comics
superhelden
Marvel
dc
Millarworld
Netflix
Amazon Prime

Top 10 beste comic-series en -films van 2021 tot nu toe

Geplaatst: 19 juli om 16:54Aangepast: 19 juli om 10:01
In deze speciale editie van Super Power Unlimited kijkt Wouter terug op de afgelopen 6 maanden aan op comics gebaseerde uitingen en slaakt hij een tevreden zucht: 2021 is nu al een Superjaar! Met weinig moeite maakte hij deze Top Tien van zijn favoriete, door plaatjesboeken geïnspireerde series en films die allemaal het afgelopen half jaar zijn uitgekomen. Tien superverse supertips!

Dat comics een perfecte basis zijn voor zowel films als series, dat weten we natuurlijk al tientallen jaren. Maar dat er in 2021 nog steeds, aan de lopende band, originele en afwijkende uitingen gebaseerd op mijn favoriete vorm van 'literatuur' uit zouden komen… tja, dat had ik niet eens durven drómen! Wat dat betreft is 2021 tot nu toe wat betreft entertainmentwaarde echt een Marvelous, Millarculeus en DClicious jaar!

10. Marvel's M.O.D.O.K. (Disney+)

Patton Oswalt z’n Robot Chicken-achtige animatieserie met de Mobile Organism Designed Only for Killingin de hoofdrol is de eerste paar afleveringen echt fucking grappig en geschift. De gags blazen elke seconde in je gezicht en sommigen zijn bijna schokkend hilarisch, bijna als de eerste seizoenen van South Park. Maar de kwaliteit en de grappendichtheid maakt al snel een dipje en toen bekroop me een soort vermoeidheid tijdens het kijken van deze serie: je moet wel echt je best doen om dit leuk te vinden, zeg. Niet alleen de serie, met z’n magere Marvel-sausje en hoge snelheid, maar vooral ook M.O.D.O.K. zelf. Aan het begin van elke episode is hij namelijk weer een naar, gemeen mannetje dat langzamerhand gaandeweg het verhaal een les leert waardoor hij iets minder vervelend is, om de volgende aflevering weer helemaal opnieuw te beginnen als asshole.

Ik heb zeker plezier gehad met M.O.D.O.K., vooral tijdens fijne afleveringen zoals The M.O.D.O.K. That Time Forgot! en If Saturday Be... for the Boys!, maar toch niet genoeg om dit aan iedereen aan te kunnen raden. 

9. Sweet Tooth (Netflix)

Deze serie begint als een heerlijk sprookje met een post-apocalyptisch randje, over een superlief jochie met een hertengewei die sowieso je hart gaat stelen. De originele insteek en lieflijke sfeer, afgewisseld met pandemische verschrikkingen, hielden me de eerste afleveringen goed gekluisterd. Maar als de serie op een gegeven moment vooral focust op hoe deze wereld omgaat met de nasleep van een catastrofe, en daarbij niet superveel nieuwe invalshoeken weet te introduceren, was het magische voor mij er een beetje vanaf. Het begon zelfs een beetje de Young Adult-kant op te gaan, en ik heb wat dat betreft al genoeg Hunger Games en films met titels die klinken als een schoonmaakmiddel gezien in m’n leven. Hopelijk weet Sweet Tooth zich weer te herpakken, maar vooralsnog vind ik het niet veel meer dan ‘best te doen’. En dat is een Gronings compliment waar niemand zich gevleid door zal voelen.

8. Falcon and the Winter Soldier (Disney+)

Captain America is mijn favoriete personage van het MCU en ik was dan ook zwaar benieuwd hoe het gat dat Steve Rogers achterlaat opgevuld gaat worden. Nou, ik had geen betere vervanger kunnen wensen dan Sam Wilson en zijn verhaal over hoe het is om als zwarte man America’s witte poster boy op te volgen, vind ik dan ook uiterst boeiend en ontroerend. Minder interessant vond ik alles wat met de Flag Smashers te maken had, hoe goedbedoeld en actueel gedreven deze ‘terroristische’ groep ook neergezet werd. Daarbij heeft Falcon and the Winter Soldier een ietwat vreemde opbouw, met een paar enorme hoogtepunten, maar ook te vaak (gedeeltes van) afleveringen die totaal niet interessant en spannend zijn. Uiteindelijk dus een beetje een mixed bag wat mij betreft, met gedeeltes die ik vrijwel meteen weer vergat, maar ook een paar momenten die me altijd bij zullen blijven en het MCU voor altijd heeft veranderd. 

7. Black Widow (Disney+/bios)

Na anderhalf jaar geen MCU-film gezien te hebben, was het een beetje gek om Black Widow niet in IMAX te checken. Sterker nog, ik ging automatisch die zaal binnen en kwam er na 30 seconden achter dat we The Quiet Place II waren binnengelopen! Het blijkt ook dat maar 22 minuten van deze film in IMAX-format gefilmd is en er is wel meer een beetje ouderwets aan Black Widow. Het voelt alsof deze film 5 jaar geleden had moeten uitkomen, niet alleen in de MCU-tijdlijn, maar ook wat betreft impact: die was veel groter geweest vóór de release van films zoals Endgame, Black Panther en misschien zelfs Thor: Ragnarok. Toch is het, zoals Jacco ook al liet weten in z’n review, een zeer leuke spionnenfilm met een interessante familiedynamiek waarin Florence Pugh en Scarlett Johansson echt de fucking shit zijn. Killing Eve kan een puntje zuigen aan deze spionbazinnen! Het voelt misschien een beetje té veel als de MCU-versie van een Bourne-film, compleet met een achtervolgingsscene op motor door een Europese stad en een baddie die z’n plan uitlegt aan de hand van CNN-beelden, maar ik was alsnog continue entertaind en, SLIK, (SPOILERS VOOR DIE EENZAME PERSOON DAAR ACHTERIN DIE ENDGAME NOG NIET GEZIEN HEEFT) wat zullen we haar missen, niet waar? 

6. WandaVision (Disney+)

Zoals ik al liet weten in mijn blog van een tijdje terug, was WandaVision aanvankelijk niet bepaald wat de dokter adviseerde als het ging om langverwachte MCU-content. De opzet van verschillende soorten sitcoms met Vision en Wanda Maximoff in de hoofdrollen door de geschiedenis van televisie heen, met een onderliggend mysterie om konten in stoelen te houden, had eigenlijk pas na de releases van The Eternals en Black Widow moeten komen. Maar ja, pandemie en alles, dus we deden het er maar mee, en ik moet zeggen dat ik me uitstekend vermaakte met de komische skills van Elizabeth Olsen, Kathryn Hahn en Paul Bettany. Nou ging het onderliggende mysterie uiteindelijk niet de meest verrassende kant op en is WandaVision meer standaard MCU dan ik had verwacht, maar alsnog is het WandaVision een leuk uitstapje voor Marvel Studios en een zeer fijne start van hun Disney+-series. 

5. Zack Snyder’s Justice League (VOD)

Mijn mening over de laaaaaaaange versie van Justice League is goed gedocumenteerd, dus check hier de review en hier zelfs nog een video waarom ik en Dennis zo goed gingen op deze film/miniserie:

4. Justice Society: World War II (VOD)

De geanimeerde speelfilms van DC kunnen echt fantastisch zijn of flink meh, veel zit er niet tussenin. Gelukkig doet een van de nieuwste DC Animated Movies heel veel goed, met z’n afwijkende, cel shaded-stijltje, fantastische actie en originele benadering van de bekende personages. Matt Bomer, bekend van Doom Patrol en The Sinner, speelt The Flash die tijdens een gevecht met Superman tegen Brainiac terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog getransporteerd wordt. Daar ontmoet hij een extreem badass Wonder Woman met een sterk accent die de Justice Society, bestaande uit de old skool Flash, Hour Man, Black Canary en Hawkman, naar een overwinning tegen de Nazi’s probeert te leiden. Het gevolg is zo’n geanimeerde DC-flicks die beter is dan de meeste live action DCEU-films, met een strakke flow, een luchtig sfeertje dankzij geregelde grappen en precies genoeg ademruimte voor de verschillende personages om geboeid te blijven. Dit is superheldenvermaak van de bovenste plank en misschien, op een dag, vinden DC Animated Movies hun weg naar de bioscopen. Want er zijn er genoeg die daar prima thuishoren, wat mij betreft!

3. Jupiter’s Legacy (Netflix)

Helaas komt er geen tweede seizoen van Jupiter’s Legacy en hoewel dit geen schandaal is van Firefly- of Dark Crystal: Age of Resistance-formaat, vind ik het toch wel erg jammer. Ik vind dit verhaal namelijk op zeer interessante wijze afwijken van andere superheldenuitingen, voornamelijk door de mix van genres dat Jupiter’s Legacy biedt. Deze Millarworld-serie gaat namelijk over een familie superkrachtigen in de huidige tijd, terwijl regelmatige flashbacks teruggaan naar de jaren ’30 waarin dezelfde personages een heel ander avontuur meemaken. De wisselwerking tussen deze twee periodes heeft een ietwat langzame opbouw waar je ff doorheen moet, maar wel een hele effectieve dat een zeer bijzondere ‘endgame’ heeft in beide tijdperken. Je weet namelijk enigszins waar het verhaal naartoe gaat, maar nooit exáct, waardoor ik me steeds verheugde op de afwikkeling van het geheel terwijl er genoeg verrassingen waren op de weg ernaartoe boeiend te houden. Jupiter’s Legacy heeft een vrij ernstige stijl dat ietwat in contrast staat met de soapy afwerking en de superbloederig, ‘graphic’ actie, dus het is op veel fronten wennen, deze serie. Maar als rond verhaal heeft me dit echt gegrepen, heeft het echt iets origineels gedaan dat ik graag in een tweede 

2. Invincible (Amazon Prime)

Ik heb Invincible tot ‘de Castlevania van de superheldenanimatieseries’ gedoopt en dat is echt een gigantisch compliment. Castlevania is wat mij betreft namelijk echt een van de coolste, meest sexy en spectaculaire vormen van animatie die ik ooit hebben mogen aanschouwen, en Invincible heeft er qua stijl veel van weg. Beide zijn namelijk extreem gewelddadig, kunnen echt gitzwart zijn qua thema’s en hebben een vergelijkbaar fantastische cast. Okay, wat dat laatste betreft gaat Invincible echt MIJLEN veel verder, met namen zoals Zazie Beetz, Walton Goggins, Sandra Oh, Mark Hamill, Seth Rogen, Jon Hamm, Djimon Hounsou, Jason Mantzoukas en J.K. Simmons slaat het echt nergens meer op wie Amazon Prime hiervoor allemaal uit de kast hebben getrokken. Maar niet alleen het aantal sterren in deze serie is schokkend, ook de plottwists hebben me echt gevloerd! ALS JE NU AL OVERTUIGD BENT, LEES DAN NIET VERDER EN KIJK DE TRAILER OOK NIET!!!! Deze serie deconstrueert het superheldengenre nog een stukje verder The Boys dat al deed, met world building dat zo overbekend is dat het je een vals gevoel van veiligheid geeft, waarna vervolgens alles op z’n kop gezet wordt. Denk dus maar niet dat de eerste afleveringen representatief zijn voor de uiteindelijke ontwikkeling van deze serie, want knap menspersoon die deze serie voorspelbaar vindt! 

1. Loki (Disney+)

Loki heeft het bijna allemaal wat mij betreft: een fantastische cast, zeer bijzondere muziek, meer Marvel-eastereggs dan een dozijn MCU-films bij elkáár en een prachtig consistent stijltje. Daarbij gaat het verhaal echt flink meta, multidimensionaal zelfs, terwijl het dwars door tijd en ruimte heen breekt. Ik spoil niets als ik zeg dat Loki verstrekkende gevolgen voor Phase 4 van het MCU heeft, waardoor het meer dan WandaVision en Falcon and the Winter Soldier verplicht kijkvoer is voor fans van het universum. Het onweerstaanbare charisma van Tom Hiddleston leidt de kijker door een aantal overweldigend mooie werelden die voor je ogen vernietigd worden, terwijl een paars kleurenpalet en buitenwereldse muziek precies het soort vervreemding biedt dat een scifi-insteek als deze nodig heeft. De dialogen zijn scherp, vooral als Owen Wilson scènes steelt van Hiddleston, en de humor is ondersteunend, staat in dienst van de personages, precies zoals het hoort in een MCU-joint. Daarnaast heeft de serie nog een hele trits aan fantastische ondersteunende rollen, van Jonathan Majors en Wonmi Mosaku (allebei van Lovecraft Country-faam), tot aan Richard E. Grant, Guga Mbatha-Raw, Sasha Lane (haar eerste rol sinds American Honey), Tara Strong (voice-actrice met een staat van dienst vergelijkbaar met die van Nolan North en Jennifer Hale) en aanstormend talent Sophia Di Martino. Met deze fantastische serie staan we echt op de drempel van een nieuw Marvel-tijdperk, en ik ben helemaal aan fucking boord!

Wouter BruggeWouter is de hoofdredacteur van Power Unlimited magazine. Dat klinkt serieus, maar zijn liefde voor sci-fi-, fantasy-, horror- en superhelden- films en series, houdt hem jong en dom.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..