eFootball PES 2020 - Review

Geplaatst: 25 september 2019 om 16:00Aangepast: 9 oktober 2019 om 15:08
Het is weer zover: Tjeerd en Graddus halen hun virtuele kicksen uit het vet voor de review van PES 2020 (fuck die gare eFootball-crap). Kan de kleinduimpje van de voetbalgames dit jaar een serieuze gooi naar de titel doen?

GraddusTjeerd jongen, laat ik beginnen met een vergelijking: Pro Evolution Soccer is het Ajax van de voetbalgames. Beperkt budget, maar met aantrekkelijk, aanvallend voetbal troeven ze de veel kapitaalkrachtigere concurrentie toch regelmatig af. Respect! Hoe zie jij dat? 

Tjeerd

Nou, ik vind dat je hiermee Ajax een beetje tekort doet. Ik vind het meer een Feyenoord: slapende reus, soms komt er eens wat moois voorbij, maar het spel barst van de fouten, internationaal maken ze al jaren geen golven, toch blijft het publiek hondstrouw.

GraddusHmmm, dat over die fouten voel ik wel - PES 2020, of sorry: eFootball PES 2020, kent op z'n zachtst gezegd wat vreemde designkeuzes. Neem die rare 'squad updates' die het spel om de haverklap moet downloaden. De menu's, die eruitzien alsof ze in Paint zijn gemaakt. En waarom duurt het serieus 30 minuten voordat we een lobby hebben gefixt om tegen elkaar te spelen???

Toch, als PES goed is, is het écht goed. De bal - toch best een cruciaal onderdeel van een footie - is serieus de beste in-game voetbal ooit. Dat ding heeft precies het juiste gewicht, physics en bounce. Het is een genot om er een trap tegen te geven. Elke keer weer.

PES 2020

TjeerdJa, ik moet toegeven dat-ie dit jaar wel lekker speelt. PES 2020 is een stuk trager dan vorig jaar en het voelt veel realistischer aan dan FIFA. Ook wel een beetje jammer eigenlijk, want vroeger stond PES toch bekend om een arcade feel die ik heel fijn vond, en die is nu helemaal foetsie. Het dribbelen vind ik overigens goed geworden, als je dat door begint te krijgen, kun je echt leuke dingen klaarspelen, iets wat ik vroeger in FIFA juist veel toffer vond. 

Maar Graddus, wáárom moet er in PES altijd iets zitten wat het zo strontvervelend maakt om te spelen? Soms lijkt het wel alsof je spelers de bal niet mógen hebben! Dan staan ze muurvast, terwijl je tegenstander van die mogelijkheid gebruikmaakt om te scoren. En dat is nog niet alles. Scheidsrechters fluiten af voor een tackle op de bal! Datzelfde fluitje dat ook maar blijft klinken als het buitenspel is, zelfs al is er geen speler in de buurt die er gebruik van kan maken ...

GraddusDie rare shit heeft PES altijd gehad. Misschien is het omdat de game Japans is, ofzo? Vroeger waren het de keepers die de simpelste rollertjes lieten glippen, tegenwoordig zijn het de scheidsrechters die zelfs wanneer de verdediger een AK-47 zou pakken en de aanvaller ter plekke liquideert, nog geen rode kaart geven. Ach ja, denk ik dan. Speel hier een beetje omheen, zie het ook als iets waar je gebruik van kunt maken. 

Dat andere punt waar je aan refereert, dat spelers soms expres de bal laten lopen omdat het spel vindt dat-ie 'niet voor hen bedoeld is', is wel bloedirritant. Gelukkig gebeurt dit niet heel vaak, maar het zijn momenten dat PES oneerlijk voelt. Zoals dat laatste potje tegen jou: 16 schoten voor mij, 2 voor jou, en toch verlies ik met penalties. FUCKZOOI!!! Maar toch, en dat is wel belangrijk: het is nooit unfair. Het is altijd dat je uit pure paniek nét te vroeg op schieten drukt, waardoor je schot tegen de paal belandt. Of juist te laat, zodat je tegenstander er nog net een voetje tegenaan zet.

PES 2020

TjeerdNou vooruit, dan moeten we maar een beetje om de slordigheden heen spelen. Het is wel zo dat je, zodra je de controls een beetje doorhebt, je steeds minder afhankelijk bent van de grillen van de game. Heb jij bijvoorbeeld de Supercancel (R1+R2) al eens gebruikt? Die kun je op allerlei verschillende manieren toepassen en is bijna essentieel als je op hoger niveau wilt spelen. Maar de grap is dat dat nergens wordt uitgelegd. De game is dus gelaagder dan het lijkt, maar daar moet je maar net toevallig achter komen.

Maar, wacht eens ... hoorde ik je nou net zeggen dat ik eerlijk heb gewonnen? Dat is sportief van je. We hebben net een hele avond gespeeld en ik, jawel, ik, Tjeerd Lindeboom, heb aan het langste eind getrokken, toch fijn dat je deze overwinning accepteert en je mijn suprematie accepteert. Die nederigheid na verlies is wat ik zo aan je waardeer, Graddus.

Graddus ………………………………………………… Anyhoe, misschien vind ik singleplayer in PES nog wel leuker. Master League is in ieder geval beter dan de Career Mode in FIFA. Ik speel momenteel met de afgegleden Franse club Auxerre. Het team ploetert al jaren in de Ligue 2 maar nu, met Ruud Gullit aan het roer (je kunt ook kiezen voor andere iconen als Maradonna, Roberto Carlos of - bizar genoeg - Johan Cruijff), moet het goed komen. Het toffe is dat je met zo'n cluppie vol dwazen echt keihard moet knokken voor elke overwinning, en je ook creatief moet scouten. Per Schuurs is bijvoorbeeld één van mijn aankopen en die jongen neemt de hele ploeg aan de hand.

PES 2020

Concluderend is eFootball PES 2020 wat mij betreft dus echt een fijn, compleet pakket: bij vlagen heerlijk voetbal, het idee dat je altijd 100% zelf in control bent en een dikke content-upgrade voor Master League. De game heeft zelfs een stel exclusieve licenties! Jammer dat MyClub nog steeds een poor-man's FUT is, en de Aldi-presentatie af en toe pijn doet aan je ogen. Wat jij ouwe reus? Een 83 moet wel kunnen, toch?

TjeerdMaster League heeft wel wat aanpassingen gehad in cutscenes, realistischere transfers enzo, maar is nog steeds niet van topkwaliteit, hoor. Zo zijn de jeugdteams belachelijk: dat is een random allegaartje dat niets te maken heeft met waar je team gevestigd is en het halve jeugdteam bij mijn Spaanse 2e Divisie team is beter dan mijn basiself, en als ik ze wil overhevelen, vragen ze het dubbele salaris van wat mijn basisspelers verdienen.

Sure, het speelt lekker, maar heeft nog dusdanig veel fouten en onregelmatigheden, dat ik een 80 meer gerechtvaardigd vind.

GraddusOké, een 81 dan. Toch een mooi cijfer voor een game die jij met Feyenoord vergelijkt ...

PES 20 Laadtijden

Conclusie

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..