De Acer Nitro 5 bewijst dat betaalbare laptops ook beestig kunnen gamen

Geplaatst: 13 september om 16:00Aangepast: 13 september om 15:34
Een beetje gamelaptop hoeft niet direct overdreven duur te zijn. Zeker met de huidige Back 2 School-kortingen scoor je vandaag de dag veel prestaties voor schappelijke bedragen. De Acer Nitro 5 is daar een uitstekend voorbeeld van. Met een toegankelijke vraagprijs en alsnog een haarscherpe focus op spelprestaties heeft het notebook meer in zijn mars dan je zou denken

Dit artikel is een partnerbijdrage van Nvidia. Lees hier wat dat betekent.

Vandaag kijken we specifiek naar het AN515-57-529M-model van de Acer Nitro 5, nota bene dezelfde laptop die we weggeven via het officiële TikTok-kanaal van Power Unlimited én een model die momenteel prettig afgeprijsd is. Mocht je je afvragen hoe lekker je games daarop zouden draaien, dan ben je hier aan het juiste adres. 

Een hardware-technische introductie

De nieuwe Acer Nitro 5 draait op een elfde generatie Core i5-11500H, een hexacore-processor met nog altijd een bijzonder flexibel rendement. Daarbij wordt 8 GB aan vlot DDR4-werkgeheugen en een NVMe-ssd van 512 GB gepaard, gezamenlijk een prima basislijn voor wat productiviteit op school en een gamepje ernaast.

Zowel het werkgeheugen als de opslag — per extra M.2-ssd of SATA-schijf — zijn eventueel naar wens te upgraden. Zo stelt de toegankelijke laptop zich alsnog toekomstbestendig op. Wat gamers per direct moet doen watertanden, blijft natuurlijk de geïntegreerde gpu. In dit geval is dat de mobiele GeForce RTX 3060 van Nvidia. 

Gecompileerde productfoto van de Acer Nitro 5-laptop, afgebeeld in zowel open als nagenoeg dichtgeklapte vorm.

Niet je grootvaders gamelaptop

Voor Nvidia kenmerkt de RTX 3060 het instappunt voor mobiele RTX-graphics, maar vergis je niet: deze chip deelt klappen boven zijn gewicht uit. Met een ruime 6 GB aan GDDR6-videogeheugen en nog behoorlijk wat RTX-kernen van de tweede generatie is de mobiele gpu een veelzijdige krachtpatser.

Extra relevant voor gebruik op school of werk: de RTX 3060 versnelt ook productiviteit als videobewerking, animatiewerk of contentproductie. De CUDA-rekenkernen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om video’s sneller te encoderen, terwijl de slimmer Tensor-kernen algoritmisch de ruis uit je microfoongeluid weg kunnen drukken met RTX Voice. Naast dat hij krachtig is, is de gpu ook rijk aan allerlei moderne technieken en toepassingen.

Terwijl Acer tot wel 95 watt door de aderen van de gpu pompt, blijft de chip vrijwel altijd onder de 76 graden presteren. Ter referentie: de cpu loopt ondertussen vaak 15 graden heter op. Zodoende houdt de RTX 3060 zich netjes overeind in veeleisende blockbusters, maar kan de chip ook competitieve framerates voor e-sporters uitspuwen.

Acer Nitro 5

Des te mooier is het ook dat Acer de nieuwe Nitro 5-notebooks standaard uitrust met een vloeiend 144 hertz beeldscherm. Het 15,6 inch (39,6 cm) grote paneel oogt in full hd-resolutie voldoende scherp, maar ververst ook soepel genoeg voor de allersnelste games. Een 'plafond' van 144 frames per seconde zorgt ervoor dat je ook onderweg prima no-scopes kunt bijschaven.

Om die proef op de som te nemen, testen we een handvol uiteenlopende games uit op de Acer Nitro 5, uiteraard steevast op de full hd-resolutie (1080p) van de laptop zelf. Voor epische verhalen en avonturengames mikken we daarbij op een stabiele 60 fps; voor snelle titels gaat beeldverversing boven grafische praal. En dan wordt al snel duidelijk: de RTX 3060 kan veel kanten op. 

Mobiel gamen met alle luxe van nu

Een grafisch zware game als Control hoeft niet hevig omlaag geschaald te worden om alsnog een ruime 60 frames per seconde te klokken. In tegendeel: met de RTX 3060 ziet de game er fraai en soepel genoeg uit. Met behulp van DLSS, Nvidia's upscalingtechnologie voor RTX-gpu's, wordt in moderne games al wat extra rendement geboekt.

Wie DLSS hoge toeren laat draaien, behaalt met de RTX 3060 een stabiele 100 frames per seconde op 'medium'-instellingen, met nog voldoende speling in allerlei grafische effecten. Wie het blieft, kan zelfs wat realistische raytracing-opties aanvinken — en alsnog een gemiddelde framerate van 78 fps bereiken. 

Raytracing is nog altijd hoog gegrepen voor de RTX 3060, zo blijkt ook uit zwaardere raytracing-benchmarks, maar het ís haalbaar. In combinatie met de juiste upscaling of goede optimalisatie hoeven toegankelijke laptops de grafisch veeleisende licht- en reflecties niet per se te omzeilen. Shadow of the Tomb Raider blijkt daar een sterk voorbeeld van: gemiddeld 77 fps op de allerhoogste instellingen, met wat nette raytracing-effecten en al. 

Meer frames of mooiere games?

Maar ook zonder ‘RTX On’ blijft menig spel een plezier om te zien. De bloedmooie werelden van bijvoorbeeld God of War, Far Cry 6 of Forza Horizon 5 schitteren net zo goed op de Acer Nitro 5. Dit kaliber moderne games presteert op midden-tot-hoge instellingen al snel boven de 60 fps, met nog voldoende speling om het grafisch wat op te leuken — of juist iets meer frames te bij elkaar te schrapen. Meer dan eens valt er wat te balanceren op een betaalbare laptop, in plaats van al je games maar direct op het allerlaagst te kwakken.

De meer competitiegerichte spellen hoeven nauwelijks op pracht in te leveren om hoge framerates te scoren. Een benauwd potje Rainbow Six: Siege klokt, ook op de zwaarste instellingen, een gemiddelde van 142 frames per seconde. Stel je dat nog een beetje bij — daar hebben we een handige gids voor, trouwens — dan zit je al snel op een rotsvaste 144 fps.

Ook een ietwat nieuwere of grotere game kan competitief blijven, zo zien we terug in Apex Legends. Met de allerzwaarste settings klokt de RTX 3060 nog altijd een gemiddelde boven de 100 fps. Ook hier zijn gamers vrij om doelgericht instellingen te balanceren, om al snel richting die soepele 144 fps te streven. En geen zorgen: lang niet alles moet op 'Low' staan om wat stabiliteit te vinden. Door enkel wat schaduwen of anti-aliasing omlaag te schalen, spuwt de RTX 3060 zowel voldoende frames, met ruim voldoende mooiigheid. 

Acer Benchmarks

Zelf een Acer Nitro 5 winnen?

Zo blijkt maar weer: een toegankelijke laptop kan vandaag de dag absoluut een waardig systeem voor gamers vormen. Zij het bloedmooie graphics of snelle framerates, vrijwel elke speelstijl is welkom op een laptop als deze.

Zie jij in de Acer Nitro 5 een geschikt maatje voor jouw games? Klik dan snel door naar onze prijsvraag op TikTok en ding mee voor je eigen Nitro 5-laptop! Maar ongeacht de winnaar, vergeet niet dat de Acer Nitro 5 — net als vele andere toegankelijke laptops — extra voordelig te verkrijgen is gedurende de Back 2 School-periode.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..