7 veelbelovende pc-games om je videokaart voor op te warmen

Geplaatst: 24 april om 09:00Aangepast: 22 april om 16:18
De eerste vier maanden liggen al zo goed als achter ons, maar 2022 heeft nog genoeg te bieden voor de vastberaden pc-gamer. Mocht je dit jaar nog meer redenen zoeken om je game-pc te upgraden, dan helpen wij je op weg met zeven voorbeeldige games die dit jaar uitkomen om je videokaart voor op te warmen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Gamingpcshop.nl. Lees hier wat dat betekent.

We selecteren hieronder een lekker brede greep aan pc-games. Niet alle titels zijn per definitie exclusieve titels voor het platform, maar ze beloven stuk voor stuk goed tot hun recht te komen op een pc. Voor elke titel blikken we vooruit op wat het ongeveer van een systeem zou kunnen vergen. Uiteraard hebben we ook een suggestie als je écht aan een flinke upgrade toe bent. 

Arc Raiders

Van de makers van de beste Battlefield-games komt Arc Raiders. Een flinke telg ontwikkelveteranen splitste van het vertrouwde Dice om Embark op te richten, met deze free-to-play third-person shooter als eerste project. Visueel oogt de game als een next-gen uitbreiding op Star Wars: Battlefront 2 — en dat is zeker niet het minste compliment.

Arc Raiders lijkt zich van eerder werk te distantiëren met een geheel andere insteek. Spelers vechten ditmaal coöperatief samen tegen een non-stop robotinvasie uit de ruimte. De mechanische dreiging uit zich in zwermen van kleinere drones, maar ook gigantische robotspinnen en andere torenhoge machines. Dat belooft veel tactisch teamwerk, zeker gezien Embark de robotdreiging van zelflerende capaciteiten lijkt te voorzien.

Een team shooterveteranen met een nieuw concept? Dat doet denken aan een Titanfall. Arc Raiders heeft de wind in de zeilen om een interessante live-service game te worden; eentje die hopelijk al spoedig in 2022 af mag trappen.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

In alles oogt Arc Raiders als een Dice-titel, met dus ook dito verwachtingen voor je pc. De game oogt bloedmooi en wordt als het meezit ook prima geoptimaliseerd. Een moderne videokaart uit het middensegment redt zich hoogstwaarschijnlijk prima, maar wie de grote robotgevechten bloedmooi en vloeiend af wil beelden, mag zich melden bij Nvidia’s en AMD’s topmodellen. 

Starfield

Voor liefhebbers van rollenspellen glundert Starfield aan de horizon. De lat ligt hoog voor Bethesda’s sprong naar de ruimte, terwijl de wond van Fallout 76 nog heelt, maar we houden goede hoop. Met een beetje geluk wordt Starfield daadwerkelijk de diepgaande ruimte-rpg waar Todd Howard al jaren van droomt. Wij dromen mee, Todd!

In het beste geval combineert Starfield de beste elementen van een Skyrim met een ruimtelijke en fantasierijke sciencefictionwereld. Weet Bethesda dat goed te verpakken, dan is Starfield een prima kanshebber om ons avondenlang aan het scherm gekluisterd te houden.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

Vroege beelden van Starfield tonen voor Bethesda typerende graphics. Lees: voldoende scherp, maar niet per se veeleisend demomateriaal voor videokaarten. Maar toch: mocht Starfield daadwerkelijk uitpakken als een vrij te verkennen sterrenstelsel, dan zou vooral een krachtige(re) processor niet misstaan. Een beetje ruimtesimulator kan aardig huishouden op een cpu, vaak meer dan op de gpu. Daarnaast komt een PCIe Gen 4.0-ssd goed van pas bij het snel inladen van grote speelwerelden.

Een beetje extra rekenkracht is voor een nieuwe Bethesda-titel sowieso geen overbodige luxe. De open werelden uit deze stal zijn meer dan eens verrijkt met bizarre bugs en glitches, zij het vaak van hilarische aard. Des te krachtiger je cpu, des te meer kaaswielen je (hopelijk) het heelal in kan knallen zonder te crashen. 

Kerbal Space Program 2

Over experimenten in de ruimte gesproken: Kerbal Space Program 2 staat ook voor release in 2022 gepland. De eerste game heeft een fraaie run gehad als physics-speeltuin, maar is inmiddels aan vervanging toe. Met dit tweede deel wordt een nieuwe fundering gebouwd, met meer creatieve mogelijkheden en betere onboarding van nieuwkomers. Iedereen moet zich welkom voelen om Kerbals bloot te stellen aan natuurkundige rampen.

Kerbal Space Program 2 belooft natuurlijk ook een grafische make-over. Het origineel was bijna koddig in hoe middelmatig het oogde, maar een strakker jasje zou inmiddels niet misstaan. Geef ons die vertrouwde physics en lieflijke Kerbals om mee aan te klooien, maar gun het universum ook wat mooie en interessanter uitgewerkte planeten om te ontdekken — of om op neer te storten.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

Ondanks het bijna goedkope uiterlijk is Kerbal Space Program immer een bittere pil gebleken voor high-end pc’s. Realistische ruimtesimulatie vergt veel van de centrale processor, dus we hopen hartig op efficiëntere optimalisatie in dit deel. Zeker nu de game een stap naar next-gen graphics wil maken, zou Kerbal Space Program 2 een zware taak kunnen vormen voor verouderde systemen. 

Company of Heroes 3

De strategieliefhebber mag anno 2022 uitkijken naar Company of Heroes 3. Voor dit derde deel verhuist Relic Entertainment de historische rts-formule naar Mediterraans gebied, inclusief een geheel nieuwe campagnekaart om te veroveren. Als legeraanvoerder stuur je Tweede Wereldoorlog-troepen aan door nauwe Italiaanse straatjes en steile bergdorpjes; dat belooft interessant terrein voor Company of Heroes’ gelaagde strategie.

Het multiplayercomponent van Company of Heroes 3 draait al in een gesloten bètafase en een demo werd reeds vrijgegeven. Wat dat betreft lijkt de ontwikkeling gestaag te verlopen, met hopelijk binnenkort meer concrete informatie in het verschiet. Een release in 2022 is nooit publiekelijk uitgesproken, maar Company of Heroes 3 is goed onderweg.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

Strategiespellen zijn niet de zwaarste om te draaien, maar Company of Heroes is vaker de uitzondering gebleken. Grootschalige gevechten of niet, Relic Entertainment verrijkt ze altijd met realistische details en complexe animaties. Wie die Italiaanse dorpjes in al hun pracht wil zien, mag flink beroep doen op zowel gpu als cpu.

Een eerdere testversie van Company of Heroes 3 noemde nota bene de GTX 1070 en een achtste generatie Core-i7 als absolute minimumvereisten. En dan blijkt: systemen van een jaar of zes oud beginnen langzamerhand echt afgestoten te worden.

Stalker 2: Heart of Chornobyl

Wegens de Russische inval in Oekraïne staat de ontwikkeling van Stalker 2 tijdelijk op een lager pitje, maar we blijven hopen op een spoedig terugkeer van de status quo. Vooralsnog heeft ontwikkelaar GSC Game World het vervolg op de cultshooters niet officieel uitgesteld; die geplande release van 8 december 2022 ligt mogelijk nog in het verschiet.

Stalker 2: Heart of Chornobyl dropt spelers in een post-nucleaire open wereld, alwaar ze op eigen wijze dienen te overleven. Verwacht gritty omgevingen vol radiostraling, koortsdroomachtige monsters en gegronde shooteractie, tot leven gebracht in het gloednieuwe Unreal Engine 5. Net als het origineel zal Stalker 2 niet iedereen liggen wat betreft toegankelijkheid, maar de game belooft een overtuigende survivalshooter te worden voor hen die echt willen bikkelen.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

Stalker 2 maakt een goede kans om een benchmarktitel voor de komende jaren te worden. Als een van de eerste echt op Unreal Engine 5 gebouwde games, oogt het spel behoorlijk next-gen; lang niet elke pc zal dat bij kunnen benen. Stalker 2 verschijnt ook op de Xbox Series X en S-consoles, wat wel enige verwachting schept over de benodigde hardware.

Wie Stalker 2 enigszins fatsoenlijk wil draaien, moet waarschijnlijk geloven aan een enigszins recente (of gewoon krachtige) processor en een videokaart uit de laatste generatie — Nvidia’s RTX 30 of AMD’s RX 6000. Zeker voor een stukje raytracing of slimmere resolutie-upscaling komen moderne gpu’s goed van pas in veeleisende games als deze. Dit is in potentie dé game waar je een lompe RTX 3090 echt goed voor kunt gebruiken.

Nightingale

Nieuwkomer Nightingale hult zich nog enigszins in mysterie, maar is een veelbelovend project. Deze coöperatieve survivalwereld komt van afgesplitste BioWare-veteranen, wat al veel goeds belooft over een stukje world building in Nightingale. De gedeelde fantasiewereld moet dienen als een gevaarlijke speeltuin voor spelers om samen in te overleven, materiaal te verzamelen en wat moois bij elkaar te craften.

Zie het als een Rust of Ark, maar dan met potentie om een daadwerkelijk interessant verhaal op te zetten. Vroege gameplaybeelden tonen ook grotere vijanden en dynamische vernietiging van bouwwerken, wat zeker voor veteranen van eerder genoemde games aanlokkelijk overkomt. Ook lijkt de game zich te onderscheiden in visuele stijl; die komt met een verfrissend vleugje magische gaslamp.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

Gedeelde survivalwerelden met craftingelementen? Dan klinkt als een taak voor je centrale processor. Games als Rust als Ark leunen - zelfs wanneer ze flink omlaag geschaald worden - zwaar op de cpu. Voor Nightingale is dat vermoedelijk niet veel anders, zeker als grootse bouwwerken gesloopt kunnen worden door gigantische trollen.

Er is lastig een peil op te trekken met de weinige hoeveelheid gameplay die we hebben gezien van Nightingale, maar hopelijk horen we daarover snel meer. Afhankelijk van de optimalisatie zal het er om spannen of Nightingale toegankelijk blijft voor ietwat verouderde pc’s.

Overwatch 2

Met het nog altijd doorlopende succes van de eerste game introduceert Overwatch 2 dit jaar een nieuwe fundering voor de shooterformule. Het vervolg overlapt veelal in stijl, beschikbare helden en grootte, maar scherpt het recept van de populaire hero shooter aan. Overwatch 2 brengt nieuwe (coöperatieve) spelmodi en belooft oneindig herspeelbare missies.

Of dat genoeg is om een geheel nieuw deel te verantwoorden, moet nog maar blijken. Slaagt Blizzard er echter in om datzelfde, toegankelijke momentum te vinden als het origineel deed, dan is Overwatch 2 dé game die shooterfanaten eindeloos kunnen blijven spelen. Zeker voor vlotte multiplayerpotjes en zware competitiedrang kan Overwatch 2 interessant uitpakken.


Welke hardwarevereisten zien we in onze glazen bol?

Als Blizzard het als gebruikelijk aanpakt, dan draait Overwatch 2 waarschijnlijk als een zonnetje. Het origineel is ontiegelijk makkelijk te schalen op verouderde hardware en draait zonder moeite soepel op budgetcomponenten; voor dit deel is dat vermoedelijk niet veel anders.

Voor competitieve spelers loont het wel om games als Overwatch 2 op de allerhoogste framerates te spelen, voor de soepelste prestaties. Mocht je een shooter als deze richting de 300 frames per seconde (of zelfs hoger) willen knallen, dan moet je wel geloven aan een videokaart van minder dan twee generaties oud.

Is je videokaart al doorgesmolten?

Mogelijk heeft je eigen pc het behoorlijk warm gekregen van alleen al het zien van de gameplaybeelden in dit artikel. Dat kan en dat mag; sommige titels zijn inderdaad het zweten waard. Vermoed je dat je systeem het einde van het jaar niet meer gaat halen, dan verwijzen we je graag door naar de Gaming PC Extreme om een nieuw begin samen te stellen. Zo kun je in één klap weer een goed aantal jaar mee met allerlei pc-games.

Deze op maat samen te stellen systemen komen met een twaalfde generatie Intel-processor, waarmee je voorlopig goed af bent in allerlei moderne workloads. Afhankelijk van je prestatiedrang en beoogde beeldscherm kun je het systeem voordelig uitrusten met bijvoorbeeld een RTX 3060 voor snelle 1080p-prestaties, of een fraaie RTX 3080 Ti voor vrijwel alles in 4k-resoluties.

Ook handig: bij Gamingpcshop.nl kun je al het verdere upgrade-werk en tweaks uit handen geven. Laat je pc niet alleen gebouwd, maar bijvoorbeeld ook direct overgeklokt worden. Zie je rgb-verlichting wel zitten of ben je juist niet gediend van zo’n discokast? Het is allemaal een kwestie van een vinkje plaatsen.

Liever geen keuzestress? Met een kant-en-klaar-model als de AMD Gaming PC Ultra zit je meteen gebakken voor de rest van 2022, zonder lange wachttijden en voor een prima prijs bovendien.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..