pes
efootball
efootball 2022

eFootball 2022 review (PS5) - De Wim Kieft onder de voetbalgames

Geplaatst: 5 oktober 2021 om 11:03Aangepast: 5 oktober 2021 om 10:49
Met vorig jaar slechts een 'seasonal update', maakt PES een frisse start op de next-gen consoles. Alleen heet het niet meer PES, maar eFootball. En is het geen frisse start, maar meer een val in de afgrond...
In het voetbal zijn er weinig dingen pijnlijker dan vroegtijdige aftakeling. Het overkomt spelers (Fernando Torres, Mesut Özil), clubs (Barcelona, Milan) en tegenwoordig zelfs games. PES was ooit een gigant, de beste voetbalserie ooit gemaakt; kenners speelden PES, meelopers Fifa. En hoewel Fifa met de jaren steeds groter werd en PES (of eFootball, zoals het nu dus heet) steeds kleiner, hield Konami's footie een trouwe schare fans. Mensen die echt van de sport houden.

Harde realiteit

Die hondstrouwe volgelingen kwamen vorig jaar al van een koude kermis thuis. eFootball PES 2021 bracht slechts een 'season update'. Alle mankracht ging naar het ontwikkelen van de game van dit jaar, zo was het verhaal. En het zou nog gratis worden ook. Dat beloofde wat!
Nu ik eFootball 2022 gespeeld heb blijken dit helaas loze woorden te zijn geweest. Een laatste stuiptrekking van een voetbalserie die zelf ook wel doorheeft dat hij onmogelijk relevant kan blijven in een wereld waarin 99,9 procent van de bevolking Fifa speelt, en Fifa dus ook 99,9 procent van het geld verdient met z'n even briljante als misselijkmakende Ultimate Team.
De harde realiteit is dat eFootball 2022 op werkelijk alle vlakken een stap achteruitzet. Allereerst qua graphics: ik speelde de game op de PlayStation 5, maar was een paar minuten in de veronderstelling dat ik mijn PlayStation 3 had aangesloten. De grasmat lijkt op een groen geverfd tapijt wat er na 90 minuten voetbal nog even nep en plastic bijligt als aan het begin. Grensrechters lopen door cornervlaggen heen. De duizenden mensen in het publiek zijn in werkelijkheid telkens dezelfde vijf ge-copy-paste low-res poppetjes. Spelersanimaties lijken op 15 frames per seconde gecapt. En het mooiste (of eigenlijk: het lelijkste): spelers die plotseling verdwijnen. Natuurlijk, je hebt in het echt ook voetballers die vaak onzichtbaar zijn (*kuch* Frenkie de Jong *kuch*) maar dit is niet wat daarmee bedoeld wordt, Konami!

Whoopie-doo!

Goed, PES, uuuuuhm eFootball heeft het nooit van z'n spetterende beelden moeten hebben. Dan zit er vast lekker veel content in de game bij launch, toch? Of in ieder geval dingen die je via microtransacties kunt aanschaffen...? Nou ehm... nee. eFootball 2022 biedt slechts de optie om een losse wedstrijd tegen de CPU te spelen met - echt waar - mínder dan tien teams waarvan de helft gare Braziliaanse en Argentijnse clubs zijn die toch niemand kiest. Er is geen Master League. Geen MyClub. Geen Editor. Geen Wereldbeker of Champions League. Komt dat later nog? Wanneer dan?
En wakosdadan? Niemand die het weet, want Konami's roadmap voor eFootball 2022 is ondoorgrondelijker dan het vaderlandse Coronabeleid. Ja, je kunt online spelen. En ja, dat kan wel met alle teams. Maar iedereen kiest PSG, dus tja. Daarnaast gaat het ook hier om betekenisloze losse wedstrijdjes, aangezien er geen ranking of league ofzo is, maar je alleen maar eFootball-credits verdient waar je momenteel NIKS mee kunt. Whoopie-doo!En verbinden met tegenstanders lijkt wel alsof je met een modem inbelt, compleet met rare bliepjes en van die draaiende cirkeltjes die je weleens bij websites die niet goed inladen ziet. Menu's ogen zelfs voor Konami-begrippen lachwekkend basic. Het is echt gênant.

Weirde shit

Het pijnlijkste aan de teloorgang van PES/eFootball is evenwel het onderdeel waar de serie juist altijd in uitblonk: gameplay. In eFootball 2022 voelt het alsof je spelers op ijs waggelen. Het gaat echt extreem stroef en log allemaal, zelfs met Ronaldo of Neymar. Ze hebben de grootst mogelijke moeite om elkaar de bal toe te spelen - het is altijd te hard, te zacht, te onzuiver. Je AI-teamgenoten doen niks, ze staan erbij en kijken ernaar.
Op een gegeven moment krijg ik een vrije trap tegen. Ik zet expres Wijnaldum op de doellijn om de bal tegen te houden, maar terwijl m'n tegenstander het leer over de muur krult zie ik dat Gini heeft besloten om met z'n rug naar de wedstrijd te gaan staan. De bal vliegt over z'n hoofd, en als Donnarumma tegen hem aanduikt, stort hij schreeuwend ter aarde, vragend om een vrije trap.
Dat soort onzin staat niet op zichzelf. Het gebeurt elke wedstrijd wel een paar keer. Ik heb keepers gezien die NAAST HET DOEL stonden te keepen. Verdedigers die een steekpass DOOR HUN BENEN lieten lopen terwijl de bal echt met een slakkengang rolde. En als klapper: spelers die na een scrimmage ZO SNEL EN ZO VER MOGELIJK van de bal wegrennen, de tegenstander een vrije doortocht verlenend.
PES is altijd al een beetje stuntelig geweest, typisch Japans met z'n fair share aan weirde shit. Maar het kon daar altijd perfecte, intuïtieve en hyperresponsieve gameplay tegenover zetten. Nu dat er niet meer is, is het gewoon een gedrocht.

Kartonnen doos

Sure, als je in een kartonnen doos woont en geen geld hebt voor echte games, kun je eFootball 2022 best downloaden. Wie weet haal je er zelfs een paar minuten vermaak uit. Maar ik beoordeel PES (fuck die kutte eFootball-bullshit) op de legacy die het heeft, de zoete herinneringen die ik eraan heb (en met z'n voorganger, International Superstar Soccer). En die standaard ligt gewoon een miljoen keer hoger dan een gratis game zonder content met stroperige gameplay.
Het maakt me oprecht verdrietig om een footie waarmee ik ben opgegroeid te zien afglijden naar een niveau waarop het waarschijnlijk beter af zou zijn als het een Wim Kieftje pullt en ergens in de bosjes bij Station RAI gaat liggen wegrotten.
Wim Kieft kwam de aftakeling echter weer te boven. Of PES die kans nog krijgt...? Ik betwijfel het...

Conclusie

Ons oordeel

3,5
35
'Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken' zei mijn opa altijd, maar dat is niet waar. eFootball 2022 is een giftig geschenk, een stinkende drol die zo snel mogelijk door de plee moet worden gespoeld. Hell, zelfs als ik 60 euro kréég om de game te spelen, zou ik het nog niet doen.

Ons oordeel

35
'Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken' zei mijn opa altijd, maar dat is niet waar. eFootball 2022 is een giftig geschenk, een stinkende drol die zo snel mogelijk door de plee moet worden gespoeld. Hell, zelfs als ik 60 euro kréég om de game te spelen, zou ik het nog niet doen.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..