house of the dragon

Waarom ik uitkijk naar Game of Thrones-spin-off House of the Dragon

Geplaatst: 13 oktober om 12:00Aangepast: 12 oktober om 12:48
Onlangs verscheen de eerste trailer van House of the Dragon, de eerste Game of Thrones-prequel die in ontwikkeling is. Niels heeft nog steeds enorm veel liefde voor de franchise die ooit zo populair was en kan nu al niet wachten tot dit verhaal over de Targaryen-familie op de buis te zien is!

Het is inmiddels al bijna tweeënhalf jaar geleden sinds de laatste aflevering van Game of Thrones op tv te zien was. Sinds het controversiële einde van de ooit zo geliefde serie is Game of Thrones vrijwel volledig uit de hedendaagse popcultuur verdwenen, sneller dan we enkele jaren geleden konden voorspellen. Persoonlijk vind ik dat erg zonde, want ooit was ik een gigantische Game of Thrones-nerd en ging er geen dag voorbij waarop ik niet aan de serie dacht.

Ondanks het falen van de laatste seizoenen, heeft HBO nog steeds het volste vertrouwen in Game of Thrones. Voor het einde van het laatste seizoen kondigden ze al verschillende prequels aan, waarvan er inmiddels meerderen in ontwikkeling zijn. De eerste prequel die het daglicht ziet is House of the Dragon, waarin een conflict in de Targaryen-familie centraal staat, tweehonderd jaar voor de gebeurtenissen uit Game of Thrones. Wat mij betreft hadden ze geen betere setting kunnen kiezen.

Terug naar het bronmateriaal

Een van de grootste redenen dat de laatste seizoenen van Game of Thrones alles behalve een succes waren, is het feit dat de serie de A Song of Ice and Fire-boeken na het vijfde seizoen inhaalde en showrunners David Benioff en Dan Weiss enkel gebaseerd op de hoofdlijnen van schrijver George R.R. Martin het grootschalige verhaal tot een bevredigend einde moesten brengen. Dat is ze, naar mijn mening en die van vele anderen, niet gelukt.

House of the Dragon mag het opnieuw proberen. Het verhaal gaat over de ‘Dance of the Dragons’, een conflict tussen twee partijen binnen de Targaryen-familie, waar Martin uitgebreid over heeft geschreven in de boeken ‘The World of Ice and Fire’ en ‘Fire and Blood’. Bronmateriaal genoeg dus, en het is ook zeker niet Martins zwakste werk: in deze boeken vindt genoeg drama plaats om meerdere spectaculaire seizoenen mee te vullen. Laten we ook een belangrijk detail niet vergeten: Benioff en Weiss zijn niet betrokken bij dit project. Een slimme zet, want anders zou ik al afhaken!

House of the Dragon

Bekende gezichten

Wie werken er dan wel aan House of the Dragon? Een aantal zeer welkome, bekende gezichten. Miguel Sapochnik en Ryan Condal zijn de showrunners, en vooral de aanwezigheid van die eerste persoon maakt mij gelukkig. Sapochnik regisseerde een aantal van de beste afleveringen van Game of Thrones, zoals Hardhome, Battle of Bastards en The Winds of Winter. Hij is een meester in het creëren van geloofwaardige, realistische veldslagen. George R.R. Martin is zelf ook bij het project betrokken als uitvoerend producent, want veel beters heeft hij toch niet te doen. Het is niet alsof hij nog een boek heeft om af te maken...

Wat betreft acteurs zal vooral het gezicht van Matt Smith velen bekend voorkomen, vanwege zijn rollen in Doctor Who en The Crown. Persoonlijk vind ik hem een goed acteur, en ben ik benieuwd hoe hij zijn rol als Daemon Targaryen gaat invullen. Tot slotte keert Ramin Djawadi terug om de serie van een soundtrack te voorzien, wat hem met Game of Thrones uiteraard zeer goed is gelukt.

House of the Dragon

Een tweede kans

House of the Dragon is dus een serie in het Game of Thrones-universum, gemaakt door mensen die ervaring hebben met de franchise, maar zonder Benioff en Weiss. Daarnaast lijkt de serie vanaf het eerste seizoen een flink budget te krijgen. Veel hoger dan de eerste seizoenen van Game of Thrones; naar verluidt zelfs richting het budget van de laatste seizoenen. En laten we eerlijk zijn: waar de kwaliteit van het schrijfwerk alleen maar achteruitging in Game of Thrones, zorgde het stijgende budget ervoor dat de serie er tot de laatste aflevering spectaculair en prachtig uitzag.

Dat HBO bereid is de nodige miljoenen in dit project te stoppen, blijkt al uit de trailer. Wat we al te zien kregen qua setdesign en kostuums ziet er zeer netjes uit. De Targaryens dragen eindelijk roodkleurige gewaden zoals in de boeken omschreven wordt, en zelfs de Iron Throne lijkt meer op de versie uit de boeken. 

House of the Dragon

Waar het fout kan gaan

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat ik enorm veel zin heb om mezelf opnieuw in de wereld van Game of Thrones te verliezen. Het is echter verstandig om met beide voeten op de grond te blijven en onszelf niet te verliezen in de hype. Hoewel House of the Dragon er veelbelovend uitziet, kan er namelijk nog een hoop misgaan.

Als de makers niet beseffen wat Game of Thrones ooit zo goed maakte, stappen ze alleen maar in dezelfde val als Benioff en Weiss. De politieke spelletjes, het verraad en de interessante, grijze personages is wat de eerste seizoenen van de serie deed onderscheiden van andere verhalen, niet het visueel aantrekkelijke spektakel en de hersenloze actie, uitgevoerd door de eendimensionale personages van de latere seizoenen.

HBO beschikt over de middelen om van House of the Dragon, en de daaropvolgende prequels, een daverend succes te maken. Misschien niet op de schaal van Game of Thrones, maar toch: er zitten nog genoeg fans, waaronder ik, met smacht te wachten op meer kwalitatief hoogstaande Game of Thrones-content!

Niels ArtsHeeft een haat-liefde relatie met League of Legends, maar wil de grootste releases van het moment ook nooit missen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..