In laboratorium gekweekte breincellen kunnen Pong spelen

Geplaatst: 18 oktober 2022 om 09:00Aangepast: 2 februari 2023 om 14:56
Wetenschappers hebben in een laboratorium gekweekte breincellen geleerd om de klassieke game Pong te spelen.

Het experiment van Cortical Labs is onderdeel van een studie om meer te weten te komen over breincellen en de opgedane kennis uiteindelijk mogelijk toe te passen op AI. 

Brett Kagan, de schrijver van de studie, laat weten dat breincellen beter zijn in het leren van nieuwe taken in onbekende omgevingen dan onze hedendaagse technologie. Hij noemt als voorbeeld het maken van een kopje thee in iemands anders huis. "Zolang je de ingrediënten hebt lukt je dat, maar een erg krachtige computer zou moeite hebben met die taak in een onbekende omgeving."

In het experiment hebben de wetenschappers ongeveer 800.000 menselijke breincellen - minder dan de hoeveelheid breincellen die in een kakkerlak zitten - verbonden aan een versimpelde versie van Pong. De breincellen kregen vervolgens de informatie waar het balletje zich in het spel bevindt. 

In eerste instantie hadden de breincellen geen reden om te 'spelen', maar via elektrische schokken - bijvoorbeeld een patroon voor het raken van de bal en random schokken voor het missen van een bal - werd getracht het brein te motiveren het spel zoals bedoeld te spelen. 

Uiteindelijk kregen de breincellen het voor elkaar de bal vaker te raken dan te missen. Een soortgelijk experiment werd eerder al uitgevoerd met de breincellen van een muis, maar de menselijke breincellen presteerden beter.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.