pokemon

Waarom New Pokémon Snap net zo geweldig wordt als zijn voorganger

Geplaatst: 18 juni 2020 om 13:41Aangepast: 18 juni 2020 om 13:49
Er zijn inmiddels al meer dan honderd Pokémon-games verschenen, maar Pokémon Snap heeft een wel een heel speciaal plekje in het gamershartje van Dakota. Geen wonder dat hij stond te springen toen plots werd onthuld dat er een nieuwe Snap in de maak is. Hieronder lees je waarom de Switch-versie van Pokémon Snap minstens net zo briljant wordt als het origineel.

Toegegeven, Pokémon Snap is niet voor iedereen. Het heeft verder ook vrij weinig te maken met het klassieke concept van Pokémon-games. Er kan bijvoorbeeld niet worden gevochten, de beestjes kunnen niet worden getraind en er zijn geen badges te verdienen. Nee, in deze game draait het even niet om vechten, levelen en het verslaan van de bad guys. Wat er wel te halen is? Een eerlijke blik in het dagelijkse leven van zakmonstertjes. Perfect voor de virtuele levensgenieter.

Pokémon Snap

Cultuursnuiven

Ruim twintig jaar geleden verscheen Pokémon Snap voor het eerst in Europa als perfecte showcase van de 3D-graphics die de Nintendo 64 met zich meebracht. Hoe revolutionair was het dat we onze favoriete beestjes in hun volle driedimensionale glorie konden zien? En dat niet alleen, hoe mooi was het dat we ze in hun natuurlijke habitat konden aanschouwen, zonder dat één of andere mafklapper de rust kwam verstoren door ballen naar hun hoofd te gooien? Bovendien is het schieten van het perfecte plaatje veel leuker dan je denkt.

Zo simpel is dat namelijk nog niet. Er zijn immers genoeg aspecten om rekening mee te houden. Natuurlijk, je zou als een maniak alles kunnen vastleggen wat je ziet. Alleen daarmee ga je het in Pokémon Snap niet redden. Sommige pokémon staan immers niet te springen om gefotografeerd te worden, en geef ze eens ongelijk. Daarnaast is het wel zo prettig als je op een foto het gezicht van de pokémon kunt zien en niet het achterste. Iets om rekening mee te houden dus…

Pokémon Snap

Appeltje eitje?

Dat is echter lang niet alles. In de aankondigingstrailer van New Pokémon Snap zien we bijvoorbeeld een Blastoise genieten van een appeltje, en die is niet zomaar uit de lucht komen vallen… Sommige pokémon hebben namelijk een zetje nodig, letterlijk en figuurlijk. Als je in het vorige deel een foto wil maken van Charizard moet je daarvoor eerst een Charmeleon in het lava mikken, met een appel welteverstaan. Dan zijn er ook nog Pester Balls, hoewel deze nog niet in de trailer te zien zijn. Het lijkt er in ieder geval dus op dat appels ook in het volgende deel een prominente rol spelen. Appels zijn ook perfect om pokémon uit de tent te lokken, want zoals ik hierboven al even aangaf houden veel beestjes zich namelijk verscholen. Gooi bijvoorbeeld een appel in een hoog, dichtgegroeid stukje gras, en wie weet springt er wel een Scyther uit.

Pokémon Snap

Pokémon Snap zit dan ook boordevol geheimen. Soms moet je een map wel tien keer spelen voor je alle geheimen kunt ontrafelen. In de trailer van New Pokémon Snap zien we bijvoorbeeld Pichu en Scorbunny een beetje dansen, right? Even later krijgen we deze beestjes weer te zien, maar dan op de rug van een Torterra. Die zullen daar echt niet zomaar zijn gekomen. Dat is een typisch voorbeeld van zo’n geheim waar je maar net achter moet zien te komen. Kun je je de surfende Pikachu nog herinneren? In dat soort geheimen schuilt zoveel schoonheid! Ook hier geldt dat je de maps wellicht wel tien keer moeten doorlopen voordat je eindelijk die éne pokémon in de juiste pose kan vastleggen.

Gek genoeg is het bij Pokémon Snap dus totaal niet erg om je eigen voetstappen (bandensporen) te volgen. Op een gegeven moment ken je het parcours namelijk zo goed, dat je als een bezetene om je heen aan het klikken bent omdat je precies weet waar en wanneer welke pokémon tevoorschijn komt. Dus ook al rij je voor de tiende keer in je misvormde terreinwagen door de weiden, kan dit nog stééds van meerwaarde zijn. En laten we niet vergeten dat er waarschijnlijk vele malen meer pokémon te vinden zijn dan het origineel. Het is namelijk zo dat de fotorolletjes aan het einde van het parcours worden gecheckt door een kenner. Alleen de beste foto van een bepaalde pokémon mag blijven. In de N64-versie was dit professor Oak himself, wie dat in de vernieuwde versie zal zijn, is nog even afwachten.

Pokémon Snap

Switch it up!

Een jaar geleden gaf Game Freak-producer Masuda nog aan dat hij niet zomaar een vervolgdeel van Pokémon Snap op de markt wil brengen. Volgens de Pokémon-meester moest het een unieke ervaring bieden en moet de game zich op een andere manier kunnen positioneren dan het eerste deel. De Nintendo Switch biedt hier uitkomst. Stel je een voor dat we zometeen de Switch als camera kunnen gebruiken en we dus als gekken om ons heen aan het draaien zijn om kiekjes te schieten. De trailer geeft daar helaas nog weinig informatie over, maar de Switch biedt in ieder geval genoeg opties. De vraag is nu: welke revolutionaire stappen willen we nog meer zien? Willen we straks bijvoorbeeld samen met onze online vrienden lichtbeelden maken?


Zoals we hierboven al aanhaalden, is het echt geen straf dat we aan een bepaald parcours vastzitten, maar hoe tof zou het zijn als we in de New Pokémon Snap off-rails kunnen rijden? We hebben bij Animal Crossing: New Horizons al kunnen zien hoe subliem een real time dag- en nachtcyclus kan werken in een Switch-game. Dat kan perfect worden toegepast in New Pokémon Snap, wat direct een compleet nieuwe dimensie creëert. In de nacht op pad voor een Hoothoot en overdag op zoek naar een Pidgey bijvoorbeeld, perfect toch? Een andere fijne toevoeging zou een museum zijn waar we onze beste foto’s kunnen tentoonstellen. Wellicht kunnen we dit museum zelfs openstellen voor vrienden?

We zullen helaas nog even moeten wachten voor we precies weten hoe het volgende deel van Pokémon Snap eruit gaat zien. Misschien krijgen we volgende week meer te horen tijdens de volgende Pokémon Presents-presentatie. Eén ding is zeker: New Pokémon Snap wordt fantastisch.

Cody van den BogertRedacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Telt af tot Skate 4...

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..