‘Xbox Game Studios-baas Matt Booty zeker dat er geen crunch is bij Bethesda’

Geplaatst: 29 juni 2022 om 11:52Aangepast: 2 februari 2023 om 16:38
Xbox Game Studios-baas Matt Booty zou bij een interne vergadering gesproken hebben over de vermeende crunchcultuur bij Bethesda Game Studios en moederbedrijf ZeniMax, en zegt zeker te zijn dat die er niet meer is.

Dat meldt Kotaku naar verluidt aan de hand van een video-opname van de vergadering, die niet openbaar is gemaakt. Matt Booty zou gezegd hebben dat hij “zelfverzekerd” is dat Bethesda niet cruncht, en dat het “oneerlijk” is om de crunchcultuur alleen aan Bethesda te linken. Dit in reactie op een medewerker die aan hem vroeg te reageren op Kotaku’s verslag van de crunchcultuur bij de ontwikkeling van Fallout 76, van eerder deze maand.

In dat verslag wordt onder andere gesproken over werkomstandigheden bij Bethesda en ZeniMax gedurende de ontwikkeling van Fallout 76. Booty zei naar verluidt tijdens de vergadering dat Xbox berichten over crunch erg serieus neemt, maar voegde er volgens Kotaku het volgende aan toe: “Het moeilijke aan veel van dit soort artikelen, is dat ze altijd terugkijken, soms naar best ver in het verleden.”

“Crunchcultuur is… Als je tien jaar teruggaat, is het moeilijk om slechts één studio te beschuldigen”, zou Booty hebben gezegd. “Het was gewoon onderdeel van de industrie. Ik zeg dat niet om het goed te praten, ik zeg alleen dat het een onderdeel van de cultuur en de industrie was. Ik sliep letterlijk onder mijn bureau aan het begin van mijn carrière, en we keken daarnaar als een ereteken.”

Booty erkent volgens Kotaku dat crunch nog steeds plaats kan vinden zonder dat hij ervan afweet. Maar hij zegt ook dat personeel verscheidene wegen kan bewandelen om dat anoniem te melden, zodat het via de HR-afdeling alsnog bij de mensen hogerop kenbaar kan worden gemaakt. “We moeten op die onafhankelijke systemen vertrouwen”, aldus Booty.

De Xbox Game Studios-baas zou eraan hebben toegevoegd dat het maken van overuren alleen vanuit persoonlijk enthousiasme en passie voort zou moeten komen, en niet een verplicht onderdeel van gameproductie is. Volgens Kotaku meldden met name enkele testers van ZeniMax dat zij alsnog overuren moesten draaien vanwege sociale en professionele druk. 

Marvin ToepoelEindredacteur Power Unlimited-magazine.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.