codemasters
ea
review
formule 1
f1 2021

F1 2021 Review (PS5) - Max-imaal genieten

Geplaatst: 12 juli om 17:00Aangepast: 12 juli om 14:32
2021 is nu al het beste Formule 1-seizoen in tijden. Max Verstappen leidt het WK, en het heeft er alle schijn van dat de Nederlander voor het eerst in zijn carrière kampioen gaat worden. Kan F1 2021, de gáme, het moordende tempo bijbenen?

De laatste jaren keek ik meer uit naar Codemasters' Formule 1-games dan naar het seizoen zelf. God, wat waren de races saai. En God, wat was het voorspelbaar. Wat kwam dat tergende 'get in there, Lewis' me mijn strot uit... 

Maar dit jaar is alles anders. Het is niet eens dat Max Verstappen beter is geworden. Nee, het is vooral dat hij met de RB16B éindelijk een wagen heeft die consequent wedstrijden kan winnen. Een die kampioenswaardig is. Ik denk nog steeds dat Mercedes een sterker pakket heeft, maar dat de klasse van Max de doorslag geeft. En dat maakt het alleen maar extra mooi.

Rolberoerte voor Bottas 

Het kan bijna geen toeval zijn dat dit geweldige seizoen samenvalt met iets wat bijna net zo vet is: F1 2021 is namelijk het eerste deel voor de next-gen! Hoe die shit er dan uitziet op de PS5 en Xbox Series X en S? Nou, behoorlijk nice! De bolides komen haarscherp in beeld, zon en bomen spelen een prachtig schaduwspel op het asfalt van Baku en zelfs de coureurs zien er tijdens podiumceremonies niet langer uit als wassen beelden. Max en Checo zijn bijvoorbeeld niet van echt te onderscheiden, al oogt Bottas vreemd genoeg dan weer alsof hij zojuist een zware rolberoerte gehad heeft. Het is dus nog zeker niet perfect: wat dat betreft is het echt wachten op een nieuwe engine, die na Codemasters' overname door EA wellicht dichterbij is dan ooit.

Grafisch heb je keus uit een Quality Mode en ééntje voor hogere framerate, waarbij ik sowieso altijd die laatste aanraad. Want kijk, dat je de haren op Kimi Räikkönen's hoofd kunt tellen is lachen, maar in een competitieve sport als de F1 draait het allemaal om een soepele performance. Om reactievermogen; iets waarbij een zo hoog mogelijke frameverversing onontbeerlijk is.

Cynische ouwe lul

Codemasters zet bij de marketing van F1 2021 flink in op de nieuwe verhalende Braking Point-modus. Je speelt als rookie Aiden Jackson, die vanuit de schoolbanken van de F2 opklimt naar de koningsklasse van de sport. Daar aangekomen beginnen de problemen echter pas. Zo is er zijn senior teamgenoot, de cynische ouwe lul Akkerman, en de professionele trol - fans kennen hem nog wel - Devon Butler. Aiden heeft het zwaar, nadert zijn (pun intended) breaking point als het verhaal een verrassende wending neemt en je alles ineens vanuit een The Last of Us: Part 2-esque perspectiefwisseling bekijkt... Nu wil ik niet zeggen dat Codemasters' verhaaltje zich op enige wijze kan meten met Naughty Dog's opus, maar wat het doet, doet het de vijf à zes uurtjes die het duurt goed. Er zitten van die heerlijke, onvervalste testosteron-emotiemomenten in en wat mij betreft is Braking Point - zeker voor de meer casual F1-fans - een welkome toevoeging. 

Wij échte racers beginnen natuurlijk liever een F1-seizoen als ófwel een bestaande coureur tijdens de Career Mode (nu ook met tweespeleroptie - leuk, als je vrienden hebt...), of beter nog: met een eigen team! Deze MyTeam-modus maakte vorig jaar zijn debuut, en is onder andere uitgebreid met een intuïtievere interface (vooral voor R&D!) en op werkelijke data gebaseerde driver stats. Het zit erg strak in elkaar en door de tussenfilmpjes, persconferenties en sponsorevenementen krijg je echt het gevoel deel uit te maken van het circus.

We're all fans here! 

Vergeet ik bijna het belangrijkste: F1 2021 OP de baan. Want zoals de kenners weten, is dat waar deze serie al jaren in uitblinkt. Het voelt gewoon zo soepel. Zo fijn. Zo heerlijk mentaal gefocust om rondje na rondje je tijden met telkens een paar milliseconden naar beneden te brengen, terwijl je toch ook lichamelijk in topconditie moet zijn om dat stuurtje en die pedalen (of in mijn geval, controller) met exáct de juiste input te bespelen. 

Je kunt weer duizend-en-een instellingen aanpassen, zodat je de uitdaging en het raceniveau precies op jouw skills afstemt. Ben je iemand die lekker rondjes wil rijden in de technologisch meest geavanceerde auto's ter wereld, zonder je druk te maken over dingen als schade of bochten afsnijden? Geen probleem. Of ben je iemand als ik, die van een uitdaging houdt en stiekem meer geniet van zwaarbevochten negende plaats dan van een overwinning? Ook dat kan. Hell, misschien ben jij wel de masked simmer uit de Ziggo F1 Studio. Ook dan heb je met F1 2021 de tijd van je leven. Qua speelstijl is er geen ‘goed’ of ‘fout’, de game beoordeelt je niet, maar is alleen maar blij dat je de tijd en moeite neemt om een F1-game te spelen. We're all fans here!

Van binnenuit 

Dus, samenvattend. Voor originaliteit wint F1 2021 geen prijzen. Daarvoor bevinden te veel vernieuwingen zich in de kantlijn, terwijl Braking Point vooral een leuke toevoeging is voor de Drive to Survive-bingende casuals. Aan de andere kant maakt het spel goed gebruik van de extra next-gen paardenkrachten, en wil ik je uitdagen om een racegame te vinden die A) soepeler rijdt, en B) je een net zo perfect op jouw niveau gecaterde uitdaging biedt. Kleine hint: die is er niet. Het maakt F1 2021 wederom de beste manier om de sport dit jaar van binnenuit te beleven.

Conclusie

Ons oordeel

8,6
86

F1 2021 (PS5)

Of je nou een Drive to Survive-kijkende casual fan bent of een hardcore racefanaat die de precieze sectortijden op Spa-Francorchamps van de afgelopen tien jaar uit z'n hoofd kent, F1 2021 is letterlijk voor iedereen Max-imaal genieten!

Ons oordeel

86
F1 2021 (PS5)Of je nou een Drive to Survive-kijkende casual fan bent of een hardcore racefanaat die de precieze sectortijden op Spa-Francorchamps van de afgelopen tien jaar uit z'n hoofd kent, F1 2021 is letterlijk voor iedereen Max-imaal genieten!

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..