microsoft
geruchten
next-genconsoles
tweedehandsgames
xboxlive
online
kinect2
xboxone

Xbox One FAQ

Geplaatst: 26 mei 2013 om 18:00Aangepast: 26 mei 2013 om 19:21
Microsoft heeft de Xbox One gepresenteerd en we hebben allemaal een idee gekregen over de functies van de next-gen console. Toch is er nog een hoop onduidelijk en Florian probeert antwoorden te vinden op alle vragen in deze Xbox One FAQ!

Microsoft heeft al een hoop laten weten over de nieuwe Xbox, maar er zijn ook nog een aantal dingen niet helemaal duidelijk. Er zijn een hoop geruchten over bijvoorbeeld het gebruik van tweedehands games en het hele always online gebeuren en dat komt omdat Microsoft geen harde antwoorden heeft op een aantal vragen. Toch ga ik proberen alles op een rij te zetten, zodat het voor eens en altijd duidelijk is wat je met de Xbox One kunt doen, en misschien wel nog belangrijker, wat je niet kunt doen! We beginnen met de backwards compatibility.


Backwards compatible?

Nee, de Xbox One is niet backwards compatible met Xbox 360 games. Het is niet mogelijk om Xbox 360 discs af te spelen op de Xbox One en ook al je XBLA games zijn niet speelbaar. Wel is er een mogelijkheid dat Microsoft Xbox 360 games opnieuw gaat aanbieden via Xbox Live, maar reken maar dat je dan opnieuw moet betalen voor de games. Een beetje vergelijkbaar met wat Sony wil doen met Gaikai.

Oordeel: Tja, niet echt cool, maar een next-gen console koop je niet om de games uit de vorige generatie te spelen, toch?


Game accessoires backwards compatible?

Nee, ook je accessoires voor de Xbox 360, zoals controllers en headsets zijn niet bruikbaar op de Xbox One. Microsoft heeft een nieuwe draadloze techniek toegepast, waardoor er nog minder vertraging mogelijk is. Dat zorgt er helaas wel voor dat je de oude controllers niet meer kunt gebruiken, dus dat wordt opnieuw diep in de buidel tasten!

Oordeel: Zeker jammer! Het zou cool zijn als je beide controllers gewoon kunt gebruiken, net als op de Wii U, maar helaas.


Zelf de HDD verwisselen?

De Xbox One heeft een 500GB harddisk, waar uiteraard je savegames op staan, maar ook de games die je speelt. Alle Xbox one games worden geinstalleerd op de HDD, waardoor 500GB weleens heel snel te weinig kan zijn. De HDD verwisselen is echter geen optie in de Xbox One! Op de Xbox 360 en PlayStation 3 kan je dat wel doen, maar bij de Xbox One zit de HDD echt in de case, waardoor je deze niet kunt verwisselen. Wel wordt het een optie om externe HDD's op de Xbox One aan te sluiten, via USB 3.0! Ook die kan je gebruiken voor al je data, dus zo'n ramp is het nou ook weer niet.

Oordeel: 500GB zal niet genoeg zijn voor de hardcore gamers, maar als je inderdaad via een externe HDD precies dezelfde opslag opties krijgt (savedata, gamedata enz.) als met een interne HDD, is het niet zo erg. Toch was de interne HDD verwisselen een betere optie geweest. Je hebt dan geen extra HDD nodig en het scheelt je ook nog wat knaken!


Achievements gaan mee?

Ja, je account is gewoon bruikbaar op de Xbox One, waardoor je al je achievements gewoon met je meeneemt. Microsoft is leuke dingen van plan met achievements en het lijkt er op dat het nog veel uitgebreider wordt op de next-gen console. Zo zouden achievements zelfs aangepast worden aan jou speelstijl! Ook kan je straks waarschijnlijk achievements halen met het kijken van live-TV op de Xbox One.

Oordeel: Tof dat je gamerscore gewoon meeverhuist! Het zou ook wel heel lullig zijn als je alle achievements ineens kwijt bent.


Xbox One draait tweedehands games?

Dit is een lastige, want ook Microsoft zelf doet hier nog vaag over. Het wordt zeker mogelijk om tweedehands games op de Xbox One te draaien, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Xbox One games worden gelinkt aan een account, waardoor de game alleen met die account speelbaar is. Als iemand anders de game wil spelen, zal daar een vergoeding tegenover staan en volgens de geruchten wordt dat geen klein prijsje.

Hiermee deelt Microsoft een flinke klap uit naar de retailers die zo ongeveer leven van de verkoop van tweedehands games. Microsoft blijft volhouden dat tweedehands verkoop van games blijft bestaan, maar hoe het precies in z’n werk gaat is nog onduidelijk. Waarschijnlijk gaat er nu een percentage van de verkoopprijs van de game naar Microsoft en de developers en moeten winkeliers dat afdragen na elke verkochte tweedehands game.

Oordeel: Eigenlijk kan je hier nog niet over oordelen. Er is nog teveel onduidelijk over de exacte aanpak van Microsoft, maar het is wel duidelijk dat er dingen gaan veranderen! Anders had Microsoft al lang laten weten dat je gewoon tweedehands games kunt kopen en afdraaien, precies zoals het nu werkt.


Xbox One moet altijd online?

Ook dit is nog een beetje een vaag punt. Microsoft heeft laten weten dat de Xbox One niet constant verbinding hoeft te hebben met het internet, maar waarschijnlijk wel eens in de 24 uur. Dit heeft vermoedelijk ook te maken met de tweedehands verkoop van games. Games worden (waarschijnlijk) gekoppeld aan je account en de licentie loopt dan 24 uur. Je hebt dan 24 uur de tijd om te gamen, zonder dat je daarvoor op het net hoeft te zitten.

Als je de game verkoopt verdwijnt de game uit je account en kan aangemeld worden (tegen vergoeding) op een andere account. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat je console in ieder geval eens in de 24 uur online moet zijn, om te checken of je de licentie van de game nog wel nodig hebt. Aangezien alle games op de HDD van de Xbox One worden geïnstalleerd, zou je nog kunnen spelen, tot de game ergens anders wordt gescand (in de winkel) of op een nieuwe account verschijnt (doorverkoop). Die always online feature is dan ook bedoeld als een soort beveiliging.

Oordeel: Als je de console thuis hebt staan is het niet zo’n probleem, maar als dit inderdaad klopt is het straks bijvoorbeeld niet meer mogelijk om je Xbox One lekker mee te nemen naar de camping, of een andere plek waar je even geen internet hebt. Of wat dacht je van militairen in de middle of nowhere? Die gasten spelen veel games in hun vrije tijd, dat is straks geen optie meer op de Xbox One! En hoe zit het met de mensen die nog helemaal geen internet hebben dan? In Nederland kan je overal internet uit de lucht plukken, maar dat is zeker niet in alle landen het geval. Whatchagonna do, Microsoft?


Xbox One games uitlenen?

Er zit waarschijnlijk wel een verschil tussen games die je weer wil verkopen en games die je wil uitlenen aan je vrienden, broertje of buurman. Bij de verkoop aan andere zal de licentie van de game naar een andere account gaan, maar met het uitlenen van games hoeft dat waarschijnlijk niet per se. De mensen aan wie je games uitleent zal je wel vertrouwen en dus is er waarschijnlijk een manier dat alsnog iedereen van de game kan genieten.

Als de game inderdaad aan één account wordt gelinkt is er misschien wel een mogelijkheid om de account van degene van wie de game is, op je eigen Xbox One te zetten. Het is een beetje vergelijkbaar met wat er al jaren mogelijk is op de PlayStation 3. Zolang je de account hebt van degene van wie de game is, kan je de games gewoon spelen. Microsoft heeft dit nog niet bevestigd, maar ontkent het ook niet. Het enige dat Microsoft zegt is dat games maar aan één account gekoppeld kunnen worden, maar dat wil niet zeggen dat de game ook maar op één console werkt. Dit wordt een optie, let maar op! En nee, dit kan je niet oneindige doen, zodat iedereen in je omgeving kan meespelen. Waarschijnlijk kan je je account aan twee verschillende Xbox One consoles linken, nogmaals, vergelijkbaar met de PS3.

Oordeel: Als het inderdaad op deze manier mogelijk wordt om games toch nog uit te wisselen met je vrienden, is het een flinke pleister op de wond. Als ook je vrienden moeten gaan betalen als je een game uitleent is dat zuur. Heel zuur.


Live-TV werkt ook in Nederland?

Nee, voorlopig niet! Europa ligt altijd achter als het gaat om dit soort functionaliteit en het lijkt er op dat ook het hele live-TV, waar Microsoft zo dik op inzet, niet zo interessant wordt voor ons in Nederland. Microsoft heeft sowieso al laten weten dat de live-TV functionaliteit in eerste instantie exclusief is voor de Amerikanen en dat pas later de service naar de rest van de wereld komt. Dat gaat heel lang duren in Nederland, ben ik bang.

Oordeel: De live-TV functionaliteit in de Xbox One is op zich cool en Microsoft denkt echt dat het ‘the next best thing’ is in gamesland. Het is als het ware de charme van de Xbox One, maar als je daar geen gebruik van kunt (of wil) maken valt er een groot stuk van de functionaliteit weg. Waarom Microsoft zo groot inzet op live-TV als niet eens de hele wereld er van gaat genieten? Weet jij het?


Games spelen op de Xbox One?

Oké oké, dit is een beetje een kut geintje. Tijdens de presentatie kregen we maar verdomd weinig te zien van de toekomstige games en je zou bijna gaan denken dat de Xbox One geen game console wordt. Microsoft had echter al lang van te voren aangekondigd tijdens de reveal vooral te praten over de hardware en services voor de Xbox One en de games komen op de E3 aan bod.

Oordeel: Of het een goede keuze was voor Microsoft om zo weinig van de games te laten zien tijdens de reveal van de nieuwe console laat ik even in het midden. Microsoft heeft wel laten weten binnen een jaar met maar liefst 15 Xbox One exclusive games te komen, waarvan er 8 nieuwe IP’s zijn! Dat kan je alleen maar toejuichen.


Xbox One draait Blu-ray films

Jazeker! De Xbox One krijgt nu ook een Blu-ray drive, waardoor er films op Blu-ray kunnen worden afgespeeld op het apparaat. De Blu-ray drive is ook geschikt voor DVD’s, dus ook je DVD films kan je straks gewoon nog kijken op de Xbox One. De PlayStation 4 ondersteunt overigens geen gewone CD’s meer, maar het is nog onbekend hoe dat zit op de Xbox One.


Kinect 2.0 is verplicht?

Of je het nou wil of niet, je krijgt Kinect 2.0 automatisch bij de aankoop van de Xbox One. Sterker nog, Kinect is een vereiste voor de Xbox One, want zonder Kinect werkt de console simpelweg niet. Het is dus ten aller tijde verplicht om Kinect 2.0 aan te sluiten op je Xbox One, anders kan je helemaal niks met je console. Dit heeft als voordeel dat devs games kunnen ontwikkelen met de gedachte dat iedereen met een Xbox One ook een Kinect sensor heeft, en dat kan de Kinect games alleen maar ten goede komen.

Het nadeel is natuurlijk dat je een soort van verplicht wordt om Kinect te gebruiken, zelfs als je helemaal niks hebt met motion sensing en voice commands.

Oordeel: Het is oké dat Microsoft er voor heeft gekozen om Kinect 2.0 bij elke console te bundelen, maar het is wel raar dat Kinect absoluut aangesloten moet zijn om te kunnen functioneren. Microsoft verplicht je zo om Kinect een plekje te geven in je woonkamer, maar waarom laat je die keuze niet gewoon bij de gamers?


Kinect 2.0 staat altijd aan

Zelfs als je de Xbox One uitzet, blijft de console, en daarmee ook Kinect, in een soort slaapstand staan. Dit is namelijk nodig om de Xbox One aan te kunnen zetten via voice commands! Kinect 2.0 zal dus eigenlijk altijd meeluisteren met wat er wordt gezegd en zodra de console ‘Xbox on’ hoort wordt de hele boel opgestart. Dit zal ook de reden zijn dat Kinect absoluut aangesloten moet zijn met de Xbox One, maar het blijft vreemd dat Microsoft de keuze niet aan de gamers laat. De console aanzetten met de controller gaat toch net zo snel, of niet dan?

Er gaan geruchten dat Microsoft Kinect verplicht heeft gemaakt, zodat je als het ware gecheckt kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld geruchten dat als je met teveel mensen tegelijk naar een film zit te kijken, de Xbox One stopt met het afspelen van de film, of om een vergoeding vraagt, zodat iedereen mee mag kijken. Zo zijn er nog veel meer van dit soort geruchten! Dit zijn echt hele vieze rumors en laten we hopen dat dit soort shit echt wel achterwegen blijft.

Oordeel: Op zich prima dat je de mogelijkheid krijgt om de Xbox One compleet met Kinect aan te sturen en zelfs aan te zetten. Maar wat nou als je hier niet op zit te wachten? Het lijkt er op dat je geen keuze hebt.


Voorlopige conclusie

Microsoft heeft laten zien dat er een hoop functionaliteit zit in de Xbox One, maar de onduidelijkheid die gepaard gaat met een aantal features is frustrerend te noemen. Het is alsof Microsoft zelf nog niet weet hoe alles precies gaat werken en de ‘huisregels’ nog moet bepalen. Microsoft had van te voren aangekondigd dat we tijdens de reveal vooral veel info over de services en de console zelf zouden krijgen, maar er is echt nog een hoop onduidelijk. Hopelijk krijgen we op de E3 wat meer info.

Het grootste minpunt volgens vele is het ontbreken van games tijdens de presentatie en daar valt zeker wat voor te zeggen. Toch moeten we met z’n allen vertrouwen hebben dat Microsoft gaat vlammen op de E3 met een shitload aan vette games, die we eigenlijk stiekem allemaal willen hebben. Microsoft heeft nog een flinke trick up their sleeve, let maar op!

De presentatie van de Xbox One gaat niet in de boeken als een geweldig event, maar om daar nou meteen de Xbox One op af te schrijven is gelul natuurlijk. Er is nog een hoop onduidelijk, maar ook dat zal de komende maanden allemaal worden uitgelegd. De focus had liever, ook voor mij, wat meer op de games kunnen liggen, maar na de E3 denken we daar al anders over, daar ben ik van overtuigd!

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..