server
vps
Trans IP

Wat kan je als gamer met een VPS?

Geplaatst: 5 augustus om 14:25Aangepast: 5 augustus om 14:00
Servers zijn cruciale infrastructuur om moderne multiplayergames mogelijk te maken. Van oorsprong stonden servers vaak thuis bij iemand die de vereiste tijd en kennis had om zo’n server te onderhouden, om maar niets te zeggen over de stroomkosten van de hardware. Deze hobby is tegenwoordig een stuk makkelijker en goedkoper dankzij VPS-providers waar je met een paar klikken een eigen server kan huren.

Dit artikel is een partnerbijdrage van TransIP. Lees hier wat dit betekent.

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server, waarbij ´virtual´ betekent dat je een virtueel stukje van een grotere server huurt en ‘private server’ aangeeft dat je die virtuele server niet met andere klanten hoeft te delen. Wat je op die VPS installeert is volledig aan jou, maar de meeste gebruikers beginnen met een of andere smaak van het besturingssysteem Linux, zoals Ubuntu, Debian of Fedora.

Gameservers

Zodra het besturingssysteem erop staat kan je alles installeren wat je maar wilt, maar voor gamers is het natuurlijk het meest interessant om een gameserver te hosten. Tegenwoordig zijn Minecraft, Valheim en Rust populaire keuzes, maar niks weerhoudt je ervan om oudere games zoals Counter-Strike, Call of Duty of Unreal Tournament te hosten voor jou en je vrienden. Vaak bieden de ontwikkelaars van deze games de serversoftware zelf aan, maar het installeren hiervan vereist enige tijd en kennis. Programma’s zoals LinuxGSM, die met één commando de server kunnen installeren, zijn daarom erg populair onder VPS-gebruikers.

Mocht het hosten van een gameserver niet je ding zijn dan kan een VPS nog steeds een uitkomst zijn voor andere populaire serversoftware. Een mediaserver als Plex of Jellyfin bijvoorbeeld, of een VoIP-server als Teamspeak of Mumble. De opkomst van Discord heeft deze VoIP-programma’s wat naar de achtergrond geschoven, maar er is een goede reden dat ze nog steeds heel populair zijn: je hebt volledige controle over de server, leden, kanalen en chats. Bovendien heeft Discord dikwijls een storing, iets waar je met de 99,99% uptime-garantie van een VPS-provider geen last van hebt.

Warzone

Webhosting

Een toegankelijker alternatief voor een VPS is webhosting, daarbij neem je eigenlijk een VPS af die dichtgetimmerd is en waarbij veel zaken al voor je geregeld zijn, zodat je makkelijk een website kan hosten zonder zorgen over configuraties, updates of uptime. Op die webserver kan je vervolgens een zelfgebouwde website zetten, bijvoorbeeld een portfolio of profielpagina, of een kant-en-klaar softwarepakket als WordPress of Drupal.

Met die pakketten kan je makkelijk een blog opzetten voor jezelf of voor je clan/guild/vriendengroep. Met name als je meerdere servers beheert, is een website ideaal om informatie over deze servers te verzamelen, zoals het IP, links naar je Discord, de regels per server en eventueel een donatielink. Voor grotere communities kan je deze website bovendien inzetten als forum om ook buiten het gamen om met elkaar in contact te blijven.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..