Flappy Bird-bedenker neemt afstand van nieuwe game

Geplaatst: 2 dagen geleden om 14:31
Sapperdeflappy, er is een sappige ruzie gaande rond de terugkeer van Flappy Bird. Die blijkt namelijk helemaal niet zo gezellig als we hadden gedacht.

De oorspronkelijke bedenker van Flappy Bird, de Vietnamese Dong Nguyen, heeft afstand gedaan van de vorige week aangekondigde nieuwe versie van de game. Na zeven jaar (!) niets getweet te hebben, postte Nguyen nu weer iets op X om zijn afschuw duidelijk te maken. "Nee, ik heb niets te maken met hun game. Ik heb niks verkocht. Ik steun ook crypto niet."

View post on X

The Flappy Bird Foundation Group kondigde vorige week echter de terugkeer van het vogeltje aan, mét de bijbehorende rechten. Als Nguyen die niet heeft verkocht, wat is er dan gebeurd? Nou, de rechter heeft Nguyen zijn rechten blijkbaar ontnomen omdat er te lang niets mee is gedaan. Een 'notice of abandonment', noemen ze dat. Dat gebeurde begin dit jaar, waarna Gametech Holdings snel met de rechten aan de haal ging en het dus verkocht aan The Flappy Bird Foundation Group.

Het project wordt daar geleid door Michael Roberts, die dan weer verbonden is aan cryptobedrijf 1208 Productions. Daar komt Nguyens verwijzing naar crypto waarschijnlijk vandaan. Volgens crypto-nieuwssite Protos is de nieuwe Flappy Bird gemaakt als web3 crypto-game, met de eigen munt $FLAP op Telegrams blockchain. Of dat klopt, moeten we nog even afwachten. Op de nieuwe website van Flappy Bird valt daar in ieder geval niets over te lezen, als is er wel een link beschikbaar naar een Telegram-groep.

Flappy Bird kwam in 2013 uit voor mobiele telefoons, maar werd in 2014 pas écht populair. Het is een heel simpel, beetje niksig spelletje, waarin je een vogel tussen allemaal Mario-achtige buizen moet laten vliegen zonder te botsen. De massahysterie die rond Flappy Bird ontstond kan moeilijk worden onderschat: maker Dong Nguyen zei destijds dat hij er 50.000 dollar per dag mee verdiende.

En dat succes was ook gelijk zijn ondergang. Nguyen kon de stress niet meer aan en trok tijdens het hoogtepunt van de populariteit de stekker uit Flappy Bird. Hij zou zich schuldig hebben gevoeld dat zijn simpele spelletje zo verslavend werkte.

De nieuwste versie zou nog deze herfst uit moeten komen voor verschillende platformen, waaronder webbrowsers. In 2025 komt de game ook naar iOS en Android.

Erik NusselderRedacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.