game ooit na Odyssey!

De moeite waard?

Dus, is Super Mario 3D All-Stars de moeite waard als je de originele games nog nooit gespeeld hebt? Twee van de drie games zitten nu in mijn top vijf Mario-games, terwijl ik de derde voorlopig niet meer aanraak. Maar om eerlijk te zijn, maakt me dat helemaal niets uit. Het vermaak dat Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy bieden is genoeg om deze collectie een kans te geven. Want ja, al het goede wat ik erover gehoord heb blijkt waar te zijn.

Wel ben ik het met de ervaren Mario-spelers eens dat Nintendo iets meer moeite in deze collectie had mogen steken. Want hoewel vooral Galaxy, maar ook Sunshine er nog geweldig uitziet, had een volledige remake deze geweldige games alleen maar beter kunnen maken! Kan je je dat voorstellen? Maar dat schip is gevaren, dus ren maar snel naar de winkel om deze Mario-collectie in huis te halen. Als hij nog niet uitverkocht is, tenminste…

Niels ArtsHeeft een haat-liefde relatie met League of Legends, maar wil de grootste releases van het moment ook nooit missen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..